ORBAN SI-A PUS IN CAP PROCURORII – Asociatia Procurorilor din Romania il acuza pe liderul PNL Ludovic Orban dupa atacul la Inspectia Judiciara: „Astfel de atitudini politice constituie o imixtiune nepermisa in activitatea institutiilor judiciare si sunt de natura a afecta independenta justitiei si increderea in sistemul judiciar din Romania... E regretabila asocierea in scop declarat politic a activitatii Inspectiei Judiciare cu 'o tentativa de musamalizare a actiunii Jandarmeriei'” (Document)
Nu a ramas netaxata iesirea presedintelui PNL Ludovic Orban (foto 1) impotriva Inspectiei Judiciare, pe motiv ca institutia si-a permis sa ii trimita in judecata disciplinara pe procurorii militari Bogdan Ciprian Pirlog, Gheorghe Cosneanu si Codrut Mihalache. Demersul Inspectiei Judiciare pe numele celor trei magistrati – anuntat marti, 15 ianuarie 2019 – a fost intreprins in legatura cu felul in care acestia au declansat dosarul impotriva jandarmilor care au oprit lovitura de stat a hoardelor #rezist (click aici pentru a citi).
Asociatia Procurorilor din Romania – condusa de Elena Iordache (foto 2) – il acuza pe Ludovic Orban ca prin declaratiile sale impotriva Inspectiei Judiciare, a comis o imixtiune nepermisa in activitatea institutiilor judiciare, afectand independenta justitiei si increderea in sistemul judiciar din Romania. De asemenea, APR considera regretabila asocierea de catre Orban – in scop declarat politic – a activitatii Inspectiei Judiciare cu „o tentativa de musamalizare a actiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovatia decidentilor politici”. Asociatia ii aminteste liderului PNL ca activitatea de cercetare disciplinara este o obligatie a Inspectiei Judiciare si are ca scop „verificarea conduitei necorespunzatoare a magistratilor”, concluziile rapoartelor de inspectie fiind supuse analizei Consiliului Superior al Magistraturii, care urmeaza sa confirme sau nu concluziile IJ.
Iata comunicatul Asociatiei Procurorilor din Romania:
„Cu referire la comunicatul de presa al presedintelui Partidului National Liberal, Ludovic Orban: 'Inspectia Judiciara dovedeste tot mai clar ca urmareste o agenda politica impotriva valorilor democratice', Asociatia Procurorilor din Romania arata ca dezaproba astfel de atitudini politice care constituie o imixtiune nepermisa in activitatea institutiilor judiciare si sunt de natura a afecta independenta justitiei si increderea in sistemul judiciar din Romania.
Conform art. 65 din Legea nr. 317/2004, Inspectia Judiciara functioneaza ca structura autonoma cu personalitate juridica in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, actioneaza potrivit 'principiului independentei operationale in raport cu Consiliul Superior al Magistraturii, instantele judecatoresti, parchetele de pe langa acestea si in relatia cu celelalte autoritati publice'; atributiile acesteia sunt prevazute in art. 65 alin. 3 si art. 74 din aceeasi lege, iar rapoartele intocmite de inspectorii judiciari se inainteaza sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii.
De asemenea, amintim dispozitiile art. 2 – 11 din Regulamentul privind normele de efectuare a lucrarilor de inspectie, reglementari care cuprind atributiile, scopul si principiile care guverneaza activitatea Inspectiei Judiciare.
In acest context, este regretabila asocierea – in scop declarat politic – a activitatii Inspectiei Judiciare cu 'o tentativa de musamalizare a actiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovatia decidentilor politici', in conditiile in care activitatea de cercetare disciplinara este o obligatie a Inspectiei Judiciare si are ca scop 'verificarea conduitei necorespunzatoare a magistratilor', concluziile rapoartelor de inspectie fiind supuse analizei Consiliului Superior al Magistraturii – conform legii –, circumstante in care pot fi confirmate sau nu de catre acesta”.
Redam comunicatul lui Ludovic Orban:
„Inspectia Judiciara dovedeste tot mai clar ca urmareste o agenda politica impotriva valorilor democratice
Este condamnabila decizia anuntata de Inspectia Judiciara de a solicita sanctionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii impotriva protestatarilor pasnici din 10 august 2018. Aceasta decizie se constituie intr-un semnal de intimidare, cu conotatie politica, impotriva intregului corp profesional al magistratilor, in conditiile in care este lipsita de o motivare serioasa.
Anchetarea evenimentelor din 10 august reprezinta o obligatie legala a procurorilor, singurii care sunt abilitati de lege si Constitutie sa desfasoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevarului si sanctionarea celor vinovati de agresarea brutala a manifestantilor pasnici. Afectarea integritatii fizice a cetatenilor si incalcarea drepturilor fundamentale ale acestora din partea unor organe ale statului nu poate ramane nepedepsita.
In aceasta situatie, singurul mod de a intelege decizia Inspectiei Judiciare este acela ca avem de a face cu o tentativa de musamalizare a actiunii Jandarmeriei din 10 august 2018, cu scopul de a ascunde vinovatia decidentilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor.
De altfel, este surprinzator modul in care Inspectia Judiciara intelege sa actioneze astfel, in conditiile in care subiectul agresiunilor impotriva protestatarilor pasnici a fost inclus in Rezolutia Parlamentului European din 13 noiembrie 2018, care a cerut ca 'autoritatile romane sa asigure o investigare transparenta, impartiala si efectiva a actiunilor fortelor de ordine'.
In mod constant, Partidul National Liberal a evitat sa se pronunte asupra deciziilor organismelor care fac parte din sistemul judiciar, dar consideram ca acest caz este unul extrem de grav care priveste integritatea fizica a cetatenilor acestei tari.
A scapa cu basma curata vinovatii pentru violentele din 10 august 2018 echivaleaza cu a anula pentru toti cetatenii drepturi fundamentale prevazute de Constitutie, precum dreptul la viata si la integritate fizica, pe care statul roman este obligat sa le garanteze.
Imi exprim speranta ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor judeca cu intelepciune propunerea ce le-a fost inaintata de Inspectia Judiciara si vor transmite prin aceasta un semnal de incredere corpului profesional al magistratilor, pentru a-si indeplini misiunea fundamentala cu profesionalism si determinare, dar si un semnal catre toti cetatenii romani, ca le sunt respectate drepturile si libertatile constitutionale”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
16 January 2019 18:49
+4
# imun/teanu
16 January 2019 19:02
+1
# camelia
16 January 2019 19:56
+1
# Gunoaie
17 January 2019 10:31
+1
# florin
17 January 2019 11:01
+1
# Neanae
17 January 2019 11:34
+2
# SPARTAKUS
17 January 2019 17:48
+1