12 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Legea privind raspunderea magistratilor este constitutionala. CSM s-a declarat dezamagit de decizia CCR. Se anunta proteste de masa in randul magistratilor!

Scris de: L.J. | pdf | print

11 January 2012 16:59
Vizualizari: 8494

 

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, in unanimitate, ca Legea raspunderii magistratilor este constitutionala. Imediat dupa decizie, Consiliul Superior al Magistraturii s-a declarat dezamagit de aceasta hotarare a Curtii Constitutionale. Interesant de vazut daca magistratii vor iesi in strada, asa cum au amenintat in momentul in care proiectul de lege a fost propus de Ministerul Justitiei. Decizia CCR este una definitiva. Legea, puternic criticata de magstratii din tara pe motiv ca incalca principiul separatiei puterilor in stat, precum si independenta justitiei, va ajunge la promulgare la presedintele Traian Basescu.


Magistratii au amenintat cu proteste, reclamand ca legea raspunderii disciplinare incalca independenta judecatorilor

Contestatia a fost depusa la Curtea Constitutionala in 20 decembrie, de PSD.
Potrivit liderului deputatilor social-democrati, Mircea Dusa, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) incalca articolele 124 si 126 din Constitutie.
"Aceasta lege incalca principiul independentei judecatoresti, al separatiei puterilor in stat, premisele ca justitia sa se realizeze numai in instantele judecatoresti si instituie o suprainstanta". Plenul Senatului a aprobat, pe 15 decembrie, proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si Procurorului General sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, dupa ce pe 5 decembrie Camera Deputatilor a respins initiativa legislativa, insa Senatul e camera decizionala astfel ca proiectul va merge la promulgare. Proiectul a fost puternic criticat de asociatiile magistratilor, pentru ca "incalca principiul separarii puterilor in stat".

Noile abateri disciplinare prevazute in proiectul lui Predoiu

Proiectul pentru modificarea statutului judecatorilor si procurorilor si a legii CSM introduce 8 abateri disciplinare suplimentare, cum sunt: nerespectarea deciziilor de recurs in interesul legii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorilor, motivarea in mod voit contrara rationamentului juridic, menita sa afecteze prestigiul justitiei. Alte abateri disciplinare introduse se refera la manifestarile magistratilor care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale, prestigiului justitiei, savarsita de magistrat in exercitiul functiunii sau in afara atributiilor de serviciu, lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti si ale actelor judiciare ale procurorilor, nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior date in scris, in conformitate cu legea. Proiectul mai prevede infiintarea Inspectiei Judiciare ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM. Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de un judecator se executa de Inspectia Judiciara, ministrul Justitiei sau presedintele ICCJ, iar actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de un procuror se executa de Inspectia Judiciara, ministrul Justitiei sau procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ. Proiectul mai extinde si regimul sanctiunilor, astfel creste limita maxima pentru doua sanctiuni si este introdusa o noua sanctiune privind suspendarea din functie a magistratului pe o perioada de pana la 6 luni.

 

Comentarii

# th58m date 11 January 2012 17:08 +2

...de la arlechin, aplauzeee C.C.R.  ;-) ...in rest, sunt liberi să facă ce vor... să protesteze, să se facă coafeze, să inchidă sălile, cum au mai făcut-o, să defileze :P... cătălin, cătălin, file de poveste...

# un om date 11 January 2012 17:17 +8

Din ce se vede este o tara sub dictatura de fier,independenta justitiei este incatusata in culorile politice.Verificati si declaratiile de avere ale alesilor ns.si veti vedea de ce tin atat de mult de scaun.Sa le fie rusine.Cum ceausescu a sfarsit drastic,la fel si aceasta dictatura va trebui sa dispara definitiv impreuna cu acolitii ei.

# hh date 11 January 2012 17:36 +8

la scursorile astea nu poti sa le spui judecatori ci cirpe.

# amsterdam date 11 January 2012 19:54 +6

niste fete   la care rosul felinarelor se asorteaza cu roba.

# Ilarion date 11 January 2012 20:35 0

Oare din acesta cauza si dl.INCORUPTIBIL Marius are un cont vizibil de 100.000 euro ? Aproape ca imi vine sa semnez Dorel.Independenta nu are nimic de a face cu nesimtirea si ignorarea repata si intentionata a legii ca tot suntem inamovibili nu ?

# vivi pescaru' date 11 January 2012 20:50 -1

Proteste de masa in randul magistratilor ? Au curaj sa iasa pe strada, sa se manifeste ca atare ? Nu, caci ii zobeste instantaneu lumea ! Impunitatea i-a facut sa-si piarda simtul realitatii.

# Lica date 11 January 2012 21:27 -1

Urmatorul pas va fi ANULAREA LEGII PENSIILOR "NESIMTITE" ALE MAGISTRATILOR, CARE AU VALORI CUPRINSE INTRE 2.500 SI 9.000 DE EURO. Nu ca m-ar bucura , dar asta se datoreaza faptului ca unii judecatori in calitate de PRESEDINTI AI BIROULUI ELECTORAL CENTRAL au semnat procesele verbale prin care s-au masluit alegerile drept valabile ocazie cu care s-au furat voturi ca la BALAMUC , rasturnind flagrant evidenta.

# in sfarsit date 12 January 2012 06:58 +3

in sfarsit cred ca incepem sa ne trezim, desi mai e mult pana acolo. ma bucur sa vad un rationament corect si obiectiv si as ma aduauga ca in cazul in care mai vrem sa dormim, sa nu mai mire nimic, nici macar ca dreptul la viata al animalelor e garantat de constitutie, iar al oamenilor cu salarii si pensii taiate, cu grija zilei maine si de ce pune pe masa copiilor, cu un sistem de sanatate din ce in ce mai inexistent, cu o povara imensa a datoriilor publice pentru partii de ski sau te si miri ce, cu un sistem de stat, total aservit banului si numai banului, cu gandul din ce in ce mai prezent de a pleca unde vezi cu ochii, numai in tara ta nu, nu este un drept garantat de aceiasi constitutie...bravo noua!

# eugenia date 11 January 2012 21:49 +3

sa ii sanctioneze ca toti trebuie sa fie sanctionati pentru decizii, dar sa le spuna si cum sa hotarasca pentru a nu-i sanctiona, asa ar fi corect.

# buzz date 11 January 2012 21:56 0

@lica: sunt protejati de europa aici. e si firesc, pe cand majoritatea nu isi pune viata si familia in primejdie ei o fac, indiferent ca sunt din civil sau pe penal, cloaca infractorilor. invata si fa/te magistrat. oricum, cine triseaza, apropo de voturi, ar trebui cel putin pe constiinta sa sa nu mai judece. cred ca oamenii ar arunca cu pietre in ei ptr ca ii privesc ca un tot unitar, nu ii ia pe fiecare in parte. si da, magistratii trebuie sa fie lasi si cu capul cazut, ca doar sunt platiti din banii nostri. in rest, daca sanatatea este privatizata, cand vor privatiza si justitia? sa fie administrata de o societate comerciale?

# guzun date 11 January 2012 22:25 +6

niciuna dintre ultimele legi nu a fost clintita de aceasta curte constitutionala

# iancu date 11 January 2012 22:39 +10

Multumim d-lor Dumbrava,Neacsu,Serban,Danilet si Predoiu...

# Mariana Varga date 12 January 2012 01:09 +3

Domnul Ministru Predoiu, sa duca grija colegilor domniei sale din Guvern care devalizeaza bugetul national ( vezi scandalul gazului ieftin, scandalul asfaltului platit care lipseste cu desavarsire si coruptia din vami)! In acest sens, recomandam sa infiinteze un Corp de inspectie independent politic ( daca este cu putinta?) pentru ministri, secretari de stat, inalti functionari etc. Asta sa fie prioritatea domniei sale, de a face curatenie in curtea proprie, a puterii executive, caci PUTEREA JUDECATOREASCA NU-I APARTINE!

# anna date 14 February 2012 21:35 0

imi pare rau pentru dvs dle VARGApentru rezolvarea celor amintite de dvs, justitia trebuie sa invete in primul rand sa respecte LEGEA

# Gigi date 12 January 2012 13:49 +1

Sa vedeti presiuni pe procurorii si judecatorii care mai sunt corecti si care nu sunt inregimentati politic(de culaorea actuala). Daca acum se fac presiuni asupra acestora(conform mass media), dar cand vor sti ca ii pot pune la zid. Sa vedeti hotariri ale instantelor de tot rasul si ce de procese la CEDO.

# Mircea Platin date 12 January 2012 14:05 +1

C O R E C T.O lege a raspunderii magistratilor este buna dar nu in forma aceasta, doar doua ex.respectarea Deciziilor CCR si RIL - urilor e aberanta, CCR imi spune ca legea este in cf.cu legea fundamentala sau nu si atat(si de multe ori se pronunta eronat/lucru taxat de CEDO in cauza D.R.Popescu nr.2 impotriva Romaniei unde explicit se afirma ca judecatorul national trebuie sa respecte mai intai de toate prev.Conventiei si Jurisprudentei CEDO si sa inlature deciziile interpretate eronat de CCR) iar despre RIL ce sa mai zic!? doar ca in cf.cu art. 72 din Constituţie:Parlamentul este unica autoritate, legislativă a ţării, Constitutia actuala prevede ca judecatorul este independent si se supune numai legii: RIL-ul nu e lege si mai mult nu poate fi vorba de Law made by Court (specifica sist.de drept common law) ca aia e alta mancare de peste), jurisprudenta unitara e iar alta poveste.Aceasta lege este facuta ptr.a pune presiune pe judecatorii care nu judeca dupa cum bate vantul puterii.

# Mircea Platin date 12 January 2012 14:15 +1

“Judecatorul national ramane deplin responsabil in aplicare uniforma a Conventiei in sistemul intern judiciar, realizand eficient si constitutionalist o sinteza intre exigentele acesteia si constrangerile, in unele privinte si perioade, inhibitoare, date de calitatea legii, de regulile procedurale nationale si, chiar, de jurisprudenta dominanta.” Marin Voicu ex-judecator la Curtea de la Strasbourg.

# pompiliu bota date 14 January 2012 10:42 0

       Conform cauzei Beian vs România practica în favoarea acuzatului este obligatorie, iar conform cauzei Dragotoniu şi Militaru-Pidhorni (Monitorul Oficial nr. 420 din 23/06/2010) practica în defavoarea acuzatului este interzisă: ,,33. Curtea reaminteşte că art. 7 § 1 din Convenţie consacră, la modul general, principiul legalităţii delictelor şi a pedepselor (nullum crimen, nulla poena sine lege) şi interzice, în mod special, aplicarea retroactivă a dreptului penal atunci când ea se face în dezavantajul acuzatului.       Dacă interzice în mod special extinderea domeniului de aplicare a infracţiunilor existente asupra faptelor care, până atunci, nu constituiau infracţiuni, el prevede, pe de altă parte, neaplicarea legii penale în mod extensiv în dezavantajul acuzatului, de exemplu prin analogie." Ca atare, RIL este neconstituţional, chiar inutil !

# Avocat date 14 January 2012 10:49 0

Domnule Bota, cum adica "practica în favoarea acuzatului" ??? Va rog sa va exprimati coerent.

# CI pt. maestrul pompiliu date 14 January 2012 11:03 0

Nu trebuia să spună CEDO nimic, că se scrisese enorm în doctrină pe acest lucru. Interpretarea extensivă, prin analogie ad malam parte, contravine principiului legalității. CEDO a susținut-o prima dată în cauza Kokinakis c. Greciei...

# hopa date 12 January 2012 14:33 -1

Daca sunt atat de corecti/cinstiti/nepatati, de ce le este frica?

# tot hopa date 12 January 2012 14:41 -2

Privitor la taierile de 25% CEDO, a spus unui numar de 2 cetateni romani ca sunt constitutionale, dreptul banesc nu reprezinta un drept castigat, bla, bla, bla. Oare cand v-a spune CEDO ca sporurile prin hotarari date in tandem de "mine - tie" si "tie - mie" va spune ca nu sunt legale. Dar, mai inainte de asta statul, cel putin, prin MF, caci el da banii, sa sesizeze CEDO. Dar are cineva interes? Las`ca bani de pensii astronomice sunt, de salarii astronomice sunt, cadru legal de detasare este, dar raspundere nu vrem. Asa e ca sfidam poporul de rand?

# jp date 12 January 2012 18:32 0

un articol foarte interesant legat de maidanezi si INDEPENDENTA JUDECATORILOR http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11166222-maidanezul-constitutional.htm

# Nicoleta Ganea date 14 January 2012 10:18 +2

Iata ca am ajuns intr-o situatie penibila: CATALIN PREDOIU va deveni o suprainstanta !? Astept cu multa nerabdare, alaturi de alti colegi judecatori, sa vad daca el „va indrazni” sa porneasca o actiune disciplinara impotriva judecatorilor care au pronuntat solutii scandalos de favorabile in folosul unor rude ale sale (Calin ZAMFIRESCU, socru, si Arin STANESCU,nas) implicate in Dosarul ICCJ nr. 333/1/2010 privind falimentul Bancii Internationale a Religiilor. Erorile judiciare grosiere comise in acest dosar au fost inscrise in Decizia nr. 155/22.03.2010. Am in vedere - in primul rand - solutiile atipice pentru practica judecatoreasca independenta, impartiala si echitabila la care a recurs Completul de 9 judecatori condus de Anton PANDREA in „MOTIVAREA IN MOD VOIT CONTRARA RATIONAMENTULUI JURIDIC” a deciziei mentionate, motivare care afecteaza grav prestigiul si credibilitatea justitiei romane.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2025 – Nicusor recunoaste ca o arde prin instante in orele de program (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva