PROTOCOLUL PICCJ-SRI, APLICAT SI DUPA DENUNTARE? - DIICOT nu a fost anuntata pana la 30 august 2018 despre denuntarea protocolului semnat de Augustin Lazar si Eduard Hellvig, in 2016. Sa insemne asta ca protocolul s-a aplicat la nivelul DIICOT si dupa 13 martie 2017, data la care Ministerul Public a pretins ca a fost denuntat? In schimb, DNA refuza sa precizeze daca a fost anuntat de denuntarea Protocolului PICCJ-SRI, ascunzandu-se dupa Legea privind informatiile clasificate
Halucinant! Ministerul Public condus de Augustin Lazar (foto stanga) a “uitat” sa informeze DIICOT de faptul ca protocolul incheiat in 2016 intre PICCJ si Serviciul Roman de Informatii condus de Eduard Hellvig (foto dreapta) a fost denuntat in 13 martie 2017. Dezvaluirea a fost facuta, la sfarsitul saptamanii trecute, de jurnalista Sorina Matei, la emisiunea "Aktualitatea romaneasca", pe care o realizeaza la B1 Tv, si pe pagina personala de Facebook.
Jurnalista Sorina Matei a dat publicitatii raspunsul primit de la DIICOT dupa solicitarea prin care cerea lamuriri in legatura cu protocolul din 2016. Iar potrivit raspunsului, “Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism nu a fost informata in legatura cu abrogarea/denuntarea protocolului nr. 09472/08.12.2016 incheiat intre Ministerul Public – PICCJ si SRI”. DIICOT a anuntat insa ca nu a incheiat vreun protocol cu Serviciul Roman de Informatii (facsimil 1). Totusi, DIICOT a anuntat ca nu a incheiat vreun protocol cu Serviciul Roman de Informatii.
Avand in vedere raspunsul DIICOT, se pune intrebarea legitima daca prevederile odioase ale protocolului care i-a transformat pe procurori in colaboratorii SRI, anchetatorii fiind obligati sa raporteze periodic cum au fructificat sesizarile si informatiile venite de la SRI (click aici pentru a citi), s-au aplicat la nivelul DIICOT si dupa data de 13 martie 2017, data la care Ministerul Public a sustinut ca a fost denuntat? Pentru ca dupa o logica simpla, daca DIICOT nu a fost anuntat in mod oficial de acest lucru, nu avea de ce sa nu se conformeze prevederilor din protocol, Directia fiind obligata sa raporteze si sa colaboreze cu ofiterii de informatii si dupa momentul pretinsei denuntari.
DNA refuza sa raspunda
Pe de alta parte, Directia Nationala Anticoruptie condusa de Anca Jurma a refuzat sa raspunda solicitarii jurnalistei Sorina Matei, care a dorit sa afle daca institutia a fost anuntata in legatura cu denuntarea protocolului, invocand doua articole din legea privind informatiile clasificate (facsimil 2). In conditiile in care DNA este o simpla directie in cadrul PICCJ, la fel ca si DIICOT, este inexplicabila reactia institutiei. DIICOT a raspuns solicitarii, in vreme ce parchetul anticoruptie invoca Legea privind informatiile clasificate pentru a justifica refuzul la aceeasi intrebare.
DNA a precizat insa ca nu exista vreun protocol, secret sau nesecret incheiat cu SRI privind stabilirea conditiilor concrete de acces la sisteme tehnice al Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor: “Conditiile de acces la sistemele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor sunt reglementate prin Protocolul privind cooperarea dintre Ministerul Public si SRI, fiind aplicabil tuturor unitatilor de parcheti, inclusiv DNA”. Parchetul anticoruptie a mai precizat ca nu a incheiat vreun protocol cu SRI dupa data de 14 martie 2016 si ca in prezent nu exista un protocol in vigoare.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SILE SPERIATU 3 September 2018 17:34 +11
# un mizantrop 3 September 2018 18:05 +4
# Care este diferenta intre lovilutie si revolutie 3 September 2018 19:53 +4
# !!!!!!??????!!!!! 4 September 2018 02:18 -1
# DODI 3 September 2018 19:55 +1
# Michela 4 September 2018 10:04 +1