12 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RIPOSTA MAGISTRATILOR IN SCANDALUL PENSIILOR – Plenul CSM convoaca adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor: „Tulburare accentuata in sistem... N-a existat un dialog real... Aceste discutii determina profesionistii care indeplineau oricum conditiile de pensionare sa nu ramana in sistem... E o mare pierdere pentru noi... Nu e vina magistratilor sau a celorlalte categorii ca reformarea sistemului de pensii n-a fost realizata” (Video si document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

30 May 2023 17:47
Vizualizari: 7722

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat marti, 30 mai 2023, in unanimitate sa convoace adunarile generale de la nivelul tuturor instantelor si parchetelor din Romania pentru ca judecatorii si procurorii sa-si exprime punctele de vedere cu privire la proiectele de legi prin care coalitia PSD-PNL-UDMR urmareste sa modifice pensiile de serviciu.



Ne referim la initiativa legislativa prin care, printre altele, pensiile in plata vor fi impozitate cu 30%, pe partea care depaseste salariul minim brut si care nu este supusa principiului contributivitatii; baza de calcul nu va mai viza veniturile din ultimele 12 luni, ci va creste treptat la 25 de ani; actualizarea pensiilor nu se va mai face in functie de cresterea indemnizatiei; iar pentru a se putea pensiona magistratii vor trebui sa aiba 60 de ani (click aici si aici pentru a citi).

In acest context, toti membrii CSM care au luat cuvantul marti au subliniat ca exista o nemultumire generala in randurile magistratilor – deopotriva din instante si din parchete – cauzata de lipsa unui dialog real intre politicieni, pe de o parte, si judecatori si procurori, de cealalta parte. Iar lipsa unui consens nu va face altceva decat sa agraveze hemoragia de pensionari – fenomen care afecteaza insasi stabilitatea sistemului judiciar.

Lumea Justitiei prezinta atat luarile de pozitie ale membrilor CSM, cat si convocatorul adunarilor generale (anexat la final).


Iata discutia din Plenul CSM (vezi video):

 



Judecator Liviu Odagiu: Va propun sa suplimentam ordinea de zi cu un punct vizand convocarea adunarilor generale ale instantelor si parchetelor, pentru a-si expune colegii nostri judecatori si procurori un punct de vedere cu privire la aceste amendamente pe care cu totii le cunoastem exclusiv din spatiul public. Nu contest faptul ca nu este nicio dispozitie legala care sa oblige puterea executiva sau legislativa sa ne informeze cu privire la aceste amendamente. Dar, in acelasi timp, in spiritul unei cooperari institutionale loiale, cred ca trebuie sa fim parte a acestei dezbateri. Or, ca sa fim parte a acestei dezbateri, trebuie sa avem un punct de vedere si al colegilor nostri judecatori si procurori convocati in adunari generale. Este parerea mea si propun suplimentarea ordinii de zi cu acest subiect.

Judecator Claudiu Dragusin: Eu sunt intru totul de acord cu propunerea formulata de domnul judecator Odagiu si va pot confirma, din discutiile pe care le-am avut in aceste zile cu colegii (nu numai cu cei de la judecatorii, pe care ii reprezint, ci si cu cei de la nivelul altor jurisdictii) si, intr-adevar, exista o tulburare accentuata in cadrul sistemului, pe care eu as numi-o 'justificata' din mai multe considerente. Nu e momentul sa fac o analiza tehnica a propunerilor care au aparut in spatiul public, dar un singur lucru poate ar trebui spus: ele constituie o degradare majora a statutului magistratului, din perspectiva macar a lipsei de previzibilitate. Si atunci, grefat pe aceasta idee, va pot confirma ca exista destul de multe tulburari in sistem si cred ca e bine sa avem o consultare, sa vedem si care e opinia colegilor nostri, pe care ii reprezentam. Atata timp cat de cealalta parte a existat o lipsa a dialogului, cel putin in ultima perioada. N-a existat un dialog real.

Procuror Daniel Horodniceanu: Si din punctul de vedere al sectiei (n.r. de procurori), si noi am discutat intre noi. Discutam cu colegii nostri de cateva zile. E o chestiune care, intr-adevar, a starnit o oarece antipatie si in randul colegilor nostri procurori pe care ii reprezentam cu totii aici. Si din acest punct de vedere, e binevenita propunerea colegului nostru din CSM. Va trebui sa ne consultam, pentru ca este totusi o modificare majora de statut. O sa trebuiasca ca fiecare dintre noi sa fie foarte atent in perioada urmatoare la ceea ce se va intampla, pentru ca cu siguranta ce se va intampla in zilele urmatoare va afecta magistratura pe termen lung.

Procuror Emilia Ion: Avand legatura aceasta foarte stransa cu colegii (si din Bucuresti, si din tara), situatia pare grava: si pentru ca aceste discutii apar in momentul in care deficitul de procurori si judecatori este unul accentuat. Colegii nostri in mod justificat sunt ingrijorati, pentru ca in conditiile in care volumul de munca este acelasi sau chiar mai mare, el trebuie solutionat de mai putini oameni, iar in viitor, probabil, de si mai putini, in conditiile in care toate aceste discutii determina profesionistii care indeplineau oricum conditiile de pensionare din trecut sa nu mai ramana in sistem, pentru ca toate aceste dispozitii tranzitorii care apar in amendamentele vehiculate in spatiul public ii determina pe cei care au deja experienta si au ales sa ramana pana in acest moment sa incerce sa paraseasca sistemul, incepand de anul viitor sau chiar de anul acesta. Ceea ce este o mare pierdere pentru noi.

Fanel Mihalcea (reprezentant al societatii civile): Cred ca acest demers initiat de dumneavoastra nu poate fi decat unul pozitiv. De aceea, ne raliem intru totul acestui punct de vedere.

Ioan Sas (reprezentant al societatii civile): Imi exprim si eu aceeasi ingrijorare pe care dumneavoastra cu totii ati prezentat-o in cadrul acestei sedinte. Sunt intru totul de acord cu ceea ce a propus colegul nostru. In acelasi timp, din postura noastra de reprezentanti ai societatii civile in cadrul celui mai important for constitutional al sistemului judiciar din Romania, imi exprim si cu aceasta ocazie (asa cum am spus-o intotdeauna) necesitatea ca intotdeauna interinstitutional sa-si gaseasca locul un dialog. Eu pledez si am pledat permanent pentru realizarea unui dialog – dialog si comunicare care nu pot fi decat benefice pentru organizarea si functionarea tuturor institutiilor si puterilor statului. Astazi, asa cum vorbim aici, ne gasim la un punct foarte important de cotitura si cu un impact major asupra sistemului judiciar – astfel incat este absolut necesar pe de o parte sa-i consultam pe toti colegii nostri judecatori si procurori din tara, dar, in acelasi timp, sa afirm necesitatea de a ajunge la o masa a discutiilor si a dialogului cu celelalte puteri ale statului. Este adevarat (asa cum spunea domnul judecator Odagiu) ca sunt competentele celorlalte puteri ale statului sa propuna si sa realizeze legiferarea. In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere ca si puterea judecatoreasca si, la randu-ne, Consiliul Superior al Magistraturii ca, in asemenea situatii majore, cu impact asupra sistemului judiciar, cu privire la resursa umana... Pentru ca noi vorbim permanent de necesitatea ca resursa umana in cadrul sistemului judiciar sa fie oarecum cat de cat acoperita in timp. Si ne preocupa acest lucru. Atunci cu atat mai mult, in acest moment trebuie sa fim consultati si trebuie sa ne gasim la un dialog. Asa incat sustin cu totul acest demers.

Judecator Narcis Erculescu: Si eu cred ca e nevoie de consultarea adunarilor generale (atat ale instantelor, cat si ale parchetelor) pentru a-si exprima un punct de vedere cu privire la proiectul care circula in spatiul public, data fiind maniera in care acest proiect a fost lansat in spatiul public. Pe de alta parte, cred ca cu totii suntem constienti de faptul ca e nevoie de o reforma a sistemului de pensii (si, in mod direct, si al sistemului de pensii al magistratilor), dar, pe de alta parte, e aceasta nevoie de reformare a sistemului de pensii, care poate ca trebuia realizata mai demult. Si aici nu e vina magistratilor sau a celorlalte categorii ca nu a fost realizata. Aceasta intrevedere formala trebuie armonizata cu nevoia de asigurare a stabilitatii functionarii sistemului judiciar. Din aceasta perspectiva, cred ca e utila o astfel de consultare a adunarilor generale”.


* Cititi aici convocatorul adunarilor generale

Comentarii

# cârcotaș date 30 May 2023 18:05 +25

Opa! Păpușarii din sistem folosesc iar CSM-ul ca levier pentru declanșarea grevei magistraților, la fel ca în 2009. Și Maria Antoaneta se pare ca recomanda cozonacul celor fără pâine! Ca doar despre cozonac vorbim aici, la oamenii muncii din instanțe și parchete, nu?

# dna. Luca date 30 May 2023 18:33 -18

1.ce dreaq de dialog real trebe sa existe,dragule cand nu mai sunt bani?voi ce dracu, sunteti toti batuti toti in cap?nu pricepeti ca nu mai sunt bani si nu vrem sa mai rupem de la gura copiilor,pentru voi?cand ne futeati pe noi,in favoarea bancilor si a milionarilor de carton,v-ati gandit o clipa ca va taiati craca de sub voi?cand v-a adunat mugurel si bogdanel(ala de a zis de luju ca nu stie cu ce se mananca creditu') in 2014, sa faca sedinta cu voi (sefii de CAPuri),sa va invete cum e cu creditele astea, v-ati gandit?1'. puneti mana si contribuiti si voi la CASS,ca nici acolo nu mai sunt bani si nici acolo nu mai vrem sa va facem mamitele, tatitii si socreii bine (basca, frati, cumnati ... etc.) 2.aci nu e vorba de culpe,e vorba de reforma,adica bani z e r o la bujet pt. salarii.Vedeti ca nu colectati banii din taxele de timbru mari(4000 lei tx.tibr la valoare de 3200000 euro!),vedeti cum judeca judecatoriile(fara taxa de timbru) litigii de competenta trib si trib,ce este pt jud

# Este groaznic daca pleaca pensionabilii..sa va explic: date 30 May 2023 18:36 +10

Pensionabilii magistrati au o pozitie privilegiata in sistem. Sunt MACIUCILE SUPREME. Cum se utilizeaza o astfel de maciuca suprema: daca vrei sa trantesti un cetatean sa ii rupi coloana de "infractor da-l dreaq" activezi maciuca suprema care tranteste cetateanul si apoi o taie in pensie. Liiiiipsaaaa cooompletaaa de raspundereee!!! "S-a pensionat" e traducere dupa stampila pcr de "stahanovist". Daca pleaca maciucile supreme ramane statul paralel ... paralel.

# nae din dealul feleacului date 30 May 2023 18:37 +24

#circotas ,ai dreptate!Au sarit de parca au fost curentati!Acesti ne..mer...ci care alcatuiesc sistemul de justitie din RO nu au inteles ca existenta unui stat se sprijina pe trei piloni principali:invatamint,sanatate si justitie.Daca acestui sprijin i se taie un picior-justitia-cum sa ramina statul in echilibru?Toti,inclusiv cei care tac,din tagma lor ,sint niste loaze!Ei insisi spun despre legi ca sint in asa fel facute sa contina o "chichita"de scapare care o gasesc cei inteligeni,o cumpara cei cu bani ,iar pentru restul se aplica legea!Mars ma!

# Recomand o detasare in Bahmut. Sa judece acolo. date 30 May 2023 18:41 +6

Un parteneriat cu Ucraina trebuie si apoi 50% din magistrati sa plece obligatoriu la un stagiu de munca in conditii de front. 6 luni. Apoi restul de 50% ..sa le ia locul. 6 luni. Sa vezi ce judeca pe lege dupa ce le trece 7.62 de cuvant iute zis pe langa ureche ... Nu o sa le mai arda de ars oameni nevinovati/de facut biresicute/ dreptati de grup.

# Hades date 30 May 2023 19:30 +10

Averi impresionante, salarii / pensii uriase, nicio raspundere si tot ei sunt suparati! :o :o :o

# david radu date 30 May 2023 19:38 -14

dna. Luca?...toate covrigaresele care voteaza cu revolutionarul de mucava Ciolacu sunt doamne?! Doamne fereste! Ceilalti ”curajosi” care posteaza sub pseudonime alese dupa mintea lor putina sunt, in mod evident, din categoria prostoboilor avortati pe sanț dupa coliziunea dintre doua trotinete...hai sictir!

# Kiki date 30 May 2023 19:53 +5

Macar in al 23-lea ceas TREZITI-VA!Lasati lamentarile si treceti la FAPTE!TOTI CARE INDEPLINESC CONDITIILE DE PENSIONARE ,SA SE PENSIONEZE!CEILALTI,GREVA PRIN EXCES DE ZEK!GREFIERII GREVA!

# Jiji date 30 May 2023 20:05 +20

Daaa!Csm-ul asta de nimic!Nu ne lasa sa ne aparam,pentru ca ,nu-i asa ei sunt "garantii independentei justitiei"!In schimb ei nu fac nimic concret numai latra!Si noi murim pe mana lor!

# Nicu24 date 30 May 2023 21:10 +14

La munca putorilor pana la 60 ani și sa va taie pensiile alea nesimțite pe care le luați în plata... A luat foc justiția frate... Huaaaaa

# ... date 30 May 2023 21:17 +8

Nu va este rusiner? Vreti venituri de 30 000 si pensie 40 000? 99 % impozit ce depaseste 10 000. Va ajunge la cat ati tradat justitia.

# elon's mask date 30 May 2023 21:35 +12

Observ o activitate intensa a minusarilor care se grabesc sa sanctioneze comentariile negative la adresa imbuibatilor din sistem. Deci e jale mare cu mormanu' care urmeaza sa se transforme in gramajoara. Practic se taie acolo ceva nesemnificativ (daca se va taia vreodata) ca sa dea impresia politicienii astia de duzina (lepre, impostori, reesapati, trantori etc) ca ar incerca sa reformeze ceva. Muhaielele sistemului nu vor fi afectate asa ca nu va mai agitati. Defapt nu se va schimba nimic niciodata cu asemenea lepadaturi analfabete pusi pe functii de conducere in toate institutiile statului.

# santinela date 31 May 2023 07:26 +7

Aveti obrazul gros ca talpa si tupeu cit incape. Auzi cine vorbeste, Horodniceanu !!

# Felix (et Prospera Justitia) date 31 May 2023 07:29 0

am auzit ca planul va functiona, numai cand ii gasesc X0 mil de euro ale lui Voiculescu. Pana aatunci, ramane cum am stabilit ! PS M-a sunta de la ANAF sa ma roage frumos sa le platesc o diferenta de 30,00 lei. POATE INTELEGETI SI VOI CINE VA VA DA BANII

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 11.12.2024 – ICCJ n-a cutezat sa se atinga de CCR

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva