28 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVIZ ACOPERITILOR DIN JUSTITIE - Printr-o initiativa fara precedent, judecatorul Horatius Dumbrava din CSM cere CSAT sa verifice daca judecatorii si procurorii au respectat interdictia de a nu colabora cu serviciile secrete. Dumbrava vrea sa se inceapa cu CSM, ICCJ si PICCJ: “Va solicit sa analizati in primul rand la nivelul cel mai inalt al autoritatii judecatoresti ca interdictia este respectata”. Judecatorul acuza CSAT: “De 9 ani nu si-a indeplinit obligatia legala” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 februarie 2014 16:04
Vizualizari: 8580

Demers fara precedent din partea unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Judecatorul Horatius Dumbrava (foto stanga) a trimis miercuri, 12 februarie 2014, o scrisoare membrilor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in frunte cu presedintele Traian Basescu, in care cere sa se verifice daca magistratii au respectat sau nu interdictia prin care li se interzice sa nu colaboreze de niciun fel cu serviciile de informatii. Judecatorul Horatius Dumbrava propune ca verificarile sa inceapa cu magistratii din CSM, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul General.


De asemenea, in aceeasi scrisoare, Horatius Dumbrava isi exprima nemultumirea cu privire la faptul ca pana acum CSAT nu a efectuat asemenea verificari. Astfel, Dumbrava explica faptul ca interdictia privind colaborarea judecatorilor si procurorilor cu serviciile secrete este in vigoare de noua ani. Judecatorul arata insa ca de noua ani CSAT nu a verificat daca intedictia este sau nu respectata, atat de catre magistrati cat si de catre servicii. Dumbrava precizeaza ca CSAT nu a stabilit veridicitatea declaratiilor pe care anual judecatorii si procurorii le depun si privind colaborarea cu serviciile ca lucratori operativi, acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Iata scrisoarea trimisa de judecatorul Horatius Dumbrava din CSM catre membrii CSAT:

Asa cum bine cunoasteti, Consiliul Superior al Magistraturii are ca si misiune constitutionala garantarea independentei justitiei.

Limitele independentei justitiei - a judecatorilor si procurorilor -, nu trebuie sa ramana litere moarte sau abstracte in Constitutie ori legile organizarii justitiei, ci ele isi gasesc dimensiunea corecta in statul de drept prin respectarea si punerea efectiva in practica a indatoririlor pe care autoritatile publice constitutionale le au, in vederea respectarii statului de drept.

Asadar, pe langa indatoririle pe care justitia le are in a da consistenta propriei independente, inclusiv si mai ales in a satisface realizarea unui act de justitie corect, impartial fata de cetatean, si celelalte autoritati publice au indatorirea de a respecta un deziderat al statului de drept, si anume independenta justitiei.

Cu privire la cel din urma aspect, asigurarea reala si eficienta a garantiilor de independenta reala ale justitiei, respectiv cea a unei reale separatii in exercitarea functiei sale fata de celelalte autoritati ale statului de drept, este legata si de incompatibilitatile si interdictiile pe care le are un magistrat – judecator sau procuror.

Evitarea incompatibilitatilor si interdictiilor pe care le au magistratii nu cad doar in sarcina acestora, ci si autoritatile publice au un rol esential, chiar legal, in a respecta aceste incompatibilitati si interdictii.

De 9 ani de zile legiuitorul a interzis expres judecatorilor si procurorilor de a fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii (art. 7 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorului si procurorului, republicata). Din acest motiv, judecatorii si procurorii sunt obligati sa completeze anual o declaratie autentica, pe proprie raspundere, potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Nerespectarea acestei interdictii conduce la o sanctiune pentru judecatorul sau procurorul care o nesocoteste: eliberarea din functia de magistrat (alin. 4 al art. 7 din Legea nr. 303/2004); practic, nu este doar o sanctiune pentru magistrat – eliberarea acestuia din functie, ci si o garantie in vederea prezervarii statului de drept, a independentei justitiei.

Tot de 9 ani de zile, insa, institutia – respectiv, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii – care trebuia sa verifice ca aceasta interdictie este respectata atat de judecatori si procurori, cat si de serviciile de informatii, nu si-a indeplinit obligatia legala si, pana la urma, constitutionala de aparare a tarii si siguranta nationala (art. 1 din Legea nr. 415/2002 de oganizare si functionare a C.S.A.T.), si anume, in mod concret, cea de verificare a realitatii declaratiilor pe care anual judecatorii sau procurorii le fac cu privire la faptul ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Pana la urma, statul de drept se caracterizeaza prin functiile clar si evident conturate in delimitarea atributiilor specifice separatiei puterilor in stat, dar si prin respectarea obligatiilor constitutionale si legale care dau consistenta statului de drept. Iar evitarea excesului de putere, in ideea ca fie si formal, o putere constituita in stat ar putea sa-si creeze avantaje nepermise in raport cu celelalte puteri, trebuie sa reprezinte o prioritate pentru C.S.A.T.

De aceea, pentru a nu exista nicio suspiciune, nicio indoiala si cu scopul de a intari mai mult functionarea statului de drept, va cer, in calitatea dvs. de membru de drept (sau presedinte/vicepresedinte) al C.S.A.T., in raport cu dispozitiile Legii 415/2002 si a Hotararii nr. 3/2003 a C.S.A.T. (Regulamentul de functionare al C.S.A.T.):

1) Sa procedati la verificarea respectarii interdictiei judecatorilor si procurorilor de a nu fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, nominal, pentru fiecare judecator si procuror in parte.

Intrucat sunt de analizat peste 7.000 de astfel de situatii – judecatori si procurori –, va solicit sa analizati in primul rand la nivelul cel mai inalt al autoritatii judecatoresti ca interdictia este respectata, si anume:

- pentru membri alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii – judecatori si procurori;

- pentru judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

- pentru procurorii ce fac parte din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

2) Sa comunicati rezultatul acestor verificari cat mai urgent posibil Consiliului Superior al Magistraturii;

3) Nu in ultimul rand, ar fi util ca, in aceeasi idee a prezervarii statului de drept, sa verificati daca serviciile de informatii au intocmit dosare informative privind judecatori sau procurori sau au declansat, in afara limitelor mandatelor date de judecatori, verificari sau analize informative privind judecatori sau procurori”.

*Cititi aici scrisoarea lui Horatius Dumbrava trimisa membrilor CSAT

Comentarii

# XXX date 14 februarie 2014 15:10 +29

Ideea e ca CSAT-ul e in culpa daca nu aplica legea, iar legea se aplica de indata, parca. Doar de aceea exista CSAT sa-si exercite atributiile, nu?

# capitanu petre date 14 februarie 2014 19:58 +26

FELICITARI domnule JUDECATOR!

# tepelus date 15 februarie 2014 16:34 0

semnati petitia online,,http://www.petitieonline.com/legea_raspunderii_magistratilor_contra_votul_nostru

# SERAPHIDIS - judicium corruptum date 16 februarie 2014 08:56 +1

Ce este mai spurcat în functia publica în slujba Statului român decât aceasta tagma nemernicita de judecatori. Frica lor cea mare este si impulsul lor cel mai feroce, acela de arivism si capatuire Jud Se feresc de serviciile secrete ca dracul de tamâie. Mi-e si scârba de astfel de specimen abject ca si de CSM-ul infaman umplut de nulitati si oameni declasati intelectual , impostori si parveniti. De ce anume va feriti: evident de ceea ce faceti! Iar când comiteti infractiuni de drept comum, urlati ca lupii moralizatori ca se aduc prejudicii independentei justitiei si onoarei magistratului. Asa este cu lichelele din magistratura: abuza de uzajul discretionar al infamiei judiciare fara sa dea socoteala de mijloacele uzitate. Scopurile lor sunt prezumptive, infractionale si imorale, se asimileaza degradarii si uzurparii autoritatii Statului. Si cine contribuie mai mult decât tagma nelegiuita a viermilor care erodeaza osatura sigurantei nationale, preeminenta dreptului, a Statului de drept?

# D. Vasile Botomei,Presedinte UNBR(www.unbr.info) date 14 februarie 2014 15:17 +25

UNBR-Dr.Vasile Botomei Felicita initiativa dlui judecator Dumbrava. S-ar pare ca prin rezultatele ce se vor comunica se vor elibera peste jumatate din locurile din CSM asemenea ca si din radul procurorilor si judecatorilor din teritoriu.

# Felicitari domnului Dumbrava date 14 februarie 2014 19:10 +24

Se cunoaste pana acum un singur caz de securist in magistratura, este Năsui Gabriel Adrian, fost judecator la Cluj. Are adeverinta de la CNSAS care a constatat ca a dat angajament la Secu inca de la varsta de 17 ani, pe cand statea in internatul liceului la Baia Mare si fura pachetele de mancare ale colegilor. A fost dat afara pentru baia din jacuzzi, cu inculpatul pe care-l ocrotea, care era un dator la stat si un pungas. Cine se aseamana se aduna.

# dottore ex crocus date 14 februarie 2014 15:39 -13

Dottorele Botomiei va fi condamnat pentru inselaciune, fals, ultraj si multe altele: Jud. Bacău - dos. nr. 16700/180/2012, dos. nr. 12179/180/2011 si dos. nr. 16037/180/2013, Judecătoria Suceava - dos. nr. 17458/180/2011, Curtea de Apel IASI - dos. 458/32/2013. Dupa contopire: 16 ani de teze si antiteze !

# Dumbrava Horatius date 14 februarie 2014 16:08 -13

dottore Botlomiei, nu te mai baga in seama cu juristii, pregateste-te de zbarna ! Succes in lupta pentru titlul de eroina a celulei !

# unul din lumea cea mare date 14 februarie 2014 15:39 +22

m/as mira ca csat/ul basist sa faca CE TREBUIE.ce mi/ar placea sa/i vad desconspirati pe judecatorii minjiti ,,DINAMOvibili,, si minjiti basisti(caci astia au fost capii coruptiei in justitie).sint convins ca nu o sa se intimple asta chiar daca/mi doresc eu.probabil asta ar duce la asanarea justitiei(cuvint de cod gear control monitoring)

# zoro date 14 februarie 2014 15:47 +24

Domnul Dumbrava pentru aceasta \"jignire\" adusa institutiei propietate privata a PRIMULUI OM DIN TARA, va fi arestat saptamana viitoare.

# . date 14 februarie 2014 17:35 -23

Dumbrava insista sa se arate (si) prin aceasta tampenie ca-i dedicat trup si suflet cauzei Grupului Infractional Organizat in speranta ca va mai fi recompensat cu inca un mandat. Metoda asta se mai poate vedea in toata splendoarea ei la membrii CNA aflati cu Antena 3 in suflet. Mi-e sila. 

# Un plictisit date 14 februarie 2014 18:47 +13

Ia ceva acru de pe la B1! Au numai \"bunătăți\" cum ar fi Turcescu, Pora, Cristoiu, Banciu sau Puscalău.

# YYY date 14 februarie 2014 18:03 +21

Intra si fostii politisti (colaboratori de drept)care, in prezent, sunt procurori sau judecatori?

# obiectiva date 14 februarie 2014 18:09 +9

TELEPATIAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!! va multumim din inima....voi constata ca 100% din judecatorii ce mi-au judecat cauzele, indiferent care sunt acoperiti...... ca si asa au sotii prin SRI, POLITIE, DNA........de una, de alta........asta daca NU mai sunt reziduuri toxice de pe vremea Securitatii, ca unele nu vor sa plece din sistem decat cu cracii inainte...........la urma uRMEI DE CE SA STIE DOAR DEMISU ` CARE SUNT AIA ????? ca sa ii santajeze cum vrea muschiu` lui ?? CE EL, SE JUDECA ....sau noi ????? noi trebuie sa stim si trebuie sa fie afisat la CSM pe site  alaturi de declaratiile de avere si de interese.........

# obiectiva date 14 februarie 2014 19:11 -4

TELEPATIAAAAA !!!! de ce nu mi-ati spus sa-mi iau la timp rudotelu????

# John date 14 februarie 2014 18:28 +3

Bine zis \"li se interzice sa nu colaboreze de niciun fel... cu serviciile \"

# I Have a Dream date 14 februarie 2014 18:57 +12

Vreau sa vad declaratiile scrise cu manuta lor, publicate la vedere si dupa ...asteptam provincia ! -)) Le gasesc pe undeva?

# verificand dumbrava date 14 februarie 2014 21:01 -5

m-am prapadit in lastarisul de stejar  plantat personal, sub scaune uscate de juzi din neamuri proaste, da toate romanesti.iesi-le unora lastaru prin limba de rasarit.

# nicolae date 14 februarie 2014 21:36 +1

Scrieti bre romaneste :\" interdictia de a colabora cu serviciile secrete \" , ca doar nu le-a interzis sa Nu colaboreze . Adica ii obliga sa o faca ! Mai cititi si voi ce scrieti . Sau angajati clasicul \" cap limpede \"

# TEATRU IEFTIN !DOCTORUL CARE A FALSIFICAT RMN-UL LA PUSCARI date 14 februarie 2014 21:44 -3

Ciobanu din Pipiera VA IESI DIN INCHISOARE ! In locul lui va intra doctorul CARE A FALSIFICAT RMN-UL , DOCTORUL DIN PUSCARIE SI COMANDANTUL PUSCARIEI. Graba provine din frica ca S-A AFLAT CA RMN-ul A FOST FALSIFICAT , si din speranta ca bulversarile legate de SCHIMBAREA GUVERNULUI MAS MDIA NU SE VA SESIZA !

# ADEVARUL date 14 februarie 2014 22:01 +7

HIDRA BASISTA TREBUIE DECAPITATA ACUM,PANA NU PAPICI USL-UL,INTREB DE ACUM PANA INTELEG SI EU DE CE SI CARE ESTE MOTIVUL PENTRU CARE PSD-UL A REFUZAT LUI CRIN PROPUNEREA DE A FI DISCUTATA PROBLEMA JUSTITIEI SI A SERVICIILOR CONTROLATE,CINEVA IL CREDE PROST PE BASESCU CARE CONTROLEAZA CSAT-UL CU VOTUL SAU DE VETO...SA ISI TAIE SINGUR CRACA DE SUB PICIOARE???DACA NU VA TREZITI USL-ISTILOR,IEPURILA ARE SA NE-O TRAGA LA TOTI,ASA RAZAND SI PROFITAND DE PASIVITATEA VOASTRA CRETINOIDA. ;-)

# o pensionara date 14 februarie 2014 22:02 +11

initiativa,intr-adevar unica,insa tare mi-e ca o sa se albeasca securistii intre ei ,asa cum l-au albit in 4 episoade cnsas-ul pe pirat.adica este turnator ,dar lipseste cu desavarsire..........

# Valeriu Mangu date 15 februarie 2014 13:52 -1

Articolul \"De ce in Romania n-ar exista functia de vice-Presedinte, stabilita prin lege sau prin decizie a Presedintelui Romaniei?\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# giorgel date 15 februarie 2014 17:58 +4

CSM sa ceara CSAT sa verifice daca judecatorii si procurorii au respectat interdictia de a nu colabora cu nici un serviciu secret, al nici unei tari!!! E heeee!!! Sa vedeti peste ani ce o sa mai apara ...

# Valeriu Mangu date 15 februarie 2014 21:50 +1

Articolul: “Cine a initiat revizuirea Constitutiei?” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# TITULESCU date 16 februarie 2014 08:10 +7

De la revolutie incoace colaboreaza si tot colaboreaza cu serviciile secrete si acum o sa fie un mare fis . Eu nu vad o problema in a colabora cu serviciile secrete ci vad problemaatunci cand si serviciile secrete acopera coruptia unora dintre cei care colaboreaza cu ei si ar mai fi o problema de independenta care ar avea importanta intr-o tara cu justitie reala nu cu magistrati facuti in procent de 90%din avocati fara procese, din juristi mediocrii si din absolventi fara nicio experienta de viata si cu experienta direct pe destinele oamenilor DAR FARA NICIO RASPUNDERE PROFESIONALA. Cit timp nu exista raspundere ,nu exista justitie, asa cum Ficior si Visinescu si multi altii au nenorocit destine asa se intampla si acum din cauza unor indivizi de aceiasi calitate cu cei amintiti si cu acelasi tip de putere abuziva si discretionara .

# Valeriu Mangu date 16 februarie 2014 11:01 0

Articolul “Procedura revizuirii Constitutiei trebuie reinventata!” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2021 – Bobi le multumeste lui Cosmin si Narcis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva