24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Necesitatea unei legi privind amnistia si gratierea

Scris de: Avocat Drd. Nicolae Babeanu | pdf | print

29 December 2018 16:16
Vizualizari: 11702

Institutia gratierii este prevazuta in partea generala a codului penal, Titlul VIII care, alaturi de institutia prescriptiei executarii pedepsei constituie sau sunt denumite cauze care inlatura sau modifica executarea pedepsei.

Aceasta institutie este un instrument la indemana statului care, pentru realizarea unei politici penale, poate inlatura, total sau partial, executarea pedepsei pentru anumite infractiuni.


Introducerea unui act de clementa precum cel al gratieirii este imperios necesar cu atat mai mult cu cat, la data de 1 februarie 2014 au intrat in vigoare noile coduri, codul penal si codul de procedura penala. Fac referire la faptul ca noua legislatie penala aduce modificari foarte mari in privinta modalitatilor de individualizare judiciara a pedepselor neprivative de libertate, care sunt puse la dispozitia instantei, introducandu-se institutii noi.

Ca si clasificare gratierea poate fi colectiva sau individuala, precum si conditionata sau neconditionata. Emitentii celor doua acte de clementa, colectiva si individuala, sunt diferiti. In cazul gratierii colective, cel care poate dispune este Parlamentul Ramaniei care, printr-o lege organica, poate dispune gratierea in temeiul art. 73 alin. 3 lit. i) din Constitutia Romaniei. Gratierea individuala este atributul presedintelui Romaniei care poate acorda gratieri individuale conform art. 94 lit. d) din Constitutie.

Gratierea colectiva se acorda prin lege, de catre Parlamentul Romaniei. Ea are intotdeauna un caracter retroactiv si are ca obiect numai pedepsele aplicate de catre instantele de judecata pentru faptele care au fost savarsite inaintea datei prevazute in lege prin care se dispune gratierea. In situatia in care legea gratierii intra in vigoare inainte ca o sentinta de condamnare sa ramana definitiva, ea isi produce efectele dupa ramanerea definitiva a sentintei de condamnare.

In proiectul legii gratierii prezentat spre dezbatere se vorbeste si despre o gratiere partiala.

Conform art. 2 din OUG pentru gratierea unei pedepse, „se gratiaza in parte:

a)Cu ½ pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care au implinit varsta de 60 de ani, femeilor insarcinate ( gravide ) sau persoanelor care au in intretinere minori cu varsta de pana la 5 ani.

b)Cu ½ sau, dupa caz, cu restul de pedeapsa neexecutat din pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisa de institutiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile, in faze terminale.”

Prin aceste dispozitii legiuitorul a avut in vedere caracterul partial al gratierii in sensul ca, aceasta poate avea in vedere o parte bine determinata din pedeapsa, adica o parte din pedeapsa ce a fost calculata prin raportare atat la pedepsa in intregul ei, cat si prin raportare la restul pedepsei ramase de executat.

Gratierea poate fi revocata. Revocarea acesteia nu este prevazuta in codul penal, ci doar in actul prin care se dispune gratierea intrucat actele de clementa sunt legi speciale care se aplica prioritar fata de codul penal. Daca o persoana care a beneficiat de efectele gratierii savarseste o noua infractiune cu intentie, in cursul termenului conditie din actul de clementa, gratierea se revoca. In aceasta situatie pedeapsa a carei gratiere a fost revocata se va executa alaturi de pedeapsa aplicata pentru infractiunea ulterioara.

Institutia amnistiei este prevazuta si ea in partea generala a codului penal, Titlul VII care, alaturi de prescriptia raspunderii penale, constituie sau sunt denumite cauze care inlatura raspunderea penala.

Daca institutia gratierii vizeaza doar executarea pedepselor, institutia amnistiei vizeaza inlaturarea raspunderii penale pentru anumite infractiuni, aceasta aplicandu-se atat inainte cat si dupa condamnare. Daca amnistia isi produce efectele chiar si dupa condamnare, aceasta inlatura atat executarea pedepsei in sine cat si consecintele condamnarii ca urmare a savarsirii unei infractiuni.

Avand in vedere caracterul procesual ce tine doar de raspunderea penala, institutia amnistiei nu are efecte si nu inlatura raspunderea civila. Astfel, amnistia nu are efecte asupra masurilor de siguranta. Totodata, in cazul infractiunilor in care avem subiecti procesuali principali persoane vatamate, amnistia nu produce efecte asupra drepturilor acestora.

Avand in vedere numeroasele „greseli procedurale” comise de catre unele organe judiciare, intrarea in vigoare a unei legi privind amnistia si gratierea, este imperios necesara. Am folosit sintagma de „greseli procedurale” dar sunt convins ca majoritatea cetatenilor si-au dat seama ca vorbim de abuzuri. Uitandu-ma cu foarte mare atentie la toate abuzurile semnalate aproape zilnic de catre Lumea Justitiei ( luju.ro ) si Antena 3 dar si de catre alti formatori de opinie, pentru ca increderea justitiabililor in actul justitie sa revina la nivelul de incredere pe care romanii il au in biserica si armata, intrarea in vigoare a unui astfel de act de clementa, este obligatorie.

Din punct de vedere tehnic o asemenea lege ar fi trebuit sa intre in vigoare odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri penale, 01 februarie 2014.

Pentru o mai buna intelegere privind importanta unei astfel de legi, este necesara punerea in oglinda unei infractiuni de inselaciune savarsita de catre doua persoane. Prima savarseste fapta si este condamnat definitv inainte de 01 februarie 2014 iar cea de-a doua persoana care savarseste infractiunea dupa data de 01 februarie 2014, data intrarii in vigoare a noilor coduri. Pentru prima persoana care a savarsit fapta pe vechile coduri, limita maxima de pedeapsa putea ajunge, in cazul in care fapta a avut consecinte deosebit de grave ( paguba mai mare de 200.000 de lei ), pana la 20 de ani de inchisoare. Pentru cea de-a doua persoana care a savarsit fapta dupa intrarea in vigoare a noilor coduri, limita maxima a pedesei, indiferent de consecinte, ajunge la 5 ani. Astfel, s-a ajuns la sitiuatia concreta in care o persoana, condamnata definitv pentru infractiunea de inselaciune, inainte de intrarea in vigoare a noilor coduri, a primit o pedeapsa individualizata de 15 ani de inchisoare iar o alta persoana cu o situatie juridica asemanatoare dar care a savarsit fapta dupa data de 01 februarie 2014 a fost condamnata la pedeapsa de 3 ani de inchisoare. Intrebarea care se pune este urmatoarea: cum poate explica si remedia legiuitorul roman discrepanta dintre pedesele celor doua persoane. De explicat cred ca a explicat-o cand a avut in vedere politica penala la momentul elaborarii noilor coduri. De remediat nu o poate remedia decat prin emiterea unei legi privind amnistia si gratierea.

Avand in vedere faptul ca tranzitia legilor penale trebuia sa se faca in acelasi timp cu elaborarea unei legi referitoare la amnistie si gratiere, avand in vedere abuzurile care ies la iveala zilnic, intrarea in vigoare a unei astfel de legi privind amnistia si gratierea, este singura apta sa repare ce mai este de reparat pentru ca cetateanul justitiabil sa-si recapete increderea in justitie, pentru ca justitia este cea care trebuie sa mentina echilibrul unui stat.

Comentarii

# DOREL date 29 December 2018 19:42 +8

Mai bine ne-am preocupa de a găsi o cale de îndreptare a nedreptăților strigătoare la cer din ultimii 15 ani ca, dacă vrem chiar se poate! Si b), prin amnistie și grațiere scăpa gașca escroci a lui Basescu: Udrea, Bica, Cociș, Ioana Basescu, generii. .. Asta e ceea ce vrem? Eu zic ca nu asta ne trebuie, nu asa se face dreptatea, nu asta e justiția! Părerea mea...

# Neagu date 29 December 2018 20:26 +1

De mult prea multa vreme, in umila mea opinie, se fac o gramada de demersuri legislative pt imbunatatirea conditiilor de detentie ori acordarea de compensatii pentru lipsa unor asa zise conditii minime de detentie (unele chiar nu se regasesc nici in caminele de batrani, spitale, etc) pentru infractori. Ca sunt la prima "greseala" ori la a 6-a, e o alta discutie. Dar pentru victimele care raman vesnic in paguba? Ce spune legiuitorul despre o batrana violata si careia i s-au luat 10.000 lei din casa (singurii bani, stransi dintr-o pensie mizera, pentru ingropaciune), caz in care autorul este prins si condamnat la inchsoare si care nu-i va returna batranei nici banii furati si nici nu va plati un ban drept despagubiri? A, judecatorul va specifica la finele sentintei ca obliga inculpatul la plata..... Cuvinte, vorbe goale. Statul, legiuitorul se va preocupa in continuare, din propriul interes sau la presiuni UE doar de sporirea confortului detinutului.

# Ana date 30 December 2018 01:18 +6

@Neagu. Nu asta e ideea: imbunatatirea conditiilor de detentie. Problema in Romanik este ca justitia s-a facut in mod ILEGAL DISCRIMINATORIU pe probe falsificate sau care nu pot fi dovedite etc asta nu se cheama justitie. Marii infractori Stanciu Udrea Bica etc stau lejer pe milioanele de euro furate. Fraierii de rand o iau la *uie. Ex. Tau cu baba care e furata e jalnic. In caz ca nu stiai in multe tari bogate UE se fac jafuri si furaciuni d-astea de sute de ori mai multe ca in Ro si se dau pedepse de 10 ori mai mici ca in Ro. Problema de baza este ca in Ro justititia s-a facut ILEGAL ,completele de 2 3 5 ilegale, legi interpretabile aplicate aiurea protocoale secrete ilegale, spagi in justitie, se dau pedepse doar sa iasa la nr condamnarile. Este nevoie in Ro de anularea tuturor sentintelor si REABILITAREA TUTUROR CELOR CONDAMNATI IN ULTIMII 14 ANI si in felul acesta toti cei din justitie care au comis ilegalitati nu vor scapa asa cum ar scapa prin amnistie.

# @Dorel+Neagu date 30 December 2018 10:23 +1

Deci: Decat un om nevinovat in inchisoare (aka privat de libertate, cu averea sechestrata..si ce sa vezi..deja vanduta de ANABI in ciuda absentei unei hot def de condamnare) mai bine 100 de infractori liberi! Mentalitatea dumneavoastra exprimata in scris este plina de sabloane care ma fac sa ma indoiesc de faptul ca si rationati. Este de evitat omul dominat de un mental arhaic in care infractiunea este un pacat capital. Daca scapa gasca de escroci pe langa REPARAREA unei erori judiciare ce tine un om nevinovat inchis...atunci asta este ceva ce TREBUIE FACUT URGENT DEOARECE UN OM NEVINOVAT STA INCHIS!!! Iar in legatura cu baba..poate nu ar fi rau sa o intrebam pe doamna in cauza personal ce parere are..ca altfel discutam discutii pe oameni care nu exista decat ca fictiuni bune de dat exemplu( baba violata cu banii de ingropaciune FIX 10.000 lei furati....pare MINCIUNA MANI******TOARE SI ATAT). PS. Va poftesc si sa vizitati un penitenciar poate asa o lasati mai moale cu TAMPENIILE.

# Constantin date 30 December 2018 17:54 -2

Daca tot va doare atat de penitenciare si de conditii de trai a puscariasilor ,loatii in vacante parlamentare,Weekenduri facetile poftele ca la cei din azil ,din maternitati,spitale si alte institutii lea-ti facut praf.Ma intreb cum sa nu recidiveze un puscarias cand afara trebuie sa munceasca cinstit ca sa traiasca onest .Asa are dormit ,mancare,TV ziare si conditii de trai frumoase,in raport cu un camin de copii,de batrani si altele.In loc sa simta pe pielea lor fapta savarsita si sa aiba conditii cat mai jos posibile sa u mai ajunga sa faca ce a facut.Rusine in ce tara traim !

# Nicu date 30 December 2018 22:15 +2

Constantine,analfabetule, aici vorbim de cei cărora li s-au fabricat dosare,care au fost executați la ordin! Sunt mii de oameni nevinovați care au deranjat un politician aflat vremelnic la putere, un milițian, un procuror și au dat(sau au aranjat culoarul) peste un judecător care pentru salariul lui barosan, îl doare fix în cur să fie cinstit, mai bine apără sistemul și îi distruge definitiv viața, dându-i ani mulți de pușcărie! Nu vorbim de violatori, criminali, hoți dovediți clar, ci de cei executați de gunoaiele 'statului de drept"! De aceea fac ceea ce fac ordinarii ăștia, e plin de inteligenți ca tine!

# Privarea de libertate.. date 30 December 2018 20:01 +2

este pedeapsa. NU tortura prin: frig, mancare proasta, supraaglomerare, lipsa asistenta medicala calificata, etc. Sigur..oamenii aia ai savarsit infractiuni pedepsite prin PRIVARE DE LIBERTATE ..nu prin transformare in gandaci pentru cativa ani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva