5 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORII CARE AU JURAT STRAMB – Magistratii care refuza sa respecte si sa aplice hotararile CCR, obligatorii potrivit Constitutiei Romaniei, incalca flagrant juramantul depus la inceperea activitatii: “Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”. Nerespectarea deciziilor CCR reprezinta abatere disciplinara

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 April 2022 15:12
Vizualizari: 4848

Cazul Elena Udrea, in care judecatorii Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Anca Alexandrescu si Dan Andrei Enescu au mentinut o condamnare cu ignorarea unei decizii obligatorii a CCR, scoate la iveala o realitate de neconceput pentru un stat care se predinte a fi de drept: in Romania exista judecatori care nu au nicio problema sa-si incalce juramantul pe care l-au depus.


 

Inainte de a-si incepe activitatea, orice judecator si procuror din aceasta tara este obligat sa depuna un juramant prin care se angajeaza sa respecte Constitutia Romaniei si legile tarii. Depunerea juramantului este prevazuta de art. 34 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia:

Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: 'Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a judecătorilor si procurorilor si este facultativa”.

Niciun magistrat nu isi poate desfasura activitatea fara acest juramant, in conditiile in care art. 34 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste ca lipsa juramantului atrage nulitatea numirii in functie: “Refuzul depunerii juramantului atrage, de drept, nulitatea numirii in functie”.

Asadar, una dintre obligatiile pe care orice judecator le are este aceea de a respecta Constitutia Romaniei. Orice abatere de la acest angajament, de respectare a Constitutiei, reprezinta o incalcare a juramantului depus. Reprezinta o incalcare a juramantului insa si nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei. Asta intrucat art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei prevede ca: “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.

Astfel, un judecator se angajeaza prin jurmantul depus sa respecte Constitutia Romaniei, Constitutie care statueaza ca deciziile CCR sunt obligatorii. Or, este limpede ca orice nerespectare a deciziilor obligatorii ale CCR inseamna o nerespectare a Constitutiei, deci automat o incalcare a juramantului depus.


Incalcarea juramantului si abatere disciplinara


Pe de alta parte, pe langa incalcarea juramantului depus inainte sa isi inceapa activitatea, orice judecator sau procuror care refuza sa respecte si sa aplice o decizie a Curtii Constitutionale comite si o abatere disciplinara. Reiese acest lucru cat se poate de clar din art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor potrivit caruia:

 

Constitutie abatere disciplinara: nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”.


Judecatorii nu jura sa respecte deciziile CJUE, ci Constitutia Romaniei


Revenind la cazul Elena Udrea, judecatorii ICCJ Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Anca Alexandrescu si Dan Andrei Enescu (cu opinia contrara a judecatoarei Hermina Iancu) au respins contestatia in anulare a Elenei Udrea si au pastrat condamnarea de 6 ani cu ignorarea totala a Deciziei CCR 685/2018 prin care s-a hotarat ca toate condamnarile dispuse de Complete de 5 judecatori ICCJ nelegal constituite pe motiv ca nu toti membrii lor au fost trasi la sorti trebuie anulate, iar apelurile rejudecate (click aici pentru a citi). Cei patru judecatori au ales sa nu respecte o decizie CCR, a carei aplicare este obligatorie conform art. 147 alin. (4) din Constitutie, pentru a da intaietate unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care a dat liber la ignorarea deciziilor Curti Constitutionale. Si au ales sa faca acest lucru desi au jurat, inclusiv cu invocarea lui Dumnezeu, sa respecte Constitutia Romaniei care stabileste ca deciziile CCR sunt obligatorii, nu sa respecte o decizie a CJUE.

Comentarii

# maxtor date 10 April 2022 15:19 +5

aia se jura??????????sa dea o declaratie solemna.....

# Băran Gheorghe date 10 April 2022 16:00 +53

Mare branza, cainii latra lupul merge. Nu vor primi nici sancțiune nici pedeapsa pentru sperjur. Asa a jurat si Iohannis si a scos armata in strada, asa a jurat si catu si ne a umplut de datorii, asa jura toti, beau un pahar dupa juramant si apoi oha.Toti se jura ca nu fura dar sunt toti cu rata-n gura. Rata-i ....!!!

# popaSapca date 10 April 2022 16:24 +209

Afara cu ei din magistratura, fara drept de a lucra in sistemul juciar Romanesc!

# Vasile date 10 April 2022 17:11 +185

Mă întreb cine îi poate trage la răspundere pe aceti magistrați care nu respectă Constituția și legi Țării! Sincer cred că numai frica îi mai poate determina să respecte legile țării, asa bune s-au rele cum sunt ele trebuie respectate! Sincer cred că securitatea pe vreamea plumbuitului a fost pistol cu apă pe lîngă ce fac nenorociți de procurori și judecători în zilele noastre, drept este că nu toți procurori și judecătorii dar pot spune că majoritatea!

# M date 11 April 2022 11:07 +58

pentru cei care nu respecta constitutia tari imediat dat afara dar sa raspunda si penal. in armata juramantul este acelasi iar daca incalci juramantu tribunalul militar te asteapta. pentru ei legile tari sunt altfel?, afara si la puscarie imediat

# Sinescu date 14 April 2022 05:04 0

Are prioritare dreptul CJUE !

# Bota Pompiliu date 30 September 2022 21:44 0

Astea sunt toate ideile mele in referire la raspunderea magistratului pentru incalcarea juramantului !!! Si ? Evident, niciun procuror si niciun judecator nu a raspuns pentru condamnarile pe nedrept….Cum nu vii tu Tepes Doamne…?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.12.2023 – Iata viitorii sefi ai CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva