28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IMIXTIUNEA SERVICIILOR IN JUSTITIE SE FACE LA VEDERE – AMR reactioneaza la Raportul Henry Jackson Society: „Acest subiect nu este nou... In Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV nu au fost abordate unele subiecte esentiale ce au preocupat justitia, mai ales in anul 2015... Exista sau nu o implicare a serviciilor de informatii in actul de judecata... MJ sa isi indeplineasca minima obligatie de a raspunde intrebarilor magistratilor”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 January 2017 16:55
Vizualizari: 9776

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), reprezentata legal de judecator dr. Andreea Ciuca (foto), in calitate de presedinte interimar, reactioneaza la Raportul dat publicitatii de Asociatia Henry Jackson Society care contine critici dure aduse modului in care se duce lupta anticoruptie, a felului in care serviciile de informatii intervin in justitie, transformand-o in “camp tactic”, dar si a felului in care sunt puse la indoiala hotararile judecatoresti ale instantelor despre care planeaza suspiciuni ca sunt date la ordin politic. Intr-un comunicat de presa al AMR din data de 12 ianuarie 2017, se evidentiaza ca toate elementele despre care se face vorbire in Raportul Henry Jackson Society sunt cunoscute in Romania, fiind facuta publice inca din 2015, insa nu au fost cuprinse in Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare dat publicitatii la Bruxelles.


Cu acest prilej, AMR aminteste ca desi la acel moment a transmis adrese, sesizari, comunicate de presa sau scrisori deschise in care a criticat aceste practici, in Raportul Comisiei Europene nu au fost cuprinse subiectele esentiale ce au preocupat justitia in 2015. Din acest motiv, arata AMR in comunicat, au ramas nesolutionate aspecte precum existenta sau daca in justitie sunt agenti sau colaboratori ai serviciilor secrete de informatii.

AMR arata ca se impuneau masuri din partea reprezentantilor Statului, iar CSAT „trebuia sa declanseze si sa prezinte, intr-un termen rezonabil, verificarile in ceea ce priveste conformitatea declaratiilor date de magistrati”, precum si sa ia in discutie afirmatia generalului SRI Dumitru Dumbrava privind implicarea SRI in actul de justitie, in conditiile in care acesta a sustinut ca justitia reprezinta “campul tactic” al serviciilor.

In final, apreciaza AMR, daca se dovedeste ca afirmatiile din spatiul public, privind „implicarea magistratilor in relatii profesionale neprincipiale cu reprezentantii ai serviciilor secrete”, sunt probate printr-o hotarare judecatoreasa definitiva, acestea vor avea efect atat asupra oamenilor politici cat si “asupra cetatenilor acestei tari care nu fac parte din cele trei puteri ale statului, fiind pusa sub semnul intrebarii legitimitatea statului de drept”.

Prezentam in continuare comunicatul de presa al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) din data de 12 ianuarie 2017:

Referitor la dezbaterile din spatiul public, din ultimele zile, accentuate in contextul publicarii „Raportului Henry Jackson Society” (intitulat „Luptand cu coruptia prin trucuri de infractori: asaltul asupra statului de drept din Romania”), continand afirmatii vizand o anumita implicare a serviciilor de informatii in activitatea magistratilor, cu efectul incalcarii principiului independentei justitiei, AMR subliniaza, o data in plus, pe de o parte, ca acest subiect nu este nou si, pe de alta parte, ca asociatiile profesionale nu au ramas indiferente fata de astfel de dezvaluiri in spatiul public, facand demersuri repetate, pentru clarificarea situatiei, in interesul statului de drept, al sistemului judiciar si al cetatenilor acestei tari, inca din anul 2015.

In mod regretabil, insa, aceste demersuri concrete au ramas aproape fara reverberatie, atat din partea celor carora li se adresau, inclusiv celorlalte puteri ale statului, cat si din partea opiniei publice.

AMR aminteste, astfel, ca, prin adrese, sesizari, comunicate de presa, scrisori deschise a criticat, atat singura, cat si alaturi de UNJR si APR, in mod punctual urmatoarele aspecte, cerand lamurirea deplina a situatiei. Astfel s-a subliniat faptul ca in Raportul Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare dat publicitatii la Bruxelles, la 27 ianuarie 2016, nu au fost abordate unele subiecte esentiale ce au preocupat justitia, mai ales in anul 2015, ramase nelamurite, si anume stabilirea masurii in care exista sau nu o implicare a serviciilor de informatii in actul de judecata, dar si confirmarea, cu documente, a verificarilor ce trebuiau realizate, pentru intreaga perioada de la intrarea in vigoare a legii (privind statul magistratilor) pentru a se stabili cu certitudine daca in justitie sunt agenti sau colaboratori ai serviciilor secrete de informatii; in comunicatul AMR s-a conchis ca aceste elemente reprezinta o dovada potrivit careia monitorizarii MCV i-au scapat aspecte importante in examinarea independentei si credibilitatii sistemului judiciar. De asemenea, s-a aratat faptul ca, in data de 25 iulie 2016, s-a publicat pe site-ul Ministerului Justitiei un proiect de Hotarare privind unele masuri referitoare la arhiva fostei Directii Generale de Protectie si Anticoruptie, asa incat este, in mod justificat, necesar ca MJ sa isi indeplineasca minima obligatie de a lamuri mai multe aspecte si de a raspunde intrebarilor pe care magistratii sunt indreptatiti sa le formuleze (fiind enumerate aceste intrebari). Tot astfel, s-a precizat faptul ca CSAT trebuia sa declanseze si sa prezinte, intr-un termen rezonabil, verificarile in ceea ce priveste conformitatea declaratiilor date de magistrati, in temeiul prevederilor art. 7 din Legea nr. 303/2004 – potrivit carora judecatorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridica asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecatoreşti şi parchetelor, completeaza, anual, o declaraţie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii – si, de asemenea, ca trebuia luata in discutie, in cadrul sedintelor CSAT, prin raportare la declaratia clara data de un oficial al SRI, masura implicarii exprese a acestui serviciu in actul de justitie, rezumata in mentinerea unui interes, a unei atentii constante a SRI pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze.

AMR (Asociatia Magistratilor din Romania), UNJR (Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania) si APR (Asociatia Procurorilor din Romania) au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotararii Plenului nr. 636/15 iunie 2016 – prin care s-a respins sesizarea AMR, UNJR, APR referitoare la punerea la dispozitie a informatiilor transmise de SRI, CSM motivand ca acestea au fost clasificate „secrete de serviciu”, stabilind, de asemenea, ca afirmatiile facute de seful Directiei Juridice din cadrul SRI nu sunt de natura a aduce atingere independentei sistemului judiciar. Plangerea AMR, UNJR, APR, vizand revocarea Hot. nr. 636/2015 a fost respinsa de CSM la 24 august 2015.

In „Memorandumul privind Justitia”, document programatic vizand principalele solutii pentru imbunatatirea sistemului judiciar, votat de majoritatea covarsitoare a adunarilor generale ale judecatorilor in septembrie-octombrie 2016, s-a avut in vedere, ca motiv concret, si refuzul CSM de a-si indeplini efectiv misiunea de garant al independentei justitiei, inclusiv cu privire la lamurirea interferentei dintre justitie si serviciile de informatii, stabilindu-se, la pct. 17, necesitatea publicarii de catre CSAT a procedurii urmate in vederea verificarii concrete in ce priveste existenta unor persoane infiltrate in sistemul judiciar, angajati/colaboratori/informatori ai serviciilor de informatii.

AMR subliniaza faptul ca, in masura in care afirmatiile din spatiul public, privind implicarea magistratilor in relatii profesionale neprincipiale cu reprezentantii ai serviciilor secrete, sunt probate, intr-o procedura judiciara finalizata cu o hotarare judecatoreasca definitiva, acestea au efect, in egala masura, nu numai impotriva oamenilor politici, respectiv impotriva celorlalte puteri, ci si impotriva magistratilor, precum si impotriva cetatenilor acestei tari care nu fac parte din cele trei puteri ale statului, fiind pusa sub semnul intrebarii legitimitatea statului de drept.

Asociatia Magistratilor din Romania,

prin presedintele interimar,

jud. dr. Andreea Ciuca

*Cititi aici integral comunicatul AMR

*Cititi aici mai multe despre concluziile Raportului Henry Jackson Society

Comentarii

# DODI date 12 January 2017 20:56 +8

Cât adevăr. Din păcate, ciolanis i-a amenințat pe cei din CSM că urmează a fi luați de urechi dacă nu face ce vrea el: nesocotirea voturilor românilor și desconsiderarea adversarilor politici. Poate că ar trebui să i se explice neamțului că lupta politică nu înseamnă anihilarea celor din partidele rivale. Atât a apucat să învețe infantilul ciolanis de la hăhăilă și să îi perpetueze sistemul de forță moștenit. Dacă ar fi avut minime cunoștințe politice ar fi știut că cei NUMIȚI în instituțiile de forță (îndeosebi cei care l-au servit ca niște slugi pe fostul președinte) trebuie schimbați urgent. Asta s-ar fi întâmplat dacă el ar fi fost ales corect președinte și nu numit de binom. Din această cauză nu este în stare nici și arunce o privire în direcția binomului, dar să ia taurul de coarne. El știe doar mersul în patru labe în fața acestora.

# Galatean date 12 January 2017 21:29 -6

Mare tupeu ai Ciuca, mare tupeu ! Pe curand !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva