21 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GROPAREASA INSPECTIEI S-A SMIORCAIT DEGEABA – Spectacol jenant in sedinta Sectiei pentru judecatori din CSM. Fosta sefa a Inspectiei Judiciare si fosta judecatoare ICCJ Valerica Dumitrache a incercat in zadar sa-i inmoaie pe membrii CSM ca sa-i aprobe revenirea in magistratura, dupa 12 ani de la demisie. Spre stupefactia membrilor CSM, Valerica a inceput sa planga si sa povesteasca despre fiul vitreg infractor. In final, a primit reject (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC

17 septembrie 2019 16:15
Vizualizari: 8854

Moment de un penibil gros marti, 17 septembrie 2019, in sedinta Sectiei pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii. Ex-judecatoarea ICCJ Valerica Dumitrache (foto) – fosta sefa a Inspectiei Judiciare – pur si simplu s-a smiorcait in fata judecatorilor CSM, cerandu-le s-o reprimeasca in breasla, pe motiv ca nu s-a regasit niciodata in profesia de notar, pe care a exercitat-o in ultimii 12 ani.


Sectia pentru judecatori a CSM i-a dat flit aproape in unanimitate. Remarcam totusi faptul ca numele nu i-a fost publicat in clar nici in ordinea de zi initiala, nici in cea solutionata.

Iata minuta:

Solicitarea doamnei D.V. de numire in functia de judecator in conditiile art.102 alin.2 din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (14314/2019)

Solutie

1. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat neindeplinite conditiile prevazute de art. 14 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 de catre doamna D. V. (4 voturi Da, 6 voturi Nu)

2. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea cererii doamnei D. V. de numire in functia de judecator in conditiile art.102 alin.2 din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (1 vot admitere, 8 voturi respingere, 1 vot Nul)”.

Mai bine si-ar plange trecutul

Amintim ca Valerica (Valeria) Dumitrache a condus Inspectia Judiciara (pe atunci denumita Inspectia CSM) in perioada septembrie 2004 – septembrie 2006. In acel moment, ziarul Ziua scria ca Dumitrache imprimase un stil de lucru netransparent pentru petentii care se adresau Inspectiei CSM. De altfel, institutia s-a remarcat prin clasarile unor dosare rasunatoare la adresa unor magistrati cu greutate, singurele cauze solutionate fiind unele marunte, fara miza, doar de ochii lumii. De altfel, Valerica Dumitrache practicase aceeasi musamalizare si in intervalul 1999-2001, cand activase la IGAI (Inspectia Generala pentru Activitate Interna), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, mai scrie sursa citata. Acest modus operandi i-a atras porecla de „Groparul Inspectiei CSM”.

Lucrand initial ca avocata in Baroul Galati, Valerica Dumitrache a intrat in magistratura in anul 1993, direct la Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, unde a profesat pana in februarie 1998. Apoi, pana in octombrie 1998, ea a functionat ca judecator la Sectia Penala a Tribunalului Bucuresti. Tot Ziua relata ca in perioada octombrie 2006 – mai 2007 (pana sa demisioneze din magistratura), Valeria Dumitrache a activat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desi nu era clar daca avea vechimea necesara de 12 ani.

CSM-istii nu s-au lasat impresionati

Ei bine, tocmai acea demisie a facut-o pe Valerica Dumitrache sa izbucneasca in plans marti, 17 septembrie 2019, in fata Sectiei pentru judecatori. Mai precis, "Gropareasa Inspectiei CSM" s-a lamentat ca in 2007 si-a dat demisia din magistratura din cauza unor probleme de familie. Si mai exact, fiul ei vitreg fusese condamnat, iar ea, Valerica Dumitrache, nu mai considera de cuviinta sa fie in acelasi timp judecatoare si mama de infractor.

De altfel, victimizarea notaresei nu s-a oprit aici. Fosta sefa a Inspectiei Judiciare a sustinut – pe acelasi ton plangaret – ca motivul pentru care CSM i-a respins cererile formulate de-a lungul timpului pentru revenirea in magistratura l-a constituit tocmai faptul ca in 2007 nu si-a facut public motivul demisiei: „Cred ca lumea m-a judecat gresit. Cred ca toata lumea a considerat ca am plecat sa ma imbogatesc. Desigur, Dumitrache s-a referit la activitatea ei ulterioara in mediul privat, in calitate de notar.

In rest, remarcam faptul ca judecatorii CSM Simona Marcu si Bogdan Mateescu nu s-au lasat impresionati de vaicarelile lui Dumitrache, intreband-o punctual cat timp intentioneaza sa mai stea in magistratura, inainte sa se pensioneze, precum si daca ea chiar considera ca asa-zisa impresie a plecarii pentru imbogatire a fost motivul real pentru care Consiliul Superior al Magistraturii i-a refuzat intoarcerea in breasla. Ba chiar Mateescu a mers pana intr-acolo, incat sa-i atraga atentia Valeriei Dumitrache sa adopte o atitudine demna, corespunzatoare calitatii de judecator: „Va rog sa aveti o abordare corespunzatoare profesiei in care doriti sa va reintoarceti.

Cititi mai jos grotesca prestatie a Valericai Dumitrache in fata Sectiei pentru judecatori a CSM (vezi video la final):

Valerica Dumitrache: Ma numesc Dumitrache Valerica. Am inceput profesia ca judecator stagiar. Judecator... In fine... (n.r. izbucneste in plans)... A fost un moment in viata in care am avut probleme foarte mari in familie si am considerat ca este corect sa ma retrag. Asa m-am gandit, asa am facut. De atunci, am incercat sa ma intorc in mai multe randuri. Am crescut un baiat (baiatul sotului meu) si nu puteam sa-l abandonez pentru ca, daca l-as fi abandonat, l-as fi abandonat practic pe sotul meu. Si el a plecat de acasa si a facut infractiuni. Dupa care sa fiu si judecator, si la penitenciar... N-am putut – a fost peste puterile mele sa fac asta.

Am plecat intr-un birou notarial, care mi-a oferit o suma de bani ca sa acopar prejudiciile le puteam acoperi la inceput... Apoi imediat m-am despartit de acel birou notarial, dupa ce am achitat sumele pe care le-am avut de achitat, pentru ca am promis presedintelui CSM-ului, la momentul acela, care mi-a promis: 'Du-te, rezolva-ti problemele si te intorci'. Si m-am intors: am depus cerere si cererea a fost respinsa, am mai depus cerere si altadata si cererea a fost respinsa... A trebuit apoi sa astept sa se solutioneze dosarul penal... Am depus ulterior cerere si iarasi cererea a fost respinsa... N-am spus nimanui motivul pentru care plec. Banuiesc ca si acesta este motivul pentru care toata lumea m-a judecat ca am ajuns la Inalta Curte si am vrut doar sa plec, sa ma fac notar, ca sa castig bani. N-am facut niciodata asta. Nici acum n-am un sediu in care lucrez – lucrez intr-un birou inchiriat. Nu mi-am gasit niciodata locul aici. Faptul ca am facut atatea cereri demonstreaza faptul ca intotdeauna mi-am dorit sa ma mut la loc si sa imi duc profesia la capat.

Asta e ce am facut, asa am gandit, asa am considerat ca e corect. Nu puteam sa raman judecator si colegii mei sa judece acel dosar si saptamana de saptamana eu sa fiu la penitenciar. Asta am facut. Scuze – va rog sa ma scuzati ca plang.

Lia Savonea: Intrebari?... Nu... Daca nevoile noastre ar fi nu in Bucuresti, ci in instante de langa Bucuresti, aveti disponibilitatea sa...?

Valerica Dumitrache: Eu n-am avut absolut nicio problema. De fiecare data cand am cerut, am spus: nu vreau sa mai merg la Inalta Curte, pentru ca acolo sunt colegi in spatele meu care nu au ajuns si nu vreau sa supar pe nimeni. Eu sunt dispusa sa merg oriunde in tara – numai sa-mi fac profesia. Deci intotdeauna am cerut in cererile mele lucrul asta – n-am cerut niciodata ca vreau sa ma duc la Inalta Curte sau la o instanta anume. Mie mi-e indiferent; eu vreau doar sa-mi fac profesie, pentru ca de acolo a pornit. Deci este total altceva munca de notariat fata de profesia de judecator. Eu nu m-am regasit in aceasta munca. Am facut-o cu multa grija si cu multa atentie, pentru oameni. Si tot un om modest am ramas – nu am mers pentru bani. Tot un om modest sunt, tot acelasi om am ramas. As vrea, asa cum i-am intins o mana copilului acestuia, pe care nu-l am, care nu este copilul meu, pe care l-am crescut de mic, de cand s-a nascut (l-am dus la gradinita, l-am dus la scoala, a facut si facultatea intre timp, a terminat), si i-am intins o mana si tot timpul i-am lasat mana intinsa, pentru ca am zis ca asa nu se va pierde niciodata.

Asa am venit si la dumneavoastra – sa-mi intindeti si dumneavoastra o mana. Aceasta durere o port in suflet de ani de zile, cu speranta ca va veni o zi in care imi voi face profesia. Va multumesc. Altceva n-am ce sa mai spun.

Simona Marcu: O singura intrebare, daca se poate: care este proiectia dumneavoastra in timp, in ipoteza reintoarcerii? Cat intentionati sa mai stati?

Valerica Dumitrache: Da, raman pana cand implinesc 65 de ani – cat este varsta de pensionare. Va dati seama faptul ca am facut cererile in spate, cred ca asta dovedeste ca eu intotdeauna am vrut sa ma intorc si nicidecum sa raman aici. Am vazut judecatoare de 47 de ani reintoarsa. Puteam sa fiu de la 48 de ani... Iata ca am ajuns aici. Deci ce sa fac? Sa va dau cuvantul meu, pe care sa-l coroborati cu faptele mele din spate. M-am comportat cu profesionalism, am incercat intotdeauna sa fac astfel incat sa fie corect. Daca aveti incredere in cuvantul meu, nu ma veti vedea pensionara acum. Pe de alta parte, daca gasiti o solutie prin care sa spuneti: 'Vii pe o perioada pana cand te pensionezi', eu sunt de acord – n-am nimic impotriva. Ma sanctionati disciplinar daca eu voi pleca peste un an, peste doi sau peste jumatate de an. N-am absolut nimic impotriva.

Bogdan Mateescu: Nu vom putea sa facem asta.

Valerica Dumitrache: Daca eventual eu mi-as lua un angajament. Eu nu am decat cuvantul meu. Mai mult decat cuvantul meu eu nu am ce sa spun. Si faptul ca daca vreti sa verificati in arhivele CSM, o sa vedeti ca sunt cereri facute si eu am cerut de multe ori sa fiu reprimita in profesie...

Bogdan Mateescu: Imi permit sa va intrerup, cu scuzele de rigoare. Care credeti ca a fost motivul respingerii acestor cereri?

Valerica Dumitrache: Pentru ca n-am spus nimanui pentru ce am plecat si pentru ca cred ca lumea m-a judecat gresit. Cred ca toata lumea a considerat ca am plecat sa ma imbogatesc.

Bogdan Mateescu: Si credeti ca, din punctul acesta de vedere, membrii Consiliului au respins pentru ca au considerat ca dumneavoastra vreti sa va imbogatiti?

Valerica Dumitrache: Alte colege au plecat si s-au reintors. Eu n-am mai putut sa ma reintorc. Cine ma cunoaste stie ca am lucrat cu seriozitate si daca cineva poate sa arunce cu noroi in mine, eu merg cu fruntea sus.


Bogdan Mateescu: Doamna judecator, doamna notar, va rog din suflet. Cu permisiunea doamnei presedinte si a colegilor din sectie, va rog sa aveti o abordare corespunzatoare profesiei in care doriti sa va reintoarceti.

Valerica Dumitrache: E o intrebare pe care mi-am pus-o si eu dintotdeauna: de cate ori au fost admise alte cereri, aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu: la mine de ce (n.r. nu a fost admisa cererea)? M-am gandit ca poate, atunci cand am plecat, am spus doar ca am probleme grave in familie si n-am spus de ce. Poate pentru ca intre timp a fost acest dosar penal al copilului acestuia care s-a derulat pe rolul instantelor, desi eu n-am fost niciodata in sala de sedinta, tocmai pentru a nu se face nicio legatura intre el si mine. Poate... Nu stiu, nu pot sa judec eu. N-am judecat niciodata si niciodata n-am incercat sa pornesc o cale de atac impotriva hotararii pe care am primit-o de la CSM. M-am supus hotararii si am asteptat.

Bogdan Mateescu: O sa va pun o intrebare in continuarea doamnei presedinte Savonea – apropo de necesitatile instantelor: in situatia in care necesitatile ar impune acest lucru, ati fi disponibila sa va desfasurati activitatea in oricare dintre specializari, sectii (la judecatorii, tribunale, curti)?

Valerica Dumitrache: Eu sunt un om sincer. Singura problema cred ca as avea-o in penal, pentru ca nu m-am actualizat deloc cu penalul de cand am plecat, decat doar atunci cand am avut de facut anumite tranzactii (n.r. ca notar), cand partile au facut o intelegere pe latura civila – si am putut sa fac eventual acea tranzactie... In rest, m-am actualizat... Nu pot sa spun de Codul civil – tot timpul facem simpozioane si tot timpul este aceeasi actualizare a profesiei. Codul de procedura civila l-am actualizat cat de cat (sunt acte care se fac in lumea notariala, tranzactii, partajuri, divorturi, renuntarea la judecata sau renuntarea la dreptul dedus judecatii... Pe materie comerciala, pe materia de insolventa, acolo unde instanta dispune vanzarea societatii intrata in aceasta procedura, contractele se incheie in forma autentica... Adica nu am ramas la un nivel la care sa nu studiez Dreptul. Adica Dreptul este o materie pe care, vrei-nu vrei, trebuie s-o studiezi. Notariatul nu este asa de usor cum pare.

Bogdan Mateescu: Ultima intrebare, de natura tehnica: textul pe care l-ati indicat in sustinerea cererii dumneavoastra contine un fel de optiune... Este vorba despre o reprimire in profesie, pe care dumneavoastra o solicitati dupa 12 ani de cand ati parasit-o. Considerati ca toate conditiile pentru a fi numita in functia de judecator vor trebui reluate? Ma refer la buna reputatie, la aptitudinile din punct de vedere medical si psihologic... Adica tot ce avem la conditiile de admitere sau este suficient exercitarea dreptului de optiune?

Valerica Dumitrache: Nu mi-am pus aceasta intrebare. Textul de lege este doar textul de lege – fara sa existe o alta norma de interpretare a lui. Nu am gasit pe nicaieri un text care sa explice in ce conditii se face aceasta reintrare in profesie. Eu ma supun la ceea ce vreti dumneavoastra. Sunt de acord sa fac orice test psihologic si ce doriti dumneavoastra.


Comentarii

# Mda, si-a dat seama ca e misto banii nemunciti ! date 17 septembrie 2019 16:18 +15

Plin de lepre in magistratura si servicii ! :-x

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.11.2019 – Iar s-a sucit generalul din DNA. Bye, bye, Klemm!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva