18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GASCA DE LA DREPT - O poveste din vremea studentiei scrisa de profesorul Mihai Adrian Hotca, avocat si rector al Universitatii Nicolae Titulescu: "O naratiune despre viata de student, cu partile ei agreabile si cele mai putin agreabile, cu idiosincraziile inerente studentiei, dar si cu frumusetea curajului si inspiratiei de care dau, deseori, dovada cei ce frecventeaza studiile universitare"

Scris de: L.J. | pdf | print

16 September 2021 15:54
Vizualizari: 5299

Luna septembrie vine cu o noua aparitie editoriala marca "Mihai Adrian Hotca" la Editura Universul Juridic. Profesorul si avocatul Mihai Adrian Hotca, rector al Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti a lansat cea de-a patra carte din seria COGITO: "Gasca de la Drept - O poveste din vremea studentiei".


 

Astfel cum este prezentata de autor, Gasca de la Drept reprezinta o naratiune despre viata de student, care scoate in evidenta atat frumusetea acestei perioade, cat si partile "mai putin agreabile" din timpul studentiei.


Esenta acestei carti, astfel cum dezvaluie profesorul Mihai Adrian Hotca, este insasi pilda pe care ar trebui sa o traga fiecare student la finalul anilor de facultate, anume ca "perioada studentiei constituie oportunitatea unica ce ne permite sa incercam si sa parcurgem drumuri nebatatorite, sa intalnim oamenii care ne pot marca intreaga viata profesionala sau personala si sa dobandim imunitate sociala".

Mihai Adrian Hotca: "Mediul universitar este un privilegiu aflat la dispozitia studentilor"

Gasca de la Drept este titlul sub care ofer cititorilor o naratiune despre viata de student, cu partile ei agreabile si cele mai putin agreabile, cu idiosincraziile inerente studentiei, dar si cu frumusetea curajului si inspiratiei de care dau, deseori, dovada cei ce frecventeaza studiile universitare – o frumusete incomparabila cu oricare alta, din alte cicluri de invatamant.

Studiile academice le parcurgem fiind adulti; ele constituie baza teoretica a profesiilor noastre, reprezinta locul in care gasim surse multiple ale prieteniei mature si in care intalnim ocazii suficiente pentru a ne descoperi vocatiile profesionale, dar si posibili viitori parteneri de viata. Pentru cei care studiaza la universitati, fragmentul de viata petrecut in mediul academic este unul care nu numai ca nu poate fi uitat vreodata, dar este cel mai mare furnizor de amintiri minunate si speciale.

Perioada studentiei constituie oportunitatea unica ce ne permite sa incercam si sa parcurgem drumuri nebatatorite, sa intalnim oamenii care ne pot marca intreaga viata profesionala sau personala si sa dobandim imunitate sociala. Cand spun imunitate sociala ma gandesc la rezistenta in fata vicisitudinilor vietii sau a relatiilor toxice si, poate surprinzator, la arta de a preschimba situatiile defavorabile in situatii avantajoase ori de a deprinde tehnica temperarii succesului, cand acesta risca sa ne aduca betia puterii. Printr-o metafora, imunitatea sociala poate fi considerata ca o haina de vremuri grele.

Mediul universitar este un privilegiu aflat la dispozitia studentilor, iar acestia pot profita de calitatea deosebita a profesorilor, de interactiunile cu ceilalti studenti, precum si de posibilitatile extraordinare de documentare si studiu. Schimbul de idei cu universitarii si colegii, dar si accesul la izvoare de invatare mai greu accesibile ori mai putin cunoscute ofera un buchet de privilegii.

Viata fara perioada studentiei este, fara indoiala, mai saraca.

Sa nu uitam ca suntem ceea ce gandim, spunem si facem.”

M.A. Hotca


Cuvant inainte "Gasca de la Drept" - Cristian Pavel


"Cine este deja familiarizat cu scrierile distinsului profesor Mihai Hotca, avocat cu reputatie recunoscuta, neobosit cadru universitar si activist nepereche al vietii juridice, va avea o surpriza lecturand „Gasca de la Drept”. Aici nu mai gasim aforisme, cugetari si reflectii, nici rime innobilate de umor si accente critice. De aceasta data, autorul propune un montaj simplu si convingator de imagini, scene, episoade si trairi la comun ale unei grupe de tineri care au ales Dreptul ca plan de ascensiune in cariera profesionala.

Avem in fata un puzzle inedit, un mix de experiente, intelepciuni, pilde, dezbateri si fragmente incantatoare de cursuri de Drept, filtrate prin ochii unor tineri. Intr-o abordare mai degraba colocviala, libera, dar cu o riguroasa civilitate, autorul aduce in scena cateva personaje credibile, angajate plenar in aceasta cursa a devenirii juridice.

Gasca” ia nastere natural, grupa H devine un cor cu voci bine armonizate si personalitati in formare. Studentii din poveste au abordari individuale demne de luat in seama, sunt marcati de emotii si trairi, descopera de unii singuri sau impreuna farmecul perioadei de studii, pasiunile si tentatiile inerente varstei, teribilismele, pacatele mai mici sau mai mari, dragostea si provocarile vietii in cuplu. Idilica pe alocuri, mai zbuciumata sau mai plina de neprevazut, viata „gastii de la Drept” pulseaza dinamic in pagini, izvorand din experientele directe ale autorului.

Cum spuneam, intr-un admirabil exercitiu de imaginatie si arhitectura narativa, scriitorul se neastampara artistic si aduce in fata cititorului un colaj viu de scene si intamplari traite si atent relatate in scris de la cursuri si din viata privata, de morale antologice si mai ales de temeri, framantari si polemici.

Lucrarea profesorului Mihai Hotca are nu doar meritul de a strecura cu har, pe nesimtite, dupa o bine-venita selectie, informatii atat de necesare consolidarii culturii juridice si generale, care tin de dreptul public si privat, ci etaleaza si virtutile unui sir de dezbateri libere, neincheiate.

Cu un ochi larg deschis, autorul nu omite sa intre argumentat si profund in anumite subiecte care provoaca si nelinistesc intreaga comunitate juridica: impactul tehnologiilor emergente (digitalizarea, sistemele de inteligenta artificiala si robotica) asupra profesiei, starea democratiei, sansele de contracarare si combatere a coruptiei, controversele din domeniul Dreptului penal, disputele pe temele iliberalismului si neomarxismului etc.

Simplu si deschis, fara metafore pretioase, stridente si volute de stil, Mihai Hotca retraieste in fata cititorilor secvente din studentie si de la catedra, demonstrand ca si la tinerete poti sa iti scrii parte din memorii. Ca dragostea sa nestirbita fata de profesia aleasa, Dreptul, irumpe si contagiaza, inalta si aduce lumina in Cetate.

1 septembrie 2021

Cristian Pavel"


Cartea "Gasca de la Drept" poate fi comandata AICI.


Alaturi de "Gasca de la Drept" in seria COGITO se regasesc alte trei carti scrise de Mihai Adrian Hotca, respectiv:

- Viata prin ochii unui avocat;

- Cugetarile unui jurist;

- Reflectii si epigrame din pretoriu adunate.



Prima carte – Viata prin ochii unui avocat – cuprinde o colectie de eseuri scrise de catre un avocat de bara, despre teme vechi si noi importante ale societatii, in scopul evadarii episodice din cutia socio profesionala specifica, pentru a observa si analiza lumea in plenitudinea ei. Cititorii vor gasi eseuri despre sistemul ticalosit, statul paralel, modestie, empatie, incompetenta, liber arbitru, temperament, caracter si despre multe alte subiecte abordate, in principal, din perspectiva omului atasat de societatea din care face parte si, totodata, ca fructe oprite sau exotice fata de meniul oferit de profesia de jurist.

A doua carte – Cugetarile unui jurist – are doua parti. Prima parte este destinata unor noi eseuri despre subiecte interesante ce framanta societatea postmoderna, iar a doua reuneste aforisme, cugetari si adagii ce apartin autorului sau unor mari ganditori. Aceasta carte este dovada ca autorul a continuat sa acorde timp de reflectie ambelor personaje, adica atat juristului, cat si nejuristului, chiar daca in mod disproportionat (in favoarea primului), avand credinta ca cel care exercita profesia intr-o maniera in care aceasta este mai degraba echivalenta unui hobby si-a gresit vocatia.

A treia carte – Reflectii si rime din pretoriu adunate – intregeste seria COGITO. Prima parte a lucrarii – intitulata REFLECTII – completeaza opiniile exprimate in precedentele doua ale seriei. Aceasta parte analizeaza puncte de vedere despre subiecte importante sau actuale relevante. Inter alia, sunt abordate teme precum: Novicele si specialistul; Eroii, gloria si uitarea invinsilor sau anonimilor; Suntem suma relatiilor noastre; Constiinta si inteligenta artificiala; Partidele politice – organizatii anacronice; Culegatorii de scame; Consideratii despre limbajul trupului; Suntem ceea ce gandim; Avalansa informatiilor s.a. Cea de-a doua parte a cartii – denumita RIME – este destinata unor texte rimate prin care am incercat sa pun in lumina anumite cusururi sau virtuti umane ori sa surprind in forme neconventionale teze si aspecte din societate. Acestea au fost inspirate fie de protagonisti ai pretoriului (salilor de judecata), de alti participanti la actul de justitie ori de intamplari aflate in mai mare sau mai mica legatura cu fenomenul juridic. Dintre titlurile epigramelor, cu caracter de exemplu, mentionam: Justitia, Avocatul, Procurorul, Grefierul; Ciolanul puterii; Pantofii; Scuza si acuza; Tu ce faci pentru tara?; Democratia si dictatura etc.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva