20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NAVALA ACTIVISTILOR – Avocatul Toni Neacsu le inchide gura celor peste 500 de magistrati ce au sarit in apararea judecatorilor #rezistenti Dragos Calin, Alina Gioroceanu si Laurentiu Grecu, pentru care Inspectia Judiciara cere suspendarea din functie: „Pe vremuri partidele isi aratau sprijinul in strada pentru persoane chemate la parchet. Justitia clama presiuni si cerea respectarea independentei... Acum unii judecatori si procurori in loc sa iasa in strada trimit scrisori nervoase de sprijin”

Scris de: V.B. | pdf | print

23 April 2021 14:41
Vizualizari: 8612

Magistratii care acum se inghesuie sa isi exprime indignarea fata de suspendarea pe care Inspectia Judiciara o cere in cazul a trei judecatori #rezistenti pana la finalizarea cercetarii disciplinare fata de acestia ar face bine sa constientizeze ca ei nu fac altceva decat sa perpetueze obiceiurile unor politicieni de a protesta in strada cand unul dintre ei era chemat la parchet pentru audieri.



Mesajul le-a fost transmis vineri, 23 aprilie 2021, de catre avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) celor peste 500 de judecatori si procurori care au semnat o scrisoare de protest dupa ce Inspectia Judiciara a cerut Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara suspendarea din functie a judecatorilor Dragos Calin, de la Curtea de Apel Bucuresti (presedintele Forumului Judecatorilor din Romania), Laurentiu Grecu (de la Tribunalul Mehedinti) si Alina Gioroceanu (de la Tribunalul Olt).

In plus, Toni Neacsu remarca faptul ca printre sustinatori se numara mai multi procurori (in frunte chiar cu seful DNA Crin Bologa) decat judecatori.

Dupa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in exclusivitate marti, 20 aprilie 2021, cei trei sunt cercetati disciplinar dupa ce in spatiul public discutiile purtate de Dragos Calin pe un forum al magistratilor de pe Facebook cu mai multi colegi de-ai sai, discutii in care erau atacati politicieni, magistrati si ziaristi (click aici pentru a citi).

Joi, 22 aprilie 2021, G4media.ro a publicat lista celor 548 de judecatori si procurori care protesteaza fata de solicitarea Inspectiei Judiciare si, in plus, a aratat ca nu doar Calin, Grecu si Gioroceanu sunt cercetati disciplinar in acest dosar, ci si judecatorii Vasilica-Cristi Danilet (Tribunalul Cluj), Anca Codreanu (Tribunalul Brasov, sotia procurorului Alexandru Codreanu de la PT Brasov), Georgeta Ciungan (Tribunalul Bihor), Alexandru Balasanu (Judecatoria Botosani) si Ioan Fundatureanu (Curtea de Apel Pitesti; cel care pana nu demult se intitula „Jean Corectu” pe Facebook).


Inspectia Judiciara ii acuza de doua dintre cele mai grele abateri disciplinare, pentru care sanctiunile sunt doua: ori retrogradare, ori excludere


Inainte sa va prezentam mesajul lui Toni Neacsu adresat magistratilor #activisti, mentionam ca tot G4 Media scrie ca Dragos Calin, Laurentiu Grecu si Alina Gioroceanu sunt acuzati de urmatoarele abateri disciplinare (prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor):


- a): manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- b): „incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii;

- d): „desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu”.


Insistam asupra abaterilor de la literele b) si d), intrucat, in cazul in care oricare dintre cei trei judecatori va fi gasit definitiv vinovat pentru vreuna dintre respectivele abateri, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara si Completul de 5 judecatori de la ICCJ (in eventualitatea unui recurs) vor fi obligate sa le aplice doar sanctiuni dure: retrogradarea in plan profesional sau chiar excluderea din magistratura. Aceste prevederi au fost introduse in Legea 303/2004 in 2018, odata cu binecunoscutele modificari impotriva carora au protestat magistratii #rezistenti.


Iata ce prevede art. 100 din Legea 303/2004:


(1) Sanctiunile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertismentul;

b) diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 25% pe o perioada de pana la un an;

c) mutarea disciplinara pentru o perioada efectiva de la un an la 3 ani la o alta instanta sau la un alt parchet, chiar de grad imediat inferior;

d) suspendarea din functie pe o perioada de pana la 6 luni;

d^1) retrogradarea in grad profesional;

e) excluderea din magistratura.

(2) Prin derogare de la dispozitiile legilor speciale care reglementeaza raspunderea disciplinara, sanctiunile disciplinare care pot fi aplicate pentru abaterile disciplinare prevazute la art. 99 lit. b), d) si t) teza intai (n.r. exercitarea functiei cu rea-credinta – nu este cazul aici) nu pot consta in cele prevazute la art. 100 lit. a)-d).


Redam mesajul lui Adrian Toni Neacsu publicat pe Facebook:


Pe vremuri partidele isi aratau sprijinul in strada pentru diferite persoane chemate la parchet. Justitia clama atunci presiuni si cerea respectarea independentei intrucat, nu este asa?, fiecare cetatean este egal in fata legii si doar cercetarea va stabili cine este sau nu este vinovat.

"Lasati justitia sa-si faca treba" era retorica momentului.

Acum o parte din judecatori si procurori face cam acelasi lucru, doar ca in loc sa iasa in strada trimit scrisori nervoase de sprijin, opunandu-se de fapt "instantei" (CSM-ul) chemate sa aplice legea, care ar trebui sa judece impartial si ferita de imixtiuni.

In ambele cazuri vorbim despre persoane acuzate (de infractiuni respectiv fapte disciplinare), aflate inca in cursul cercetarii (penale respectiv disciplinare) si fata de care justitia (penala sau disciplinara) nu a spus inca daca sunt vinovate.

Cat despre sustinerea reala a acestei miscari in interiorul sistemului judiciar, haideti sa vedem cateva cifre.

Din cei 548 de semnatari 294 sunt procurori si doar 254 sunt judecatori, desi cererea catre CSM de supendare temporara din functie priveste 3 judecatori.

Deci, 254 de judecari din cei 4500 in total au aderat la aceasta miscare discutabila.

Dintre judecatori 128 (din 2000 in total) sunt de la judecatorie (deci foarte tineri), 94 (din 1600) de la tribunal, 31 (din 900) de la curtile de apel si un magistrat asistent de la ICCJ”.

Comentarii

# Prăpăditul de Fundatureanu, recidivează! date 23 April 2021 18:12 +1

Fund....atureanu, trebuie suspendat! A mai fost odată sancționat dar spălat la iccj! Ratatul asta nu știe decât sa jignească....Excluderea din magistratura e soluția! Sa latre precum câinii la luna! Ij, ăștia sunt magistrați? Nu va e Rușine!???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva