20 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

IN MEMORIA UNUI PRESEDINTE – Asociatia Magistratilor din Romania aduce un omagiu fostului presedinte al Inaltei Curti Paul Florea: „Un Om ce a avut nobletea de a-si practica profesia cu curaj, in vremuri (nu demult apuse) in care exprimarea, prin grai, condei sau hotarari, a unei opinii divergente fata de cea a ministrului si a oamenilor politici, in general, te putea costa nu numai cariera, ci chiar libertatea... Ii multumim pentru tot ce a facut in numele legii si al binelui!”

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 September 2019 15:11
Vizualizari: 5896

Asociatia Magistratilor din Romania aduce un omagiu fostului presedinte al Curtii Supreme de Justitie (Inalta Curte de Casatie si Justitie), judecatorul Paul Florea (foto), incetat din viata si condus pe ultimul drum in urma cu cateva zile. Intr-un comunicat de presa transmis vineri, 6 septembrie 2019, AMR aminteste despre nobletea judecatorului Paul Florea, subliniind ca acesta si-a practicat profesia cu curaj, in vremuri in care exprimarea unei opinii divergente fata de cea a ministrului Justitiei sau a oamenilor politici putea avea consecinta nu doar finalul carierei, ci chiar si pierderea libertatii.


Asociatia Magistratilor din Romania, condusa de jud. dr. Andreea Ciuca, enumera cateva episoade marcante din cariera lui Paul Florea, cum ar fi momentul in care a prezidat Completul de 9 judecatori al Curtii Supreme care a decis, pentru prima oara in jurisprudenta romana, ca procurorul nu prezinta garantiile de independenta ale unui judecator si, prin urmare, nu poate sa ia masura arestului preventiv. Pe de alta parte, AMR isi exprima mahnirea cu privire la modul in care ICCJ si-a luat ramas bun de la judecatorul Paul Florea, printr-un comunicat de 2-3 randuri in care s-a facut referire la „trecerea in nefiinta”, sintagma cu privire la care I.P.S. Bartolomeu explica, cu argumentele stiintei, nu numai ale religiei, ca este un non-sens.

Iata omagiul AMR adus fostului presedinte al Curtii Supreme de Justitie Paul Florea:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) aduce, cu mult respect, omagiu Domnului judecator Paul Florea, fost presedinte al Curtii Supreme de Justitie, cu regretul ca a plecat dintre noi un Om ce a avut nobletea de a-si practica profesia cu curaj, in vremuri (nu demult apuse) in care exprimarea, prin grai, condei sau hotarari, a unei opinii divergente fata de cea a ministrului si a oamenilor politici, in general, te putea costa nu numai cariera, ci chiar libertatea.

Domnul judecator Paul Florea a fost si ramane o personalitate a Justitiei, iar cele cateva cuvinte pe care le putem inghesui in aceste randuri sunt departe de a-i aduce binemeritatul prinos de recunostinta.

Domnul judecator Paul Florea a acceptat sa faca pasul inainte si sa fie in primul rand, adica in bataia vanturilor, exercitand, ca urmare a votului dat la Conferinta Nationala din anul 1993, functia de presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania. A fost primul presedinte, facand echipa deosebita cu secretarul general de atunci, doamna judecator Viorica Costiniu. Iar pentru cei ce mai au inca indoieli sau le este prea dificil sa vrea sa creada, le spunem ca in acei ani multora le era frica (si chiar aveau motive!) sa spuna ca sunt membri AMR pentru a nu le fi afectata cariera. Fiecare reusita pentru drepturile noastre, necesare intr-un stat democratic, cu (pre)deschidere europeana, a presupus, in mod esential, curaj si asumarea unor riscuri dupa riscuri. Daca nu ii convenea atitudinea ta, ministrul putea ordona control si iar control (Inspectia Judiciara era sub autoritatea executivului), ce puteau fi urmate de sanctiuni disciplinare sau chiar de urmariri penale.

Domnul judecator Paul Florea, in calitate de presedinte al Curtii Supreme de Justitie, a prezidat, in anul 2003, completul de 9 judecatori care a decis, pentru prima oara in jurisprudenta romana, ca procurorul nu prezinta garantiile de independenta ale unui judecator si, prin urmare, nu poate sa ia masura arestului preventiv. Iar aceasta hotarare definitorie pentru procedura penala si pentru drepturile omului a fost data intr-o perioada in care nici legislativul, nici executivul, nici Ministerul Public nu ar fi acceptat o asemenea realitate – exprimata de CEDO intr-o cauza contra Poloniei, ce avea sistem similar de organizare ierarhica a parchetelor –, fara o hotarare a CSJ.

Suntem, asadar, indreptatiti sa spunem ca ne-a durut sa vedem ca Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a luat ramas bun de la fostul presedinte printr-un comunicat de 2-3 randuri in care s-a facut referire la „trecerea in nefiinta”, sintagma cu privire la care I.P.S. Bartolomeu explica, cu argumentele stiintei, nu numai ale religiei, ca este un non-sens.

Ii multumim Domnului presedinte Paul Florea pentru tot ce a facut in numele legii si al binelui!

Dumnezeu sa il odihneasca! Ne rugam pentru sufletul lui!

Asociatia Magistratilor din Romania,

prin presedintele interimar,

jud. dr. Andreea Ciuca”

Comentarii

# Declaraţia Fundamentală a Drepturilor Omului. date 8 September 2019 10:49 +1

După hotărârea pronunţată în 2003, de completul C.S.J., prezidat de PAUL FLOREA, (cauză în care, actuala preşedintă A.M.R. era abuziv arestată de P.N.A.) prin care a fost anulat,(prima dată într-un stat totalitar şi poliţienesc) mandatul de arestare emis de procuror, pe motiv că procurorul nu poate dispune măsura arestării (conform noii jurisprudenţe C.E.D.O. cf. cauzei Pantea vs. România), jurisprudenţa şi legislaţia au fost ireversibil modificate şi revoluţionate. Şi atunci, ca şi în prezent, PROSTĂLĂNIMEA A EXPLODAT! Această entitate - "PROSTĂLĂNIME", nu putea şi nici în prezent NU POATE accepta necesitatea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Zilnic vedem PROSTĂLĂNIME explodând isteric pe străzi sau în Perlament. Era un "jurnalist"(nu-i spun numele), căruia prostia şi populismul jurnalistic i-a fost crezuri profesionale, care afirma că prin eliberare arestatei (A.C.), instanţa supremă "s-ar fi umplut de ridicol!" - ASTEPTĂM ca un nou PAUL FLOREA să renască!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.05.2024 – Dosarul 10 august a nimerit la un judecator #rezist

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva