MORAR A DEVENIT OFICIAL JUDECATOR CCR – Fostul sef al DNA, Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus juramantul in fata lui Traian Basescu. Cei trei ii vor inlocui la Curtea Constitutionala pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Aspazia Cojocaru. Judecatorul Augustin Zegrean a fost reales in functia de presedinte al CCR: “Cred ca acest mandat va fi la fel cu celalalt”
Fostul sef al DNA, Daniel Morar, este incepand de luni, 10 iunie 2013, judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei. Morar a depus juramantul la Palatul Cotroceni, in fata lui Traian Basescu, in cadrul unei ceremonii la care au mai luat parte presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Valeriu Zgonea si Crin Antonescu, dar si ceilalti judecatori de la CCR.
Tot luni a depus juramantul si fostul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, dar si Valer Dorneanu, la randul lor numiti in functia de judecator CCR.
Daniel Morar, numit de presedintele Traian Basescu, Mona Pivniceru, desemnata de Senat, si Valer Dorneanu, numit de Camera Deputatilor, ii vor inlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, ale caror mandate au expirat in 8 iunie 2013.
Zegrean ramane presedintele CCR
La scurt timp dupa ceremonia de investitura, judecatorii CCR si-au ales presedintele. Si de acum inainte, Curtea Constitutionala va fi condusa, pentru urmatorii trei ani, tot de Augustin Zegrean. Imediat dupa realegerea in functia de presedinte al CCR, Zegrean a anuntat ca noul mandat va fi la fel ca cel precedent: “Cred ca acest mandat va fi la fel cu celalalt. Noi ne-am facut datoria de a fi garanti ai suprematiei Constitutiei, de a respecta legea si de a-i face si pe altii sa o respecte”.
Presedintele i-a multumit Aspaziei Cojocaru ca si-a dus "la bun sfarsit misiunea". Traian Basescu este nemultumit de revizuirea Constitutiei: “Ceea ce se face in momentul de fata nu are decat rostul de a complica functionarea statului”
Altfel, ceremonia de investire a noilor judecatori CCR, i-a dat lui Traian Basescu posibilitatea de a critica proiectul de revizuire a Constitutiei. Presedintele a precizat ca revizuirea Constitutiei ar fi trebuit sa se faca pe baza referendumului din 2009, atunci cand s-a stabilit trecerea la Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari. In opinia lui Basescu, noua Constitutie nu va face altceva decat sa blocheze functionarea statului.
De asemenea, presedintele Basescu a tinut sa le multumeasca celor trei fosti judecatori CCR, Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Aspazia Cojocaru, si sa dea asigurari ca va ramane un partener al Curtii Constitutionale.
Iata discursul lui Traian Basescu:
“Incep prin a multumi celor trei judecatori ai Curtii Constitutionale care astazi isi inceteaza mandatul, pentru inaltele functii pe care le-au detinut. Vreau sa multumesc doamnei judecator Aspazia Cojocaru, domnului Predescu si domnului Gaspar. Ati trecut prin momente dificile, alaturi de ceilalti sase colegi si v-ati dus la bun sfarsit misiunea. Astazi, trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale intra in mandat, un mandat de noua ani si dansii se alatura efortului, care de multe ori in Romania nu s-a dovedit usor, de a mentine statul de drept in liniile sale constitutionale. Nu as vrea sa fac o evocare a activitatii Curtii, pentru ca nu pleaca toata Curtea, ci doar trei judecatori, dar as privi spre viitorul apropiat. in mainile Curtii Constitutionale va fi noua Constitutie a Romaniei. Nu preget sa mentionez ca, in momentul de fata, Constitutia Romaniei si-a pierdut rostul de a fi revizuita. Singurul element care a stat la baza intentiei de revizuire a Constitutiei a fost legat de politica de simplificare a statului si ca urmare, de a raspunde votului de la referendumul din 2009, exprimat intr-un referendum valid. Astazi se elaboreaza o noua Constitutie, dupa ce propunerea initiala de revizuire a fost respinsa, o Constitutie care incepe sa nu mai semene a lege a legilor, pentru ca intra in detalii, iese din principiile generale ale unei Constitutii. Vreau sa subliniez - nu pentru ca as critica pe cineva, dar in fata judecatorilor Curtii Constitutionale, am obligatia sa spun ce gandesc - revizuirea Constitutiei in baza referendumului era singura justificare a acestei revizuiri. Ceea ce se face in momentul de fata nu are decat rostul de a complica functionarea statului, de a se intra in detalii inutile intr-o Constitutie.
As spune ca revizuirea actuala reprezinta un risc de blocare a statului, un risc de inscriere in Constitutie a unor elemente care nu au ce cauta in Constitutie, ci in legi. Constitutia nu da solutii nici pentru familie, nici pentru referendum, nici pentru multe alte detalii in care deja s-a intrat. Nu stim unde vrem sa ajungem exact. Constitutia actuala, proiectul actual, pana la stadiul la care s-a derulat nu inseamna simplificarea statului, ci complicarea lui. Exprim acest punct de vedere pentru ca am si o alta ingrijorare, daca un referendum poate fi considerat un simplu sondaj, facandu-se abstractie de prevederile din articolul 1, articolul 2, articolul 60 din Constitutie. Cred ca sondajele sunt pentru casele de sondaj, iar referendumurile exprima suveranitatea poporului, exact asa cum spune in Constitutie. Aceasta este una din marile mele ingrijorari si profit ca sunt aici toti judecatorii Curtii Constitutionale, cu certitudine voi reactiona decent, in spiritul Constitutiei, dar voi reactiona la neluarea in consideratie a referendumului din 2009.
In alta ordine de idei, voi fi ca si pana acum un partener al Curtii Constitutionale, voi colabora cu Curtea Constitutionala, ca de altfel si cu toate celelalte institutii ale statului si nu voi ezita sa imi exprim punctul de vedere cu privire nu numai la revizuirea Constitutiei, dar si cu privire la regionalizare, care, de asemenea, in momentul de fata nu pare a duce la o simplificare a statului, ci dimpotriva, la crearea unor noi etaje intermediare, la crearea unei noi birocratii. Poate ca nu primul, nu al doilea, dar poate al treilea articol al Constitutiei ar fi acela ca Romania ar trebui sa se manifeste printr-un stat flexibil, un stat simplu, un stat care sa nu impovareze populatia. Acestea sunt cele cateva cuvinte pe care am dorit da le spun. Doresc succes tuturor judecatorilor Curtii Constitutionale. Repet, ca si pana acum, le voi un partener in a veghea la constitutionalitatea legilor si la functionalitatea statului. Va multumesc, inca o data, celor care plecati din Curte. Va asigur ca va sunt recunoscator pentru corectitudinea cu care ati exprimat punctele de vedere care ne-au ajutat sa tinem legislatia statului roman in limitele Constitutiei. Va multumesc si va doresc succes, in mod deosebit celor trei noi membri ai Curtii Constitutionale! Felicitari!”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare
10 June 2013 17:18
+8
# Unul din lumea mica
11 June 2013 16:01
+1
# unul din lumea cea mare
12 June 2013 04:21
0
# morar macina makacu la chelie
10 June 2013 18:16
+7
# Unul din lumea si mai mica
11 June 2013 16:06
+1
# Pup Alina
10 June 2013 18:21
+11
# Iulia Mototol
10 June 2013 20:02
+8
# As zice ca nu din greseala l-a pupat in cur
11 June 2013 00:13
+6
# Taranul innobilat
10 June 2013 20:16
+7
# Cata
11 June 2013 08:04
+4
# ochila
11 June 2013 09:58
+1
# nica
11 June 2013 10:06
+4