28 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZARICA LUAT LA INTREBARI – Deputatul ALDE Varujan Vosganian ii cere explicatii Procurorului General: "O campanie insistenta si agresiva incearca sa prezinte Europei imaginea unei Romanii profund corupte... Pentru a constata profunzimea si amploarea coruptiei, e necesar sa vedem ce fapte de coruptie au savarsit cei peste o suta de demnitari in timpul mandatelor lor din 2012 incoace... Sa ne reamintim de obsesivele interogatii de acum aproape trei decenii: 'Ce ati facut in ultimii cinci ani?'"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 July 2017 13:11
Vizualizari: 5008

Procurorul General Augustin Lazar este somat sa prezinte o situatie statistica a premierilor si ministrilor care au facut obiectul unor cercetari penale pentru fapte de coruptie comise in timpul mandatelor lor in cadrul Guvernului. Deputatul Varujan Vosganian, membru de seama al Aliantei Liberalilor si Democratilor (ALDE) i-a transmis Procurorului General la Romaniei Augustin Lazar o scrisoare in care ii cere sa precizeze cati membri ai Guvernelor din ultimii cinci ani, prim-ministri sau ministrii, au fost cercetati, trimisi in judecata si condamnati pentru fapte de coruptie comise in timpul mandatelor lor, din 2012 incoace. Datele acestea vor fi necesare, conform scrisorii liderului ALDE transmise lui Augustin Lazar, pentru a se putea "constata profunzimea si amploarea coruptiei" din Romania, dar si pentru a stopa "campania insistenta si, adesea, agresiva" prin care sa se prezinte "Europei imaginea unei Romanii profund corupte, in care acest flagel ia tot mai multa amploare".


In cuprinsul scrisorii transmise lui Lazar, Varujan Vosganian evidentiaza ca nu se au in vedere dosarele deschise pentru posibile fapte de coruptie comise acum 8-10 ani "si care, eventual, pot folosi la evaluarea coruptiei din acea perioada", ci dosarele de coruptie care vizeaza strict faptele din timpul mandatelor de premieri sau ministri.

In opinia deputatului ALDE Varujan Vosganian, informatiile comunicate de Procurorul General al Romaniei "vor fi deosebit de utile pentru a ajuta opinia publica din tara si din strainatate sa-si faca o imagine corecta despre profunzimea si amploarea coruptiei din Romania".

Iata scrisoarea deschisa a deputatului ALDE Varujan Vosganian adresata Procurorului General al Romaniei Augustin Lazar:

"Domnule Procuror General,

In ultima perioada, o campanie insistenta si, adesea, agresiva incearca sa prezinte Europei imaginea unei Romanii profund corupte, in care acest flagel ia tot mai multa amploare.

Pentru ca o tara sa fie profund corupta, exista o conditie obligatorie, si anume aceea ca Guvernul sa fie, la randul lui, corupt. Pentru a vedea care este actualitatea, in ce priveste tendintele coruptiei la nivel guvernamental, va propun sa ne reamintim de obsesivele interogatii de acum aproape trei decenii: „Ce ati facut in ultimii cinci ani?” si sa evaluam activitatea Guvernelor succesive din 2012 incoace. S-au perindat, de atunci, pe la Palatul Victoria cinci prim-ministri (Mihai Razvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Ciolos, Sorin Grindeanu si Mihai Tudose) si un numar de circa o suta de ministri.

Pentru a constata profunzimea si amploarea coruptiei, e necesar sa vedem ce fapte de coruptie au savarsit cei peste o suta de demnitari in timpul mandatelor lor din 2012 incoace. Parchetul General este institutia cea mai indreptatita sa ne furnizeze informatii in aceasta privinta. De aceea, va rog, domnule Procuror General, sa ne oferiti urmatoarele date:

- Cate persoane care au ocupat functia de prim-ministru/ministru au facut obiectul unei cercetari penale pentru fapte de coruptie savarsite in perioada mandatelor lor din februarie 2012 si pana astazi si care sunt acele fapte?

- Cate persoane care au ocupat functia de prim-ministru/ministru au fost trimise in judecata pentru fapte de coruptie savarsite in perioada mandatelor lor din februarie 2012 si pana astazi?

- Cati dintre acesti demnitari au fost condamnati pentru respectivele fapte?

Asa cum ati putut observa, dat fiind ca discutam despre evolutia actuala a coruptiei in Romania, ma refer doar la fapte savarsite de prim-ministri/ministri dupa februarie 2012, in timpul mandatelor lor, asadar nu am in vedere dosare deschise pentru fapte comise acum 8-10 ani si care, eventual, pot folosi la evaluarea coruptiei din acea perioada.

Sunt convins ca informatiile acestea vor fi deosebit de utile pentru a ajuta opinia publica din tara si din strainatate sa-si faca o imagine corecta despre profunzimea si amploarea coruptiei din Romania.

Cu multumiri anticipate pentru disponibilitatea Dvs., va rog sa primiti, domnule procuror general, expresia sinceritatii mele.

Varujan Vosganian".

Sursa: Blog Varujan Vosganian

Comentarii

# DODI date 24 July 2017 15:08 +4

Întrebările lui Varujan sunt pertinente și de actualitate. Doar răspunsurile lasă de dorit. Vezi cel cu meditațiile lui ciolanis. Lui Zdreanță degeaba îi pui întrebări legitime și corecte. El fiind învățat la școala procurorilor comuniști, răspunde doar după ce primește aprobare de la împărăție. Așa că mai va...

# Lăzărică = întîiu corupt date 24 July 2017 17:38 +1

AG e al cincilea om în stat și întîiul corupt. Cum să-i ceri TAMAM lui explicații? Netemîndu-se de SRI ce bate cîmpii cu secretu' de stat, secunda.tv îl dă de gol: „Dacă spune ADEVĂRUL, procurorul general al României trebuie să demisioneze; dacă MINTE, va face pușcărie pentru obstrucționarea Justiției!”

# geo date 24 July 2017 18:09 +2

Nu o să răspundă, pentru că nu are ce. Tot ce s-a mai ”descoperit” pe fapte de corupție, provin de acum 10-15 ani. Unde sunt dosarele de la Curtea de conturi și alte organe de control ale statului?.

# managementu Ciordutzei date 24 July 2017 20:19 +1

Biata 1/4doktă Kovesi are alergie la sesizările corpului de control al premierului! S-a ferit să le pună la socoteală cînd e enumerat ce are de lucru DNA...

# Prioritizarea, bat-o vina date 24 July 2017 20:23 +2

Dosarele nimeriră la „unii care nu fac nimic”. Poate se-ndură Luluța să-i zboare din DNA. De ce să fie plătiți de un popor destul de sărac doar pt. că „„Noi suntem DNA”?

# ?????? date 24 July 2017 21:48 +1

Domnul Varujan solicită anchetarea  "colegilor parlamentari" care nu au fost de acord cu anchetarea dumnealui atunci cân DNA a solicitat parlamentului votul pentru o asemenea anchetă ?

# cozma ioan mangalia date 27 July 2017 00:18 0

stimata redactie ,dna va trebui sa inainteze un dosar cu probe la comisia juridica a parlamentului pt a pute justifica cererea de retinere a lui valerian vreme .pai lazarica sustine ca el nu poate trimite la comisia de ancheta un dosar clasat! intelegeti cat de strain de problema e individul? 27 iulie

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.01.2023 – Judecatorul Goagal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva