13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

„GROPARUL DOSARELOR REVOLUTIEI” A MAI TURNAT O LOPATA – Procurorul militar Ion Vasilache a confirmat ordonanta de clasare dispusa de „colonei” in dosarul Revolutiei. In solutia de respingere a plangerii Asociatiei „21 Decembrie 1989”, Ion Vasilache a preluat sintagma folosita obsesiv de Ion Iliescu: „Actiune comuna impotriva unor elemente contrarevolutionare... Avand convingerea ca actioneaza impotriva unor elemente teroriste” (Ordonanta)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

27 November 2015 17:07
Vizualizari: 13847

Suntem curiosi care va fi numele acelui procuror care va solutiona plangerea noastra. Speram ca nu tot Vasilache”. Asta declara liderul Asociatiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Maries, in cadrul unei conferinte de presa organizate miercuri, 25 noiembrie 2015, pentru informarea opiniei publice cu privire la ultimele noutati in actiunea de musamalizare a atrocitatilor savarsite in timpul si imediat dupa rasturnarea fostului regim comunist. O conferinta prezentata pe larg de Lumeajustitiei.ro in articolul Crime cu autori nepedepsiti, in care presedintele si vicepresedintele Asociatiei, alaturi de avocatii Antonie Popescu si Ionut Matei, au explicat, printre altele, caracterul imprescriptibil (in acceptiunea CEDO) al faptelor comise in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si situatia de vadita incompatibilitate a procurorilor militari de a mai intreprinde acte in acest dosar in care si-au demonstrat, vreme de 25 de ani, incompetenta in a-i identifica pe cei responsabili de moartea a peste 1.200 de oameni si ranirea altor peste 4.000.


Ei bine, nu doar ca plangerea formulata de Asociatia „21 Decembrie 1989” impotriva ordonantei de clasare a dosarului Revolutiei dispuse in 14 octombrie 2015 a fost respinsa, dar solutia a fost data chiar de controversatul procuror militar sef sectie general-locotenent Ion Vasilache (foto), supranumit „groparul dosarelor Revolutiei”:

In temeiul dispozitiilor art. 339 Cpp, dispun respingerea, ca inadmisibila, a plangerii formulate de Asociatia '21 Decembrie 1989' impotriva ordonantei nr. 11/P/2014 din data de 14.10.2015, prin care, in temeiul dispozitiilor art. 315 alin. (1) lit. b) rap. la art. 16 alin. (1) lit. a), b), d), f), i) din Codul de procedura penala, s-a dispus clasarea cauzei. Solutia se comunica”. (Ordonanta poate fi citita integral la finalul articolului)

Solutia de confirmare a clasarii - care, trebuie spus, poate fi atacata in termen de 20 de zile la Inalta Curte de Casatie si Justitie - a starnit deja indignarea reprezentantilor Asociatiei „21 Decembrie 1989”, care au organizat, vineri 27 noiembrie 2015, o noua conferinta de presa. O conferinta de presa fara prea multa presa, insa.

„Coloneii” generalului Vasilache au invocat prescriptia ignorand hotararile CEDO

Ordonanta procurorului Ion Vasilache, emisa la 20 noiembrie 2015, confirma solutia dispusa de coloneii Iulian Dinu, Marin Tudor, Codrut Mihalache si Claudiu Culea, procurori in cadrul Sectiei Parchetelor Militare, care au clasat dosarul Revolutiei invocand, in esenta, prescrierea raspunderii penale. Ca solutia de clasare pe temeiul prescrierii nu poate fi catalogata o ancheta efectiva in acceptiunea Art. 13 din Conventie, o spune cat se poate de clar Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Pentru a va convinge, iata spre exemplu un pasaj din hotararea pronuntata de CEDO chiar in cauza Asociatia „21 Decembrie 1989”, Maries si Vlase contra Romaniei: „Curtea nu poate accepta ca o ancheta sa fie efectiva in cazul in care se termina prin efectul prescriptiei raspunderii penale, in vreme ce insesi autoritatile au ramas inactive (cauza Asociatia „21 Decembrie 1989” si altii vs. Romania, hotararea din 24.05.2011, paragraful 144). Cat priveste lipsa independentei procurorului roman fata de persoane angajate politic, Curtea de la Strasbourg a clarificat demult aceasta chestiune (a se vedea, in special Pantea vs. Romania si Vasilescu vs. Romania).

Ion Iliescu, Ion Vasilache si „elementele” comune

Citind ordonanta procurorului Ion Vasilache, un alt aspect ne-a atras in mod deosebit atentia. Este vorba despre o sintagma folosita obsesiv de Ion Iliescu in discursul rostit in dimineata zilei de 14 iunie 1990 - in care ii indemna pe minerii chemati din Valea Jiului sa ii asigure noului regim protectie fata de „elementele extremiste” - sintagma pe care Vasilache o reia, 25 de ani mai tarziu, si nu o data, intr-un act oficial al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iata un fragment din discursul lui Ion Iliescu rostit in Piata Victoriei:

Asa cum ati vazut, de asta data avem de a face cu elemente de-a dreptul fasciste, care ieri s-au dedat la acte de vandalism, dupa ce in cursul diminetii de ieri, 13 iunie (1990), forte organizate de ordine publica au curatit Piata Universitatii, la propriu, adica, dupa ce au evacuat o serie de elemente care zaceau pe spatiul verde, au eliberat tot spatiul, s-au apucat de curatirea zonei, pentru ca a ramas mizerie in urma acestora, s-au apucat sa curete carosabilul, sa-l spele, sa-l pregateasca pentru circulatie, in dupa-amiaza zilei de ieri, grupuri organizate de elemente incitate, multe din ele, drogate, inarmate cu diverse elemente contondente – cu bare, cu lanturi, cu pietre, cu caramizi, cu tigle – au atacat cordoanele de politisti, inarmate cu sticle incendiare, au dat foc la autobuze, la masini, si apoi, grupuri s-au indreptat spre cladirea Politiei, pe care au incendiat-o, spre cladirea Ministerului de Interne, spre seara, precum stiti, au invadat si cladirea Televiziunii, care a trebuit sa-si intrerupa emisiunea (...) V-am ruga pe dumneavoastra, minerii, care sunteti grupati, organizati, sa va indreptati in coloana pe bulevard, pana la Piata Universitatii, pe care s-o ocupati definitiv dumneavoastra. Dupa care, in conlucrare cu fortele de ordine, va rugam sa asigurati paza Pietei Universitatii, pentru ca sa se efectueze lucrari de curatire si de redare a circulatiei acestui nod. Dumneavoastra sa fiti paznicii, in conlucrare cu fortele de ordine, a acestui punct central din Capitala. Va multumim foarte mult, va rugam sa faceti totul pentru a elimina excesele, pentru a elimina actele sangeroase si dumneavoastra sa asigurati paza necesara impotriva tuturor elementelor extremiste care si-ar mai face aparitia in aceasta zona!

Si acum un pasaj din ordonanta lui Ion Vasilache, de confirmare a clasarii dosarului Revolutiei:

Daca pana la momentul in care, la data de 22.12.1989, fostul presedinte comunist Nicolae Ceausescu a parasit sediul CC al PCR, fortele de ordine au actionat in baza ordinelor si masurilor, dispuse de factorii politici si militari, impotriva manifestantilor care demonstrau pentru inlaturarea regimului comunist, pentru libertate si democratie, dupa acest moment nu a mai existat o actiune a organelor statului impotriva manifestantilor, ci o actiune comuna indreptata, conform perceptiei create, impotriva unor elemente contrarevolutionare, care actionau impotriva vointei intregii populatii.

In contextul descris in cuprinsul ordonantei criticate, in majoritatea incidentelor in care, in urma folosirii armamentului, au rezultat victime omenesti, atitudinea psihica a persoanelor care au tras a fost marcata de o reprezentare gresita a realitatii inconjuratoare, avand convingerea ca actioneaza impotriva unor elemente teroriste, bine antrenate, capabile sa foloseasca orice mijloace pentru a-si atinge scopul, respectiv reinstaurarea regimului comunist. De asemenea, au fost retinute mai multe persoane suspectate a fi 'teroristi', dar ulterior s-a constatat ca sunt cetateni romani care participau la revolutie ori studenti straini aflati, in mod legal, la studii in Romania.

In consecinta, nici faptele comise in perioada 22.12.1989 – sfarsitul anului 1989 nu au corespondent in textul de lege care incrimineaza infractiunea de tratamente neomenoase, motiv pentru care in mod temeinic si legal s-a dispus clasarea sub aspectul savarsirii infractiunii de tratamente neomenoase, retinandu-se ca faptele care au facut obiectul dosarului nr. 11/P/2014 nu sunt caracterizate de tipicitate in raport de dispozitiile art. 358 din Codul penal din 1969”.

Evident, in aceste conditii, se naste o intrebare legitima: S-a lasat procurorul Ion Vasilache in vreun fel influentat de politicianul Ion Iliescu atunci cand a ingropat dosarul Revolutiei?


*Cititi aici ordonanta din 20.11.2015 prin care procuror militar Ion Vasilache a confirmat solutia de clasare a dosarului Revolutiei dispusa de subalternii sai si ordonanta de clasare din 14.10.2015

Comentarii

# golan date 27 November 2015 20:24 -1

Ce sa-i faci!?Un bandit,ca toti banditii care au organizat si pus in practica lovitura de stat din dec.'89.Ne rade in nas colonelul Vasilache impreuna cu Iliescu,iulian Vlad si ceilalti tortionari ce ne si ameninta inca,daca miscam in front,in statul de ''drepti'' romanesc.Vorba a ceva reprezentant inalt a marelui licurici american-''sa fim multumiti ca nu se trage in noi cu mitraliere de pe acoperisuri'' in caz ca facem cata proteste.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 November 2015 09:22 +1

UN MERMELITOR!!!!!!!!!

# mulder, agentul mulder date 29 November 2015 09:47 +4

poate un dobi aflat in fruntea unei structuri sa schimbe ceva? din negativ in ceva pozitiv? NUUUU! dar din ceva negativ in ceva si mai negativ? DAAAA!  Asta ii era rolul proscrisului.....de la Ploiesti, doar trebuia sa il apere pe fratele nitu, ucigasul de teroristi. Cum teroristi nu au existat, atunci pe cine a ucis nitu? to be or not to be,....revolutionar cu acte in regula. Ma intreb de ce Asociatia nu a cerut retragerea certificatului de "mincinos" al primului porcuror al tarii ...si...etc

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva