16 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CU VOIE DE LA CSM – Printr-un Regulament aprobat de CSM in 6.02.2014, toti procurorii si judecatorii, inclusiv cei detasati/delegati la CSM, INM, Scoala Nationala de Grefieri, au acces la informatii clasificate secret de stat si de serviciu din dosare, doar avocatii si inculpatii nu. Regulamentul incalca dreptul la un proces echitabil si intra in coliziune cu prevederile Noului Cpp (Hotararea)

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

10 February 2014 16:14
Vizualizari: 8547

Plenul CSM a simtit nevoia acuta sa aprobe, in data de 6 februarie 2014, un Regulament privind accesul judecatorilor, procurorilor si magistratilor asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie la informatii clasificate secrete de stat si de serviciu. Cu alte cuvinte, toti magistratii plus procurorii au acces la informatii secret de stat sau de serviciu, numai avocatii partilor nu, decat daca cer sa aiba certificiat ORNISS temporar. Astfel, orice cetatean poate fi judecat in baza unor asa-zise probe secret de stat sau de serviciu din anexele secrete ale dosarelor, fara ca inculpatul si avocatul sau sa poata lua act de probele care se presupune ca il incrimineaza, incalcandu-se astfel dreptul la aparare. Pe de alta parte, se adeveresc cele scrise recent de Lumeajustitiei si nu mai e un zvon ca la nivelul instantelor penale din tara, judecatorii au semnat un angajamant ca nu vor divulga date secrete cu informatile clasificate din aceste dosare.


Acest regulament va naste mari scandaluri, iar la CEDO vor curge sesizarile pe incalcarea dreptului la un proces echitabil. Altfel spus, un avocat pe care partea il ia in aparare trebuie musai sa aiba ORNISS, si daca nu are, trebuie sa schimbe avocatul, caci risca sa fie judecat de judecatori si procurori care au acces, conform actualului Regulament aprobat de CSM, la astfel de informatii clasificate.

Iata ce scrie in anexa Regulamentului sus-mentionat din data de 6 februarie 2014, aprobat de plenul CSM:

Art.2- (1) Pentru judecatorii, procurorii si magistratii asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, accesul la informatii clasificate - secret de stat, respectiv secret de serviciu, este garantat, potrivit art.7 alin.4 din Legea nr.182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare, sub conditia numirii si depunerii juramantului.

(1) Judecatorii si procurorii, inclusiv membrii Consiliului Superior al Magistraturii care au calitatea de judecator si procuror, sunt indreptatiti sa aiba acces la informatiile clasificate secret de stat ori secret de serviciu, fara indeplinirea procedurilor de verificare prevazute de art.(7 alin (1)-(3) si art.28 din Legea nr.182/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa ce au luat cunostinta de responsabilitatile ce le revin privind protectia informatiilor clasificate si au semnat un angajament scris de pastrare a secretului prevazut la art.7 alin (4), respectiv art.36 alin (3) din aceeasi lege.

(2) In conditiile art. (1) si (2), judecatorii si procurorii pot avea acces la informatiile clasificate secret de stat ori secret de serviciu, cu prespectarea principiului necesitatii de a cunoaste, in concordanta cu atributile specific”.

Cu alte cuvinte, toti magistratii pot avea acces la informatii clasificate, ceea ce in timpul urmaririi penale si a judecarii procesului este in dauna invinuitului sau inculpatului daca avocatul acestuia nu poate avea acces la aceste date. Astfel, egalitatea de arme din timpul actului procesual dispare!

Acelasi regulament se aplica si judecatorilor delegati sau desmenati sa indeplineasca alte activitati in cadrul compartimentelor instantei, dar si judecatorilor de supraveghere a privarii de libertate, precum si judecatorilor delegati sau detasati la Consiliul Superior al Magistraturii.

Conform acestui Regulament, ”angajamentul scris de pastrare a secretului de stat si a secretului de serviciu va fi semnat in termen de 10 zile de la intrarea acestuia in vigoare sau, dupa caz, de la data depunerii juramantului si va fi predat conducatorilor institutiilor unde isi desfasoara activitatea persoanele sus-mentionate in articolele anterioare”.

Toti cei care semneaza acest angajament in baza actualului regulament si a Legii 182/2002 sunt obligati sa pastreze secretul asupra informatiilor clasificate ce le-au fost incredintate in timpul exercitarii functiei, iar obligatia se mentine si in timpul suspendarii din functie dar si dupa eliberarea din functie.

Contactata telefonic, presedinta Curtii de Apel, Lia Savonea (foto 2), ne-a explicat ca au fost date angajamente de catre judecatori cu ORNISS pna acum, in baza Legii 585/2002, articolul 35 aliniat 3, care prevede urmatoarele: „ (1) Persoanele carora le-au fost eliberate certificate de securitate sau autorizatii de acces vor fi instruite, atat la acordarea acestora, cat si periodic,cu privire la continutul reglementarilor privind protectia datelor clasificate (...) Persoanele prevazute la alin.1 vor semna angajamentul de confidentialitate prevazut la anexa 3”.

Actualul Regulament largeste aria celor care vor avea acces la informatii clasificate, insa ramane in aer dreptul invinuitului sau inculpatului si a aparatorilor acestuia de a afla ce probe „secrete” se afla in aceste anexe, astfel ca el nu poate fi aparat impotriva unor acuzatii bazate pe probe nestiute decat de magistratii procurori si judecatori. Intrebata de aceasta situatia, presedinta Curtii de Apel Bucuresti, Lia Savonea ne-a declarat ca, personal, a facut nenumarate demersuri pentru a se reglementa intr-un fel similar si dreptul avocatului de a avea acces la acele informatii, atata la ICCJ, cat si la CSM si la Ministerul Justitiei, dar demersurile sale nu au avut pana azi o finalitate.

Acum, sa vedem ce zice Noul Cod de procedura penala la articolul 352, alin 11 si 12: „In cazul in care informatiile clasificate sunt esentiale pentru solutionarea cauzei, instanta solicita de urgenta, dupa caz, declasificarea totala, partiala sau trecerea intr-un alt grad de clasificare, ori permiterea accesului la cele clasificate de catre aparatorul inculpatului. Daca autoritatea emitenta nu permite aparatorului inculpatului accesul la informatile clasificate, acestea nu pot servi la pronuntarea unei solutii de comndamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei sau de amanare a aplicarii pedepsei in cauza”. Or, in practica, un cetatean poate avea un avocat in cursul urmariri penale ce nu are ORNISS si drept urmare, informatiile clasificate nu pot fi cunoscute de el sau de catre aparator, drept urmare acele probe, conform Noului Cpp, nu pot fi luate in considerare din start, drept pentru care cetateanul nu poate fi trimis in judecata in baza lor.

Pe de alta parte, prin Regulamentul dat de CSM in 6 februarie 2014, au acces la informatiile secret de stat si de serviciu si judecatorii sau procurorii detasati la Institutul National al Magistraturii, Inspectia Judiciara si Scoala Nationala de Grefieri. Ne intrebam ce secrete de stat sau alte informatii clasificate ajung la Scoala de Grefieri sau la INM, unde se face scoala?

*Cititi aici anexa la Regulamentul aprobat de CSM in 6 .02.2014

Comentarii

# ionut date 10 February 2014 16:50 +1

Aparatorii inculpatilor pot solicita accesul la informatiile clasificate, iar instanta este obligata sa solicite organelor in drept declasificarea acestora, trecerea intr-un alt nivel de clasificare, iar in cazul contrar nu se poate tine cont de acestea la judecarea cauzei....eu am inteles ca sunteti avocati dar trebuie sa mai fiti si jurnalisti,,,urasc pe toti politiceieni de la basescu la nastase si pe altii carora le luati apararea pe aici, dar ce mi-e scarba cel mai mult e ca incercati sa mani******ti...apropo..de cand apareti la antena 3 v-ati mai ingrasat un pic....se vede ca va merge bine..

# REGULAMENT PRIVIND IMORALITATEA MEMBRILOR CSM date 10 February 2014 17:24 +1

Cata vreme va aduceti rudele si pilele in sistem, nu aveti nicio urma de credibilitate. Au scris astia ieri pe luju de concursul de la Inspectia Judiciara si voi nimic. Trebuia sa dati un comunicat de presa azi dimineata, ca incepeti verificarile. Trebuia sa anulati concursul. Sunteti corupti pana in maduva oaselor, cu Vasilica in frunte. Aruncati perdele de fum ca sa va justificati activitatea, precum regulamentul asta inutil. Ce ati facut pentru intrarea in vigoare a Codurilor? Nimic. Astia sunteti, niste impotenti. Tot CSM-ul e o gasca de impotenti.

# UNJUL DIN LUMEA CEA MARE date 10 February 2014 17:39 +2

nefiind cu studii juridice EU CRED ca mai bine/i judeca fara aparator si cu usile inchise!!!!!! si ma intreb daca nu sint luate in consideratie probele secrete(CA PARCA DACA/S NESECRETE SE IAU IN CONSIDERATIE) PAI ATUNCI DE CE DRACU MAI SINT judecati???MA INTREB SIE EU??? fac rau ca ma intreb?(cuvint de cod wheel and brake)

# Koko date 10 February 2014 18:48 -3

Cuvant de cod Diazepam ar fi mai potrivit

# UNJUL DIN LUMEA CEA MARE date 10 February 2014 19:03 -4

ajutor!!! ajutor!!! ma urmaresc limbricii angajati de sri sa ma supravegheze dar ei nu stiu ca eu sunt seful limbricilor de la sri si de la sie asa ca nu au ce sa/mi faca chiar daca au sarit pe mine si ma bat cu cozile in cap de am inceput sa aud voci care/mi soptesc : da/te cu capul de zid...da/te cu capul de zid ( cuvant cod limbricul diliu ) hi..hi..

# O tampenie date 10 February 2014 17:13 +2

Semnarea angajamentului nu are nicio valoare. De fapt, angajamentul face trimitere la respectarea prevederilor legale privind protejarea confidentialitatii, LEGE CARE ORICUM TREBUIE RESPECTATA. Neincalcarea angajamentului e zero, pentru ca inseamna implicit ca in momentul ala s-a incalcat legea, deci raspunderea penala reiese din lege, nu din hartia-angajament. Dar personalul asimilat magistratilor are si el acces, deoarece are aceleasi drepturi ca si magistratii, nu? Dar personalul contractual? Ce tampenie de regulament, care de fapt copiaza legea. O porcarie marca CSM.

# Viky date 10 February 2014 18:01 0

Mai mult decat atat, infractorul este discriminat fata de politist care are masca,******n si pistol si spreiuri si veste anti gloantze care infractoru saracu nule are.ca sa numai zic ca da ar fii corect ca inculpatiii si avocatiii sa aibe aces neangradit la secretele de stat casa nu mai fie discriminare. si domnul Voiculescu sa fie judecat de muncitorii lui. si Basescu sa nelase.

# VIKY date 10 February 2014 22:49 +1

Gunoias basist, ce ar fi sa inveti limba romana, pe urma sa comentezi in numele meu?. Unde traiesc, eu nu am nevoie de limba romana, dar nu ma fac de rusine, ca voi gunoaie basiste.

# Viky date 10 February 2014 22:59 -2

cum se facura capsunile anu asta pa tarlaua undeti dezvasori activitatea fara de rusine?

# x date 11 February 2014 08:06 +2

macar capsunarul isi cistiga piinea cinstit.tu viki pe citi inseli zilnic  ca sa iti umpli matzu?he??????????? :D

# unul din lumea cea mare date 11 February 2014 11:49 0

pentru viky//- cea fraiera(caci celalta viky chiar stie ) viky napirco ,,anu,, se scrie ANUL SE FOLOSESTE ARTICOLUL ENCLITIC ,,L,,

# KANT date 10 February 2014 18:08 0

. . . inca o institutie care incearca sa se substituie legislativului !

# Angajamentul ăsta îmi aminteşte de Securitate! date 20 February 2014 15:11 0

Nu că aş spune ceva nou sau neştiut de nimeni...dar angajamentul ăsta seamănă ff bine cu notele de colaborare cu securitatea! Alo, CSM? Aţi rezolvat toate problemele de sistem şi a mai rămas asta? Dar de fapt...de când este domnul Bordea şef....e de înţeles! O să ne trezim peste nu ştiu cât timp că suntem acuzaţi că am colaborat cu SRI şi alte structuri pompoase...Că în legea 182/2002 privind info clasificate...cam asta rezlută!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.09.2024 – Scutea iar o va lua pe coaja

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva