RADIOGRAFIA EXECUTARII UNUI PROCUROR INCOMOD – Derularea evenimentelor in cazul procuroarei Angela Nicolae demonstreaza ca impotriva fostei sefe a Biroului Relatii Internationale din PICCJ a fost pus in miscare un intreg mecanism pentru a fi impiedicata sa continue dezvaluirile din culisele Justitiei. Cititi ce s-a intamplat in dosarul Angelei Nicolae dupa ce procuroarea a fost trimisa din nou in arest pentru scrisorile care au provocat panica la varful sistemului
La sfarsitul acestei luni se implineste un an de cand instanta suprema emitea mandatul de arestare preventiva pe numele procuroarei PICCJ Angela Nicolae (foto). Decizia era luata la 30 octombrie 2013 chiar de un fost colaborator al sefei DNA Laura Codruta Kovesi, Dan Marius Foitos, un magistrat care, printr-o anomalie judiciara, tocmai fusese transformat, din procuror, in judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Trimisa in judecata pentru un presupus trafic de influenta, printr-un rechizitoriu semnat de vestita procuroare DNA Mariana Alexandru, intre timp pensionata, Angela Nicolae a executat de atunci, neintrerupt, sapte luni de arest preventiv, pana la 27 mai 2014, si patru saptamani de arest la domiciliu. La 20 iunie 2014, completul ICCJ care a dispus inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu a decis ca fosta sefa din PICCJ sa fie judecata in libertate, sub control judiciar.
Au urmat apoi doua luni in care Angela Nicolae a publicat, prin intermediul Lumeajustitiei.ro, mai multe scrisori deschise, in care a dezvaluit informatii despre care putem afirma negresit ca au produs panica la nivelul conducerii DNA, dar si la varful sistemului judiciar, in general. Din acel moment, in dosarul procuroarei PICCJ s-au petrecut lucruri mai putin obisnuite.
Arestata preventiv pentru ca a vorbit
Primul dintre ele, si cel mai straniu de altfel, a fost decizia unor judecatori supremi, opt la numar, de a admite Directiei Nationale Anticoruptie cererea de arestare preventiva pe motiv ca Angela Nicolae a vorbit cu presa. ICCJ si DNA au sustinut deopotriva ca fosta sefa a Biroului de Relatii Internationale din Parchetul General s-ar fi situat in afara cadrului procesual atunci cand a trimis redactiei Lumeajustitiei.ro mai multe scrisori deschise in care, asa cum ne amintim, a devoalat o serie de abuzuri despre care a pretins ca ar fi fost comise de DNA. Una dintre informatiile divulgate de Angela Nicolae, care ar fi putut deranja parchetul condus de Laura Codruta Kovesi intr-atat incat acesta sa ceara din nou arestarea preventiva, s-a coroborat perfect cu dezvaluirile fostei procuroare DIICOT Angela Ciurea, cu privire la dosarul "ALRO", informatii extrem de sensibile, pe care nimeni nu a indraznit sa le verifice.
Pentru ca scrisorile continuau sa curga pe adresa Lumeajustitiei.ro, la 25 august 2014, DNA a considerat oportun sa inainteze Inaltei Curti o cerere de arestare preventiva, motivand cu sfruntare ca Angela Nicolae "a formulat o serie de sustineri, afirmatii in spatiul virtual pe care le-a prezentat ca probe nesocotite de procuror si instanta, a formulat cereri, exceptii, a solicitat administrarea de probe, a adresat intrebari procurorului de caz, toate demersurile probatorii nefiind in cadrul procesual, ci in spatiul public virtual pe care si l-a ales conform propriei optiuni, prin scrisori deschise".
Cererea de arestare a fost analizata in sedinta din 4 septembrie 2014 la completul care judeca fondul dosarului de coruptie deschis de DNA impotriva Angelei Nicolae, fiind admisa de judecatoarele ICCJ Mariana Ghena, Rodica Aida Popa si Magdalena Iordache: "Inalta Curte apreciaza ca se impune arestarea preventiva a inculpatei pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica... Inalta Curte considera ca prin dispunea masurii arestarii preventive a inculpatei nu se aduce atingere dreptului la libera exprimare al acesteia, aceasta avand obligatia formularii de cereri, exceptii, probe numai in fata instantei de judecata, organ cu atributii specifice... Analizarea cauzei si intrebarile retorice puse de inculpata in spatiul public virtual sunt echivalente cu nerespectarea obligatiilor legale".
Angela Nicolae a fost mentinuta in arest de Completul condus de Livia Stanciu. ICCJ a judecat contestatia impotriva masurii arestului preventiv cu o intarziere nejustificata, peste termenul legal
"Starea de pericol pentru ordinea publica" nu a fost insa "inlaturata" prin masura extrema luata impotriva fostei sefe din PICCJ, fapt prevazut probabil si de cele trei judecatoare supreme care au admis cererea de arestare preventiva formulata de DNA. Aceasta, intrucat Angela Nicolae a publicat din arestul Politiei Capitalei o noua scrisoare, la 11 septembrie 2014, intitulata "Botnita nazista. Kovesi mi-a furat din nou cu brutalitate libertatea".
Solutia inlocuirii controlului judiciar cu masura arestului preventiv a fost atacata la Completul de 5 al ICCJ. Ignorand prevederile Codului de procedura penala – art. 206 alin. (5) – care obliga instanta sa judece contestatia in maximum cinci zile de la inregistrare, Completul condus de presedinta ICCJ, judecatoarea Livia Stanciu, a analizat contestatia Angelei Nicolae abia la 16 septembrie 2014, cu o intarziere de o saptamana fata de termenul impus de lege. Contestatia a fost de altfel respinsa de cei cinci judecatori.
Astfel, in anul 2014, opt judecatori supremi, dintre care trei fosti procurori, au arestat un om pentru ca a vorbit. Iata numele acestora:
Mariana Ghena (presedinta Completului de 3)
Rodica Aida Popa
Magdalena Iordache
Livia Doina Stanciu (presedinta Completului de 5)
Florentina Dragomir
Lucia Tatiana Rog
Lucian Sandel Macavei
Ioana Alina Ilie
Programat pentru ora 13, dosarul Angelei Nicolae a fost judecat la prima ora a diminetii
Un nou termen in fondul cauzei in care Angela Nicolae a fost trimisa in judecata de DNA a avut loc la 25 septembrie 2014. Completul de 3 judecatori ICCJ, acelasi care a admis cererea DNA de inlocuire a masurii controlului judiciar cu arestul preventiv, s-a intrunit la ora 9, desi pe portalul instantei supreme era afisata ora 13. Neconcordanta dintre ora la care a fost programata sedinta si ora la care s-a desfasurat este, din ce stim, un precedent la nivelul ICCJ si poate genera cu usurinta multe speculatii pe marginea prezentei presei la acest proces si chiar a publicitatii sedintei de judecata.
Judecatoarele ICCJ Mariana Ghena, Rodica Aida Popa si Magdalena Iordache au amanat cauza, dar nu inainte de a dispune mentinerea masurii arestului preventiv fata de Angela Nicolae. Cel putin asa scrie in solutia pe scurt postata pe site-ul instantei, caci la proces nu am putut fi prezenti din motivul aratat: "Mentine masura arestarii preventive fata de inculpatilor Nicolae Eugenia Angela si Nicolae Daniel. Respinge, ca neîntemeiate, cererile de înlocuire a masurii arestarii preventive a inculpatilor Nicolae Eugenia Angela si Nicolae Daniel cu masura preventiva a controlului judiciar. Cu drept de contestatie".
Completul de 5 condus de Livia Stanciu s-a intrunit sambata, ora 9, pentru a judeca doar in dosarul Angelei Nicolae
Acelasi complet care, la 16 septembrie 2014, analiza contestatia Angelei Nicolae impotriva arestului preventiv cu o intarziere de 7 zile fata de termenul prevazut de lege se intrunea, doua zile mai tarziu, sambata 27 septembrie 2014, pentru a respinge si contestatia impotriva incheierii din 25 septembrie a Completului de 3 judecatori: "Respinge, ca nefondate, contestatiile formulate de inculpatii Nicolae Eugenia Angela si Nicolae Daniel... Obliga contestatarii inculpati Nicolae Eugenia Angela si Nicolae Daniel la plata sumelor de cate 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, din care sumele de cate 100 lei reprezentand onorariile partiale ale aparatorilor desemnati din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi, se vor avansa din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 27 septembrie 2014". Potrivit portalului scj.ro, dosarul Angelei Nicolae a fost singurul judecat la ICCJ in acea zi de sambata (vezi facsimil).
Mutata din arestul Politiei Capitalei, la Targsor
De curand, Angela Nicolae a trimis o noua scrisoare din arest, cu un mesaj pentru sefa Inaltei Curti, judecatoarea Livia Stanciu, despre care a afirmat ca era convinsa ca o va "executa", avand in vedere ca ar fi "prietena" cu Laura Codruta Kovesi. Semn ca, pana acum, in ciuda represaliilor, sistemul nu a reusit sa o reduca la tacere pe procuroarea PICCJ.
Intre timp insa, Angelei Nicolae i-a fost schimbat locul detinerii. A fost scoasa din arestul Politiei Capitalei si dusa la Targsor, poate pentru a face mai dificila comunicarea cu exteriorul.
Urmatorul termen in procesul Angelei Nicolae este programat luni, 6 octombrie 2014, la ora 9.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Titi Berlogea
5 October 2014 16:39
-17
# mali
6 October 2014 11:12
0
# IOAN DUSCAS
5 October 2014 18:00
-2
# unul din lumea cea mare
5 October 2014 18:54
+5
# unul din lumea cea mare
5 October 2014 19:25
-3
# unul din lumea cea mare
5 October 2014 21:51
+5
# gogonea-gogonel
5 October 2014 20:26
-3
# Varus
6 October 2014 07:47
+4
Citeza pe gogonea-gogonel
# gogonea-gogonel
5 October 2014 20:28
-2
# unul din lumea cea mare
6 October 2014 05:23
+1
Citeza pe gogonea-gogonel
# unul din lumea ce mare
6 October 2014 11:25
-4
# Cetateanul
6 October 2014 10:32
+3
# cetateanul 2
8 October 2014 08:03
0
# Sissi
12 December 2014 22:13
0