25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVENTIE BRUTALA ASUPRA GARANTARII STATULUI DE DREPT - Asociatia Pensionarilor din cadrul Curtii de Conturi protesteaza impotriva proiectului PNL si USR privind eliminarea pensiilor: “Personalul de specialitate din cadrul Curtii de Conturi nu are pensie speciala... Beneficiaza de o pensie de serviciu prevazuta in legea institutiei... Cuprinde doua componente, o parte contributiva si o compensare pentru caracterul special al activitatii... Este in concordanta cu decizia CCR”

Scris de: B.G. | pdf | print

22 December 2019 10:21
Vizualizari: 5153

Asociatia Pensionarilor din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei acuza ca proiectul PNL si USR privind eliminarea pensiilor de serviciu reprezinta o interventie brutala cu efecte asupra asigurarii garantarii statului de drept. Asociatia arata ca personalul de specialitate din cadrul Curtii de Conturi nu are pensie speciala si ca beneficiaza de o pensie de serviciu prevazuta in legea de organizare si functionare a institutiei, ce cuprinde doua componente, o parte contributiva si o compensare pentru caracterul special al activitatii desfasurate.


 

Intr-un memoriu adresat Camerei Deputatilor, pentru mentinerea pensiei de serviciu pentru personalul de specialitate din cadrul Curtii de Conturi, se arata ca daca s-ar adopta acel proiect, “s-ar deschide calea proceselor in instanta cu efectul castigarii acestui drept de majoritatea auditorilor publici externi, asa cum s-a intamplat cu ocazia eliminarii acestora in anul 2010 in baza Legii nr. 119/2010”. Asociatia acuza ca proiectele de lege depuse partidele conduse de premierul Ludovic Orban (foto stanga) si Dan Barna (foto dreapta) privind eliminarea pensiilor de serviciu “reprezinta o interventie brutala cu efecte atat asupra activitatii specifice de control/audit, cat si asupra asigurarii garantarii statului de drept”, si precizeaza ca se solidarizeaza cu protestul judecatorilor si procurorilor, precum si cu cel al personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor. Ca argument pentru pastrarea cadrului legislativ in vigoare referitor la pensia de serviciu pentru auditorii publici externi este invocata Decizia Curtii Constitutionale nr. 20/02.02.2002, care a statuat ca "acordarea pensiei de serviciu nu reprezinta un privilegiu".

 

Iata pasaje din Memoriul trimis Camerei Deputatilor, pe care il atasam integral la finalul articolului:

 

“Pensia de care beneficiaza auditorii publici externi este 'pensie de serviciu' acordata in baza unei legi speciale, determinata de importanta si caracterul special al activitatii complexe de control/audit realizata in cadrul Curtii de Conturi, ce rezulta din Constitutie, precum si din legea de organizare si functionare a acestei institutii. Curtii de Conturi ii revine un rol cheie privind cresterea responsabilitatii in utilizarea si administrarea fondurilor publice, inclusiv a fondurilor alocate Romaniei de Uniunea Europeana si de alte institutii financiare internationale, in combaterea risipei si a fraudei, precum si la instaurarea unui climat ferm de respectare riguroasa a disciplinei financiare, potrivit principiilor bunei gestiuni financiare, fiind singura competenta sa certifice acuratetea si veridicitatea datelor din conturile anuale de executie bugetara verificate, activitate desfasurata exclusiv de catre auditorii publici externi.

In Statutul functionarilor Uniunii Europene, din care fac parte si membrii Curtii de Conturi Europene (consilierii de conturi) si auditorii acesteia, se prevede acordarea pensiei de serviciu si pentru aceste doua categorii de personal. Pensia de serviciu are o componenta contributiva si o componenta beneficii, ca o compensatie a complexitatii activitatii, a interdictiilor, incompatibilitatilor si a riscurilor la care sunt supusi, nefacandu-se o diferentiere intre aceste doua categorii.

Curtea de Conturi Europeana indeplineste rolul de gardian al finantelor Uniunii Europene, asa cum Curtea de Conturi a Romaniei indeplineste acest rol la nivel national. Acest principiu a fost unul dintre argumentele pentru care Parlamentul Romaniei a legiferat acordarea pensiei de serviciu si pentru auditorii publici externi. De precizat ca, majoritatea institutilor supreme de audit s-au aliniat acestui concept de acordare a pensiei de serviciu sau sunt in curs de legiferare, ca o compensatie a importantei activitatii acestor institutii ale statului de drept, precum si a limitarii anumitor drepturi constitutionale.

Ponderea beneficiarilor de pensie de serviciu din cadrul Curtii de Conturi (consilierii de conturi si auditorii publici externi), acordata in baza unei legi speciale este de 0,03% (604 beneficiari) din totalul celor 180.000 de beneficiari si 6,6% din totalul de 9331 de beneficiari, excluzand militarii, politistii si personalul din serviciile speciale.

Pensia de serviciu medie la nivelul Curtii de Conturi este de 7.771 lei, din care, aproximativ 60% este pe baza de contributivitate, fiind suportata din bugetul asigurarilor sociale de stat. Pentru cota suportata din bugetul de stat pentru consilierii de conturi si auditorii publici externi, nu se poate vorbi de un efort bugetar substantial din partea statului (respectiv 28 milioane lei anual), deoarece acestia au atras si atrag anual importante sume suplimentare la bugetul general consolidat al statului. Astfel, numai pentru exercitiile bugetare din perioada 2013-2017, au fost aduse la bugetul de stat venituri suplimentare in suma de 10.313,4 milioane lei, au fost constatate prejudicii in suma de 8.169,2 milioane lei si au fost identificate abateri financiar-contabile in valoare de 146.378,8 milioane lei.

(...)

Pastrarea cadrului legislativ in vigoare referitor la pensia de serviciu pentru auditorii publici externi este in concordanta cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 20/02.02.2002, care a statuat ca 'acordarea pensiei de serviciu...nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, ea constituind o compensatie carora trebuie sa li se supuna...' (beneficiarii pensiilor de serviciu). In acelasi mod au judecat si instantele judecatoresti cand au repus in plata pensiile de serviciu ale auditorilor publici externi anulate in baza Legii nr.119/2010”.

>>Cititi aici integral Memoriul trimis Camerei Deputatilor


foto: digi24.ro

Comentarii

# marius date 22 December 2019 12:26 +5

Cand au votat, au fost constienti ce voteaza. Îi îndemn sa mediteze aupra unor teme majore cu continut de mucava si presedinte de inspiratie analfabeta. Toti si-au luat doctoratul din lucrari referitoare la „ Profunzimea gandirii liberale si neoprotestante evanghelice Jhoannyste”.

# Cetateanul date 22 December 2019 15:35 +2

Mai gugustiucilor.... nu cumva voi sunteti cei care au dat descarcare de gestiune pe fonduri operative furate de baietii Sistemului, pe banii cheltuiti cu Protocoale secrete, pe achizitii si proiecte pe bani publici aiuristice... etc etc. Mars si tăiete cu pensiile "dă serviciu", Ati crezut ca daca va pupati pe gingii cu Statul Paralel o sa aveti beneficii forever.? Vorba ficusului... GHINION.

# Ioana date 28 December 2019 13:01 +1

Dacă românii sunt ghidati după principiul "sa moara si capra vecinului" niciodată nu vor progresa. În Europa sunt instituții, ai căror salariați beneficiază de pensii de serviciu. Ati văzut sa se ridice cineva împotriva lor? In Franța ies in strada când este vorba de orice măsură care scade nivelul de trai. Dar noi, trebuie sa scădem unele pensii ca sa ne simtim mai bine. Credeti ca asa veti trăi mai bine?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva