23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SUBRETA AMERICANILOR A FOST PUSA LA PUNCT – Presedinta CSM Lia Savonea a zdrobit-o pe ministresa Justitiei Ana Birchall pe tema foii de parcurs primite de la Procurorul General al SUA: „CSM are obligatia s-o cunoasca. Independenta justitiei e cea mai importanta componenta a statului de drept... Nu va mai victimizati in chestiuni atat de serioase”. Birchall a balmajit ca a avut cu americanii doar „un dialog absolut normal in combaterea coruptiei si a criminalitatii”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

18 September 2019 17:47
Vizualizari: 11564

Sedinta de pomina lumii marti, 17 septembrie 2019, in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Ministresa Justitiei Ana Birchall (foto 1) n-a mai stiut pe unde sa scoata camasa cand presedinta CSM Lia Savonea (foto 2), profesorul Victor Alistar (foto 3) – membru CSM din partea societatii civile – si judecatoarea Gabriela Baltag i-au cerut insistent, timp de peste 30 de minute, sa spuna cu subiect si predicat ce contine foaia de parcurs primita din partea Procurorului General al SUA (click aici pentru a citi), precum si daca aceasta foaie de parcurs interfereaza in vreun fel cu independenta justitiei romane.


La randul ei, cu o indaratnicie demna de cauze mai bune, ministresa Justitiei a pus aceeasi placa pe care o puneau sefii SRI Eduard Hellvig si Florian Coldea atunci cand erau luati la intrebari despre protocoalele secrete si alte nenorociri: ea, Ana Birchall, a respectat cu sfintenie legea, acea foaie de parcurs nefiind altceva decat un aspect al colaborarii dintre Romania si SUA, in cadrul parteneriatului strategic, pe teme precum combaterea criminalitatii informatice, a traficului de persoane etc. In plus, in cazul in care CSM vrea sa afle mai multe detalii, sa faca bine si sa trimita solicitare scrisa catre Ministerul Justitiei, a adaugat Birchall, incercand sa expedieze aceasta tema nevralgica. Totusi, presedinta CSM Lia Savonea, impreuna cu judecatoarea Gabriela Baltag, dar si cu reprezentatul sociatii civile din Consiliu, Victor Alistar, nu s-au dat batuti, atragandu-i atentia ca este de datoria CSM sa cunoasca fiecare detaliu legat de poruncile pe care americanii i le-au dat Anei Birchall, in conditiile in care, prin Constitutia Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

Mai mult: Gabriela Baltag i-a propus Liei Savonea ca CSM sa trimita o adresa catre Guvern, prin care sa intrebe ce mandat a avut Ana Birchall in legatura cu primirea celebrei foi de parcurs.

In apararea Anei Birchall au sarit cunoscutii judecatori boicotisti Andrea Chis si Mihai Balan, zis „Mutulica”. Oricat ar parea de bizar, Chis a sustinut ca solicitarea judecatoarei Baltag este o imixtiune in treburile Guvernului. La randul lui, Balan s-a aratat ofensat de insistenta cu care Consiliul Superior al Magistraturii a tratat tema foii de parcurs.

Redam cele mai importante pasaje din confruntarea Anei Birchall cu membrii CSM:

Lia Savonea: Eu as vrea sa ne clarifice doamna ministru cateva aspecte. Doamna ministru poate sa ne spuna cateva cuvinte. Daca a existat o astfel de discutie, daca exista o astfel de foaie de parcurs, trebuie sa precizam din capul locului: Consiliul Superior al Magistraturii nu cunoaste, nu a fost implicat, nu a fost invitat intr-o astfel de procedura, activitate – cum s-o numi.

Ana Birchall: In primul rand, eu nu cunosc aceasta solicitare – nu mi-a fost adresata si transmisa inainte – si rog respectuos sa-mi dati ragazul necesar sa va raspund in scris, cu datele necesare. Dar, pentru a informa inclusiv pe cei care se uita la noi, va pot invedera faptul ca, in calitatea mea de viceprim-ministru pentru parteneriate strategice, am sustinut intotdeauna si voi continua sa sustin dezvoltarea, aprofundarea si consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, asa cum am sustinut dezvoltarea, aprofundarea si consolidarea oricarui parteneriat strategic sau relatie speciala pe care Romania o are, pentru ca era in portofoliul meu. In calitate ministru al Justitiei, sunt obligata sa dezvolt, aprofundez si sa consolidez orice parteneriat si relatie bilaterala pe care Ministerul Justitiei o are cu orice institutie, organism international sau tara. Daca inteleg eu bine din scrisoarea, sunt surprinsa si mahnita, pentru ca este putin necolegial, avand in vedere ca aceasta solicitare a venit pe 13, dumneavoastra ati facut ordinea de zi, n-a fost trecuta pe ordinea de zi. Insa am invederat ca exista macar posibilitatea. Dar eu va spun din cateva date pe care le-am obtinut acum, foarte repede, si va spun sincer ca Statele Unite (daca cererea respectiva se refera la Statele Unite), va spun ca noi avem o colaborare bilaterala foarte...

Lia Savonea: Stati putin! Raspundeti la intrebare!

Ana Birchall: Raspund asa cum consider eu.

Lia Savonea: Aici era in discutie daca dumneavoastra ati conceput impreuna... Eu asa am inteles...

Ana Birchall: Sa vad si eu acest text si va voi raspunde in scris.

Lia Savonea: Foaie de parcurs pentru statul de drept... Cred ca nu este greu sa va concentrati putin, sa va ganditi, sa va amintiti daca ati facut un asemenea document privitor la statul de drept din Romania.

Ana Birchall: Eu voi avea discutii orice stat, orice organism si orice institutie internationala. V-am invederat faptul ca in iunie am fost la Bruxelles si am avut discutii tehnice pentru MCV. Deci revenind la relatia cu Statele Unite, va pot spune ca prin Ministerul Justitiei (si ar trebui sa stiti, conform datelor statistice; dar o sa va raspund si in scris), autoritatile competente in combaterea acestor forme grave de criminalitate (pentru ca parteneriatul cu Statele Unite are o componenta importanta pentru combaterea criminalitatii pe mai multe aspecte) – si ma refer aici la DIICOT, la Parchet (n.r. Parchetul General) si la DNA – deruleaza activitati de cooperare cu diverse agentii de aplicare a legii din Statele Unite, in cadrul procedurilor de realizare a asistentei judiciare internationale si efectuarea de acte procedurale prin comisiile rogatorii. (...) (n.r. Birchall incepe sa prezinte cifre.) Eu cred ca este obligatia ministrului Justitiei sa aiba un dialog profesional si profesionist cu orice institutie internationala, cu orice organism international si cu orice stat, cu atat mai mult cu cat este vorba despre un partener strategic al Romaniei. Si a aprofunda si a dezvolta colaborarea in domeniul justitiei este o componenta importanta din parteneriatul strategic cu Statele Unite. Si va invederez faptul ca este unul, daca nu cel mai important parteneriat strategic pe care Romania il are. Deci, acestea fiind spuse, o sa va transmit toate datele necesare. Dar cred ca este important ca sa ne mentinem acest dialog. Va multumesc.

Lia Savonea: Va rog sa ne raspundeti la intrebarea formulata...

Ana Birchall: V-am raspuns.

Lia Savonea: Daca exista o foaie de parcurs agreata de dumneavoastra pe statul de drept din Romania.

Ana Birchall: Este un dialog absolut normal in combaterea coruptiei, in combaterea criminalitatii.

Lia Savonea: Cu da sau nu, doamna ministru, ca nu este greu sa va concentrati!

Ana Birchall: Doamna presedinte, cu tot respectul: cred ca nu sunt in fata unui pluton de executie cu da sau nu. Eu v-am raspuns asa cum consider eu, in calitate de ministru al Justitiei si conform realitatii. Eu, in calitate de ministru al Justitiei, am obligatia institutionala de a reprezenta ministerul in relatia cu tertii – inclusiv cu state cu care avem parteneriate strategice. Si va mai invederez inca o data faptul ca combaterea coruptiei, a criminalitatii informatice, a traficului de persoane, a criminalitatii transfrontaliere sunt componente importante din acest parteneriat strategic. Si da: il voi promova in continuare, printr-un dialog legal si institutional.

Lia Savonea: Intrucat independenta justitiei este cea mai importanta componenta din cele care intra in conceptul general de stat de drept, eu cred ca Consiliul Superior al Magistraturii are obligatia sa cunoasca. Si daca semnaleaza asemenea idei, asemenea posibile intelegeri, eu cred ca trebuie sa aiba o reactie, ca sa fie clarificate punctual chestiunile ridicate aici – respectiv daca dumneavoastra ati agreat cu partenerul strain (nu conteaza cine este acest partener; e vorba de atitudinea ministrului Justitiei din Romania), daca ati agreat o 'foaie de parcurs' pentru statul de drept din Romania.

Ana Birchall: Exista un dialog institutional legal, doamna presedinte. Si cred ca v-am spus totul. Si v-am rugat...

Lia Savonea: Dar raspundeti! Refuzati sa raspundeti la intrebare, doamna ministru.

Ana Birchall: Doamna presedinta, eu nici macar nu trebuia sa incerc un raspuns, pentru ca a fost lipsa de colegialitate ca nici macar sa nu ma anuntati, sa-mi dati posibilitatea sa va raspund institutional, cu datele necesare. Deci eu va invederez inca o data si va garantez – si in fata celor care se uita acum la noi – ca in ciuda demersurilor unor persoane de a pune la punct ministrul Justitiei, va garantez ca ministrul Justitiei a actionat si va continua sa actioneze cu profesionalism, responsabilitate si respectand legea. Deci este obligatia mea...

Lia Savonea: Va rugam sa nu va mai victimizati in chestiuni atat de serioase.

Ana Birchall: Este obligatia mea – tot atat de serioasa – de a reprezenta Romania si Ministerul Justitiei, pe linia justitiei, in orice relatie internationala, avand un dialog deschis, transparent si onest. Si va voi raspunde in scris la acest aspect.

Lia Savonea: Membrii Consiliului prezuma ca dumneavoastra puteti sa faceti un efort, sa va amintiti daca in imprejurari oarecare ati agreat, ati angajat o foaie de parcurs pentru statul de drept din Romania cu vreun partener strain.

Ana Birchall: In orice situatie, am angajat (si nu stiu daca membrii Consiliului prezuma sau nu)... Sa stiti, dragi colegi, ca acum o tara intreaga vede exact ca ministrul Justitiei este pus la punct pentru simplul fapt ca reprezinta Ministerul Justitiei, asa cum este obligat legal, in orice relatii cu terti – fie institutii, fie tari. Si eu va garantez ca voi continua sa reprezint Ministerul Justitiei in orice discutie care angajeaza lupta impotriva coruptiei, combaterea criminalitatii si tot ce tine de activitatea Ministerului Justitiei.

Lia Savonea: Consiliul Superior al Magistraturii (garantul independentei justitiei) a adresat o intrebare foarte simpla ministrului Justitiei...

Ana Birchall: Si eu va voi raspunde, doamna presedinta, daca imi dati acest ragaz, ca sa pot sa va prezint documentele necesare. In China...

Lia Savonea: Foaia de parcurs, doamna ministru!

Ana Birchall: Da, doamna. Face parte din orice demers de a sta de vorba cu orice tara sau institutie. Deci cu China vom avea o intalnire, pentru ca ne luptam ca romanul care este in inchisoare in China sa poata sa beneficieze de dreptul legal de a-si executa pedeapsa in Romania. Dumneavoastra puteti sa spuneti ca daca noi ne angajam si am avut in tot aceasta perioada o corespondenta institutionala inseamna ca este foaie de parcurs? Daca eu stau de vorba cu institutiile din Statele Unite (si voi merge intr-o vizita la invitatia Procurorului General din Statele Unite si vom avea discutii aplicate despre cum putem colabora pentru a intari lupta impotriva coruptiei, pentru a combate criminalitatea – cibernetica, traficul de persoane si altele), asta inseamna ca daca agreem impreuna un mod de lucru, dumneavoastra il condamnati? As fi extrem de surprinsa daca membrii CSM ar condamna aceste demersuri.

Lia Savonea: Tot ce ati enumerat dumneavoastra se incadreaza in limitele cooperarii judiciare internationale.

Ana Birchall: Exact. Si tocmai de aceea v-am spus ca va voi raspunde in scris. Si pe mine ma deranjeaza aceasta maniera...

Lia Savonea: Nu mai fiti deranjata ca nu e locul unde sa fiti deranjata.

Ana Birchall: Ma deranjeaza aceasta maniera, cand dumneavoastra ati intocmit ordinea de zi, ati avut aceasta solicitare din 13 [septembrie] si nu ati pus-o pe ordinea de zi, ca nu ati considerat-o neaparat atat de esentiala din punctul de vedere al timpului, dar astazi solicitati suplimentarea (n.r. a ordinii de zi), fara sa-i dati posibilitatea ministrului Justitiei sa poata sa vina sa prezinte membrilor CSM datele care stau la baza acestei colaborari institutionale cu un partener strategic, este o modalitate de care eu, personal, ma dezic. Eu n-as fi facut niciodata asa ceva la Ministerul Justitiei – sa pun pe ordinea de zi ceva, sa fac o ordine de zi si dupa aceea, avand acea cerere la momentul la care am alcatuit ordinea de zi, dupa aceea, imediat, in sedinta, ca si cum este de esenta timpului. V-am spus de la inceput ca n-am niciun fel de problema sa va raspund. V-am raspuns si acum si va voi raspunde si in scris. Dar este absolut de condamnat, din punctul meu de vedere, aceasta maniera de a incerca sa punem la colt ministrul Justitiei doar pentru ca are o relatie institutionala cu Statele Unite – de exemplu – pentru a atinge un obiectiv.

Lia Savonea: Chiar va solicit, va pun in vedere la modul cel mai ferm sa nu distorsionati, sa nu adaugati cuvinte, sa nu le dati alt sens. Ati fost intrebata foarte clar daca, alaturi de partenerii dumneavoastra (indiferent care sunt ei si de unde ar fi – fara sa conteze), ati facut o foaie de parcurs pentru statul de drept din Romania.

Ana Birchall: Uitati: de exemplu, cu Comisia [Europeana].

Lia Savonea: Cu Comisia sunt alte relatii!

Ana Birchall: Nu, sunt aceleasi relatii si noi avem obligatii. Este o colaborare si noi avem obligatia – asumata de statul roman – de a intari parteneriatul strategic cu Statele Unite. Puneti dumneavoastra, CSM-ul, in discutie acest obiectiv important care sta la baza parteriatului strategic cu Statele Unite (si anume: de a intari combaterea criminalitatii)? Eu v-am rugat pe dumneavoastra sa ne dati ragazul necesar si sa va raspundem in scris. Va vom raspunde in scris asa cum consideram noi, la Ministerul Justitiei. Daca nu sunteti multumiti de raspuns, sigur ca puteti sa-l si criticati. Dar maniera asta de... Vreau sa mi se explice si mie ce era de esenta urgentei ca atunci cand ati intocmit ordinea de zi vineri si nu ati pus pe ordinea de zi acest lucru...

Lia Savonea: Acest lucru s-a abordat – a fost apreciat urgent, important si de esenta...

Ana Birchall: Va comunic ca pana la sfarsitul saptamanii va voi comunica tuturor membrilor CSM raspuns la aceasta solicitare.

Lia Savonea: Eu cred ca se poate raspunde foarte simplu si pe loc daca dumneavoastra ati agreat astfel de intelegeri... pot sa spun chiar oculte cu partenerii straini, indiferent cine sunt acestia. Daca nu sunt la vedere (si Consiliul joaca un rol foarte important in privinta apararii independentei justitiei in Romania)...

Ana Birchall: Sunt membru de drept in acest Consiliu si eu voi informa membrii Consiliului asupra realitatii – oricat de mult insinuati dumneavoastra si incercati sa... Eu nu va permit sa puneti la ministrul Justitiei. Ati solicitat suplimentarea ordinii de zi. Eu inteleg ca astazi trebuie sa fie un breaking news ca trebuie s-o puneti la punct pe Ana Birchall. Eu nu va dau aceasta satisfactie. Eu nu inteleg de ce nu puteti sa dati ragaz ministrului Justitiei sa va raspunda in scris la acest aspect.

Victor Alistar: Dati-mi voie sa reactionez la ceea ce ati spus dumneavoastra. Nimeni... cel putin nu a fost in intentia mea sa pun la punct pe nimeni. Iar CRJ-ul (n.r. Centrul de Resurse Juridice, ONG-ul care a solicitat suplimentarea ordinii de zi cu subiectul foii de parcurs) nu a pus in discutie daca ar fi fost vorba despre cooperare judiciara internationala sau asistenta juridica mutuala. Acestea sunt prerogative firesti. Ati facut o serie intreaga de acuzatii, absolut neacoperite...

Ana Birchall: N-am facut acuzatii. Mi-am spus punctul meu de vedere.

Victor Alistar: Solicitarea a fost legata avand in vedere ca in mass media...

Ana Birchall: Dumneavoastra reprezentati in cadrul Consiliului societatea civila.

Victor Alistar: Nu sunteti dumneavoastra chemata sa faceti asemenea aprecieri. Ce vreau sa spun este faptul ca esenta solicitarii a fost legata de faptul ca s-a scris in mass media ca era o foaie de parcurs legata de statul de drept.

Ana Birchall: Si cu ce sunt eu vinovata?

Victor Alistar: Daca aveti putina rabdare...

Ana Birchall: Puteti sa acordati dreptul si respectul Ministerului Justitiei sa poata sa va raspunda?

Victor Alistar: Dumneavoastra acordati celor din jurul dumneavoastra respectul?

Ana Birchall: Domnu' Alistar, haideti, ca nu suntem la televizor, la o emisiune!

Victor Alistar: Tocmai. Nu suntem in breaking news.

Ana Birchall: Exact. Oricat de mult va chinuiti sa-l faceti.

Victor Alistar: Bine. Nu cobor la nivelul acesta. Vreau sa clarific ca solicitarea organizatiei neguvernamentale respective (n.r. CRJ) a fost in contextul in care s-a spus ca s-a facut o foaie de parcurs in domeniul statului de drept, care are ca elemente esentiale domnia legii, independenta justitiei (ca o garantie a functionarii statului de drept)...

Ana Birchall: Valori fundamentale in care Romania crede si pe care le promoveaza, iar noi, la Ministerul Justitiei, suntem obligati sa le promovam in orice...

Victor Alistar: Iar CRJ-ul a intrebat daca CSM – ca si garant al independentei justitiei – cunostea despre acest lucru. Nu inteleg de ce aceasta reactie, pentru ca dumneavoastra ati clarificat ca nu exista decat preocupari pentru cooperare judiciara internationala si intarirea un parteneriat pe care, in general, societatea civila din Romania il sustine. Deci nu inteleg de unde atata inflamare.

Ana Birchall: Inflamarea de care vorbiti dumneavoastra se datoreaza faptului... Si nici macar nu este o inflamare; este o nemultumire fata de un gest necolegial. Daca era atat de importanta si de esenta timpului si a urgentei aceasta solicitare, o puneati oficial pe ordinea de zi, eu puteam sa ma prezint in fata membrilor CSM si a opiniei publice cu toate datele necesare. (...)

Victor Alistar: Nu ne faceti un proces de rea-intentie ca nu am ignorat solicitarea unei organizatii cu privire la atributiile Consiliului. Asta nu inteleg.

Ana Birchall: Iar eu nu m-am impotrivit sa raspund; doar v-am rugat respectuos sa-mi dati ragazul necesar sa pot sa adun aceste date...

Victor Alistar: Am spus eu ca nu sunt de acord? Discutia era daca e legat de statul de drept, care cuprinde independenta justitiei – atribut al CSM.

Ana Birchall: Eu va mai spun dumneavoastra ca orice relatie pe care Ministerul Justitiei o promoveaza are la baza si aceste valori fundamentale: statul de drept, domnia legii...

Gabriela Baltag: Noi credem ca partenerul strategic nu minte. Ca el vorbeste despre stat de drept pe o foaie de parcurs asumata de doamna ministru. Doamna presedinta, in acest context ar fi foarte bine sa lamurim un aspect: vrem sa stim ce mandat a avut doamna ministru, daca mandatul ei a fost in limitele constitutionale si legale. Si ar fi foarte bine, doamna ministru... (n.r. Birchall o intrerupe) Va rog sa nu vorbiti peste un judecator!

Ana Birchall: V-am rugat foarte mult sa dati ragaz Ministerului Justitiei...

Gabriela Baltag: Doamna presedinta, va rog foarte mult sa facem toate demersurile corespunzatoare, sa lamurim aceasta situatie aparent grava, prin demersuri inclusiv la Guvern, sa ne spuna primul-ministru daca are cunostinta despre aceasta initiativa a doamnei ministru, daca a primit vreun mandat in acest sens. Pentru ca, intr-o declaratie publica chiar a partenerului strategic, la intrebarea daca poate fi vazuta aceasta foaie de parcurs, se spune punctual ca daca reprezentantii partii romane vor pune la dispozitie, nu este niciun fel de problema. Si daca exista aceasta foaie de parcurs, va rugam sa faceti toate demersurile ca sa fie adusa in Consiliu.

Ana Birchall: Doamna presedinta, eu va rog respectuos pentru cei care se uita si pentru noi, aici: nu mai luati din context anumite afirmatii! Eu am fost invitata de catre Procurorul General al Statelor Unite sa merg in Statele Unite intr-o vizita de lucru, unde vom discuta aplicat ce trebuie facut pe cateva domenii – domenii care sunt cuprinse in combaterea criminalitatii. Acest dialog institutional, de cooperare normala, intre Ministerul Justitiei si terte persoane, institutii sau tari, este ceva de condamnat? Daca noi, in pregatirea acestei vizite, avem o agenda, este cumva de condamnat? Nu asa se face o deplasare? Nu asa se face o discutie? Mai ales cand in acest parteneriat strategic avem elemente de esenta functionarii statului de drept in Romania! Si avem atat de multe cooperari bilaterale: pe combaterea criminalitatii, a crimelor din domeniul informaticii, a traficului de persoane... Eu tocmai de aceea v-am rugat sa ne permiteti sa va raspundem exact, institutional, ce inseamna acest lucru. Vad ca dumneavoastra in continuare doriti un raspuns de la mine: da sau nu. Si eu refuz din principiu ca sa cad in aceasta capcana, sa raspund cu 'da' sau 'nu'.

Dar va asigur ca oricate demersuri aveti dumneavoastra dreptul sa le faceti (si le veti face), niciodata n-o sa vedeti la ministrul Justitiei, Ana Birchall, incalcand legea. Oricat de mult se chinuie X sau Y. Pentru ca am actionat si voi actiona in continuare cu profesionalism, responsabilitate, pentru a asigura domnia legii in Romania si a reprezenta acest minister cu cinste. Chiar daca – de exemplu – din 24 aprilie functioneaza numai intr-un ministru, fara a avea un secretar de stat. Si atunci sa nu ma mai criticati ca de ce anumite lucrari sunt poate putin mai intarziate ca si termen. Deci eu nu refuz (Doamne, fereste!) si sper sa nu ajungem la aceste discutii ca eu refuz sa raspund. M-a suparat maniera in care s-a inteles sa se suplimenteze ordinea de zi cu un aspect care – la intocmirea ordinii de zi de catre dumneavoastra, vineri sau luni – nu a fost considerat atat de urgent. Va garantez ca n-am niciun fel de problema in a va raspunde inclusiv in scris. Si cand o sa puneti pe ordinea de zi si vreti sa chestionati si sa interogati ministrul Justitiei cu orice intrebare, va stau la dispozitie fara niciun fel de indoiala. Va multumesc.

Andrea Chis: Eu vreau doar sa lamuresc un lucru: colega (n.r. Gabriela Baltag) a cerut sa se faca o adresa la Guvern daca ministrul Justitiei are sau nu mandat din partea primului-ministru. Eu cred ca asta nu intra in atributia CSM-ului, daca chiar intentionati sa faceti o astfel de adresa. Sa supunem la vot acest lucru! Pentru ca mie mi se pare ca intervenim in activitatea Guvernului.

Gabriela Baltag: La fel de bine, puteti spune ca ministrul intervine in activitatea Consiliului. Cam asa se pune problema. Trebuie sa vedem limitele. Daca exista o foaie de parcurs, exista la Guvern.

Andrea Chis: Trebuie sa ne mentimem pe o linie neutra si sa nu ne amestecam in activitatea Guvernului. Pentru ca dumneavoastra ati cerut sa facem adresa catre primul-ministru, sa-l intrebam daca a mandatat ministrul Justitiei sa faca asa ceva. Eu cred ca asta tine de activitatea Guvernului, care este o cu totul alta putere.

Lia Savonea: Noi vrem sa vedem – dimpotriva – daca nu cumva Guvernul s-a amestecat in problemele justitiei fara ca macar justitia sa fie consultata.

Andrea Chis: Atunci trebuie puneti-o intr-o cheie de afectarea independentei, dar nu de activitatea interna a unei alte puteri!

Lia Savonea: De fapt, aici e discutia. Nimeni nu pune in discutie cooperarea judiciara...

Ana Birchall: Este exclusiv legat de vizita mea in Statele Unite, raspunzand la intrebarea Procurorului General pe temele pe care le vom avea in mod normal de discutat pe agenda.

Lia Savonea: Ambasadorul Statelor Unite la Bruxelles a spus textual de existenta acestei foi de parcurs.

Ana Birchall: Va rog sa-l intrebati! Eu nu pot sa raspund in numele unei alte persoane.

Lia Savonea: A gresit?

Ana Birchall: Va rog sa adresati aceasta intrebare domnului ambasador.

Lia Savonea: Problema este foarte serioasa si trebuie tratata ca atare.

Ana Birchall: Si este tratata cu maxima seriozitate. (...)

Victor Alistar: Spunea doamna judecator (n.r. Chis) ca nu este treaba Consiliului sa intrebe cum sunt mandatele Guvernului. Cu siguranta, am putea sa analizam, dupa ce primim date (...), daca este vorba mai mult decat de cooperare judiciara. Daca este vorba doar despre cooperare judiciara internationala, atunci e absolut in regula. Este in aria Executivului. Dar daca e vorba despre independenta justitiei... (...)

Ana Birchall: Am spus ca n-am nicio problema sa raspund, daca mi se transmite oficial, din partea CSM, aceasta solicitare. La momentul acesta, eu nu am aceasta solicitare. Nici macar n-am citit-o; am vazut ceva in presa. Dar daca tot vorbim de independenta si de rolul important al CSM, eu cred ca este important sa ne respectam fiecare atributiile si separarea puterilor in stat trebuie sa existe.

Lia Savonea: Exact asta vrem sa facem acum: sa ne asiguram ca Executivul nu a facut vreun act gresit...

Ana Birchall: Si poate vom discuta vreodata si cum ne raportam fata de mass media. Am crezut aici ca este o discutie despre ghid (n.r. Ghidul CSM de bune practici in relatia sistemului judiciar cu mass-media). E important sa informam opinia publica asupra realitatilor care exista, si nu sa dea fake news. Nu insinuez nimic; doar imi exprim o dorinta. Din prima intalnire pe care am avut-o eu cu dumneavoastra (la inceputul mandatului meu interimar atunci), am spus ca imi doresc foarte mult ca justitia sa nu fie vedeta TV. Sunt extrem de multe probleme care trebuie rezolvate (infrastructura si altele). Eu invit CSM-ul sa vina alaturi de Ministerul Justitiei – pe baza competentelor CSM – si sa ne ajute sa putem sa rezolvam cat mai multe probleme pe care putem noi sa le rezolvam legal.

Lia Savonea: Independenta justitiei este una dintre ele. Trebuie sa o intelegem intocmai, sa vedem ce inseamna anumite demersuri... Acum, doamna ministru, aveti posibilitatea sa combateti afirmatiile partenerului dumneavoastra – sa spuneti ca n-a fost niciodata nicio foaie de parcurs...

Ana Birchall: Doamna presedinta, eu va rog foarte mult...

Lia Savonea: Nu vorbiti peste mine, doamna ministru! Nu-mi terminasem ideea si interveniti, vorbiti peste mine... Sunt niste reguli totusi in dialogul pe care trebuie sa-l purtam.

Ana Birchall: Am observat.

Lia Savonea: Va rog sa combateti atunci afirmatiile partenerului dumneavoastra, sa spuneti ca dumneavoastra niciodata, in nicio imprejurare, nu ati facut asemenea angajamente pentru statul de drept din Romania. Si discutia se termina.

Ana Birchall: Sa inteleg ca presedintele CSM da instructiuni ministrului Justitiei ce trebuie sa raspunda. Eu v-am raspuns si va voi raspunde, doamna presedinta, si stimati colegi, asupra realitatilor. Si nu stiu daca trebuie sa cer mandat de la CSM de fiecare data cand se pregateste o intalnire bilaterala intre ministrul Justitiei si orice institutie.

Victor Alistar: In masura in care este in competenta Consiliului.

Ana Birchall: Exact. Cand o sa fie in competenta Consiliului, ca de fiecare data, o sa solicit acest lucru... Uitati – o idee: se redacteaza raportul MCV zilele acestea. As ruga, pentru ca am primit critici in discutiile pe care le-am avut cu echipa tehnica de la Bruxelles, ca nu exista un dialog cu CSM. Si nu-mi spuneti ca trebuie prin Ministerul Justitiei, pentru ca am solicitat un dialog direct cu dumneavoastra. Deci atunci va voi solicita dumneavoastra mandat, ca sa spuneti ce trebuie sa comunice Ministerul Justitiei echipei tehnice care redacteaza zilele acestea MCV-ul, dar sa nu aud dupa aceea critici ca de ce a initiat sau a continuat Ministerul Justitiei acest dialog. Va aduceti aminte ca data trecuta cand a venit in vara misiunea tehnica MCV, si-au stabilit intalniri separate cu reprezentantii CSM. Deci raportat la aceasta solicitare, n-am niciun fel de problema in a raspunde conform realitatii si legalitatii.

Gabriela Baltag: Sper sa nu aveti o problema in a le spune daca ati semnat sau nu, in numele justitiei din Romania, o foaie de parcurs.

Ana Birchall: Mi-as dori foarte mult ca sa avem respect si colegialitate. Si eu, cand am nevoie de o informatie de la CSM, va anunt din timp – inclusiv agenda. Cum a fost astazi Consiliul de Management Strategic, pe care l-am tinut dimineata: v-am anuntat din timp, am avut un dialog institutional... Nu am suplimentat ordinea de zi, desi se puneau probleme urgente pentru suplimentarea ordinii de zi. Sincer: este interesant pentru mine de ce s-a dorit acest demers si o alta solicitare – care, pana la urma, era tot din redarea mass-mediei – a fost respinsa. Pentru mine este interesant acest lucru. (...)

Andrea Chis: Doamna presedinta, dar poate ca ar trebui sa intrebati membrii Plenului si sa supuneti la vot daca noi ne consideram lamuriti sau nu. Pentru ca asa putem sa continuam aceasta discutie pana maine, daca dumneavoastra si domnul Alistar nu sunteti lamuriti. Hai sa vedem daca ceilalti suntem sau nu lamuriti de raspunsul primit!

Victor Alistar: Cine a spus, doamna judecator, ca nu sunt lamurit? Eu tocmai am spus ca am inteles din raspunsul doamnei ministru al Justitiei ca este vorba de cooperare internationala si asistenta mutuala legala pe ariile pe care domnia sa le-a expus. Si tocmai de aceea am si clarificat sensul intrebarii. Si faptul ca se pune o intrebare nu vad de ce deranjeaza. Intrebare a fost legata de faptul ca s-a spus in spatiul public ca este vorba de statul de drept, care are in componenta independenta justitiei. Si ne-a intrebat CRJ: voi, ca si garant al independentei justitiei, stiati? Ce parere aveti? Puteam sa spunem cu totii... Nu invocati ca n-ati inteles! Daca dumneavoastra nu intelegeti ce inteleg ceilalti, asta este problema dumneavoastra.

Andrea Chis: Fiecare putem sa intelegem ce dorim, dar cred ca trebuie sa votam daca am inteles sau nu din raspunsul ministrului Justitiei... Sa terminam sedinta asta – nu va suparati! Pana cand sa raspunda ministrul? (...)

Mihai Balan: Oricum: ceea ce putem constata este ca o astfel de problema care inteleg ca a aparut in presa mai demult n-a atras atentia niciunuia dintre cei 18 membri ai CSM (ca o exclud pe doamna ministru) si a trebuit sa primim o adresa de la o organizatie non-guvernamentala care sa ne semnaleze acest lucru, si noi sa luam niste masuri. Altadata, din presa, imediat cum aparea dimineata, ne sesizam si faceam niste lucruri. Acum – sincer – putem incheia discutia?

Gabriela Baltag: Eu cred ca din respect pentru obligatiile si datoriile noastre constitutionale, trebuie sa lamurim acest aspect. Dumneavoastra, care totdeauna ati sustinut statul de drept, nu sunteti interesata cine il angajeaza si cum il angajeaza, doamna judecator (n.r. i se adreseaza Andreei Chis)?

Andrea Chis: Ba sunt foarte interesata, in masura in care tine de atributiile Consiliului. Si mai cred ca sedinta nu poate sa dureze la nesfarsit.

Gabriela Baltag: Deci numai teorie, asa. Cand vine practic, atunci nu mai sunteti. (...) Doamna presedinta, va rog sa faceti toate demersurile pentru a clarifica. Ar trebui sa luam chiar o pozitie si sa asteptam documentele”.

* Vedeti aici scandalul din sedinta CSM, de la momentul 79:00 pana la final.

Comentarii

# ...de la justitie date 18 September 2019 18:04 +30

Fara cultura. Aproape fara proprietatea termenilor simpli Fara pregatite. Fara educatie. Fara deprinderea unor gesturi minimale Cu un tupeu incomensurabil. Astazi e o zi mare. Prin decizia ccr este indepartat un risc major pentru viitorul justitiei

# DODI date 18 September 2019 22:02 +12

Cum din rahat nu poți face bici, nici din BIRCIĂL nu poți face un jurist... responsabil, profesionist și cu bun simț. În fond între ea și ciolanis nu este decât o diferență de sex. În rest aceleași platitudini, aere de vedetă, lipsă elementară de bună creștere și nesimțire cât cuprinde. Sunt elementele care i-au apropiat. Asta dacă nu s-a primit ordin de zi pe unitate în acest sens. Pentru că, după cum se știe, SRI nu face diferență de sex atunci când își racolează marionetele.

# Filmandu-se in timp ce dădea mită lui Geoană date 18 September 2019 18:07 +6

Act de coruptie - dare de mita Act material al infeactiunii, probat prin propria-i grija Apoi unsa ministru al justitiei ????????????????????????

# nu conteaza date 19 September 2019 01:39 +6

vis a vis de ce spui, niciodata n-am inteles de ce n-au fost arestati amundoi, si ea, si geoana! Un nimeni care scuipa un militian care-l amendeaza pentru ca a trecut strada pe langa zebra, si-o ia, pe chestie de ofensa adusa autoritatii. O tranzactie cu dare si luare de mita, e neluata in seama! Culmea, geoana ajunge mare la nato si proasta aia, ajunge ministru al justitiei!!!!!! Ce tara de******avem!!!

# Capac date 19 September 2019 07:33 +4

Te înșeli, atunci ea a luat mita, mai spre final. :-*

# imun/teanu date 18 September 2019 19:23 +5

Auzi soro!, subreta. Stim "sub" ce inseamna. Dar si "reta", ce? Chiar daca din CSM nu toti au inteles, nu trebuie sa intelegem si noi, prostimea? Adica, da fapt, "sub" CINE ministreasa Ministerului Justitiei din Guvernul Romaniei?! Guvernul !, daca-ntelege!, o sti si el ca e SUB ?! Dincolo de fustele-n flamengourile Anei daca stie sub cine, si cati? Si noi sa stim cum!, din popor demn am ajuns slugi! Si, de "O" Ana inchiriati! * Afara din PSD, daca si este partid. Si cu sutul in cur din Guvern. [ Cum zicea Orban organul?, "tradare de tara". ]

# Pintea date 18 September 2019 19:38 +10

Când va redeveni oficial nimică, să o vedem cum se duce in fata instantelor, ca avocat! Dar un dosar penal pentru tradare de țară, impreună cu cei 2 us citizen, nu s-ar putea face? Pardon, 3 us citizen, intră și klemm!

# Pintea date 18 September 2019 19:52 +11

Super obraznică! Du-te frate in sua si nu te mai intoarce, ajută-i pe ăia cu ce poți tu, dar acolo! Ce lozinci scoate pe gură, de parcă statul român depinde de parteneriatul ăsta păgubos! Din contră, ei depind de noi, la câți bani le alocă guvernul, stau gratis, mănâncă gratis, mint, vin cu rablele lor militare, soldații sant niste brute si niste infractori! Mă și mir că vreun localnic din Caracal nu le-a furat tabla de la scutul ăla și să o vândă... la sârbi.. sau la rusi. Sau să își facă acoperiș pe casă!

# johanniskraut date 18 September 2019 20:07 +6

Doar datul din organul bucal e de tata asta, de o nesimtire rara. Vorba ceea, functia creeaza organul... Cand madama isi tuguie duios organul, se gandeste la parteneriatul strategic implementat printr-o fe_latie interinstitutionala?

# Demisa Bitchall !!! date 18 September 2019 20:14 +13

Tu esti din acelasi aluat ca si Kovesi, Tarcea, Stanciu, Macovei : mars acasa !

# steluta date 18 September 2019 20:24 +8

In Romania tradarea se numeste parteneriat si renuntare la suveranitate cu marile porti ! fara informarea romanilor redefinti mai nou in limbaj globalsiyt ca po******tie nu popor sau natiune deoarece nationalismul statelor mici este stigmatizat el fiind permis daor americanilor ce inalta ziduri spre Mexic. SRI si SIE si-au tradat poporul uzurpand puterile statului intr-o conspiratie coloniala

# Cu genunchii tociți... date 18 September 2019 22:02 +13

astfel de metafore folosea ministresa. Genunchi tociti dar nu de carte :sigh: :sigh:

# FELICITARI : date 18 September 2019 22:36 +19

Lia Savonea, Victor Alistar, Gabriela Baltag ! Bravo ! Jos palaria !

# Profesionalism date 18 September 2019 22:38 +13

Și de ce nu au acuzat-o, ma rog frumos, de trădare națională? Ce au așteptat?

# nu conteaza date 19 September 2019 01:33 +11

Nu te-ai prins ca asta voiau de fapt? Doar ca toanta, s-a prins ca daca recunoaste ca a primit ordine, o incurca! CSM n-a avut probe s-o bage in cacatul in care de fapt, e! Oricum, schimbul de replici de acolo, e demential! birchall, prin evitarea raspunsului, de fapt confirma primirea unor ordine din afara tarii! 394 lit c) CP....

# As vrea sa stiu , cum s-a mentionat deja, date 18 September 2019 22:41 +9

daca si cine , ia dat mandat la Bitchall sa asume acea lista de parcurs in numele poporului roman care face bugetul cu care ea se imbuiba !? Deci noi platim gros la buget ca ea , o neavenita sa imprastie banii nostri la niste milogi strategici ; ia de vezi dovada https://www.usdebtclock.org/ care au cam peste 70000USD pe cap de hamburgherist versus 5000USD pe cap de roman. :-*

# nu conteaza date 19 September 2019 01:44 +8

I-au dat mandat exact aia care i-au dat mandat lui iohannis sa semneze in numele romaniei (contra o sapca) si lui maior, in numele guvernului roman! Ce mai intrebi prostii??? Javrele astea, n-au nevoie de mandate! Fac ce le trece prin vidul cranian!

# relax , cred ca era retorica intrebarea ... date 19 September 2019 16:37 +2

toata lumea stie cum ne "ajuta" americanii ;-)

# Apreciem pozitia celor 3 membri CSM . date 18 September 2019 22:44 +13

Se pare ca mai exista speranta in aceasta tara sa ajunga pe claea cea buna , unde sa poata trai si copii nostri fara sa mai plece pe coclauri sclavi , sa spele vasele in fastfood-urile USA de exemplu. DEMISIA PROSTANIS !

# mobutu date 19 September 2019 09:23 +6

E clar ca individa nu are niciun atribut care sa o reprezinte pe o astfel de pozitie dar, cine a numit-o acolo? Pe de o parte ne vaietam ca justitia are nevoie de profesionisti dar, numim o habarnista si tupeista , bune la altceva, pe astfel de pozitie ! Acest lucru dovedeste o realitate crunta: nivelul conducatorilor nostrii este la cota de avarie spre colaps total ! In rest pentru membrii CSM integrii si profesionisti, jos palaria !

# escu date 19 September 2019 09:24 +8

Tupeistă până la nesimțire! Tot îi trăgea și în fața jurnaliștilor cu parteneriatul strategic, dar fără a spune ceva concret. Afară cu ea și din PSD, deoarece aduce mari prejudicii de imagine acestuia, să nu mai spun că ea face politică separată de cea partidului. Of, măi dragă, cum de ne-a procopsit Dragnea cu o astfel de ministresă? S-a văzut clar poziția ei din primele zile ale venirii la justiție, când Johannis (ce o fi știut el de nu a obiectat la adresa ei?) a numito fără să crâcnească. Primul semn că se vrea discreditarea PSD a fost cu aducerea lui Mazăre în țară, rapid și fără prea multă vorbăraie. Sau Radu s-a lăsat păcălit prin venirea ei la justiție și, ca vechi prieteni, o fi crezut că îl salvează?

# mobutu date 19 September 2019 09:26 +2

E clar ca individa nu are niciun atribut care sa o reprezinte pe o astfel de pozitie dar, cine a numit-o acolo? Pe de o parte ne vaietam ca justitia are nevoie de profesionisti dar, numim o habarnista si tupeista , bune la altceva, pe astfel de pozitie ! Acest lucru dovedeste o realitate crunta: nivelul conducatorilor nostrii este la cota de avarie spre colaps total ! In rest pentru membrii CSM integrii si profesionisti, jos palaria !

# Birchall la puscarie date 20 September 2019 12:43 -1

As vrea sa depun o plangere penala impotriva tradatoarei Ana Birchall. Am suspiciuni mai mult decat rezonabile ca Aceasta deserveste cel putin o putere straina, sau un "partener strategic" (daca nu mai multi in acelasi timp), cum il denumeste ea pompos, sau un Mare Licurici, cum il denumea fostul sef al "statului mafiot" "Romanica", domnul Petrov Basescu (alt tradator sustinut de sua), care spunea, citez, "decat sa o sug la mai multi licurici mici, mai bine o sug unui Licurici Mare". Pana la urma le a supt o la toti, si am suspiciunea ca si Birchall o suge din toate pozitiile geo strategice posibile.  Am aceste suspiciuni deoarece de fiecare data cand deschide gura doamna e cu acest partener strategic in gura, si pare ca are orgasm de fiecare data cand il are in gura. Mai mult decat atat, aceasta a semnat, pe sub masa ca sa nu zic pe sub birou ca Monica Lewinski, "o foaie de parcurs pt statul in genunchi", ca de drept sigur nu poate fi vorba in cazul ei.

# obiectiva din IRan date 20 September 2019 14:52 0

POTI SA DAI IN JUDECATA PE PRINCIPIUL CEDO ACTIO PO******RIS...``Victime potenţiale şi actio po******ris 26. În anumite cazuri specifice, Curtea a admis că un reclamant poate fi o victimă potenţială, de pildă, atunci când nu este în măsură să stabilească dacă legislaţia pe care o denunţă i s-a aplicat într-adevăr, din cauza caracterului secret al măsurilor pe care le autoriza (Klass şi alţii împotriva Germaniei), Cu toate acestea, o persoană poate susţine că un act normativ îi încalcă drepturile, în lipsa unei acţiuni individuale de execuţie, dacă persoana interesată este obligată să îşi schimbe comportamentul sub ameninţarea trimiterii în judecată sau dacă face parte dintr-o categorie de persoane care riscă să suporte direct efectele legislaţiei [ibidem, pct. 34; Tănase împotriva Moldovei (MC), pct. 104; Michaud împotriva Franţei, pct. 51-52; Sejdić şi Finci împotriva Bosniei şi Herţegovinei (MC), pct. 28)].

# Si Dancila a semnat o foaie de parcurs cu Mike Pence date 21 September 2019 02:47 -1

Unul din puncte era sa mute ambasada la Ierusalim. Imediat dupa ce s a angajat sa faca asta a fost acuzata de INALTA TRADARE de Pnl, si pe buna dreptate pt ca l a tradat pe Iohannis care a semnat o foaie de parcurs cu Merkel. Care la fel de bine ar putea fi acuzat de inalta tradare de psd. Dar pe tradatoarea asta de Birchall de ce nu o acuza nimeni ?? Ca doar e aceeasi chestie cu ce a facut Dancila, iar Israelul e tot un partener strategic ca si Sua, nu ? Dar tradarea e tradare, adica iti poti trada tara si fata de un partener strategic, chiar domnul Iohannis ne a invatat asta, cand partidul lui a acuzat o pe Dancila de inalta tradare pt ca s a intalnit cu un oficial israelian si s au angajat sa mute ambasada in noua capitala Jerusalem, dupa cum ii ordonase ei partenerul strategic. Ca si Dancila are o foaie de parcurs, nu doar Birchall. Si e tot in limba engleza, yes sir !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva