25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

REFORMA JUSTITIEI, PRIN OCHII UNUI JUDECATOR – Adina Daria Lupea de la CA Cluj: "Mai vorbeste cineva in tara asta ca sunt si procese civile, comerciale, de dreptul muncii? Ca sunt peste 80% din magistrati acolo si le judeca? Nu! Mutam justitia in strada ca moare DNA. La asta s-a redus justitia. Atat! La penali... In CSM tocmai cei care nu au judecat in penal pricep mai bine munca procurorilor decat noi... Vesnicele reforme numai asta au vizat. Justitia penala!"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 September 2017 16:03
Vizualizari: 6126

In pline dezbateri si discutii pe Legile Justitiei, menite sa reformeze sistemul judiciar din temelii un judecator de scaun a realizat o sinteza remarcabila care arata cum traieste un magistrat penalist in sala de judecata marile reforme ale politicienilor. Cea care a avut rabdarea de a realiza "brifingul reformelor" din Justitie este judecatoarea Adina Daria Lupea (foto) de la Curtea de Apel Cluj care a prezentat in detaliu cum a ajuns viata persoanala a unui judecator de penal sa fie inexistenta si cum s-a ajuns in situatia ca, in urma reformelor din ultimii 14 ani, judecatorii sa fie nevoiti sa lucreze la cantitate sau "la galera", cum ar spune o alta cunoscuta si apreciata judecatoare de scaun.


In prezentarea sa, judecatoarea Adina Daria Lupea dezvaluie ca justitia si reformele despre care se tot discuta au ajuns sa se rezume la penal, ajungandu-se sa se mute justitia in strada ca "moare DNA". Ce este mai trist este ca pana si in CSM s-a ajuns ca cei care nu au judecat in penal vreodata sa "priceapa mai bine munca procurorilor decat noi".

Prezentam in continuare cutremuratoarea sinteza realizata de judecatoarea Adina Daria Lupea:

"Am de gand sa fac un scurt briefing a reformelor pe care le tot traiesc din 2004 incoace si va impartasesc ce simte un judecator (de penal, dar nici altii nu sunt in situatii mai roze) cand il paste o noua reforma....

Am inteles prin anii 2005-2006 ca eu trebuia sa instrumentez un dosar facut de structurile speciale (nu le mai repet) cu inspe mii de volume ca judecator de tribunal, cand eu eram una singura in complet, cand in spate erau o armata de politisti si procurori care au lucrat intr-o echipa sa imi puna mie in brate acel dosar in care trebuia sa fac dreptate. Zic ca nu m-am descurcat rau, dar am avut si sicane pe traseu, de la unii nemultumiti de respingerea unei propuneri de arestare.

Pe vremea aia, lucrurile inca mi se pareau normale. Dosarele judecate de judecatorii veneau la noi la Tribunal in apel de unde mergeau la Curti in recurs. Judecam 6 judecatori pe un dosar, mai greu cu erorile. La fel, urmau acelasi traseu dosarele judecate in prima instanta la tribunal, cu apeluri la Curti si apoi la ICCJ.

Casarile de la Inalta Curte erau frecvente mai ales in dosare nasoale. Si de la Curti spre judecatorii. Explicabil. O singura instanta din tara era supraaglomerata, aceea fiind ICCJ. Explicabil nu era de ce se gaseau subterfugii pe lipse de proceduri sau pe schimbari de incadrari juridice ca sa distrugi munca a trei judecatori, si inca trei sa o iei de la capat.

Pe cand sa cred si eu ca merg la ceva mai usor si nu mai am intr-o saptamana trei sedinte, de fonduri, apel si recursuri, in 2010 am promovat la Curtea de Apel. Si m-a izbit "mica reforma" a lui Boc si Predoiu. S-au luat aproape toate apelurile si recursurile de la Tribunale, au fost transformate in recursuri definitive la Curte, cu mici exceptii, cele pe plangere prealabila. Dar tot nu era dezastru, ne descurcam, eram trei in recursuri, puteam delibera, ne imparteam munca la trei si fara oameni promovati, eram in termen cu hotararile etc.

Apoi ne-a pleznit urmatoarea reforma (nu mai stiu a cui a fost, ca deja pierd sirul ministrilor) care a decis monumental ca toate cauzele de judecatorii si tribunale sa se sfarseasca defintiv la Curtea de Apel ( ca sa degravam ICCJ, mult prea ocupata - vorbesc aici de sectia penala - ) cu solutionarea unor dosare de mare importanta pentru strategia nationala.

Nici asta nu era un bai major, dar din trei ne-au redus la doi. Ca noi nu am zis nimic si am acceptat ce nu se mai intampla never ever in lume, sa decizi definitiv in complet par. Va spun eu care e consecinta, consecintele.

Iti raman trei variante cand nu se nimeresc doi pe aceeasi opinie. Ori o dai cum spune colegul de complet, ca sa nu faci divergenta, ori te cocosezi de munca si iei tu dosarul la motivat daca iti zice colegul de complet "daca tu asa vrei, asa motivezi" ori mai deranjezi al treilea coleg sa iti intre la divergenta, ca un destept din parlament mi-a zis ca el face legile si ca trebuie sa dau hotarari definitive in complet par, nu impar si daca e parerea minoritara, acolo sa ramana. Esti un mare norocos daca nimeresti pe o persoana compatibila!

Nu mai pun contestatiile la masurile preventive, in care intri cu doi procurori speciali cel putin care fiecare vine cu carutul lui de volume si cu avocatii pentru fiecare 16181919 milea inculpat cu avocat. SI tu esti singur. Impotriva tuturor :D

Deci, rezumand, din trei am ajuns la doi, din doi - trei am ajuns la unul. In curand nu stiu cine ramane.

Aceste lucruri s-au intamplat in vreo 14 ani de tranzitie si de reforme, fara ca nimeni sa se gandeasca daca mai rezistam, daca mai putem, daca mai avem viata, daca mai facem fata la volumul de munca, daca nu e prea mare responsabilitatea la asa o incarcare. Schemele de personal s-au marit simbolic. Cu cate un magistrat-doi, un grefier doi si atat. Ca si ei duc cu noi incarcatura asta.

Sistemul de accedere in magistratura nu e nici facil, nici atractiv, iar locurile nu sunt ocupate. Orele suplimentare nu le plateste nimeni. Inegalitatea intre sectii si specializari e mai mult decat evidenta, inclusiv la nivelul ICCJ unde trebuie tras un semnal puternic de alarma, ca aia din penal sunt sufocati. Si daca nu ma credeti, uitati-va la statistici. Mai vorbeste cineva in tara asta ca sunt si procese civile, comerciale, de dreptul muncii? Ca sunt peste 80% din magistrati acolo si le judeca? Nu! Mutam justitia in strada ca moare DNA. La asta s-a redus justitia. Atat! La penali.

Nu asta e justitia romana! Iti mai vine si un presedinte de instanta care habar nu are ce faci, iti taie din salariu doua zile cand tu rulezi sute de dosare pe luna si el maxim 20, iar apoi te astepti la performanta.

Si mai nasol mi se pare ca in CSM tocmai cei care nu au judecat in penal pricep mai bine munca procurorilor decat noi. Asta e genial. Sa depinda soarta mea de niste oameni care nu stiu si nu au trait pe pielea lor nimic din ce traim noi, astia prostii, penalii, cu reformele lor, ca doar vesnicele reforme numai asta au vizat. Justitia penala! Care nu stiu ce inseamna permanenta de vacanta si intrat in sala de sarbatori, ca cica asa vrem noi, ca parca noi putem dicta cand unuia i se casuna sa omoare pe altul.

Am ales un limbaj mai ordinar, ca sa priceapa toata lumea. Lumea judecatorilor de penal a devenit infernala. Pe noi sunt tintele, nu pe ceilalti judecatori din alte sectii.Aceia pot face orice, pot avea sedinte de 30 de minute, nu ca noi, obligati sa reaudiem tot, sa readministram tot si stam noaptea la serviciu, ca patria, CEDO si presa si MCV-ul si ce mai doriti dvs. ne-o cere.

Iar dupa ce ati citit, va rog sa ma intrebati care va simtiti in stare, de ce imi doresc pensia nesimtita!"

Comentarii

# stancu laurentiu date 1 September 2017 16:24 +10

pai pe specialistii din csm i-am ales eu? sau noi?

# Leo date 1 September 2017 16:34 +2

Praf și pulbere ați făcut voi judecătorii procurorii în tara asta. Ați transformat-o într-o tara de penali iar condamnările voastre 90% din ele nu sunt corecte întrucât dați soluții pe legi interpretabile adică sunteți corupti,nu studiați dosarele, dati soluții în funcție de ȘPAGĂ,  interese,relații, spate,etc. Nu va mai plângeți.  Nu meritați pensiile nesimțite.  Mai mult de 800 euro lunar nu meritați. Ați decimat tara. Ați distrus și pădurile acum distrugeți și fauna prin împușcarea urșilor.  Distrugeți tot

# Johnnie Walker date 1 September 2017 17:27 +8

Trist ca umpleti spatiu cu asmenea "cugetari" incoerente si ridicole. Priviti trasaturile descompuse si privirea abulica. Oare trebuie neaparat ca niste obositi sa ajunga judecatori? Si daca ajung, sa-i mai si citati? :-x

# Salvamar date 1 September 2017 20:09 +2

Comentariu dumitale este neavenit. se pare ca habar nu ai ce se intamplaprin tribunale. Doamna judecator are perfecta dreptate. Justitia a ajuns o LOYERIE, iar in procesle civiele este o neorocire si mai mare decat in penal. Noi discutam numai despre DNA de parca celelate probleme ale sistemului nu conteaza. stima doamna judecator, ati descris corect ce se intampla in instanta.

# Pif date 2 September 2017 10:06 +5

In actualul context, dupa atatea reforme, sistemul tot n-a reusit sa-i faca pe judecatori a fi cei mai iubiti si respectati dintre pamanteni. Cu sau fara alai de hateri, eu consider ca judecatorii trebuie incurajati sa-si exprime sincer nemultumirile despre sistemul in care activeaza. Salariile si pensiile nesimitite n-au rezolvat problemele. Si da, dezastru e si in procesele civile. Pe vechiul cod de procedura civ. macar aveai mai mult sanse ca in recurs, la Curtile de apel sau la ICCJ, sa dai de judecatori bine pregatiti profesional si deloc superficiali in analiza spetelor, oricat de stufoase ar fi ele. In prezent, marea majoritate a proceselor civile se rezolva definitiv in sistem inchis, in bulele Tribunalelor, fapt ce incurajeaza formarea unor practici judecatoresti locale, diferite de la o bula judeteana la alta.

# Pif date 2 September 2017 13:19 +1

Pe civil, as adauga cum a fost speculat NCPC pt. a forma o practica la nivel local, fara a intra in detalii. Un reclamant potent, care avea ca obiectiv formularea unor actiuni in instanta impotriva mai multor parati, in strategia lui judiciara a inteles sa inceapa cu un amarastean care nu si-a permis un avocat coios care sa-l apere. Dupa ce paratul a castigat la judecatorie, prin propriile lui forte(extrem de excitant inceput), la Tribunal a pierdut definitiv.Ulterior , in toate procesele promovate la judecatorie , reclamantul a fluturat decizia obtinuta la Tribunal, judecatorii de Judecatorie simtindu-se obligatia sa citeze din ea, ca din Biblie, in spetele similare ce au urmat, in ciuda avocatilor paratilor, diferiti, insa din ce in ce mai profesionisti si revoltati pe practica judiciara ce a inceput sa se contureze la nivel local, prin aportul initial si deosebit al unui complet al Tribunalului, in toate spetele similare.

# DODI date 1 September 2017 17:38 +5

Este meritul lui hăhăilă că doar procurorii, respectiv cei de la DNA, au prins curaj și au defilat cu cătușele pe stradă lătrând în toate direcțiile. Un alt ”merit” le revine judecătorilor de la civil, muncii, administratriv, etc. pentru că o fi tăcerea lor a avut efecte dublu negative, păguboase chiar pentru judecători. În timp ce procurorii au abuzat de lipsa răspunderii materiale și rag în toate direcțiile, judecătorii, cu aura lor de inamovibili și atoateștiutori, au preferat silentio stampa. Acum, după ce s-au convins că o fi tăcerea de aur, dar și că ce îi prea mult strică, le vine și lor rândul să se agite. Poate o fac cu mai multă inteligență decât patrupezii luluței și ajung la urechile lui dorel și doleanțele lor. Dacă ei nu o fac, atunci cine?

# dodo date 1 September 2017 18:19 -4

Judecatoare ca Lupea si Garbovan nu se mai nasc la Cluj !

# oddo date 1 September 2017 19:58 -1

In primul rand ca cele doua nu s-au nascut in Cluj, ci undeva la tara si inca in alte judete! In Cluj se nasc dintotdeauna numai femei de clasa si judecatoare nelenese si nebalbaite nici macar in scris.

# MATEI date 1 September 2017 18:47 +10

    Cu acelasi "limbaj ordinar" va contrazic pentru ca: 1)aveti doua sedinte/saptamana (fond si apel) si nu trei.3)Majoritatea proceselor (fond) se finalizeaza prin procedura simplificata, IMPUSA inculpatilor.in caz contrar procedati precum Camelia Bogdan adica dati pedepse functie de cat a trebuit sa munciti 4)Nu cititi decat rechizitoriul si EVENTUAL admiteti readministrarea probelor de la urmarirea penala.ALTE PROBE -care ar dovedi posibil NEVINOVATIA sau circumstante  sunt RESPINSE in procent de 90%5)Sa-ti spun cum REAUDIEZI martorii acuzarii ( caci ai apararii NU EXISTA)????? 6)Sa-ti amintesc cum lasi procurorul de sedinta sa ameninte /intimideze martorii care incearca sa-ti spuna ca declaratiile date la DNA sau DIICOT nu corespund cu cele sustinute in realitate?7)Sa-ti mai spun ca la 100  de propuneri de masuri ale DIICOT/DNA  admiteti 99,9%  in  baza unor FRAGMENTE de  interceptari /inregistrari rupte din context ? Sa mai spun??????       Daca te-ai saturat....PLEACA !

# ION date 1 September 2017 18:57 +3

  Ca judecator de camera preliminara cate restituiri ati dispus d-na Lupea?Va deranjeaza ca fiecare inculpat este aparat de propriul avocat .Dupa expunerea d-voastra sa inteleg ca ati dori sa dati solutia in lipsa oricarui participant sau parte in proces? Poate ar fi mai bine pentru ca in Romania dreptul la aparare este pur formal iar parte de o judecata dreapta un MARE LUX

# Floare Albastra date 2 September 2017 11:30 0

De data aceasta sunt perfect de acord. Cameleonica lege romaneasca ii face pe oamenii cu obraz subtire sa fuga mancand pamantul de domeniul juridic, indiferent cati bani promite el. Iar cei care sunt deja in sistem dau si ei bir cu fugitii, pentru ca vine o zi cand tu ca om simti ca nu mai poti sa te prefaci ca nu vezi ceea ce vezi. :sad:

# Gigi date 2 September 2017 13:45 0

Citesti si te minunezi! Vadem, ca-s publice postarile, ca doamna de mai sus isi petrece noptile pe FB. Cand o ramas la galere, suntem si noi curiosi 8) ? Poate ne indica o data in ultimile 6 luni...

# gioni uocah date 2 September 2017 16:36 -1

Exact. Te-ai prins. Jhony nu face nimic altceva decat sa stea pe FB, iar cele 2-3 dosare pe luna le scoate si pe alea din termen. Nici un fel de galere, toti nemuncitii se plang intotdeauna. Pacat ca sunt ziare care-si umplu randurile cu prostii din astea...

# iIrina date 2 September 2017 17:17 +2

Cistigi la fond pe buna dreptate si la recurs Tribunal se fac //aranjamentele// si cistiga cel cu acte false cu RELATII si tu cel cu dreptate nu mai ai nici.o sansa caci numai ai la ce instanta sa te adresez si infractorul ramine cu pamintul tau. Aceasta este JUSTITIA aranjamentele se fac la ultima instanta TRIBUNAL

# Stramutarea date 8 September 2017 13:28 0

In scurt timp voi reveni cu detalii in presa si ziare (un caz de stramutare ) ,,aranjat'' la Cluj.

# Vasilica Ochinegru date 20 September 2017 18:22 0

Doamna judecator are dreptate, in cea mai mare parte. Numai ca, juzii din penal nici macar nu au voie sa deschida gura. Iata, de exemplu de ce ar fi bine sa taca. Ce cauta procurorii la recenta adunare / conclav al judecatorilor ce au decis si au dat comunicat cerand CSM-ului sa avizeze negativ proiectul de reforma anuntat de Tudorel Toader sa primeasca aviz negativ ? Daca nu vor sa respecte Rezolutia adoptata la Constanta acum vreo doua luni in urma, ceea ce inseamna reject pentru procurori si trecerea lor in plan de egalitate cu avocatii, atunci n-au decat sa-si planga in pumn. Sa-si planga in pumn si pentru ca CSM si LUluta au semnat un nou Protocol de colaborare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva