19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LIVIU DRAGNEA A RAMAS INAMICUL NR.1 – Abuzuri in serie se comit impotriva fostului lider PSD chiar si in inchisoare. Iata sentinta prin care Judecatoria Sectorului 5 a obligat Penitenciarul Rahova sa-i permita lui Dragnea sa munceasca: “Nu s-a demonstrat drept cauza imputabila condamnatului conduita acestuia... O ingradire a unui drept pe baza unei simple supozitii nu este permisa, intrucat s-ar face loc arbitrariului” (Sentinta)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

24 January 2021 11:00
Vizualizari: 7240

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate sentinta prin care Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti  a admis contestatia facuta de Liviu Dragnea (foto) si a obligat Penitenciarul Rahova sa-i permita acestuia sa munceasca. 


 

Liviu Dragnea s-a adresat instantei dupa ce conducerea Penitenciarului Rahova, acolo unde este incarcerat, l-a retras de la munca pentru discutia online purtata de ex-liderul PSD cu fosta sa consiliera Anca Alexandrescu, in care acesta a facut dezvaluiri despre Laura Kovesi si Florian Coldea (click aici pentru a citi). Ulterior, Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a admis in 15 septembrie 2020 contestatia facuta de Liviu Dragnea in procesul cu Penitenciarul Rahova si a decis ca fostului lider PSD “i-a fost ingradit dreptul la munca reglementat de dispozitiile art. 78 din Legea nr. 254/2013, in perioada 02.07.2020-15.09.2020”, hotararea fiind definitiva (click aici pentru a citi). Totusi, instanta a apreciat ca nu poate dispune o solutie in sensul obligarii penitenciarului la reintroducerea lui Dragnea la munca pe care o presta anterior retragerii sale, motiv pentru care fostul lider PSD a chemat din nou in instanta Penitenciarul Rahova.

 

Dragnea, "pericol public"

 

Iata insa ca problema s-a transat in 15 ianuarie 2021, prin  sentinta 45 din dosarul 26253/302/2020 a Judecatoriei Sectorului 5. Instanta arata ca Dragnea a purtat in 25 iunie 2020 o conversatie on-line cu Anca Alexandrescu, aceasta fiind apreciata ca interviu acordat unui trust de presa, pentru care nu a primit acordul directorului penitenciarului.

Dragnea a facut mai multe contestatii, iar in 2 noiembrie 2020, Comisia de selectionare la munca de la Penitenciarul Rahova i-a comunicat faptul ca nu i se va reinstitui dreptul de a munci, date fiind prevederile unei decizii a Administratiei Nationale a Penitenciarelor conform carora: "Se interzice folosirea la activitati cu caracter gospodaresc necesare penitenciarului a persoanelor private de libertate care: … c) au fost sanctionate pentru abateri disciplinare grave sau foarte grave si nu au fost recompensate cu ridicarea masurii disciplinar".

Judecatoria Sectorului 5 precizeaza ca din motivarea refuzului de selectare la munca, existenta sanctiunii disciplinare a constituit principalul motiv de refuz al scoaterii la munca a lui Liviu Dragnea, fara sa se faca vreo referire la vreo periculozitate sporita a faptei care a determinat aplicarea sanctiunii, cum ar fi de exemplu o eventuala punere in pericol a sigurantei penitenciarului: “Nu s-a demonstrat drept cauza imputabila condamnatului conduita acestuia care ar putea pune in pericol buna desfasurare a activitatii din penitenciar si nici un pericol potential cu privire la buna desfasurare a activitatii. Or, o ingradire a unui drept pe baza unei simple supozitii nu este permisa, intrucat s-ar face loc arbitrariului”.

De asemenea, in sentinta se subliniaza ca prin acordarea unui interviu on-line neautorizat nu se poate retine ca a fost afectata siguranta penitenciarului: “Astfel, instanta constata ca existenta sanctiunii disciplinare a constituit principalul motiv de refuz al scoaterii la munca a reclamantului, nefiind facute alte aprecieri la periculozitatea sporita a faptei care a determinat aplicarea sanctiunii, contestatia petentului fiind astfel intemeiata”.

Pe de alta parte, Administratia Nationala a Penitenciarelor a refuzat sa raspunda la solicitarea Lumea Justitiei daca hotararea instantei, una definitiva, a fost pusa in aplicare, iar lui Liviu Dragnea i-a fost restituit dreptul la munca.

 

Iata pasaje din hotararea Judecatoriei Sectorului 5, pe care o atasam integral la finalul articolului:



“S-a retinut ca in data de 25.06.2020, acesta a purtat o conversatie on-line, conversatie pe care B____________ B_____ a apreciat-o ca fiind interviu acordat unui trust de presa, pentru care nu a primit acordul directorului penitenciarului (…).

In data de 02.11.2020, contestatorul A______ A____ a fost analizat in cadrul Comisiei de selectionare la munca din cadrul Penitenciarului Rahova, ocazie cu care i s-a comunicat faptul ca nu i se va reinstitui dreptul de a munci, date fiind prevederile art. 24 lit.c) din Decizia ______/25.09.2017 a Administratiei Nationale a Penitenciarelor conform carora 'Se interzice folosirea la activitati cu caracter gospodaresc necesare penitenciarului a persoanelor private de libertate care: … c) au fost sanctionate pentru abateri disciplinare grave sau foarte grave si nu au fost recompensate cu ridicarea masurii disciplinar'. (…)

In continuare, in aplicarea aceste conditii, art.24, lit. c din Decizia ANP nr.______/2017 enumera situatiile in care, din cauza conduitei, persoana condamnata nu poate fi selectionata la munca (la activitati cu caracter gospodaresc necesare penitenciarului):

'Se interzice folosirea la activitati cu caracter gospodaresc necesare penitenciarului a persoanelor private de libertate care: c) au fost sanctionate pentru abateri disciplinare grave sau foarte grave si nu au fost recompensate cu ridicarea masurii disciplinare'.


Ori, petentul A______ A______ A____ a fost sanctionat pentru savarsirea unei abateri disciplinare calificate de art.100, alin.2 din Legea nr.254/2013 ca fiind grava.

Acesta a fost retras de la munca in data de 02.07.2020 ca urmare a sanctionarii sale in temeiul art.101, alin.1, lit.d din Legea nr.254/2013 (desi la acea data, sanctiunea inca nu fusese aplicata), iar apoi fiindu-i refuzata selectarea pentru munca in sedinta din data de 02.11.2020 a comisiei de selectionare la munca din cadrul penitenciarului, pentru acelasi motiv.(...)

Din motivarea refuzului de selectare la munca, existenta sanctiunii disciplinare a constituit principalul motiv de refuz al scoaterii la munca a reclamantului, nefiind facute alte aprecieri la vreo periculozitate sporita a faptei care a determinat aplicarea sanctiunii, cum ar fi de exemplu o eventuala punere in pericol a sigurantei penitenciarului.

Insa, din cuprinsul legii si regulamentului pot fi identificate anumite situatii in care dreptul la munca poate fi limitat. O parte din aceste situatii au la baza fapte imputabile condamnatului, cum ar fi: aplicarea in sarcina acestuia a sanctiunii privind suspendarea dreptului de a presta munca, sanctiunii izolarii (incompatibila cu munca) ori schimbarea regimului de executare cu un altul mai sever care nu permite continuarea activitatii lucrative (de ex. stabilirea unui regim sever care nu mai permite deplasarea la punctul de lucru din exterior), in timp ce o parte pot avea la baza cauze obiective, cum ar fi mutarea condamnatului in alt penitenciar.

In speta insa, nu s-a demonstrat drept cauza imputabila condamnatului conduita acestuia care ar putea pune in pericol buna desfasurare a activitatii din penitenciar si nici un pericol potential cu privire la buna desfasurare a activitatii. Or, o ingradire a unui drept pe baza unei simple supozitii nu este permisa, intrucat s-ar face loc arbitrariului.

De altfel, prin acordarea unui interviu on-line neautorizat, nu se poate retine ca a fost afectata siguranta penitenciarului conform prevederilor art.15 din Legea nr.254/2013. (…)
Instanta are in vedere ca judecatorul de supraveghere a respins plangerea pentru argumentul ca petentul nu a putut fi repartizat la munca de catre Comisia de selectionare la munca din cadrul penitenciarului Rahova la data de 02.11.2020 deoarece, urmare a sentintei penale nr. 1904/15.09.2020 a Judecatoriei Sectorului 5 din Bucuresti, petentul a fost sanctionat pentru o abatere disciplinara grava, cu precizarea ca la acest moment aceasta sanctiune nu figureaza ridicata, fiind incidente prevederile art. 24 lit. c din Decizia directorului general al administratiei Nationale a Penitenciarelor nr. ______/2017.

Astfel, instanta constata ca existenta sanctiunii disciplinare a constituit principalul motiv de refuz al scoaterii la munca a reclamantului, nefiind facute alte aprecieri la periculozitatea sporita a faptei care a determinat aplicarea sanctiunii, contestatia petentului fiind astfel intemeiata.

Din cererea petentului, acesta solicita sa presteze activitati in cadrul penitenciarului conform art.83 din Legea nr.254/2013 litera c (la garaj-pentru activitati cu caracter gospodaresc necesare penitenciarului), iar nu la beneficiari, astfel ca este neintemeiat si argumentul ca detinutul nu a putut fi repartizat la munca in regim prestari servicii la beneficiari din cauza situatiei pandemice, din moment acesta solicita sa presteze activitati cu caracter gospodaresc necesare penitenciarului”.

 

*Cititi aici integral sentinta Judecatoriei Sectorului 5

sursa: rolii

Comentarii

# DODI date 24 January 2021 11:38 +21

Ce te faci cu preapuțin gradații din închisori care, în lipsa lor de discernământ, nu fac altceva decât să aplice ordinele (date chiar împotriva legii) pe care le primesc și pe care, de teama unei destituiri, nu le contestă. Mâna lungă a lui ciolaniSS îl ajunge pe Dragnea și în închisoare pentru că tembelul de la Cotroceni a învățat de la bețivul național că un adversar învins este doar acela care este... decedat!

# Mihaela date 24 January 2021 21:06 +15

Dacă le este frică de el și acum când este privat de libertate, de ce ne mai mirăm că a trebuit să ajungă în această situație ? Dragnea cu toate păcatele lui, inventate sau reale, este mai presus de orice, un om inteligent, capabil, cu inimă de român., care își iubește țara. A trecut prin atâtea greutăți, dar a ramas demn și va ieși mai puternic ! Câți din fandositiții de top ai zilelor noastre, în situații similare, ar fi capabili de așa ceva ? Nici unul.... Dumnezeu să îi dea sănătate și putere.

# Gilu date 24 January 2021 21:52 +4

Fascisti nenorociți!Mai răi decât frații lor,bolsevicii!Mai bolnavi decât Marean Ceausescu...

# un mizantrop date 25 January 2021 04:39 +6

Sa nu ne mai mintim - penitenciarele au ramas bastionul tortionarimii, nimic nu s-a clintit de la Stalin incoace...ba, parca s-au mai perfectionat...ce nu inteleg eu, e de c e se mai pastreaza la Ministerul Justitiei, ar trebui sa fie in administrarea SRI, oricum securistii fac "legea" in inchisori...ei si magistratii aserviti...

# mitica date 25 January 2021 19:23 +1

Cand va ajunge klaus la puscarie, va avea acelasi regim?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva