24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DRAGNEA CONDAMNAT NELEGAL – Bomba a fost detonata in dosarul liderului PSD. Condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare este nula. Trimisi in judecata pentru fapte prevazute de Legea 78/2000, inculpatii din dosarul angajarilor fictive trebuiau judecati de un complet specializat, asa cum cere chiar Legea 78/2000. Descoperirea avocatilor a provocat panica in Sistem, care a planuit executia lui Dragnea pana in vara acestui an (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 March 2019 14:50
Vizualizari: 12066

O descoperire uriasa facuta de avocatii din dosarul presedintelui PSD Liviu Dragnea a provocat panica in Sistem, caci planul care prevede o executie rapida a liderului social-democrat, pana in vara acestui an, ar putea fi serios afectat. Aparatorii lui Liviu Dragnea, avocatii Flavia Teodosiu si Marian Nazat, si avocatul Adrian Toni Neacsu, acesta din urma aparator al inculpatei Olguta Sefu, au reusit sa demonstreze ca sentinta de condamnare dispusa la fond, prin care Liviu Dragnea a primit 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu, este nula.


Lucrurile sunt cat se poate de clare: Dragnea si ceilalti inculpati au fost judecati pentru o fapta prevazuta de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, ceea ce ar fi insemnat ca dosarul sa fie solutionat de un complet specializat, asa cum legea cere. Or, asta nu s-a intamplat.

La termenul de luni, 18 martie 2019, avocatii din dosarul lui Liviu Dragnea au invocat nelegala compunere a completului de 3 judecatori care a solutionat cauza la fond, in conditiile in care dosarul trebuia sa fie repartizat unui complet specializat in judecarea cauzelor de coruptie. In acest sens, avocatii acuza nulitatea absoluta de ordine publica prevazuta de art. 281 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - Determina intotdeauna aplicarea nulitatii incalcarea dispozitiilor privind: compunerea completului de judecata - avand in vedere ca nu a fost respectata conditia specializarii prevazuta de Legea 78/200 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Mai exact, avocatii din dosarul Dragnea sustin ca inculpatii din aceasta cauza au fost trimisi in judecata si judecati in prima instanta inclusiv pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, infractiune prevazuta de art. 13/2 din Legea 78/2000. Or, art. 29 din Legea 78/2000 stabileste ca: Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”.

Recapitulam:

-Liviu Dragnea si ceilalti inculpati sunt acuzati si judecati de o fapta prevazuta de Legea 78/2000;

-Legea 78/2000 stabileste ca in cazul unor acuzatii prevazute de acest act normativ, judecata in prima instanta se va face de catre un complet specializat;

-Liviu Dragnea si ceilalti inculpati din dosar nu au fost judecati in prima instanta de un complet specializat, asa cum Legea 78/2000 cere.

ICCJ singura instanta fara complete specializate

Foarte interesant este ca la celelalte instante din tara competente pe aceste fapte, respectiv tribunale si curti de apel, exista complete specializate, Inalta Curte de Casatie si Justitie fiind singura instanta fara asemenea complete. Si nu are desi art. 19 alin. 3 din Legea 304/2004 prevede posibilitatea infiintarii de catre ICCJ a unor asemenea complete: “La inceputul fiecarui an, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea presedintelui sau a vicepresedintelui acesteia, poate aproba infiintarea de complete specializate in cadrul sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in functie de numarul si natura cauzelor, de volumul de activitate al fiecarei sectii, precum si de specializarea judecatorilor si necesitatea valorificarii experientei profesionale a acestora”.

In schimb, conducerile ICCJ au preferat ca dosare cu fapte ce atrageau competenta completelor specializate sa fie solutionate de completele ordinare, cu incalcarea Legii 78/2000 unde infiintarea completelor specializate este o prevedere imperativa, cauzandu-se astfel nulitatea hotararilor pronuntate.

Trebuie spus de asemenea ca problema completelor specializate a fost transata chiar de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, inca din 2005. Prin Decizia 402 din 14 iulie 2005, CCR a stabilit ca infiintarea completelor specializate are ca scop perfectionarea actului de justitie: „In temeiul dispozitiilor art. 126 alin. (2) din Constitutie, potrivit carora 'Competenta instantelor judecatoresti si procedura de judecata sunt prevazute numai prin lege', legiuitorului ii revine obligatia constitutionala de a reglementa procedura de judecata si, in acest cadru, compunerea completelor ce judeca diferitele categorii de infractiuni. In exercitarea acestei competente exclusive conferite de Legea fundamentala, legiuitorul poate institui, in considerarea unor situatii deosebite, reguli speciale de procedura, cum este si cazul normelor criticate, prin care s-a stabilit ca pentru judecarea in prima instanta a unei anumite categorii de infractiuni - infractiunile de coruptie - sa se instituie complete specializate, scopul vadit al acestor dispozitii legale fiind perfectionarea actului de justitie”.

Judecatorii ICCJ au refuzat sa discute exceptia

Foarte interesanta a fost insa reactia instantei in fata acestei probleme. Astfel, in momentul in care avocatii din dosar au ridicat problema completelor specializate, presedinta de complet Lucia Tatiana Rog a avut o reactie ciudata, in opinia noastra, nefiind interesati sa asculte pe larg argumentele aparatorilor, ci solicitandu-le acestora sa le depuna la dosar, pentru a fi studiate impreuna cu motivele de apel. Asta desi exceptia este una de ordine publica, vizand nelegala compunere a instantei de fond, ceea ce inseamna ca trebuia pusa imediat in discutia partilor.

Refuzul Completului de 5 judecatori format din Lucia Tatiana Rog, Simona Encean, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera si Rodica Aida Popa de a analiza si asculta in detaliu exceptiile si problemele invocate de avocati in legatura cu nelegala condamnare dispusa la fond in acest dosar, trebuie puse in legatura cu o serie de informatii care circula in mediile judiciare. Si anume ca la Inalta Curte s-ar fi dat dispozitie ca nicio exceptie privind nelegala compunere a completelor de 3 judecatori - fie ca vorbim despre lipsa completelor specializate, fie ca discutam despre modul de compunere - sa nu fie admisa ori sa nu fie trimisa la Curtea Constitutionala.

Foto: Agerpres

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 19 March 2019 15:45 +18

ce ma riz,asta v/a stricaty toata mermeleala,as cam pune si pariu ca o sa iasa cam nevinovat.sa va vaz ba hastagienilor ce o sa mai zbierati,CIUMELOR!!!!!!

# DOREL date 19 March 2019 18:50 +1

Ha, ha ha, e o noutate veche, tot asa s-a intamplat la arestarea politistilor-benzinari de la Sectia 5 cand au fost ousi liberi taman pentru ca nu fusesera arestati de un complet specializat ! Si, b): istoria doar se repeta, cine nu vrea sa invate va repeta mereu greselile ! Parerea mea ..

# obiectiva date 20 March 2019 05:14 -7

unule, ti-au dat drumul in sfirsit, ne-a fost dor de tine. cum e tratamentul, ai ameteli, ti se face somn, il vezi pe fantomas inainte de culcare ?

# unul din lumea cea mare date 20 March 2019 14:06 +1

ptr,,obiectiva,,//iar au reinceput sa se revitalizeze vechile ciume care ,,imprumuta,, aliasuri

# Gilu date 19 March 2019 15:55 +5

Uite ce inseamna niste oameni pregatiti ! Si avem destui...

# DOREL date 19 March 2019 18:41 +2

Confirm pozitiv ! Si, b): judecatori ai Sectiei penale, e timpul sa va delimnitati de trecutul odios si negru ! Parerea mea ..

# unul din lumea cea mare date 20 March 2019 05:09 -7

dorele, esti un adevarat intelectual // parerea ta ar putea fi depusa la banca de pretioasa ce este// sunt de acord sa se delimniteze, lol, mermeleala//

# unul din lumea cea mare date 20 March 2019 14:08 0

COMENTARIUL DE MAI SUS NU/MI APARTINE!!!!!ESTE AL UNUI CIUMAT DE HASTAGIST

# Iul date 19 March 2019 16:13 +1

Si judecatorii vor ignora argumentele depuse la dosar exact cum au refuzat sa discute exceptia. Daca solutionarea are legatura cu ICCJ, demersul e in zadar.

# DODI date 19 March 2019 16:15 +13

În graba cu care ciolanis și trupa lui de pupincuriști doreau să-l vadă închis pe Dragnea (obsesia de ”penal” a frânarului ciolanis) nu au fost în stare să facă acest lucru cu respectarea minimelor condiții legale. Știința de carte este mult prea grea pentru ipochimene precum ciolanis și aplaudacii săi (indiferente fiind craca politică sau profesională pe care sunt înșirați). Fapt pozitiv este acela că prin acest proces completele de 5 au fost demonstrate ilegale, iar prevederile Codului de procedură legală obligatorii. Este adevărat că omul cât trăiește învață. Dar pentru asta ai nevoie de minime cunoștințe profesionale, de apetență pentru învățare și respect pentru cei care știu carte. Acest lucru nu este valabil pentru cei care au ultima carte citită cu ocazia ultimului examen ca student. Precum ciolanis, tractoristul, garcea, coliva stanciu... (completați voi linia punctată!).

# jude date 19 March 2019 16:51 +2

Da , justitia este varza din cauza cheilor justitiei numite de base! Huuo! Sunteti zero cu termenul "poate" cu tot!

# Mihai date 19 March 2019 16:58 +1

Avocați care au studiat DREPTUL nu ,,protocolul’’.

# Carcotas date 19 March 2019 17:07 -7

Slabă găselnița avocatilor! Înțeleg că ei vor să ilustreze câtă carte stiu, si amândoi stiu, dar treaba cu completul specializat nu are șanse sa treca pentru simplul fapt ca la ICCJ toti din secția penală sunt specializati in anti corupție

# DOREL date 19 March 2019 18:46 +3

Unde scrie, mai draga, poate stii, poate nu, dar in Ro. dreptul se desfasoara dupa reguli scrise, inclusiv procesul penal la ICCJ ! Si b): pana la urma, n-ar fi prima oara cand la Sectia penala nu conteaza legea ! Parerea mea ..

# BELGIANCA date 19 March 2019 18:10 +9

MAI MARI JUDECACATORI CARE NU RESPECTATI LEGEA .VOI NU O RESPECTATI PT CA NU O CUNOSTETI SI CRED CA VOI ATI URAMT DOAR CURSURILE TINUTE DE FEMEIA DE SERVICIU . PT ASTA URMATI DOAR LEGILE IMPUSE DE SCUMPUL VOSTRU OIER SEF SI MADAME GARGEA. SPER CA AVETI NEVOIE DE UN LUNG CONGEDIU F PLATA CA SA PUTETI CITI UN PIC LEGISLATIA. DAR ASTA SA O FACETI PE BANI VOSTI NU AI CONTRIBUABILOR. ASA CA LA SCOALA CU VOI ..IAR CIND VA INTOARCET SA FITI EXZAMINATI PSHIC SI BINENTES DE UN GRUP DE BUNI CUNOSCATORI AI CONSTITUTIE SI A LEGISLATIE. SPER CA DACA ATI EXZAMINATI NU ATI MAI RAMINE MULTI DIN ECHIPA MADAMEI GARCEA. SINT CONVINSA CA SINT F MULTI JUDECATORI F BINE PREGATITI DAR NU AU LOC DE ACESTE HIENE CARE SINT PLATITI REGESTE IN FRUNTE CU GARCEA SI OCROTITI DE OIERUL SEF CIOLANIS. DECI DRAGI AVOCATI ARATATILE SI PREZNTATILE SI LOR LEGILE SI ART DIN LEGE POATE ASA MARI JUDECACATRI INVATA SI EI CEVA.DECI BAFTA DRAGILOR AVOCATI.

# unul din lumea cea mare date 20 March 2019 05:25 -5

ce-ai cucoana de racnesti de parca te taie // ia un hap cu apa rece si calmaza-te//

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 20 March 2019 14:11 +2

COMENTARIUL DE MAI SUS NU/MI APARTINE

# escu date 20 March 2019 04:38 +2

Iată cum legea aplicată după ureche face ca justiția să-și pericliteze adevăratul rol de asanare a societății. Dar așa se întâmplă când sunt promovate persoane care sfidează legea și o aplică după bunul plac. Mă îndoiesc de faptul că cineva nu știa acest lucru, dar ce au zis: Las-o mă, că merge așa! Mă întreb, acum, câte procese au fost viciate prin nerespectarea constituirii completelor specializate? Și când te gândești că acești avocați au fost judecători sau procurori, aveau probitate profesională dar au fost aruncați afară din sistem deoarece nu acționau la comandă!

# lck date 20 March 2019 05:21 -11

Dragi tovarasi, lepra asta de teleorman ar fi ultimul om care poate clama nevinovatia. Este singurul caz pentru care imi pare rau ca s-a abolit pedeapsa capitala. Am totusi incredere in Justitie si sper sa faca vreo 10 ani de puscarie.

# Aina Buca date 20 March 2019 11:02 +2

Ciorduțica ta va face un pârnălău lung și plictisitor. :-*

# Radu date 20 March 2019 08:29 +4

"Statul paralel(mafiot)" și 'culoarele justitiei" devoalate în toată splendoarea lui Inaltă Curte de Casapire a Justitiei(Justitiabililor),.cel mai inalt for de casapire a adversarilor politici ai celor ce au sălășluit la Cotroceni a fost menit să execute comenzile politice venite pe filiera Cotroceni, SRI, DNA. Când ordinele nu sunt destul de clare se mai trimit unele în "pliculete galbene" ca sa fie clar de la cine vin. Prostia și ticăloșia la superlativ ! Cei autoproclamati "justitie independenta" care au fost selectati și pregătiri cu grija și trimiși sa execute ordinele "statului paralel cotrocenist" sunt acum f. suparati și este firesc să protesteze acerb pe scările tribunalelor.Adicatelea vor unii sa-i tragă la răspundere pentru crimele lor ?Asa ceva nu se poate admite! Bravos natiune !

# teapa lu vlad date 20 March 2019 23:02 -6

intrabare: daca primul complet ma gaseste vinovat, la recurs cate completuri pot schimba?

# ghita mate date 21 March 2019 11:07 -2

Si eu cred ca e nevinovat Dragnea in dosarul angajarilor fictive.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva