LIBER LA BALACAREALA - CSM l-a spalat pe Daniel Morar dupa ce fostul sef DNA i-a jignit pe judecatorii Dumbrava si Neacsu si pe magistratii care i-au revocat pe Ghica si Danilet. Morar a spus: “Vreti sa ne intoarcem la CSM din 2011 condus de Horatius Dumbrava? O presedintie absolut mediocra. Un om care a ratat total mandatul. Si acum vedem un membru al CSM frustrat, care a pornit razboiul cu colegii lui”. CSM a decis: “Nu reprezinta o incalcare a normelor deontologice”
De acum inainte, orice procuror sau judecator isi poate denigra si jigni un coleg, intrucat nu va fi sanctionat pentru incalcarea normelor deontologice. Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, condusa de Oana Haineala, a adoptat la sfarsitul lunii iunie o hotarare de-a dreptul scandaloasa. In sedinta din 26 iunie 2013, membrii Sectiei au stabilit ca fostul procuror sef al DNA si prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, actualul judecator CCR Daniel Morar, nu a comis vreo incalcare a normelor deontologice atunci cand a criticat CSM si a jignit anumiti membri ai Consiliului. Asta desi, dupa cum se va putea observa, este evidenta violarea articolului 18, alineatul 2, din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia “judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor”.
Morar: “Vreti sa ne intoarcem la CSM din 2011 condus de Horatius Dumbrava? O presedintie absolut mediocra, un om care n-a rezolvat absolut nimic in 2011. Un om care a ratat total mandatul... Un membru al CSM frustrat”
Sectia pentru judecatori a CSM a sesizat Inspectia Judiciara in data de 7 martie 2013, in urma unui interviu acordat de catre Daniel Morar, cu cateva zile inainte, Revistei 22. Cu acea ocazie, Daniel Morar a sarit in apararea judecatorilor Ghica si Danilet, proaspat revocati la acea data din Consiliu, si nu a ezitat sa-i atace pe judecatorii Horatius Dumbrava si Adrian Toni Neacsu: “Vreti sa ne intoarcem la CSM din 2011 condus de Horatius Dumbrava? O presedintie absolut mediocra, un om care n-a rezolvat absolut nimic in 2011. Un om care a ratat total mandatul, lucru pe care i l-am spus in doua randuri, n-a facut lucruri pe care putea sa le faca. Si acum vedem un membru al CSM frustrat, care a pornit razboiul cu colegii lui din CSM, determinat de faptul ca anul trecut au pierdut alegerile in fata doamnei Ghica, iar anul acesta in fata doamnei Haineala”.
Tot atunci, Morar si-a exprimat convingerea ca, dupa revocarile lui Ghica si Danilet, CSM fi incolonat si comod pentru puterea politica: “CSM nu a fost reformist nici in 2005, 2006, 2007, 2008 si, dupa cum il vad, nu va mai fi nici de acum inainte. Prin urmare, un CSM nereformist nu are cum sa faca lucruri bune in perspectiva numirilor de la varful sistemului judiciar in perioada urmatoare. Din moment ce vedem un CSM care isi exclude colegii reformisti, nu vad alta atitudine a lor pe viitor. Adica scapam de reformisti, ca reformistii sunt vocali, si o sa facem regulile asa cum credem noi! E un CSM extrem de comod pentru puterea politica. Asta ne asteapta. Un CSM care, o sa vedeti, nu va reactiona la acuzele oamenilor politici sau va reactiona dupa cateva luni, cand nimeni nu-si mai aduce aminte declaratia omului politic. E un CSM incolonat”.
Cat despre decizia celor peste 1.600 de magistrati din intreaga tara de revocare a judecatorilor Ghica si Danilet din CSM, Morar a precizat ca, din punctul sau de vedere, nu a fost decat o executie si un avertisment dat celorlalti membri ai Consiliului: “Am constatat cu dezamagire ca, din cei 19 membri ai CSM, doar acesti doi oameni, doamna presedinta (n.r. - sefa ICCJ, Livia Stanciu) si cu mine, am insistat sa ni se spuna motivele. Altfel, asistam la o executie sumara, fara motive, chestie care e specifica unei perioade apuse pentru noi, perioadei comuniste. Raspunsul stiti care a fost? Nu inteleg sa va spun motivele, imi raspunde domnul presedinte din Ramnicu Valcea, le aveti in hotararile instantelor. Sunt multe si ar trebui sa-i chemati pe fiecare dintre cei 1.500 de judecatori care au votat cu da la revocare. M-am uitat prin hotararile adunarilor generale. Unele nu au deloc o motivare, iar altele au o motivare idem prin idem, adica se spune: „nu si-au exercitat corespunzator atributiile de serviciu“. Pai, asta spune legea. Tu, ca acuzator in acest proces, trebuie sa ne explici in ce fel domnul Danilet si doamna Ghica si-au incalcat atributiile de serviciu. Am vazut o hotarare in care se spune ca nu a votat cu un judecator, ci cu un procuror, si in felul asta nu a reprezentat interesele judecatorilor. (…) E un avertisment foarte dur dat de colectivele de judecatori membrilor alesi ai CSM, care spune simplu: nu faceti ce vrem noi, o sa va revocam pentru ca asa vrem noi. E trist ca plenul CSM a achiesat la acest punct de vedere. Exceptand doi oameni, care s-au straduit sa intrebe care sunt motivele, toti ceilalti au tacut si ati vazut ca 14 intr-un caz, 11 in celalalt au votat revocarea, fara sa li se prezinte un motiv. E un avertisment cat se poate de dur, e o lectie: nu faceti cum spunem noi, va revocam!”
Ce simplu a fost: “Sustinerile domnului procuror Daniel Morar nu reprezinta o incalcare a normelor deontologice”
In urma acestui interviu, in data de 7 martie, Sectia pentru judecatori a CSM a sesizat Inspectia Judiciara pentru a stabili daca, prin afirmatiile sale, Daniel Morar a afectat afectat independenta sistemului de justitie, a judecatorilor si procurorilor (art. 1 alin. 2 si art. 30 alin. 2 din Legea nr. 317/2004 privind organizarea si functionarea C.S.M.); a incalcat normele Codului deontologic al judecatorului si procurorului (art. 18 alin. 2 din Codul deontologic); a avut o conduita necorespunzatoare in calitatea sa de prim–adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau daca a savarsit o abatere disciplinara (art. 97 alin. 1 din Legea nr. 303/2004).
Ei bine, la cateva luni de la sesizare, mai exact in 26 iunie 2013, problema a fost clarificata de catre Sectia pentru procurori a CSM, care “si-a insusit Raportul Inspectiei Judiciare, in sensul ca sustinerile domnului procuror Daniel Morar nu reprezinta o incalcare a normelor deontologice”. No comment!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
22 July 2013 17:38
+7
# Nufar
22 July 2013 17:45
-4
# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei...........,,
22 July 2013 19:47
+5
# Andrei
23 July 2013 00:38
+3
# Tudor Raneti
23 July 2013 03:30
+4
# De ce acum ?
23 July 2013 08:55
-1
# A si sa nu uit !
23 July 2013 12:08
+1
# MITRU
23 July 2013 17:47
0
# Pol
23 July 2013 18:43
0
# Tudor Raneti
24 July 2013 21:04
0