28 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HOTARARE PE ARBITRAJ LA PARIS – Un nou succes pentru SAPE Romania intr-un arbitraj international derivat din privatizarea Electrica Moldova. Avocatul Cosmin Vasile, asociat coordonator in cadrul Zamfirescu Racoti & Partners: " Solutia data de un arbitru strain reprezinta raspunsul principial corect si, pe de alta parte, un semnal puternic pentru instantele romane confruntate in mii de cazuri cu aceeasi problema de drept"

Scris de: L.J. | pdf | print

20 February 2017 13:27
Vizualizari: 7726

Avocatii SCA Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), asistati de TPA Romania in calitate de experti financiari, au obtinut o noua hotarare arbitrala finala in fata International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris), prin care a fost admisa in parte cererea reconventionala formulata de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) impotriva E.ON Romania S.R.L. (E.ON), aceasta din urma fiind obligata la plata sumei de 4.070.948 RON, plus dobanda, catre SAPE, drept compensatie pentru incalcarea drepturilor actionarului minoritar privind distribuirea de dividende.


Disputa nascuta din si in legatura cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, actiunea formulata pe cale principala de catre E.ON, avand drept obiect lamurirea efectelor derivate din exercitarea optiunii de vanzare (Optiunea Call) de catre E.ON si, pe de alta parte, cererea reconventionala prin care SAPE a solicitat angajarea raspunderii contractuale a actionarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende in toata perioada cat SAPE a fost actionar, desi rezultatele financiare ale societatii privatizate permiteau acest lucru.

Echipa de avocati, coordonata de dr. Cosmin Vasile, avocat asociat coordonator, a fost compusa din Alina Tugearu, avocat asociat, Cosmin Cojocaru, avocat colaborator coordonator si Violeta Saranciuc, avocat colaborator senior. Echipa de experti financiari a fost compusa din Cristina Petrescu, Audit & Advisory Partner (coordonatorul echipei) si Bogdan Acatrinei, Senior Manager.

Cred ca nu gresesc afirmand ca problema refuzului actionarului majoritar de a dispune distribuirea de dividende in detrimentul actionarului minoritar reprezinta problema eterna si cel mai des intalnita in materie de drept societar. Imprejurarea ca, in speta in discutie, aceasta chestiune s-a nascut in cadrul unui contract de privatizare si in domeniul energetic nu face decat sa ridice probleme suplimentare de drept si de fapt. Solutia data de un arbitru strain reprezinta raspunsul principial corect si, pe de alta parte, un semnal puternic pentru instantele romane confruntate in mii de cazuri cu aceeasi problema de drept” a declarat Cosmin Vasile (foto stanga), Zamfirescu Racoti & Partners.

Analiza noastra a fost concentrata pe lamurirea, din punct de vedere economic, a rezultatelor financiare ale societatii privatizate si a modalitatii de uilizare a acestor rezultate in perioada relevanta, considerand atat circumstantele specifice ale societatii, cat si politica de dividende adoptata la nivelul grupului din care face parte societatea. Ne bucuram ca am putut asista Arbitrul Unic in intelegerea laturii economico-financiare a disputei”, a adaugat Cristina Petrescu (foto dreapta), TPA Romania.

Comentarii

# steluta date 20 February 2017 19:01 0

CINSTE acestor profesionisti ! Nu inteleg rostul acestor privatizari fanariote din domenii 100% profitabile pentru statul roman - precum distributia energiei - unde EON ofera oricum servicii mai proaste decat fosta Electrica Moldova SA

# Andrei Adrian Trifan date 22 February 2017 12:27 0

Isi scot ei banii pierduti inzecit printr-o noua marire de tarif.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2023 – Judecatorul Goagal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva