4 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORII NU DAU INAPOI – UNJR analizeaza posibilitatea de a ataca in contencios hotararea prin care CSM s-a facut pres in fata SRI, stabilind ca afirmatiile generalului Dumbrava despre „campul tactic” nu aduc atingere independentei Justitiei: "CSM evita sa clarifice problema relatiei justitei cu serviciile. Prin clisee si formulari ambigue se transmite ideea ca supravegherea magistratilor e o actiune legitima... CSM apara dreptul cetatenilor la o justitie independenta, nu privilegii de casta"

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

25 august 2015 18:08
Vizualizari: 6339

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania ia in calcul posibilitatea de a ataca in contencios Hotararea nr. 636/15.06.2015 prin care CSM a statuat, nemotivat, ca declaratiile generalului SRI Dumitru Dumbrava despre transformarea instantelor de judecata in „camp tactic” nu aduc atingere independentei Justitiei. Informatia se regaseste intr-un comunicat de presa dat publicitatii marti, 25 august 2015, de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto), de la Curtea de Apel Cluj, ca raspuns la decizia Plenului Consiliului Superior al Magistraturii de a respinge, in sedinta de luni 24 august 2015, plangerea prealabila comuna formulata de UNJR, AMR si APR impotriva hotararii de musamalizare a gravelor afirmatii facute de seful Directiei juridice a Serviciului Roman de Informatii, hotarare de musamalizare ce a fost luata in baza unor note secrete ale SRI pe care CSM a refuzat sa le declasifice:


UNJR va analiza in mod serios, dupa motivarea hotararii CSM, varianta atacarii acestei hotarari in contencios administrativ, continuand in paralel toate demersurile pentru clarificarea acestei probleme de o importanta fundamentala pentru independenta justitiei”.

Altfel, in comunicatul dat publicitatii, UNJR descalifica inca o data maniera in care membrii obedienti din CSM i-au lasat de izbeliste pe magistrati, preferand sa protejeze o structura militara cu grave probleme de legitimitate in actiunile intreprinse pe terenul justitiei.

Prezentam in continuare comunicatul de presa al UNJR:

CSM evita sa clarifice problema relatiei justitei cu serviciile secrete

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se arata dezamagita de faptul ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins pe 24 august 2015 plangerea prealabila formulata de catre asociatiile profesionale impotriva hotararii prin care CSM a decis ca aprecierea instantelor ca fiind 'camp tactic', in care serviciile secrete desfasoare actiuni specifice, nu aduce atingere independentei justitiei.

Cererea formulata de asociatiile profesionale ale magistratilor, prin care s-a solicitat apararea independentei justitiei fata de afirmatiile din interviul generalului SRI Dumitru Dumbrava, a fost respinsa de CSM printr-o hotarare motivata intr-o maniera inacceptabila, ce a evitat cu obstinatie fondul problemei.

UNJR considera inacceptabil ca o hotarare a CSM prin care se analizeaza o posibila afectare a independentei justitiei prin actiuni ale Serviciului Roman de Informatii sa aiba la baza notele secrete emise de Serviciul Roman de Informatii. Aceste note secrete au fost transmise ca raspuns la intrebari legitime puse de Inspectia Judiciara cu scopul de a lamuri in primul rand cetatenii despre modul in care SRI actioneaza in 'campul tactic' al justitiei si despre implicatiile si continutul concret al actiunilor acestora dupa sesizarea instantei de judecata, fata de afirmatiile aparute intr-un interviu public.

Consiliul Superior al Magistraturii apara dreptul cetatenilor la o justitiei independenta, nu privilegii de casta, iar acest drept ar fi trebuit sa impiedice Consiliul sa isi fundamenteze hotararea pe acte la care publicul nu are acces.

Mai mult, modul in care aceasta hotarare a fost motivata este o sfidare la adresa magistratilor reprezentati de asociatiile profesionale, argumentele acestora nefiind analizate nici macar intr-un singur rand din hotarare. Legea ce reglementeaza activitatea Consiliului Superior al Magistaturii prevede, in chiar primul articol, ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii raspund in fata judecatorilor si procurorilor pentru activitatea desfasurata in exercitarea mandatului. O prevedere legala de care acestia par a fi uitat cu desavarsire. Aceasta responsabilitate impune din partea membrilor CSM o mai mare atentie acordata problemelor ridicate de magistrati si dezbaterea lor in mod real, cu inlaturarea argumentata a sustinerilor acestora, atunci cand este cazul.

In ceea ce priveste argumentele unuia dintre membrii CSM, potrivit carora conceptele din interviu ar fi fost lamurite prin hotararea atacata, aceasta afirmatie este contrazisa chiar de cuprinsul acesteia.

Pe de alta parte, un mod de a actiona la nivel de sistem, a carui limite nu sunt stabilite in mod concret, are implicatii mult mai grave decat o presiune la nivel individual, ce poate constitui o exceptie si poate fi remediata punctual.

Prin clisee si formulari ambigue se mentine un climat de neincredere si se transmite ideea ca supravegherea magistratilor de catre servicii secrete este o actiune legitima, pentru o asigura corectitudinea actului de justitie. Or, actiuni de acest tip nu sunt altceva deca incalcari grosolane ale fundamentului statului de drept, ce ascund pericole devastatoare pe termen lung.

Prin modul in care CSM a gestionat aceasta problema se permite mai departe specularea in spatiul public a ideii unei cooperari nefiresti intre justitie si servicii secrete, ce excede prevederilor legale. Aceste suspiciuni, ce se vor rostogoli sub pasiva atitudine a CSM, vor avea in final un efect de bumerang in ceea ce priveste increderea publicului in justitie, cu efecte grave, inclusiv in eficienta luptei anticoruptie.

UNJR va analiza in mod serios, dupa motivarea hotararii CSM, varianta atacarii acestei hotarari in contencios administrativ, continuand in paralel toate demersurile pentru clarificarea acestei probleme de o importanta fundamentala pentru independenta justitiei.

judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR”.

Comentarii

# mulder, agentul mulder date 25 august 2015 18:44 +22

Sustinere totala dnei judecator care nu pare influentata de slugile sistemului securisto-sristo-fascist! 8)

# Dorel date 25 august 2015 23:27 +15

Mai Luju, faceti si voi o campanie de reglementare a procedurii de revocare  a membrilor CSM. Au expirat de cati ani cele 45 de zile de la decizia CC si nimeni nu se misca? Nici MJ, nici CSM. Sa faca cineva o cerere de redactare a proiectului de catre cei cu initiativa, iar in caz de refuz, suspiciune de abuz in serviciu si sesizare in contencios.

# mihai date 25 august 2015 21:53 +15

Parca judecatorii si procurorii au dat afara pe Danilet si Bica din CSM. Asta-i puterea judecatorilor fata de CSM si Securitate(pardon SRI)

# kokos date 26 august 2015 09:00 +3

Tactic-tactica;parte componenta a artei militare care se ocupa cu studiul,pregatirea si ducerea luptei pentru a indeplini cu maximum de eficienta scopurile fixate; camp=locul de aplicare a tacticii in opinia sri instantele de judecata.Intrebarea ce se pune;care sant scopurile pentru care sri prin persoana autorizata a declarat ca instantele de judecata constituie un camp tactic? Oare sa fie ca si scop apararea drepturilor cetatenilor la o justitie indepaendenta si nu a privilegiilor de casta? Eu cred ca mai de graba apara interesele de casta decat ale cetateanului.Exemplu cazul rarinca.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.07.2022 – Stati cu ochii pe Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva