SRI CONDAMNAT IN CAZUL BIRSAN – Fostul premier Victor Ciorbea, convins ca Serviciul Roman de Informatii a incalcat legea in cazul judecatorului Birsan: "E clar ca se urmareste o musamalizare, e clar ca au existat mandate de ascultare.. si acestea au fost puse in mod ilegal in executare! Prin declaratiile judecatorului Birsan puteau sa iasa inca de pe acum la iveala incalcarile flagrante ale autoritatilor romane"
Fostul premier Victor Ciorbea are certitudinea ca mandatele de interceptare in cazul judecatorilor Corneliu si Gabriela Birsan au fost puse ilegal in executare de catre Serviciul Roman de Informatii. Intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, 15 mai 2013, la Palatul Parlamentului, impreuna cu senatorii liberali Sorin Rosca Stanescu, Sorin Iliesiu si Corneliu Dobritoiu, fostul premier a evidentiat aspecte logice din care ar putea sa reiasa ca intr-adevar mandatele de interceptare au fost incuviintate in perioada in care judecatorii Birsan beneficiau inca de imunitate. Victor Ciorbea este convins ca in cazul in care judecatorul CEDO Corneliu Birsan ar fi audiat de comisia senatoriala speciala care ancheteaza legalitatea interceptarilor realizate in cazul judecatorilor Birsan, ar iesi la iveala "incalcarile flagrante" ale autoritatile romane. Mai mult, Victor Ciorbea considera ca cei care s-au opus acestor audieri au avut tocmai interesul de a musamaliza modul de operare al serviciilor speciale.
Victor Ciorbea: "Comisia noastra trebuia sa verifice daca a existat vreo interceptare telefonica a lui sau a sotiei chiar pana la 29 noiembrie 2011, pentru ca pana la 29 noiembrie si sotia beneficia de imunitate totala"
De asemenea, Victor Ciorbea a explicat ca la trei reuniuni consecutive ale comisiei s-a refuzat audierea judecatorului Birsan, iar in acelasi timp s-a cerut confidentialitate totala in ceea ce priveste lucrarile acestei comisii: "Eu am credinta ca exista o foarte mare probabilitate, daca nu chiar certitudine, ca au existat mandate de ascultare si in acelasi timp acestea au fost puse in mod ilegal in executare, cu incalcarea prevederilor acestui protocol care consacra imunitatea jurisdictionala a judecatorului Birsan si, respectiv, a sotiei lui. Comisia noastra trebuia sa verifice daca a existat vreo interceptare telefonica a lui sau a sotiei chiar pana la 29 noiembrie 2011, pentru ca pana la 29 noiembrie si sotia beneficia de imunitate totala. Ori daca va amintiti bine tot scandalul privitor la asa zisele fapte de coruptie savarsite de doamna Birsan a avut loc pe timpul verii, si audieri la DNA si mass-media, care era prezenta peste tot, etc. Eu am aceasta credinta ca exista o foarte mare probabilitate, daca nu certitudine ca au existat mandate de ascultare, si in acelasi timp acestea au fost puse in mod ilegal in executare cu incalcarea prevederilor acestui protocol care constata imunitatea constitutionala a judecatorului Birsan si a sotiei lui. Ca atare, nu as spune neaparat ca e vorba de conducerea PSD, eu discut de cei in cauza, de cei opt (n.red. - parlamentari) care au refuzat audierea judecatorului la trei reuniuni consecutive. Am cerut sa incepem cu acest lucru, nu s-a putut. Primul pas, vorbesc din ceea ce s-a intamplat in Comisie, a fost impiedicarea de a ajunge domnul Rosca Stanescu, care era initiator, in functia de presedinte. Apoi a fost regulamentul, care a stabilit confidentialitate totala si asa mai departe".
Victor Ciorbea despre audierea profesorului Corneliu Birsan: "Prin declaratiile sale puteau sa iasa inca de pe acum la iveala incalcarile flagrante de catre autoritatile romane a imunitatii diplomatice"
De altfel, in ceea ce priveste presupunerea ca activitatea desfasurata de Comisia senatoriala prin audierea profesorului Birsan ar impiedica derularea actului de justitie reprezinta, in opinia fostului premier Ciorbea, intentia clara a unui grup de oameni de a musamaliza intregul demers in asa fel incat sa nu fie devoalate incalarile flagrante ale serviciilor de informatii in cazul judecatorilor Birsan: "Am cerut audierea, ni s-a spus sa facem o adresa, am facut, am cerut informatii si trebuia sa se pregateasca de audiere in fata comisiei, apoi am vorbit cu avocatul domnului Birsan, care ne-a spus foarte clar ca domnul Corneliu Birsan este dispus sa vina in fata onoratei Comisii in orice moment pentru a raspunde la toate intrebarile si cu privire la toate aspectele care il vizeaza in cauza. Deci, asa zisul pretext al afectarii actului de justitie este mai mult decat vizibil, e clar ca se urmareste o musamalizare, e clar ca au existat inregistrari telefonice inainte de 29 noiembrie si ale lui si ale sotie. Este la fel de clar ca sunt posibile inregistrari chiar si dupa acea data, ma rog, in privinta sotiei se puteau realiza, dar este posibil sa fi continuat si cu judecatorul. Insa pana la 29 august am certitudinea ca acestea au existat. De aceea, cei 8 nu au vrut nicidecum sa il audiem pentru ca prin declaratiile sale puteau sa iasa inca de pe acum la iveala incalcarile flagrante de catre autoritatile romane a imunitatii diplomatice".
Victor Ciorbea: "Se pare ca s-a dat chiar mandat de siguranta nationala, ceea ce rezulta si din raspunsul profesorului Birsan prin avocatul sau"
Totodata, fostul premier Victor Ciorbea a subliniat ca rolul principal al Comisiei senatoriale era de a stabili legalitatea interceptarilor realizate in cazul judecatorului CEDO Corneliu Birsan si ale sotiei acestuia, judecatoarea Gabriela Birsan: "Nu puteam noi sa incalcam intr-un fel, sa impiedicam derularea actului de justitie din moment ce noi ne ocupam de un singur aspect: Ati emis mandate inainte de 29 noiembrie 2011 sau nu?...cu privire la sotie sau nu si ce audieri aveti. Cu ce incalcam noi efectuarea actului de justitie in acest caz, cand CEDO a spus clar: judecatorul Birsan are in continuare pana in decembrie, cand ii expira mandatul, imunitate, sotia lui nu mai are incepand cu data de 29 noiembrie 2011. Deci, aceste aspecte puteam sa le verificam foarte usor. Trebuia doar sa il audiem pe profesor si apoi sa cerem relatii in legatura cu cele doua inregistrari, cele doua aspecte, daca au fost inregistrari si daca da, pe ce temei. Se pare ca s-a dat chiar mandat de siguranta nationala, ceea ce rezulta si din raspunsul profesorului Birsan prin avocatul sau".
Victor Ciorbea are convingerea ca indiferent ce s-ar intampla in cazul comisiei speciale de anchetare a legalitatii interceptarilor realizate in cazul judecatorilor Birsan, daca se va desfiinta sau nu, profesorul Corneliu Birsan va merge la CEDO pentru a se dovedi daca i-a fost incalcata sau nu imunitatea si daca intr-adevar SRI a pus ilegal in executare mandatele de interceptare in cazul acestora: "Adevarul pana la urma se va afla. Il cunosc pe profesorul Birsan de peste 30 de ani si domnia sa in mod cert va merge cu toate la CEDO, cum a facut si cu acel aspect de ridicarea imunitatii, si se va stabili in penal si in civil ce s-a intamplat. Nu se va lasa pana la capat. Numai ca in loc sa o faca Senatul sau Parlamentul, se va face de catre CEDO peste cativa ani. Si in plus, ce ma doare cel mai tare e ca Senatul si Parlamentul in ansamblu au ratat inca o ocazie ca totusi au un pic de rol in viata politica romaneasca".
Sorin Rosca Stanescu: Firul duce la Basescu si SRI"
La randul sau, senatorul PNL, Sorin Rosca Stanescu a sustinut in timpul conferintei de miercuri, 15 mai 2013, de la Parlament ca se poate specula ca motivul pentru care partenerii USL au blocat activitatea comisiei "Birsan" are legatura cu premierul Victor Ponta si directorul SRI, George Maior: "Firul duce la Basescu si SRI".
Amintim ca parlamentarii liberalii au demisionat marti, 14 mai 2013, din cadrul comisiei de ancheta privind interceptarea judecatorului Birsan. Este vorba despre Sorin Rosca Stanescu, Sorin Iliesiu, Corneliu Dobritoiu si Victor Ciorbea. Victor Ciorbea a explicat miercuri, 15 mai 2013, ca indiferent ce se va intampla cu comisia dupa plecarea membrilor PNL, mandatul de la Senat va trebui dus la indeplinire: "Ne-am retras, am demisionat, avem motive certe. Se poate inmormanta oricand si subiectul, si comisia si orice ancheta in cadrul comisiei. Daca ai in componenta (n.red - comisiei speciale) juristi si ai primit un mandat de la Senat, il duci la indeplinire".
Plenul Senatului a aprobat in data de 8 aprilie 2013, la initiativa senatorilor PNL Sorin Rosca Stanescu si Corneliu Dobritoiu, infiintarea Comisiei de ancheta a legalitatii interceptarilor realizate in cazul judecatorului roman la CEDO, Corneliu Birsan, si a sotiei acestuia, judecatoarea Gabriela Birsan. Obiectivele comisiei constau in inventarierea si studierea tuturor documentelor privind acest caz, verificarea modului in care s-au dat autorizatiile de interceptare la Inalta Curte de Casatie si Justitiei si avizul de la CSM pentru perchezitie in conditiile in care exista imunitate diplomatica, precum si audierea tuturor celor implicati, incepand cu judecatorii Corneliu si Gabriela Birsan si anchetatorii, inclusiv a politistilor judiciaristi care au fost la perchezitia domiciliara, judecatori de la ICCJ si reprezentanti ai SRI-ului (institutia care a realizat interceptari in afara tarii, ale mesajelor din calculator si conversatiilor de pe telefonul de la Strasbourg a judecatorului european Corneliu Birsan).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ioan Duscas
15 May 2013 19:46
+10
# Danaletzul pupinos
16 May 2013 09:51
+6
# unul din lumea cea mare
15 May 2013 19:52
+3
# observatorul
15 May 2013 20:00
-3
# nicolae
15 May 2013 20:25
+11
# Mihai Cosmin Corobea
4 June 2013 15:30
0
# Mihai
4 June 2013 15:32
0
# Marian
4 June 2013 15:34
0
# Gold Press Media
12 June 2013 23:33
0