19 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Candva, judecatorul era intruchiparea echilibrului; astazi, am luat balanta din mainile Zeitei Themis si am inlocuit-o cu un par

Scris de: Adriana STOICESCU, judecator, presedinte Tribunalul Timis | pdf | print

6 October 2017 16:34
Vizualizari: 9353

Dupa 27 de ani de democratie originala, am ramas doar la importuri, fara a schimba mentalitati si practici in interior.

Am importat formule de calcul complicate pentru a norma munca judecatorilor, din tari in care instantele ruleaza 100 de dosare pe an, formule pe care apoi le-am implementat in instante cu 40.000 de dosare pe an.


Am calculat complexitatea dosarelor si timpul pe care il petrecem pentru a citi o cerere reconventionala si am creat, astfel, un razboi fratricid intre sectii: civilul se lupta cu contenciosul administrativ, falimentul cu litigiile de munca si toata lumea cu penalul.

Constant, in orice stat democratic, legea se modifica pentru a raspunde cerintelor societatii.

Noi nu avem nimic de modificat.

Stam cuminti sa fim trasi de urechi dar, cand e vorba de treburi serioase, nu ascultam pe nimeni.

De exemplu, nu vrem sa auzim despre judecatorii de la Curtea Suprema a SUA, care au mandat pe viata, iar cei de la curtile federale americane au un mandat care dureaza atata timp cat sunt in “good behaviour”, fara vreo alta interpretare sau explicatie pentru aceasta expresie din lege.

Nu ne spune nimeni ca procedurile de numire a judecatorilor in SUA sunt diferite, de la numirea de catre guvernator, de catre legislativ pana la alegerea si selectionarea pe baza de merit.

Atat judecatorii curtilor federale cat si cei ai Curtii Supreme americane sunt numiti de presedintele tarii, sunt inamovibili, dar pot fi destituiti printr-o procedura anevoioasa (impeachment), in cazul in care se fac vinovati pentru tradare, coruptie, crima contra bunurilor publice sau delicte grave.

Potrivit Constitutiei, judecatorii federali sunt numiti pe viata.

In 1908 americanii spuneau: “Constitutia S.U.A. este ceea ce Curtea Suprema spune ca este”, iar presedintele Thomas Jefferson spunea, la inceput de secol XIX, ca in Statele Unite “Constituția e un obiect de ceara modelata de mana puterii judecatoresti”.

Am uitat cu desavarsire sa ascultam.

Din 2006, Clarence Thomas, singurul judecator de culoare al Curtii Supreme a SUA, nu a intervenit in dezbateri, considerand ca, “atunci cand cineva vorbeste, trebuie ascultat”.

El a spus mereu ca un avocat trebuie lasat sa vorbeasca neintrerupt pentru a-si putea expune pledoaria in mod eficient.

Se vede ca noi, judecatorii, nu ne ascultam nici macar colegii.

Cerem imperios intregii societati sa ne respecte ca pe niste mici dumnezei, dar noi nu respectam pe nimeni si acum nu ne mai respectam nici unii pe altii.

Devenim, pe zi ce trece, Catavenci multiplicati, ce mor de grija tarisoarei, vorbind fara sa spuna nimic si urmarind interese doar de ei stiute.

Cred ca e timpul ca, pentru recredibilizarea justitiei, judecatorii sa invete din nou sa asculte, inainte de a trage concluzii si a arunca primii piatra.

Dupa ce ani de zile nu ne-am vandut tara, acum toti ne dam de ceasul mortii de grija independentei justitiei.

Candva, judecatorul era intruchiparea echilibrului; astazi, am luat balanta din mainile Zeitei Themis si am inlocuit-o cu un par.

Comentarii

# Dreptate si adevar date 6 October 2017 17:12 +18

Cinste dumneavoasta doamna judecator...

# Nicolae Clivet date 6 October 2017 19:04 +3

Saru` mana distinsa doamna STOICESCU. Sunt Clivet Nicolae si daca imi permiteti sa pun o singura intrebare. Cum se judeca la Tribunalul Timisoara o decizie de sanctionare disciplinara emisa si comunicata unui pacient aflat internat fortat, mai bine spus "la ordin" intr-un spital de psihiatrie? Ce ale judecatorii de la Timisoara, dintre doua acte emise in aceiasi perioada? Aleg biletul de internare la spital (perioada 05-19.12.2012) ca act lovit de nulitate absoluta sau aleg decizia de sanctionare emisa la 17.12.2012 si comunicata la 19.12.2012 in cadrul unui spital de psihiatrie ca act legal? Iar cu privire la ascultare cred ca nu este nicio problema daca judecatorii "ar asculta mai putin" de cine trebuie si ar aplica mai mult legea, unde trebuie.

# Dreptate date 6 October 2017 17:15 +4

Dreptate chiar cu prețul vieții. ...Atunci România va ajunge la nivelul SUA...când judecătorii au frica de interlopi,cand iau bani mulți pentru soluțiile din dosare,când stau la sprit cu borfașii, tiganii și politicienii corupti....niciodată nu vom avea justiție! Un exemplu...Giovanni Falcone,Paulo Borsellino. ..etc..știau ca vor muri dar n-au renunțat la ONOARE, PROFESTE ȘI DREPTATE!!!

# mihailm date 6 October 2017 22:45 +6

Ma inclin in fata dvs- va apreciez si stimez! Daca si alti colegi de ai dvs ar gandi si ar proceda la fel - ar fi mare lucru, ar fi o reusita! Cu profunda consideratie! Sunteti deosebita!

# mihailm date 6 October 2017 22:45 +1

Ma inclin in fata dvs- va apreciez si stimez! Daca si alti colegi de ai dvs ar gandi si ar proceda la fel - ar fi mare lucru, ar fi o reusita! Cu profunda consideratie! Sunteti deosebita!

# laurentiu date 7 October 2017 06:46 +4

Stau si ma intreb: unde ati fost doamnelor si domnilor judecatori cu mintea atunci cand ati votat reprezentantii dumneavoastra in CSM? Cum au ajuns sa va reprezinte niste personaje pe care acum le puneti la zid?

# Ion date 7 October 2017 07:39 +1

Gloriam tuam! Dignum est!

# Zah Ioan date 8 October 2017 09:46 0

Pur si simplu, d-na judecator, meritati numai stima si respect pentru opinia D-vs.Doresc ca si in activitatea D-vs sa actionati conform modului de a gandi exprimat in prezentul articol.Felicitarile mele!

# Max date 9 October 2017 14:10 +3

Ce usor e sa filozofezi despre justitie cand castigi pe luna cat un american.

# MIA date 12 October 2017 08:21 +1

Felicitări stimată DOAMNĂ JUDECATOR pentru articolul dv, dar ar fi bine să îi învăţaţi şi pe judecătorii probabil mai tineri de la Judecătoriile arondate Tribunalului Timiş să citrească cu atenţie actele şi cererile părţilor din dosarele pe care le au de judecat.

# Francu Vasile date 16 October 2017 13:40 0

Va felicit si eu pentru opinia exprimata. Ma alatur si eu persoanei ce v-a adresat intrebarea "Cum de i-ati votat si trimis in CSM pe cei ce doar baga capul in nisip atunci cand ar trebui sa dea , fara mila, de pamant cu cei ce abdica de la misiunea de judecator ?". Cei pe care i-ati trimis in CSM nu fac altceva decat sa aplice principiul comunist conform caruia UTC-istii nu gresesc niciodata. Intrebati pe oricare judecator din orice instanta , de orice grad, daca stiu care-i semnificatia talerelor balantei tinuta in mana de zeita Themis. Veti constata ca vor spune doar lucruri trasnite . Nu va fi unul, in afara de Dvs., de doamna judecator de la Oradea, si mie greu sa identific si sa nominalizez pe altcineva, care sa accepte ca pe talerul darurilor salariul foarte mare si pensia speciala sunt daruri ce atarna atat de greu incat talerul dreptatii se ridica la verticala, paralel cu mana zeitei. V-ati intrebat vreodata de ce judeca atat de etatist completele de contecios administrativ  

# Este vina judecătorului" Dumnezeu" date 23 October 2017 00:19 0

Judecătorii "Dumnezeu" sunt la tot pasul.Distrug vieți,sunt in conivență infracțională cu procurorii.S-a ajuns aici tocmai datorita judecătorilor ,nu datorită procurorilor,ei sunt obișnuiți cu abuzul,crima de a distruge omul.Sunt excepții,da,judecători care nu au făcut pactul și încet,încet au fost șantajați,unii au clacat iar ceilalți au ajuns să fie anchetați,umiliti.,condamnați.Va aduceți amint de Toni Neacșu?El l-am creat pe Danilet,el le-a sprijinit împreună cu Dumbrava?Ce s-a intamplat?A trecut în cealaltă barca? Un dezaxat sexual.Asta e viața doamna!

# Avramescu Nicusor date 23 October 2017 01:05 0

Aveți dreptate stimată doamnă. Sper ca și ceilalți judecători să se comporte ca atare. În fond trebuie să facți dreptate și nu să dați cu parul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.09.2024 – Batalia de la Craiova (Documente)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva