29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOMINALISM MONETAR IN CONTRACTELE DE CREDIT – Zamfirescu Racoti Vasile & Partners castiga la CJUE procesul privind aplicarea principiului nominalismului monetar in contractele de credit in valuta. Decizia CJUE este importanta pentru solutionarea litigiilor dintre debitori si banci, in sensul ca debitorul are obligatia restituirii imprumutului in valuta convenita si indiferent de fluctuatiile monedei respective

Scris de: L.J. | pdf | print

10 July 2020 15:13
Vizualizari: 5433

Prin Hotararea pronuntata in data de 09.07.2020 in cauza C-81/19 avand ca obiect trimiterea preliminara a Curtii de Apel Cluj, CJUE retine ca o clauza contractuala, chiar si nenegociata, care reia o norma supletiva din dreptul intern, nu intra in sfera de aplicare a Directivei 93/13/CEE privind clauzele abuzive.


 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat printr-o Hotarare mult asteptata de instantele romane pozitia exprimata de avocatii Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) in numele clientului Banca Transilvania cu privire la aplicabilitatea principiului nominalismului in contractele de credit, pozitia avocatilor ZRVP fiind preluata de instanta europeana in contradictie cu concluziile avocatului general respectiv cu punctele de vedere exprimate de Comisia Europeana si Guvernul Romaniei. Decizia CJUE este importanta pentru solutionarea litigiilor dintre debitori si banci, in sensul ca debitorul are obligatia restituirii imprumutului in valuta convenita si indiferent de fluctuatiile monedei respective.


CJUE raspunde la intrebarea adresata de instanta de trimitere astfel: Articolul 1 alineatul (2) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii trebuie interpretat in sensul ca o clauza contractuala care nu a facut obiectul unei negocieri individuale, ci reflecta o norma care, potrivit legii nationale, se aplica intre partile contractante in lipsa unui acord diferit in aceasta privinta, nu intra in domeniul de aplicare al acestei directive.


Echipa ZRVP care a asigurat reprezentarea cu succes a clientului a fost formata din Stan Tirnoveanu (senior partner) (foto), Laura Retegan (managing associate) (foto) si Alexandru Iorgulescu (managing associate) (foto). Practica de litigii de drept bancar din cadrul ZRVP cuprinde peste 12 avocati si gestioneaza un portofoliu de peste 15 institutii de credit, fiind unul dinte cele mai apreciate departamente specializate din Romania.


Despre Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

Zamfirescu Racoti Vasile & Partners (ZRVP) este acreditata ca una dintre cele mai importante societati de avocatura din Romania, oferind servicii de asistenta juridica atat in sfera litigiilor şi a arbitrajului, cat şi in domeniul avocaturii de business, al insolventei, al dreptului penal al afacerilor si al consultantei fiscale. ZRVP are o echipa de 67 de avocati, dintre care 13 asociati – Calin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoti si Stan Tirnoveanu – asociati fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strimbei, Catalin Micu, Andrei Dumitrescu si Mihai Bajenaru (asociati), domnul prof.dr. Valerian Cioclei si Robert Oancea (of counsel).

Comentarii

# nae girimea date 11 July 2020 07:43 +2

Mare victorie ! Sa traiasca bancile !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva