12 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SA PLATEASCA FRAIERII – Dezbatere pe tema raspunderii magistratilor. Judecatorul Stefan Lucaciuc de la Curtea de Apel Timisoara: „In marea majoritate a democratiilor consolidate, daca sistemul greseste, statul plateste”. Judecatorul Cristian Pup de la CA Timisoara: „Se invoca cu multa usurinta tema raspunderii magistratilor, ca si cum ea nu ar exista in prezent”. Presedinta CSM Mariana Ghena: „Judecarea disciplinara este tot o dovada a tragerii la raspundere a magistratilor care gresesc”

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 May 2017 12:53
Vizualizari: 9801

Curtea de Apel Timisoara a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o dezbatere privind unul dintre cele mai sensibile subiecte aflate pe agenda publica. Si anume, legea raspunderii magistratilor. Au participat, potrivit jurnalistilor de la ziuadevest.ro, presedinta CSM Mariana Ghena, secretarul de stat in Ministerul Justitiei Sofia Mariana Mot, sefii Curtii de Apel Timisoara, Erica Nistor si Gheorghe Obersterescu, dar si judecatori de la instantele de pe raza CA Timisoara. Extrem de interesante au fost pozitiile exprimate la aceasta dezbatere. Pozitii care, asa cum era de asteptat, sunt contrare adoptarii unei legi a raspunderii magistratilor.

Spre exemplu, judecatorul Stefan Lucaciuc de la Curtea de Apel Timisoara a explicat ca in cele mai multe tari cu democratii consolidate statul este cel care plateste, atunci cand sistemul greseste. Mai mult, acelasi judecator a sustinut, potrivit impactpress.ro, ca in statele din British Commonwealth, judecatorul se bucura de aceeasi imunitate pe care o are si regina:


Ideea ce se vehiculeaza in spatiul public este ca judecatorii sa plateasca! Intrebarea este: in toate cazurile in care judecatorul greseste, trebuie sa plateasca, sau nu? Spre exemplu, in statele apartinand British Commonwealth, judecatorul are aceeasi imunitate pe care o are si regina. Pe de alta parte, in Italia, pana in 2015, a existat o lege care permitea oricarui justitiabil sa dea in judecata judecatorul, daca era nemultumit de sentinta. In marea majoritate a democratiilor consolidate, daca sistemul greseste, statul plateste! In munca judecatorului exista o oarecare doza de subiectivism si discretionar, altfel s-ar introduce datele dintr-un dosar in calculator si ar rezulta solutia. Remediul principal pentru solutiile gresite trebuie sa ramana caile de atac”.

Poate judecatorul Stefan Lucaciuc ar trebui sa tina cont de un aspect. Si anume ca in niciunul dintre statele cu democratii consolidate, pe care le invoca, nu exista abuzuri precum cele care se comit in Romania, nu exista procurori care sa faca dosare politice pentru eliminarea adversarilor regimului politic aflat la putere, asa cum nu exista nici judecatori aflati in „campul tactic” al serviciilor secrete.

La randul sau, judecatorul Cristian Pup, tot de la Curtea de Apel Timisoara, a acuzat lejeritatea cu care se vorbeste despre raspunderea magistratilor, in conditiile in care aceasta ar exista in prezent: „In Romania exista cel mai dur sistem de raspundere si sanctionare a magistratilor. (...) Scopul evenimentului a fost focalizarea atentiei participantilor pe intelegerea spatiilor inca marcate cu semne de intrebare din legislatia in vigoare si sa sensibilizam opinia publica pe tema enuntata mai sus, in contextul in care se invoca cu multa usurinta tema raspunderii magistratilor, ca si cum ea nu ar exista in prezent”.

Mariana Ghena invoca sanctiunile disciplinare

In ceea ce o priveste pe sefa CSM Mariana Ghena, aceasta a explicat ca in momentul de fata exista proceduri de tragere a raspunderii magistratilor care gresesc. Ghena s-a referit la sanctiunile disciplinare aplicate de CSM: „Este prima masa rotunda organizata la nivelul sistemului judiciar pe aceasta tema de interes major pentru sistemul judiciar, prilej de a ne expune opiniile pe o tema de larg interes pentru public, societate si pentru fiecare dintre noi magistratii. (...) Judecarea disciplinara este tot o dovada a tragerii la raspundere a magistratilor care gresesc. Reflectam profund la sanctiunile pe care le aplicam. Aceste dosare sunt de o complexitate sporita si necesita aprofundarea probatoriului. Marturisesc ca toata activitate mea de judecata, in noua postura, este la fel de grea ca si primul dosar cu care am fost investita ca judecator”.

Totusi, ar fi interesant sa ne spuna Marian Ghena cate sanctiuni disciplinare a aplicat CSM impotriva procurorilor si judecatorilor care au comis abuzuri dovedite in instante, care, spre exemplu, au aruncat si tinut in puscarie oameni nevinovati.

Comentarii

# DODI date 8 May 2017 13:06 +17

GHEENA chiar ne crede proștii s(t)atului? De unde până unde sancțiunile date de CSM se substituie răspunderii magistraților? După cum arăta și SRS sancțiunile date de CSM reprezintă doar 0,71% din sesizări. Cu așa productivitate și celeritate CSM ar trebui să sanționeze în 200 de ani fărădelegile comise de magistrați doar într-un an. A sancționat-o cineva pe GHEENA pentru arestarea unei gravide în luna 8-a? S-a găsit cine să ne țină lecții de morală. O tipă care a rămas repetentă la cei 7 ani de-acasă, care nu are simțul răspunderii și care, femeie fiind (poate nu e, mai știi?), preferă arestarea gravidelor. Mai bine și-ar schimba caracterul și numele, altfel ajunge în fundul gheenei (tradus cu iadul, pentru incultura ei manifestă).

# Zambila date 8 May 2017 13:45 +2

Din perspectiva oricarui avocat care a avut tupeul sa-i critice sentintele si sa castige, eu zic ca Luaciuc exagereaza ridicol , simtindu-se din aceeasi specie cu judecatorii englezi , respectiv ca echivalent al Reginei Angliei. La naiba, mult prea mult self esteem ostentativ din partea lui, fara sa aiba deloc "sang royal" in instalatie !!! Sa zicem ca ca-l putea lua ca reper comparativ pe Regele Cioba cu care sa se faleasca.

# Ana date 8 May 2017 13:49 +7

Acesti judecatori se cred DUMNEZEU pe pamant ! Ei nu pot pati nimic pentru nedreptatile care le fac !!! Ajungi in fata lor si te umilesc fara nici o remuscare. Mai mult condamna la ani grei de puscarie oamnei nevinovati ca asa vor ei ca asa le dicteaza DNA-ul . De ce sa nu plaiti pentru ceea ce faceti ??? Toata lumea plateste pentru ce face gresit dar mai ales pentru cei care fac intentionat aceste abuzuri sa nu plateasca ? Eu nu mai am incredere de multa vreme in judecatori si in judecata lor dar ma rog sa vina vremea sa plateasca pentru tot ce fac!!!

# Dnul Goe date 8 May 2017 14:03 +9

No, da' voi cand gresiti si distrugeti vietile unor oameni, nu de putine ori voit (la comanda) nu vreti si o coronita ca a Reginei Marii Britanii drept premiu? O sa cititi de cate 10 ori dosarele pana va sar ochii din cap cand stiti ca raspundeti si voi pentru greseli, ca orice alt pamantean. Asa si trebuie, cleptomani de destine ce va visati regine!

# nicolae date 8 May 2017 14:08 +7

Pe orcine ai întreba dacă trebuie să răspundă pentru greșelile făcute , răspunsul va fi invariabil NU , și desigur cu motivații multiple . Dar judecătorii nu au menirea să legifereze . După consultare , Parlamentul trebuie să hotărască în conformitate cu realitățile viții . AM ABROGAT PEDEAPSA CU MOARTEA , DAR MOR OAMENI ÎN PUȘCĂRII DIN CAUZA PROCURORILOR ȘI A JUDECĂTORILOR . PÂNĂ CÂND ?

# Canarul date 8 May 2017 14:51 +6

Bravos! Toti astia sunt de Caragiale: să se modifice primesc, dar să nu se schimbe nimic. Comedianți triști... ce fețe grave și pătrunse de așa zisa mesianică menire!! Care mai de care cult în cap...cu exemple de democrații etc. Păi nea ... zic să adoptăm cu totul sistemul de drept din Regatul Unit... inclusiv in ce privește cariera judecătorilor, ce începe de la 45/50 ani!!! Bre...da nu vă aflați în conflict de interese, de vreți să vă reglementați singuri răspunderea! Independența nu e în dependență!

# Justitie SUBIECTIVA si DISCRETIONARA date 8 May 2017 14:55 +4

CITEZ:"In munca judecatorului exista o oarecare doza de subiectivism si discretionar, altfel s-ar introduce datele dintr-un dosar in calculator si ar rezulta solutia.". ROMANI, asa functioneaza SISTEMUL DE JUSTITIE DIN ROMANIA. Se judeca cu subiectivism  si discretionar. ORICE DISCUTIE ESTE INUTILA !

# Bravo date 8 May 2017 15:07 +3

Scarbele pamantului , in 99,9 % din cazuri greselile sunt de fapt abuzuri clare dupa care trebuie sa platim noi fraierii statului ? Gata cu prosteala , sa plateasca daca a dat decizie anapoda .Sa ii vedem atunci pe acoperitii din campul tactic , mai fac nazbatii ? Unde sunt tinerii liberi si tembeli ? Pentru asta nu se iese in strada ?

# Vladimârrr...!!! date 8 May 2017 15:08 +5

Dacă mai era nevoie și de o culme a ridicolulu a absurdului și a nesimțirii, acum este pe cale sa se stabilească. Niște autentici iresponsabili (aici ȘI in sensul lipsei de răspundere profesuonală) clamează absolut aberant ca ar raspunde cumva de oalele sparte de ei, oale plătite pana acum, exclusiv de nevoiașii neamului, din banii rămași după ce le-au umplut nesatulele lor mațe ...

# profresionalism date 8 May 2017 16:40 0

Sa plateasca statul pentru pentru erori/ orori sistemice insa greselile individuale trebuie asumate si sanctionate. Cand ai arestat, chiar si pentru o zi un om care pana la urma s-a dovedit nevinovat, trebuie sa platesti pentru privare de libertate. Chiar asa simplu e, oamenii astia nu realizeaza consecintele deciziilor lor? Nu pricep ca ajung sa decida asupra vietilor oamenilor?

# pt bravo date 8 May 2017 16:41 -4

dar dvs. de ce nu iesiti in strada daca apreciati ca este o cauza pt care ar trebui facut un astfel de demesr? :o :o :o

# Pantera Roz date 8 May 2017 17:13 +2

Cristian Pup , daca-i asa convins si calca tzantzosh pe drumul dreptatii atunci nu vad de ce-l deranjeaza sa raspunda si financiar pt. grelile facute ! De ce sa platim noi, popporul pt. greselile lor ? Cand vin amenzile d ela CEDO ei arata spre noi sa platim ceea ce nu-i corect. Oricare din noi daca greseste la locul sau de munca , plateste din toate pdv , disciplinar , financiar, etc.

# Ghita Bizonu' date 8 May 2017 17:51 -1

Si in ce constau sanctiunile alea? In stop cariera mori bun in postua asat? Recucerea salariului cu 2 gradatii timp de 6 luni? Mitare disciplinara? Desfacerea contractului de munca?! Si auzi magaire - sa invice imunitatea! Ba judecatorasilor in tariel alea ecista si imunitate patrlamentara ba nescolitilor !!!

# Ghita Bizonu' date 8 May 2017 17:57 +3

Greseli? Da pot fi greseli. Insa nu cadn fapat nu exista sau legea nu prevede! Aici este abuz si poate incompetenta. da, pot fi eroro . Martori care mint, asemanari prea mari, probe inselatoare. Insa cand se ascund probele, se falsifica samd este abzu! Si cel care a abuzat trebuie sa plateasca! Din banii lui! Si poi ptr abuz sa sufere si rigorile legii ca d;aia cica e stat de drept nu?!

# Edelweiss - Zicălaș de ocări și sudălmi din Bukowina date 8 May 2017 21:03 +4

Nu vor și pace bună să răspundă pentru destinele și viețile asasinate! Vor să fie în continuare SEMIZEI care scuipă semințe în capul Dumnezeului. Ia încă o dată repostarea unui clip despre cât de „eficientă” este actuala „răspundere” a magistratului: „Ținț: „Există reglementat mecanismul de răspundere materială” / reporter: „Câte cazuri de magistrați aveți?” / Ținț: „Nu am cunoștință, poate știe Netejoru” / Netejoru: „Există mecanismul de răspundere materială dar nu avem statistici câți judecători au răspuns” / reporter: „Deci mecanismul este nefuncțional” / Netejoru: „Nu e nefuncțional, are aptitudinea de a fi aplicat” / alt reporter: „Care e termenul de răspundere materială?” și urmează o ... HALUCINANTĂ ȘI ULUITOARE SCENĂ DE TEATRU KABUKI CU PITICI PROȘTI de la CSM și IJ. // link: https://www.youtube.com/watch?v=Y7zorJf1xmU

# Valter COJMAN date 9 May 2017 06:39 0

In Romania, atata timp cat justitia, serviciile secrete si speciale nu sunt reformate de la zero, nimic nu va merge bine. Reforma trebuie sa contina si scoaterea acestora de sub conducerea guvernului si presedintiei si sa raspunda obligatoriu doar in fata parlamentului iar, Legea raspunderii magistratilor, trebuie sa prevada, pe langa despagubirile pe care trebuie sa le plateasca, pedepse triple pentru magistrati, juristi si alte persoane care lucreaza cu legea (fata de cetateanul de rand), tocmai ca sunt in cunostiinta de cauza. In final, legea trebuie sa se aplice retroactiv pentru ultimii 10 ani pentru ca statul sa recupereze toate prejudiciile aduse de procurori si judecatori in aceasta perioada, prejudicii care sunt de peste 60 milioane de euro.

# Zambila date 9 May 2017 09:53 0

Lucaciuc in marea sa nesimtire simte nevoia sa mai iasa in spatiul public? Mie mi-ar crapa obrazul de rusine gandindu-ma la cate a facut homo-judex Lucaciuc in perioada cat a fost presedintele Tribunalului Arad. Rusine, Stefane!

# Narcisa date 9 May 2017 09:58 +1

RUSINE, Stefane!!! De trei ori rusine! Mai ai constiinta sau ti-a murit in perioada cat ai condus Tribunalul Arad?

# bogdan date 9 May 2017 13:41 +2

SERIOS TU ! Cercetarea disciplinara e tot o formă de raspundere ? Ei n-am stiut !!! Dar hai sa facem schimb de raspunderi, NU vreti ? Adica, voi magistratii sa mergeti la inchisoare fie pe arest preventiv (intre 3 si 10 luni anume sa nu fie depasita durata rezonabila !!!), fie condamnati (intre 3-7 ani), iar noi sa fim: mustrati, sa ni se dea avertisment sau cea mai crunta dintre pedepse - sa ni se desfaca contractul de munca !!! CE SPUNETI ? SUNTETI DE ACORD ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2025 – Nicusor recunoaste ca o arde prin instante in orele de program (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva