JUSTITIA SE INFAPTUIESTE IN NUMELE LEGII – CSM cere desecretizarea protocoalelor SRI-DNA si SRI-PICCJ, si reactioneaza dupa aparitia listei negre de la Bruxelles. Pentru curatarea sistemului judiciar, CSM solicita CSAT sa verifice magistratii pentru a vedea cine sunt colaboratorii serviciilor de informatii. Augustin Lazar: "Nu avem nimic impotriva daca hotarasc institutiile justitiei, si nu un politician, care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze"
Articolul 124, alin. 1 din Constitutia Romaniei stabileste ca "Justitia se infaptuieste in numele legii", si nu in numele protocoalelor secrete si a acoperitilor din Justitie, am adauga noi. Iar CSM stie mai bine decat oricine acest lucru si reactioneaza in consecinta, aplicand o lovitura dura Statului paralel care a acaparat Justitia din Romania. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, condus de judecatoarea Simona Marcu (foto), reactioneaza exemplar in fata dezvaluirilor din ultima vreme si cere descretizarea protocoalelor pe care Serviciul Roman de Informatii le-a incheiat cu diferite institutii din sistemul judiciar, precum DNA, PICCJ sau DIICOT. Decizia a fost luata in cadrul Plenului din 20 martie 2018, cand, la inceputul sedintei, s-a decis suplimentarea ordinii de zi cu alte sase puncte care vizau tema protocoalelor SRI-DNA sau SRI-PICCJ, arhiva SIPA, dar si scrisoarea pe care fostul secretar general al Comisiei Europene, Catherine Day, a trimis-o fostului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, in care solicita informatii cu privire la stadiul unor dosare penale ale DNA, aflate in curs de judecare.
CSM a decis astfel ca este necesar ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa faca public raspunsul pe care Mona Pivniceru i l-a comunicat secretarului CE Catherine Day, dar si sa precizeze daca au mai existat astfel de solicitari in ultimii ani, si care au fost raspunsurile acordate de Ministerul Justitiei organismelor europene. In urma deliberarilor, Plenul CSM a hotarat totodata si sa solicite Consiliului Suprem de Aparare a Tarii verificarea magistratilor cu privire la colaborarea cu serviciile de informatii.
Sefa ICCJ Cristina Tarcea: "Pe mine, la aceasta ora, nu ma intereseaza neaparat declasificarea acestor protocoale. Ma intereseaza daca aceste protocoale exista, de catre cine e au fost incheiate, data la care au fost incheiate, legalitatea lor, persoanele care le-au incheiat si le-au semnat si daca au fost sau nu innoite"
Problema protocoalelor a fost adusa in discutie de sefa ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea, care a solicitat la inceputul sedintei de Plen a CSM suplimentarea ordinii de zi cu patru puncte, respectiv arhiva SIPA, ofiterii acoperiti, casele de conspiratie si protocoalele incheiate cu SRI si DNA, mai exact necesitatea desecretizarii acestor protocoale:
"Exista constituita in Parlament, comisia aceea speciala care se ocupa de activitatea SRI in care s-ar fi dat anumite date si informatii privind existenta protocoalelor si relatiilor procurorilor, judecatorilor, magistratilor cu case conspirative. Daca exista aceste informatii, ele sa fie desecretizate, sa solicitam noi desecretizarea acestora si sa fie transmise CSM pentru a dispune in consecinta. Daca informatiile difuzate in spatiul public sunt real, urmeaza sa luam masurile care se impun, sanctionarea acestor aspecte. Daca nu sunt reale, cred ca este cazul sa ne prevalam de obligatia noastra legala de aparare a independentei justitiei. Cu privire la protocoale, in afara de aceste informatii pe care le putem solicita de la aceasta comisie speciala, cred ca mai exista structuri si membrii ai corpului magistratilor, exista si instrumente specifice pe care le putem folosi pentru a clarifica aceasta problema. Pe mine, la aceasta ora, nu ma intereseaza neaparat declasificarea acestor protocoale. Ma intereseaza daca aceste protocoale exista, de catre cine e au fost incheiate, data la care au fost incheiate, legalitatea lor, persoanele care le-au incheiat si le-au semnat si daca au fost sau nu innoite. Din punctul meu de vedere, aceste aspecte, care ar trebui sa fie prioritare fata de desecretizare, ar putea fi solutionate de Inspectia Judiciara."
Procurorul General Augustin Lazar: "Noi nu avem nimic impotriva daca hotarasc institutiile justitiei, si nu un politician, care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze"
Solicitarea Cristinei Tarcea vine la o zi dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut Procurorului General al Romaniei, Augustin Lazar, sa declanseze procedura de desecretizare a protocoalelor incheiate de SRI cu DNA, PICCJ si DIICOT.
Iar reactia lui Lazar nu a intarziat sa apara, acesta lansand, credem noi, un atac la adresa ministrului Justitiei, sub autoritatea caruia functioneaza: "Va trebui sa cantarim daca acesta procedura de lucru facuta publica va fi buna sau nu, daca o facem publica. Noi trebuie sa cantarim intre binele public, securitatea nationala si interesul public de a cunoaste aceste lucruri care sunt dezbatute. Prin urmare, noi nu avem nimic impotriva daca hotarasc institutiile justitiei, si nu un politician, care vine azi si spune ca maine sa se desecretizeze".
Culmea este ca Augustin Lazar, care astazi se declara revoltat ca un "politician" ii cere desecretizarea protocoalelor SRI-PICCJ, SRI-DNA sau SRI-DIICOT este cel care, la inceputul anului trecut, marturisea in Plenul CSM ca atunci cand a venit la conducerea PICCJ a descoperit protocoalele in care "se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii:
"Este adevarat ca a existat un protocol care nu mai exista. Cred ca este si o lipsa a mea, care nu am comunicat, nu am facut mare caz atunci cand am preluat mandatul, sa spun: 'Nu mai exista niciun protocol care sa prevada comisii mixte sau echipe mixte sau nu stiu ce'. A existat un protocol in care se discuta despre echipe operative intre Ministerul Public si serviciile de informatii, insa eu mereu mi-am pus urmatoarea problema: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am insusit si nu mergem inainte cu astfel de inginerii, sa zic asa, pentru ca ele nu se gasesc in Codul de procedura penala, Doamne Dumnezeule... Noi anchetam, iar dumneavoastra judecati dupa Codul de procedura penala. Nu exista nimic altceva care sa se numeasca echipa mixta sau nu stiu ce”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Dar, P.G.Se"gândeşte" cum să împace ILEGALITATEA cu LEGEA :D
20 March 2018 13:45
+22
# gelu
20 March 2018 14:25
+2
# Argus2000
20 March 2018 14:39
+3
# mihail
20 March 2018 14:44
+2
# Edelweiss - „sicofant” de Bukowina
20 March 2018 14:55
+2
# imun/teanu
20 March 2018 15:36
+1
# Dora
20 March 2018 16:53
+4
# Bulion
20 March 2018 22:02
+3