18 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SORA LUI IONUT MATEI LUCREAZA LA PLICUSOR – Dosarul primarului Capitalei Nicusor Dan format dupa denuntul unor parlamentari PSD este instrumentat de procuroarea PICCJ Daniela Matei, sora fostului temut judecator ICCJ Ionut Matei. Trimisa de DNA la PICCJ, cauza se afla in faza in rem: “Se efectueaza urmarirea penala pentru savarsirea faptelor de fals in declaratii, inselaciune, exercitare fara drept a unei profesii sau activitati si spalare a banilor” (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 November 2021 13:58
Vizualizari: 6041

Primarul general al Capitalei Nicusor Dan (foto), zis “Plicusor Ban”, a ajuns la mana procuroarei Daniela Matei, nimeni alta decat sora fostului temut judecator Ionut Matei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Caci sora lui Ionut Matei este cea care instrumenteaza dosarul format la PICCJ dupa denuntul depus de mai multi parlamentari PSD impotriva lui Nicusor Dan privind “Afacerea Caine” referitoare la interventiile primarului general al Capitalei pentru ca Primaria Sectorului 4 sa nu demoleze o constructie ridicata in Parcul Oraselul Copiilor de omul de afaceri Mihai Mitrache, zis “Caine”, dar si in legatura cu declaratiile de avere ale edilului in care ar fi fost mascate o serie de mite prin acte fictive de donatie.


 

Stadiul dosarului lui Nicusor Dan a fost dezvaluit de avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul parlamentarilor care au formulat denuntul, printre care Daniel Zamfir si Robert Cazanciuc. Astfel, in 3 noiembrie 2021, Piperea a fost informat de procuroarea de caz Daniela Matei si sefa Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ, procuroarea Adriana Denisa Cristodor, ca in dosarul nr. 230/P/2021 se efectueaza urmarirea penala doar cu privire la savarsirea faptelor de fals in declaratii, inselaciune, exercitarea unei profesii sau activitati si spalare de bani, nefiind deci inceputa urmarirea penala impotriva lui Nicusor Dan (vezi facsimil):

In referire la cererea formulata de dumneavoastra, va facem cunoscut faptul ca in cauza se efectueaza urmarirea penala pentru savarsirea faptelor de fals in declaratii, prev. de art. 326 C.pen., inselaciune, prev. de art. 244 alin. 1-2 C.pen., exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati, prev. de art. 348 C.pen. si spalare a banilor, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019”.

 


 

La DNA, Nicusor Dan a primit clasare


Dosarul lui Nicusor Dan a fost format in septembrie 2020, in urma unui denunt al mai multor parlamentari PSD. Denuntul (atasat la finalul articolului) a fost depus la DNA, insa o parte a cauzei a fost declinata in vara acestui an la PICCJ. Concret, asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in iulie 2021 (click aici pentru a citi), prin ordonanta din 214/P/2020 din 25 iunie 2021 (ce poate fi cititia la finalul articolului), procuroarea DNA Gabriela Albu a dispus clasarea faptelor de trafic de influenta, santaj, luare de mita precum si instigare la abuz in serviciu, dar a disjuns catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie partea din dosar continand acuzatiile de fals in declaratii, exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati, spalare de bani si inselaciune. Motivul l-a constituit lipsa competentei DNA in instrumentarea unor asemenea fapte:

„Fata de aspectele constatate, respectiv ca in extrasele de cont predate de ANASTASIU Michael-Dragos si POPA Laurentiu-Nicolae sumele, despre care numitul DAN Nicusor-Daniel a completat in declaratia de avere ca i-au fost donate, figureaza ca fiind donate pentru campania electorala a Uniunii Salvati Bucurestiul, coroborat cu faptul ca din extrasul de cont predat de AZOITEI Lucian rezulta ca suma de 7000 lei, care de asemenea se regaseste in declaratia de avere a numitului DAN Nicusor-Daniel, a fost transferata in contul Asociatiei G2, se va dispune disjungerea cauzei si declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, caruia ii revine competenta de instrumentare conform art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penala, in vederea continuarii cercetarilor sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii, prev. de art. 326 din Codul penal.

De asemenea, cu privire la sumele de bani luate cu titlu de imprumut de numitul DAN Nicusor Daniel, conform contractelor incheiate cu SIMION Stefania-Georgiana, respectiv cu TEODORESCU Nicoleta si, in temeiul carora Autoritatea Electorala Permanenta i-a restituit acestuia sumele aferente cheltuielilor facute in campania electorala pentru alegerile autoritatilor administratiei publice locale din anul 2020, intrucat au rezultat date ca aceste contracte au fost incheiate in mod fictiv, se va dispune disjungerea cauzei si declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, caruia ii revine competenta de instrumentare conform art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penala, in vederea continuarii cercetarilor sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in declaratii, prev. de art. 326 din Codul penal si inselaciune, fapta prev. de art. 244 alin. 1, 2 din Codul penal.

In ceea ce priveste celelalte infractiuni sesizate, respectiv exercitarea fara drept a unei profesii sau activitati si spalare de bani, prev. de art. 348 din Codul penal si art. 49 din Legea nr. 129/2019, fapte presupus a fi comise de catre numitul DAN Nicusor-Daniel, acestea nu sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, drept care se va dispune disjungerea cauzei si declinarea competentei de solutionare in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, caruia ii revine competenta de instrumentare conform art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penala”.


Prezentam denuntul formulat in septembrie 2020 impotriva primarului general al Capitalei Nicusor Dan:


 

 


* Cititi aici integral ordonanta procuroarei DNA Gabriela Albu care a dispus clasarea unor acuzatii impotriva lui Nicusor Dan si declinarea la PICCJ a unei alte parti din dosar

Comentarii

# santinela date 8 November 2021 07:46 +10

Daca si sora are mintea lui Matei,zis nulitatea absoluta ,fost la ICCJ,atunci treaba este ca si rezolvata.Plicusor nu va pati evident nimic fiindca asa-i ordinul !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva