22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

O DECIZIE DESTEAPTA – CSM evita sa creeze un precedent periculos, prin care orice judecator sa poata fi scos din dosar la presiunea opiniei publice sau prin actiuni disciplinare. Sectia pentru judecatori a refuzat solicitarea Inspectiei Judiciare de a o suspenda din functie pe magistrata Ioana-Ancuta Popoviciu de la Judecatoria Mangalia, cea care il judeca pe Vlad Pascu, soferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

24 April 2024 18:14
Vizualizari: 4560

Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a respins miercuri, 24 aprilie 2024, cererea Inspectiei Judiciare de a o suspenda din functie pe judecatoarea Ioana-Ancuta Popoviciu (foto) de la Judecatoria Mangalia pana la solutionarea dosarului disciplinar in care magistrata este acuzata de exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta (art. art. 271 lit. s din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor).Saptamana trecuta, Inspectia Judiciara a trimis catre CSM cererea de suspendare a judecatoarei in legatura cu prestatia acesteia din dosarul nr. 4989/254/2023, in care este inculpat Vlad-Matei Pascu, soferul drogat care in august 2023 a omorat cu masina doi tineri intre statiunile 2 Mai si Vama Veche de pe litoral.

Cererea a fost facuta in contextul in care judecatoarea Ioana Popoviciu este cercetata disciplinar, dupa o greseala facuta la unul dintre termenele procesului Vlad Pascu, atunci cand a intrebat daca una dintre cele doua victime se afla in sala de judecata in acel moment (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, mai important este ca cererea de suspendare din functie a judecatoarei Ioana Popoviciu vine in contextul in care aceasta a fost supusa unui linsaj public dupa respectiva greseala. Mai exact, judecatoarea a fost jignita, acuzata ca pregateste achitarea lui Vlad Pascu, ba chiar ministra Justitiei Alina Gorghiu a dat o declaratie populista si iresponsabila, sustinand ca Popoviciu este o pata neagra. In plus, tot in spatiul public s-a cerut indepartarea judecatoarei Popoviciu din dosar.

In aceste conditii, daca CSM ar fi suspendat-o pe Ancuta Popoviciu, atunci ar fi dat curs presiunilor opiniei publice. Mai precis, ar fi aparut riscul ca judecatorul care ar fi intrat in dosarul Pascu dupa Popoviciu sa aiba o prestatie populista. Altfel spus: sa instrumenteze cauza dosarul doar ca sa dea satisfactie aceleasi opinii publice, pentru a nu fi linsat la randul sau ori suspendat din functie, deci pentru a nu avea aceeasi soarta cu Popoviciu. Iar un asemenea episod s-ar fi putut repeta in orice alt dosar.


Iata minuta judecatorilor CSM din dosarul nr. 3/J/2024 (vezi facsimil):


„Respinge propunerea formulata de Inspectia Judiciara privind suspendarea din functie a doamnei Popoviciu Ioana Ancuta – judecator in cadrul Judecatoriei Mangalia –, ca neintemeiata. Fara cale de atac”.

 


Comentarii

# cârcotaș date 24 April 2024 18:24 +5

Inspectoarea sau inspectorul ar trebui sa se lase la vatra!

# Virgil M date 24 April 2024 18:28 -25

Decizia CSM normală în vremuri tulburi. Apel la aceia numiți avocați. Ce mama dreak tot dormiți? Un singur avocat a încercat să lămurească prostimea. Ceilalți cu gloata. Adică linșajul mediatic la adresa Dnei Jude care nu a cedat la pretențiile grotești/prostești formulate de loaze avocați care habar nu aveau de lege și practică. Există juzi care nu respectă avocații, de acord. Dar per total loazele de avocați o merită. Voi ce credeți?

# Virgil M date 24 April 2024 18:38 -15

Decizia CSM normală în vremuri tulburi. Apel la aceia numiți avocați. Ce mama dreak tot dormiți? Un singur avocat a încercat să lămurească prostimea. Ceilalți cu gloata. Adică linșajul mediatic la adresa Dnei Jude care nu a cedat la pretențiile grotești/prostești formulate de loaze avocați care habar nu aveau de lege și practică. Există juzi care nu respectă avocații, de acord. Dar per total loazele de avocați o merită. Voi ce credeți?

# Cosmin date 24 April 2024 18:47 -5

De ce sa fie suspendata judecatoarea, a avut dreptate:sunt in sala decedatii?? Cel care a omorat 2 tineri -Vlad Pascu oricum isi va primi pedeapsa, de ce atata po******tie in sala? Parintii celor 2 decedati pot cere in instanta despagubiri in bani la parintii lui V Pascu sau la guvern !!!

# Inspecția judiciară sau S.S date 24 April 2024 18:52 +112

Remarc în ce hal de slăbită e dna judecător..Mira-m-aș să nu se îmbolnăvească..Halal sistem de Justiție. CSM, azi, a uitat să constatate că prin atitudinea iresponsabilă, IJ a afectat imparțialitatea d-nei judecător.. Cel puțin dpdv al unui privitor obiectiv, cum se mai poate afirma că dna judecător mai judecă limpede și mai e imparţială? Părțile interesate și presa o terfelesc public și o jignesc pt ca nu a schimbat incadrearea în omor, pt ca i-a dat voie inculpatului să ceară să fie judecat pe procedura simplificată ( eroarea aia de nume de la primul termen e doar un pretext pt ei)..Apoi, SS cere suspendarea ei din functie, cu intenția evidenta să o scoată din dosar..Și asta în condițiile în care s-a respins abținere,recuzare,strămutare.. Păi ,ce proces echitabil mai e asta cu judecătorul pus la zid în ideea de a pune presiuni pe el să dea satisfacție și sa admita cererile părților care fac scandal.?

# Csaba D date 24 April 2024 18:59 +1

Dar, totuși, o evaluare psihologică s-ar impune. Măcar să știm cum stăm cu mansarda.

# florin date 24 April 2024 19:02 -4

Da o decizie înțeleaptă....momentan, că diavolul e în detalii.... .Bineînțeles alternativa ar fi fost și mai păguboasă.... E clar că dosarul cercetări va merge mai departe și același CSM va da verdictul, dar mă întreb retoric: Ce va alege? În primul rand, nu trebuia să se ajungă aici.... Nu CSM-ul trebuia să se pronunțe, din pct. meu de vedere erau suficiente motive de a accepta autorecuzarea....problema este că sunt mulți care fug de cartofi fierbinți... Acum stau și ma întreb ca prostul: Nu a avut dreptate cel care a spus că a fost intenție, tocmai pentru a scăpa de dosar? Vom trăi și vom vedea ce se alege și de dosarul asta....

# #Rezist date 24 April 2024 19:07 +35

"Jos labele de pe justitie!" In clipul de pe youtube, pare mai "prafuita" decat Vlad Pascu.

# jurist cu peste 25 ani vechime date 24 April 2024 19:15 +56

Va rog sa nu ma considerati rautacios, dar la judecatorii vad procurori si judecatori care nu pricep mecanismul judiciar. Trebuie sa tragi de ei, incerci sa le explici una alta, unii pricep in final. Alții... ma mir cum au fost recrutați. Totuși o limita minima de varsta ar trebui impusa, macar sa fi implinit 30 de ani, ca sa poata judeca cu maturitate. Dar voi puneți niște copilandri.

# P A C A T ! date 24 April 2024 19:40 +9

Mare pacat !

# Virgil M date 24 April 2024 20:03 +3

Ziare.com entitate Media anunță: ”Vrem transmiterea Online la 2 Mai” Procesul LIVE precum transmisiunea de la Parlamentul România! OK?

# maxtor date 24 April 2024 20:21 +11

exact dar vulgul nu intelege,e prea tehnica chestiunea....

# Dinu date 24 April 2024 20:34 +6

O decizie justa, intr-adevar.

# Nicolae date 24 April 2024 21:22 +15

Solutie absolut corecta

# Virgil M date 24 April 2024 21:57 +4

Exact. Cum nu a schimbat încadrarea cum s-a pornit dezmățul lingvistic

# Dinu date 24 April 2024 23:54 +31

Pentru cei care au citit la viata lor e clar ca opinia vulgului e incompatibila cu ideea de justitie. Intotdeauna multimile au fost mani******te pentru ca reactioneaza la emotii, nu la ratiune. Asa ca toti cei care aruncati cu aiurea cu zoaie... chiar nu contati. Pacat e ca au ajuns unii ratati ca voi pe la innspectie. Mare atentie!!!

# George date 25 April 2024 08:25 +38

Csm trebuia s-o suspende, chiar si numai pentru a da un semnal in sensul cresterii gradul de profesionalism a angajatilor din sistemul judiciar. Oricum, e clar ca respectiva judecatoare e pe alta planeta. Strategia unora de a proteja chiar si cand greselile sunt evidente, a adus numai prejudicii increderii in sistem - in interiorul si exteriorul tarii.

# Dina date 25 April 2024 08:49 +34

Pentru cei/cele cei care au citit despre vulg. Acest termen nu are legatura cu vul...va. So, no offense.

# corect date 25 April 2024 09:18 -62

Poate intre putinele decizii intelepte ale csm; int-adevar,justitia se face in pretoriu,si nu la antenele 1,2,3 sau altele,si nici pe asfalt,cum ar dori apartinatorii indurerati ai celor implicati in tragedie...Cat despre hienele din presa care au asaltat-o pe (inca ) magistrata,cuvinte de lauda pentru "profesionalismul inalt"de care au dat dovada.

# Mihai Eftimescu date 25 April 2024 11:12 +62

Din grămada de agresori cu microfoane (căci făcuți grămadă erau toti ) unul a pus - i-auzi , ia , ni la el - intrebarea: CE AVEȚI DE SPUS ÎN APĂRAREA DUMNEAVOASTRĂ ? Probabil era ăla singurul cu BAC ul luat deci se credea el însuși judecător. Ceilalți - Doamne, ce mulți, sunt tot mai mulți , angajări pe bandă rulantă , săracu Ciolacu cotizează la greu la HR ul televiziunilor- ceilalti erau mai modesti , se considerau doar JURAȚI. Seara au adaugat două acuze pe seama ”odioasei” : că a sfidat tinerele vlăstare ale mass media refuzând să raspundă la nemilosul interogatoriu stradal si că le-a aplicat LEGEA TĂCERII (sintagma respectivă se referă la altceva, dar hai să acceptăm din noianul opac unul a avut o oarecare sclipire utilizand ironic creativ vorba mafiota). E foarte bine că au filmat toti - o MULTIME de probe ale infractiunii de lipsire de libertate comisa in grup organizat. PS. Ne-au lipsit totusi portavocea lui ÎNGĂN/GĂ și cozorocul sau cu cap rasucit !!!

# mitrofan date 25 April 2024 19:44 0

În pandemie nu erau așa sensibili. Carantinau oameni sanatoși ori condamnau pe cei care fugeau din spitale internati ilegal. O fi de la covid sau de la k@@kxin. Evident decedatul trebuia să raspunda la apel. Era tare obosită dna . Sau nu prea stie cum este cu dreptul??

# Inspectorul date 25 April 2024 19:52 -7

Inspectorii ăștia judiciari răspund în fața cuiva? Sunt penibili..

# Pt George date 25 April 2024 20:08 -28

Draga George, nu suspendam din funcție judecatori ca să se dea semnal. Dacă vei avea vreodată un proces și partea opusa hartuieste judecatorul pe care tu îl consideri corect? Sa il suspende din funcție CSM în mod abuziv ? George, ce zici, pierzi sau nu procesul la succesorul judecătorului rămas fără job? Nici nu înțelegi de ce au judecătorii acest statut. Pentru tine, draga George.

# George date 26 April 2024 08:42 +46

Sistemul oricum funcționează deseori selectiv și discreționar. Ar fi fost o încurajare pentru cei cu adevărat profesioniști, precum și pentru societate, daca dorim cu adevărat să creștem încrederea acesteia în sistem. Sau dorim doar sa ieșim liniștiți la pensie....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva