20 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LIVIA STANCIU, NEDEMNA DE CCR – Partenera de nadejde a DNA a fost rupta pe genunchi de fostii sai colegi. Iata cum Livia Stanciu l-a bagat nevinovat la puscarie pe primarul Mircia Gutau, cauzand condamnarea Romaniei la CEDO: “Prezumtia de nevinovatie nu a fost inlaturata, acuzatiile neputand depasi limitele unor simple deductii. Dar deductiile sunt straine oricarei acuzatii penale, instanta fiind obligata sa-si fundamenteze hotararea de condamnare pe probe certe” (Decizia)

Scris de: Bogdan GALCA - George TARATA

10 februarie 2019 11:43
Vizualizari: 5462

Fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie Livia Stanciu (foto), cunoscuta drept “partenera de nadejde a DNA”, a fost despuiata in toata splendoarea ei. A facut-o chiar Inalta Curte printr-o decizie definitiva in care a devoalat stramba condamnare a primarului din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, dispusa de Livia Stanciu, din cauza careia statul roman a fost condamnat de CEDO pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil. Un caz revoltator, care insa nu a avut repercusiuni asupra Liviei Stanciu, aceasta continuand sa isi exercite functia de judecator la CCR, in pofida condamnarii de la CEDO. Caci, presedintele Klaus Iohannis a ales sa o mentina pe Stanciu la CCR unde se presupune ca trebuie sa apere valorile constitutionale, desi aceasta se face vinovata de incalcarea unor drepturi fundamentale, care au atras condamnarea  Romaniei la CEDO. In orice tara normala, Livia Stanciu nu ar fi avut ce sa caute la instanta constitutionala, care vegheaza la respectarea Constitutiei, care la randul ei garanteaza chiar drepturile omului pe care fosta sefa ICCJ le-a calcat in picioare. Desigur, decizia ICCJ de achitare a lui Mircia Gutau reprezinta doar o noua proba, alaturi de decizia CEDO, care sa justifice indepartarea lui Stanciu de la CCR. Mai ales ca ea confirma, in opinia noastra, ca Stanciu nu se bucura de conditia de buna reputatie, conditie necesara pentru a fi judecator CCR. Totusi, avand in vedere ca Livia Stanciu a fost pusa la CCR de presedintele Iohannis, iar presedintele Iohannis este singurul care o poate da afara de la CCR, este limpede ca acest lucru nu se va intampla vreodata.


Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate decizia fabuloasa prin care judecatoarele Rodica Cosma, Anca Alexandrescu si Simona Nenita au dispus, in 29 octombrie 2018, achitarea definitiva a lui Mircia Gutau. A fost o solutie pronuntata dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat, in octombrie 2016, ca Mircia Gutau nu a avut parte de un proces echitabil in faza de recurs, faza in care a fost condamnat pentru luare de mita la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare, dupa achitari la fond si apel, de catre un complet format din Livia Stanciu, Vasile Alecsandru (decedat intre timp) si Hermina Iancu, cea din urma facand opinie separata in sensul achitarii. In consecinta, dupa decizia CEDO condamnarea lui Gutau a fost anulata, trecandu-se la rejudecarea recursului.

Livia Stanciu, facuta de rusine

Asadar, prin Decizia penala 865 din 28 octombrie 2018, judecatoarele Rodica Cosma, Anca Alexandrescu si Simona Nenita au dispus achitarea definitiva a lui Gutau, mentinand practic solutiile de la fond si apel unde s-a constatat ca fapta imputata primarului nu exista. Motivarea este insa rusinoasa pentru Livia Stanciu, confirmandu-se practic faptul ca nu degeaba aceasta s-a autointitulat “partenera de nadejde a DNA”. Caci in cazul Gutau - trimis in judecata de DNA prin procuroarele Claudia Rosu si Camelia Sutiman (vezi facsimil) Livia Stanciu s-a comportat fix ca o partenera a DNA, condamnandu-l pe Gutau fara nici cea mai mica proba, asa cum au stabilit fostele sale colege de la ICCJ.

Mai exact, Livia Stanciu l-a aruncat in puscarie pe Gutau fara ca prezumtia de nevinovatie sa fie inlaturata, doar in baza unor acuzatii care insa nu au depasit limita unor simple deductii. Or, asa cum bine explica judecatoarele Cosma, Alexandrescu si Nenita, deductiile si interpretarea gresita a unei stari de fapt nu au nicio legatura cu acuzatiile penale. In plus, instanta are obligatia de a-si fundamenta condamnarea exclusiv pe baza unor probe certe, care sa infranga prezumtia de nevinovatie. Niste principii elementare, care se invata in primii ani de facultate, dar care nu s-au regasit in cazul condamnarii strambe dispuse de Livia Stanciu.

In aceeasi ordine de idei, cele trei judecatoare subliniaza ca fapta de luare de mita pentru care Gutau a fost condamnat de Livia Stanciu nu exista in realitate. Asa cum nu exista niciun mijloc de proba care sa sustina aceasta acuzatie.

Inainte de a prezenta decizia de achitare a lui Mircia Gutau trebuie sa amintim ca acesta a reusit sa dovedeasca la CEDO ca nu a avut parte de un proces echitabil cand a fost judecat de Livia Stanciu, insa si-a ispasit pedeapsa primita din partea partenerei DNA. Mai exact, Mircia Gutau a efectuat aproape 2 ani din condamnarea de 3 ani si 6 luni de inchisoare, la momentul deciziei CEDO fiind deja eliberat din penitenciar. Sunt ani pe care Livia Stanciu, si nimeni altcineva, nu o sa-i mai poata da inapoi primarului.

Iata fragmente din decizia judecatoarelor Rodica Cosma, Anca Alexandrescu si Hermina Iancu de achitare a primarului Mircia Gutau, aceasta fiind atasata integral la finalul articolului:

“Respectand, pe de o parte, dispozitiile care reglementau calea de atac a recursului, prevazute in Codul de procedura penala anterior, cat si Hotararea din 8 noiembrie 2016 data de CEDO, Inalta Curte de Casatie si Justitie a procedat la administrarea directa si nemijlocita de probe, constatandu-se ca prezumtia de nevinovatie nu a fost inlaturata, acuzatiile aduse de parchet inculpatului M. (n.r. - Mircia Gutau), neputand depasi limitele unor simple deductii. Dar deductiile, interpretarea gresita a unei stari de fapt, sunt straine oricarei acuzatii penale, instanta fiind obligata sa-si fundamenteze hotararea de condamnare pe baza unor probe certe, sigure, de natura a infrange prezumtia de nevinovatie.

Ca principiu fundamental al procesului penal, prezumtia de nevinovatie determina structura procesului penal, aceasta operand atat in faza de urmarire

penala cat si in faza de cercetare judecatoreasca. Potrivit acestei prezumtii, nicio persoana nu poate fi trasa la raspundere penala decat pe baza de probe, gasindusi functionalitatea in toate momentele instructiei penale, dar si in cursul judecatii pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

In virtutea acestui principiu, autoritatile judiciare au obligatia de a porni de la prezumtia de nevinovatie, sarcina probatiunii trecand de la organul de cercetare penala la instanta de judecata.

Retinerea acestei prezumtii se bazeaza pe faptul ca nu toate acuzatiile sunt adevarate, deoarece o acuzatie poate fi gresita, poate fi eronata, bazata pe coincidente de imprejurari care pot starni banuieli serioase, dar dupa o examinare atenta a acestora, constructia acuzarii sa fie inlaturata.

Prin adoptarea prezumtiei de nevinovatie, ca principiu distinct al procesului penal, organele judiciare trebuie sa aiba in vedere urmatoarele coordonate: vinovatia se stabileste in cadrul unui proces, cu respectarea garantiilor procesuale, deoarece simpla invinuire nu inseamna si stabilirea vinovatiei; sarcina probei revine organelor judiciare, motiv pentru care interpretarea probelor se face in fiecare etapa a procesului penal, concluziile unui organ judiciar nefiind obligatorii si definitive pentru urmatoarea faza a procesului penal; pana la adoptarea unei hotarari de condamnare definitiva, inculpatul are statut de persoana nevinovata; hotararea de condamnare trebuie sa se bazeze pe probe certe de vinovatie, iar in caz de indoiala, instanta este obligata sa pronunte achitarea.

(…)

Inalta Curte constata insa ca fapta de luare de mita retinuta in sarcina inculpatului M. - nici sub forma pretinderii/primirii, nici sub forma acceptarii unor sume de bani - pentru eliberarea unui certificat de urbanism, in alte conditii decat cele prevazute de lege, nu exista.

Inalta Curte isi insuseste argumentele instantelor de fond si apel, constatandu-se lipsa de temeinicie a acuzatiilor parchetului privind pretinsa intelegere dintre inculpatul M. si viceprimarul D. pentru rezolvarea favorabila a cererii formulate de denuntatorul P. privind eliberarea certificatului de urbanism pentru terenul din .... si mai apoi transferarea mitei in schimbul eliberarii certificatului de urbanism pentru terenul din .....

(…)

In aceste conditii, rezulta cu evidenta ca starea de fapt retinuta in actul de sesizare, cu privire la infractiunea de luare de mita, nu este confirmata de mijloacele de proba administrate in faza de urmarire penala, in cursul cercetarii judecatoresti, respectiv, in rejudecare dupa admiterea cererii de revizuire, astfel ca in mod corect, instantele au stabilit ca fapta nu exista.

Nicio proba nu confirma pretinsa intelegere dintre inculpatul M. si viceprimarul D., respectiv denuntatorul P., intelegere ce nu putea fi stabilita in raport de gesturile inculpatului folosite in cadrul unui dialog, discutie ce nu era, de altfel, incriminatorie.

Rigoarea dreptului penal, pe de o parte, respectiv constructia juridica gresita a Parchetului, pe de alta parte, conduc in mod obligatoriu la constatarea inexistentei infractiunii de luare de mita prevazuta de art.254 Cod penal.

In reglementarea anterioara, potrivit art.254 alin.2 Cod penal, constituie infractiunea de luare de mita 'fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri'.

A primi ceva inseamna a prelua, a lua ceva in posesie. In acest caz, initiativa apartine mituitorului, iar primirea nu este de conceput fara un act de remitere efectuat de acesta.

A pretinde ceva inseamna a cere ceva, a formula o pretentie. In aceasta modalitate de savarsire a infractiunii, initiativa apartine faptuitorului. Nu este necesar ca pretentia formulata de acesta sa fie satisfacuta.

Actiunea sau inactiunea faptuitorului trebuie sa fie anterioara indeplinirii, neindeplinirii actului pentru a carei indeplinire, neindeplinire faptuitorul primeste bani sau foloase.

In fine, este necesar ca actul pentru a carei indeplinire, neindeplinire, functionarul pretinde, primeste bani sau foloase sa faca parte din sfera atributiilor de serviciu ale acestuia, adica sa fie un act privitor la indatoririle sale de serviciu. Aceasta cerinta are o importanta hotaratoare pentru existenta infractiunii de luare de mita, intrucat fiind vorba de o infractiune de serviciu, ea nu poate fi retinuta in sarcina unui functionar decat in cazul incalcarii unei obligatii ce intra in atributiile sale de serviciu.

In cauza dedusa judecatii, probele administrate nu converg nici spre varianta pretinderii ori primirii de catre inculpatul M. a sumei de 5000 euro in vederea eliberarii certificatului de urbanism pentru terenul din .... (suma remisa viceprimarului D.) si nici spre varianta pretinderii ori primirii de catre acelasi inculpat a unei sume de bani in vederea eliberarii unui certificat de urbanism pentru terenul din .....

(…)

Prin urmare, inculpatul M. nu avea pentru ce sa pretinda sau sa primeasca bani ori alte foloase, in lipsa indeplinirii sau neindeplinirii vreunui act ce ar fi intrat in sfera atributiilor sale de serviciu.

Concluzionand, Inalta Curte constata ca faptele expuse in actul de sesizare si retinute in sarcina inculpatului M. nu exista, astfel ca achitarea inculpatului de catre instanta de fond este legala si temeinica”.

* Cititi aici decizia ICCJ de achitare definitiva a primarului Mircia Gutau

* Cititi aici decizia CEDO prin care s-a constatat ca Mircia Gutau a fost condamnat de Livia Stanciu cu incalcarea dreptului la un proces echitabil

Comentarii

# Ionel date 10 februarie 2019 13:10 +8

In mai toate procesele se intampla exact la fel "Prezumtia de nevinovatie nu a fost inlaturata, acuzatiile neputand depasi limitele unor simple deductii. Dar deductiile sunt straine oricarei acuzatii penale, instanta fiind obligata sa-si fundamenteze hotararea de condamnare pe probe certe” Se dau condamnari grele in dosare cu zero prejudiciu sau cu prejudicii inventate care nu pot fi dovedite. Ajungem iar la aceeasi intrebare: ce face coalitia? Ca acum 2 ani mai bine ne-au promis dreptate pana la capat si nu au facut absolut nimic. Justitia s-a facut pe probe ilegale,pe protocoale secrete ilegale, complete de 2,3,5 ilegale,s-a incalcat dreptul la un proces echitabil si 0 masuri. Numai buget si alegeri le e gandul dar ei nimic nu au facut crezand ca au procente 35%( nu stiu cat sunt de reale) stau linistiti si nu fac nimic. Lumea nu va mai pune botul la vrajelile lor.In continuare stanciu tarcea coldea maior kovesi etc stau bine mersi in functii si liberi in loc sa fie in puscarie. Ma

# DODI date 10 februarie 2019 15:36 +16

Prezumția de nevinovăție funcționează doar în cazul celor din PNL, PDL, USR sau a câte unui acoperit din SRI ajuns, din greșeală, în malaxorul DNA și a colivei stanciu. Drepturile omului se referă la OMUL ciolanis (și nevasta lui). Ceilalți nu sunt oameni. Sunt slugi. Și nu există drepturile slugilor în nici o normă juridică... actuală.

# mitica date 10 februarie 2019 13:25 +5

livia stanciu merita pedeapsa pe viata.

# Monstruos date 10 februarie 2019 14:09 +5

STANCIU? Un zero barat, un monstru al justiției, un procuror comunist partener ocult al instituțiilor de forță. După protocoalele scoase la iveală, negate chiar de semnatari, după încălcări ale L303 si 304 ar trebui să răspundă penal, dar urgent.......

# unuldin lumea cea mare date 10 februarie 2019 14:47 +7

METASTAZA JUSTITIEI ,TREBUIE SA MEARGA LA PUSCARIE SI SA I SE CONFISTE AVEREA PENTRU DESPAGUBIRI,BINENTELES CA NU O SA SE INTIMPLE CE/I DREPT SA SE INTIMPLE,PENTRU CA NOI TRAIM IN MERMELICA UNDE SI GPS/UL MINTE SI TOTUL SE MERMELESTE!!!!!

# SPARTAKUS date 10 februarie 2019 16:02 +4

Cand abuzul la democratie este deschis si descompunerea ei devine fapt.Evident,ma refer la opozitia politica catastrofala romaneasca,care manifesta doua mari atitudini ce desparte intreaga societate.Asa a luat nastere STATUL PARALEL,ocupat de K.W.Iohannis,in compania caruia se afla latraii din PNL si USR.Aceasta grupare nociva sustine cu tarie,abuzurile si haosul din justitie,elemente care constituiesc o adevarata mascarada,ce a lovit cu forta in destinele multor romani,unii fiind distrusi pe viata.Acest vulcan de ura,rea credinta si desbinare,inca se afla in plina eruptie,din nefericire!Eu cred ca nu pt.multa vreme,plecand de la conceptul ca nu exista inceput fara de sfarsit!!!!

# Neanae date 10 februarie 2019 17:55 +7

Mi-e sila! Nu se întâmpla nimic. Dacă unul din alianța de guvernare se preface doar ca trage un pârț, se răscoala cu spume la gura toti cei anti și contra de la Dide pana la KWI. Se striga DEMISIA și LA PUȘCĂRIE. In schimb toată opoziția precum castraveții acri, murăturile stricate și impuțite cu chip de procurori, toți de la Dide la KWI fac ceva in capul tuturor (ca se știe ca murăturile și castraveții acri fac purgatie nu gluma). MI-E SILA! Koveși sare in grad! KWI trădează, a furat case, se bate sa mai ia un mandat - pai cum e cu NU PENALI IN FUNCȚII PUBLICE? Lazar ia salariu baban, iese la pensie, o sa cerșească? Nuuuu. Madam Stanciu e bine mersi. Judecător la CCR. Și noi stam și vomitam in liniște zi de zi. Superb. Sa stam liniștiti, doar sa avem mereu o buda la îndemână. Și umbrela. Ca ploua cu ******t ... Sa trăim. De răsfoit blogul lui Edelweiss - tasmaniandemoon ... Cel puțin mai surâdem oleaca, vomitând inteligent, pe criterii clare!

# Pintea date 10 februarie 2019 19:11 +1

Sinistra asta, daca nu avea mana libera nu comitea atrocitatile respective! Ea il avea in spate pe tatucul Basescu, care, impreuna cu gasca coldea-kovesi, prin justitie, detineau puterea absoluta! Ei isi bateau joc de vieti! Daca aveam un stat normal, astia toti erau demult la puscarie! Dar ei sant bine mersi, pe salarii mari de la statul batjocorit si de la cetatenii interceptati si dispretuiti! Iar sinistrei asteia, in afara de cruzimea care i se citeste si pe chip, sistemul i-a intretinut si viciile: o alimenta cu droguri! Institutiile statului cu bugete mari si foarte mari, ii aduceau drogurile acasa! NOI SANTEM O TARA NORMALA?

# BELGIANCA date 11 februarie 2019 10:25 +1

PAI PT CIOLANIS NUI NICI O PROBLEMA.NU STIE SI NICI NU L INTERESEAZA. DOR NU EL PLATESTE PLATESC ROMANI SI CEI CARE SUFERA DE URMA ACESTOR HAHALERE COMUNISTE.. ASEARA AM FOST SOCATA LA EMISIUNEA DE LA ANTENA 3. NU IMI VENEA A CREDE CIN GURAN DE PNL SPUNEA CA NU ESTE DE ACORD CU PRACTICILE DNA SI LAURE K .CEVA SOCAN DAR SINT DE ACORD SI O SUSTIN CA PROCUROR SEF LA UE..DESTEPTATIVA ASA ZISILOR LIBERARI DEMOCRATI. POZITIONATIVA CORECT ORI SINTETI DE ACORD CU ABUZURILE ORI NU PT CA NU PUTEI FI DE ACORD ORI SAU VOI JUCATI ALBA NEAGRA .BINE VOI TREBUIE SA ASULTATI ORDINELE CIOBANULUI SEF..VETI VEDEA LA VOT SIGUR PLACUTA SUEDEZA MULA BAFTA CIT MAI MULTE PLACUTE

# escu date 11 februarie 2019 10:42 +1

Să o demită Johannis? Așteptăm mult și bine. Destabilizatoarea justiției își va încheia mandatul la CCR, când îi va veni sorocul. Cum să fie demisă, când Johannis prin numirea ei la CCR i-a adus mulțumirile lui calde pentru că l-a scăpat de pușcărie, individul pozând acum în cel mai curat politician, tânjind la un al doilea mandat, în funcția de la Cotroceni simțindu-se foarte confortabil, nu-i așa, și asigurându-i prilejul de drumeții și voiajuri interne și externe pe banii noștri.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.11.2019 – DNA vrea sa-i bage-n malaxor pe judecatorii lui Becali

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva