MANDAT PRELUNGIT PENTRU SEFII ICCJ SI PICCJ – CSM vrea sa excluda ministrul Justitiei si presedintele din numirea sefilor instantei supreme si ai marilor parchete. CSM propune ca mandatele acestora sa fie marite de la 3 ani la 4 ani. Conducerea PICCJ, DNA si DIICOT ar urma sa fie aleasa de Sectia pentru procurori a CSM doar din randul procurorilor de la Parchetul General sau parchetele curtilor de apel, iar cea a Inaltei Curti de Sectia pentru judecatori a CSM (Propunerile)
Daca pana acum se discuta doar la nivel de intentie, lucrurile par sa se concretizeze in ceea ce priveste schimbarea procedurii de numire a sefii marilor parchete si ai instantei supreme. Mandatele Procurorului General al Romaniei, sefilor DNA si DIICOT, dar si cele ale presedintelui, vicepresedintilor si sefilor de sectii ai ICCJ ar putea sa fie prelungite de la 3 la 4 ani, asa cum se discuta in momentul de fata in interiorul CSM. De asemenea, ar urma sa fie modificata si modalitatea in care acestia vor fi alesi.
Comisia nr. 1 a Consiliului Superior al Magistraturii, condusa de judecatorul Mircea Aron, si din care mai fac parte judecatorii Adrian Bordea, Horatius Dumbrava si Alexandru Serban, si procurorii Bogdan Gabor, Florentina Gavadia, Elena Hach si Gheorghe Muscalu, a propus in sedinta din data de 13 mai 2013, modificarea si completarea unor articole din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor. Mai exact, Comisia nr. 1 a CSM propune ca procedura de numire a procurorilor la sefia marilor parchete sa nu se mai faca la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul DNA si cu numirea in functie de catre Presedintele Romaniei, ci direct de Sectia pentru procurori a CSM. Comisia nr. 1 a CSM a propus aceeasi modalitate de numire si pentru presedintele, vicepresedintii si sefii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care ar urma sa fie numiti de Sectia pentru judecatori ai CSM. Aici, trebuie sa amintim ca in februarie 2013, ICCJ a completat si modificat Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a instantei supreme, stabilind ca aceasta va avea doi vicepresedinti.
O alta modificare se refera la procurorii care pot accede in functiile de conducere ale PICCJ, DNA si DIICOT. Daca in prezent Legea 303 din 2004 prevede ca sefii marilor parchete sunt numiti din randul procurorilor cu 10 ani vechime in functia de procuror sau judecator, CSM doreste ca acestia sa fie numiti doar din randul procurorilor de la PICCJ sau parchetele de pe langa curtile de apel, cu o vechime de 12 ani in functia de procuror sau judecator.
Sectia de procurori a CSM vrea sa fie singura care decide Procurorul General al Romaniei, sefii DNA si DIICOT
Prezentam minuta Comisiei nr. 1 a CSM in legatura cu modificarile privind numirea si mandatele sefilor marilor parchete:
"Comisia a apreciat ca numirea procurorilor atat in functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si in celelalte functii de conducere la care se refera art. 54 alin (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie facute de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. In consecinta s-a apreciat ca alineatele (1) si (4) ale art. 54 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ar trebui modificate astfel:
(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justiei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau de la parchetele de pe langa curtile de apel, care au o vechime efectiva de cel putin 12 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitaqtea reinvestirii o singura data".
Forma actuala a legii prevede:
ART. 54
(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Sectia pentru procurori vrea sa aiba cuvant si in cazul revocarii sefului PICCJ si a sefilor DNA Si DIICOT
Si in ceea ce priveste revocarea Procurorului General al Romaniei si a sefilor DNA si DIICOT, Comisia nr. 1 a CSM a propus ca decizia sa apartina tot Sectiei pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii, in asa fel incat Presedintele Romaniei si ministrul Justitiei sa nu mai aiba nicio implicare in aceasta procedura:
(4) "Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. In toate cazurile Sectia se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru motivele prevazute la art. 51 alin (2), care se aplica in mod corespunzator".
Forma actuala a legii prevede:
ART. 54
(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator.
In acest caz, Comisia nr. 1 a CSM a apreciat ca ar trebui abrogat alineatul (3) al articolui 54 din Legea nr. 303/2004, potrivit caruia: Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.
4 ani de mandat pentru presedintele ICCJ, vicepresedintii si presedinti de sectii ai instantei supreme
Comisia coordonata de judecatorul Mircea Aron a inaintat Plenului CSM si propunerea ca presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa fie numiti de Sectia pentru judecatori a Consiliului, care ar avea totodata si dreptul de a-i revoca pe acestia dupa ce s-a sesizat din oficiu sau in urma unei cereri formulate de adunarea generala a instantei:
"In acelasi timp, s-a retinut ca ar trebui reglementata in mod corespunzator si numirea in functiile de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, motiv pentru care s-a apreciat ca alineatele (1), (3) si (6) ale art. 53 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie modificate dupa cum urmeaza:
(1) "Presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani".
Forma actuala:
ART.53
(1) Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.
Forma propusa de CSM:
(6) "Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintilor sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. In toate cazurile, Sectia se poate sesiza din oficiu, la cererea membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art. 51 alin (2) care se aplica corespunzator".
Forma actuala:
ART. 53
(6) Revocarea din functie a presedintelui, a vicepresedintelui sau a presedintilor de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator.
Totodata, Comisia nr. 1 a CSM a propus si ca numirea in functie a presedintelui instantei supreme, a vicepresedintilor si a presedintilor de sectii ai ICCJ sa se faca pentru o perioada de 4 ani, nu pentru 3 ani cum era pana in prezent:
Forma propusa de CSM:
(3) "Numirea in functiile prevazute la alin (1) se face pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".
Forma actuala:
ART 53
(3) Numirea in functiile prevazute la alin. (1) se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
De asemenea, s-a apreciat ca ar trebui abrogat alineatul (2) al aceluiasi articol, care prevede ca: Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1) decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# IOAN DUSCAS
19 May 2013 14:49
+14
# ......
19 May 2013 14:58
+16
# unul din lumea cea mare
19 May 2013 16:16
+11
# VIKY
19 May 2013 16:36
+13
# Vlad
19 May 2013 17:04
-10
# VIKY
19 May 2013 17:17
+13
# Vlad
19 May 2013 19:50
-6
# VIKY
19 May 2013 21:12
+8
# rfv
19 May 2013 21:16
+11
# mitica
19 May 2013 17:36
+11
# Ghost
19 May 2013 18:18
+12