12 May 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UPDATE - Noul Cod Civil arunca in aer specializarea judecatorilor - Magistratii sunt bulversati de repartizarea cauzelor si ajung sa judece in materiile in care nu au pregatirea necesara si in care abia acum incep sa invete! (Replica judecatorului Adrian Bordea)

Scris de: Nicoleta CHIRU | pdf | print

15 February 2012 19:01
Vizualizari: 6361


Activitatea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si a tuturor instantelor din tara, este ingreunata, din cauza faptului ca instantele civile au, dupa noul Cod Civil, competente comune cu cele ale fostelor sectii comerciale. Astfel, magistratii din civil ajung sa judece dosare pe al caror obiect nu sunt specializati, si practic trebuie sa se apuce de invatat pe noile materii. Datorita sistemului de repartizare aleatorie a dosarelor, care nu tine cont de specializarile judecatorilor, s-a ajuns judecatorii specializati in dreptul familiei sa judece falimente sau cei specializati in litigii privind proprietatea intelectuala sa solutioneze pricinile in materia instrumentelor de plata! Si viceversa! Cele mai delicate probleme in asimilarea noului Cod Civil au rabufnit in toate instantele din tara unde sectiile Civile au preluat activitatea sectiilor comerciale. Sistemul informatic distribuie dosarele cu un obiect generic, care teoretic se afla in competenta judecatorului investit, dar, in raport de care, in mod practic, magistratul nu este specializat.


Ne zbatem sa gasim competentele!”

Judecatorul Adrian Bordea (foto) presedintele Sectiei a II-a Civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (fost sef al Sectiei comerciale pana la aparitia noului Cod Civil), ne-a declarat ca, in ansamblu, noul Cod Civil nu reprezinta o involutie, dar ca nu s-au anticipat problemele de sistem. Judecatorul Bordea subliniaza ca mecanismul de functionare a instantelor judecatoresti civile se afla in dificultate, din cauza ca judecatorii au fost inclusi intr-un sistem al distributiei aleatoriu, care nu le mai ofera garantia ca vor fi desemnati sa judece in materia in care sunt specializati. „Ne zbatem sa gasim competentele! Un litigiu cu un anumit obiect ar trebui atribuit unui complet specializat in materia respectiva. Codul civil a intrat intr-o organizare judiciara foarte stricta, nu a mai definit ce este un act civil si un act comercial, le-a numit pe ambele acte civile. S-a agreat astfel o zona comuna de competente, asa numitele litigii pure, intre profesionisti. In aceasta situatie nu putem indica obiectul dosarului, decat dupa ce intram pe fondul cauzei”, explica magistratul.

Mai departe, blocajele apar atunci cand sistemul informatic repartizeaza aleatoriu si nu distinge sa atribuie completului specializat in dreptul familiei numai asemenea cauze, ci va aloca respectivului complet dosare din toate materiile. Astfel, s-a ajuns la situatia aberanta, ca un judecator specializat in insolventa sa judece divorturi, iar acela specializat in dreptul familiei sa judece falimente. Practic, apar frecvent situatii in care judecatorul, care stapaneste legislatia complexa, practica judiciara interna si europeana in materia insolventei sau a proprietatii intelectuale, nu va judeca in cauzele in care s-a specializat. Iar decizia intr-o asemenea cauza ii apartine unui magistrat, unui complet nespecializat, care va trebui sa asimileze legislatiile si practica in termen foarte scurt si sa dea justitiabilului cu celeritate o solutie legala.

Se intra cu cate 60 de dosare pe sedinta la Curtea suprema

La Inalta Curte de Casatie si Justie, nou infiintanta Sectie a II-a Civila prin desfiintarea Sectiei Comerciale, are un volum de activitate foarte mare. Judecatorii intra in sedinta cu cate 60 de dosare, iar temenele de judecata sunt de pana la 6 luni. „Sectia I Civila judeca dosarele pe care le avea inregistrate, iar Sectiei a II-a Civila i s-au atribuit, dupa 1 octombrie 2011, 2300 de cauze, pe noua competenta. Pana acum aveam cam 3200 de dosare tot anul, insa competenta comuna de care va vorbeam a determinat cresterea numarului de dosare. Efortul unui judecator este imens, intra sa judece cu cate 60 de dosare si nu este specializat in toate materiile. Consecinta este ca se mareste termenul in care se va solutiona cauza, se dau termene de pana la 6 luni in aceste dosare. Avem nevoie de unitate de jurisprudenta in activitatea sectiilor civile ale tribunalelor, ale curtilor de apel, ale celor 3 tribunale specializate din tara, foste comerciale, si a Sectiilor civile ale Inaltei Curti. Lentoarea solutionarii cauzelor este impotriva asteptarii mediului de afaceri sau a comertului” - ne-a declarat judecatorul Bordea.

Judecatorii nu pot invoca necunoasterea legii”

Judecatorii sectiilor civile sunt obligati sa se perfectioneze continuu, precizeaza presedintele Sectiei a II-a Civile a Inaltei Curti. Fata de situatiile in care magistratii afirma ca afla de schimbarile legislative din motivele partilor, care li se infatiseaza la judecata, judecatorul Bordea subliniaza ca asa ceva nu este permis sa se mai intample. „Noi pretindem partilor sa cunoasca legea si noi sa spunem ca nu cunoastem legea?! Fiecare instanta este abonata la Monitorul Oficial. Judecatorii trebuie sa citeasca, sunt obligati sa se perfectioneze continuu, nu pot invoca necunoasterea legii. Trebuie sa cunoasca evolutia legilor speciale, ce reglementeaza, impreuna cu dispozitiile din Codul Civil, activitatile de comert si sa stie sa le aplice in fiecare cauza civila pe care o judeca”, arata judecatorul Adrian Bordea.

UPDATE - DREPTUL LA REPLICA AL JUDECATORULUI ADRIAN BORDEA

In urma publicarii materialului de mai sus, judecatorul Adrian Bordea ne-a trimis la redactie urmatorul drept la replica, pe care il publicam integral: <Sunt nevoit sa dezmint afirmatiile inscrise, potrivit caroranoul cod civil arunca in aer specializarea magistratilor” , iar acestia ajung sa judece in materii in care nu au pregatirea necesara si in care abia acum incep sa invete.Niciodata nu mi-am permis sa afirm despre un judecator, fie el de la instantele de prim grad de jurisdictie, ca nu este pregatit sa judece intr-o anumita materie. Faptul ca exista specializari, in functie de optiunea exprimata de magistrat, reprezinta un progres inregistrat de sistemul judiciar, un nivel superior al profesionalismului, urmare a unei pregatiri constante in toate domeniile dreptului. Problemele aplicarii noului Cod Civil creeaza, la nivelul sectiilor civile, intrebari privind repartizarea dosarelor, intrebari pe care toate instantele le vor rezolvate; iar instanta suprema este chemata cu prioritate sa dea solutii viabile, solutii care in prezent sunt experimentate de catre cele doua sectii civile, in considerarea specializarii judecatorilor. De aceea, repartizarea pe sectii a cauzelor de natura civila, prin sistemul de repartitie aleatorie a dosarelor, creeaza noi probleme de natura organizatorica si, chiar daca exista o reticenta a judecatorilor, aceasta nu este nicidecum de natura profesionala. Confuzia, care a fost exprimata in articol, intre reticenta judecatorilor de a solutiona dosare nespecifice specializarii si lipsa de pregatire evocata este inacceptabila si nu imi apartine. Faptul ca la instanta suprema, aglomerata excesiv, judecatorii sunt nevoiti uneori sa judece in alte materii decat cele in care sunt specializati, nu este o noutate; astfel, recursurile in interesul legii sunt solutionate de complete in care participa judecatori ai tuturor sectiilor si sunt dezbatute probleme de practica neunitara in toate materiile de drept. Judecatorii, indiferent de gradul ocupat in ierarhia instantelor judecatoresti, se preocupa de pregatirea profesionala, fie prin participari la programe de pregatire centrale sau locale, fie prin studiu individual, astfel incat este greu de acceptat ca acestia „sa afle de schimbari legislative din motivele partilor”, ori sa fie suspectati de necunoasterea legii. Imi exprim regretul de a fi participat la un interviu care a transmis mesaje pe care nu le-am exprimat, intr-un moment in care Inalta Curte de Casatie si Justitie este aproape de solutia, nerezolvata de legea de punere in aplicare a noului Cod Civil, ceruta de instantele judecatoresti, de stabilire a criteriilor de repartizare a dosarelor de natura civila intre sectii cu complete specializate.>> Judecator dr. Adrian Bordea

Pozitia Lumeajustitiei.ro fata de replica judecatorului Bordea

Precizam ca Lumeajustitiei.ro nu a atribuit in niciun fel autorului interviului afirmatiile pe care acesta le dezminte in replica, respectiv: „noul cod civil arunca in aer specializarea magistratilor” si ajung sa judece in materii in care nu au pregatirea necesara si in care abia acum incep sa invete.” Dupa cum se poate observa din lecturarea materialului publicat de noi, aceste afirmatii reprezinta titlurile redactiei, care ne apartin si constituie concluzia noastra fata de efectele noului Cod civil. Toate afirmatiile judecatorului Bordea care ii apartin cu adevarat au fost redate de noi intre ghilimele si nu intelegem de ce acesta s-a vazut nevoit – dupa cum afirma in replica – sa dezminta afirmatii pe care noi nu i le-am atribuit si care constituie titlul si concluziile noastre.



Comentarii

# Dl Soluție date 15 February 2012 19:09 0

Sunt 2 soluții: simplificarea la maxim la legislație sau procese cu jurați, de preferință analfabeți!

# lex date 20 February 2012 10:37 0

exista legi speciale si tu le invoci

# gogu date 15 February 2012 20:26 0

Rutina...bat-o vina!

# sava date 16 February 2012 10:24 +5

ai dreaq sa-i tinem in palma sa nu-si uzeze mintea, sa oboseasca cumva...la muncaaaa, ca bani stiu sa ceara si noi le platim salariile!!!

# o intrebare date 16 February 2012 10:25 +5

Nebunu' asta e judecator? Unde? Cum de?

# tatuca date 16 February 2012 10:27 +5

Inca e. Pentru ca e fiu de securist tortionar (general). Asta e tzara, nebunii judeca in loc sa stea sub medicatie.

# alina date 16 February 2012 13:52 +5

din pacate, pana la aceasta ora nu toti judecatorii stiu ca nu mai pot invoca presciptia din oficiu!!! :

# emi date 16 February 2012 18:49 +2

la ICCJ, cu cât sunt mai nebuni cu atât sunt mai şefi, dacă nu credeţi mergeţi şi ascultaţi limbajul doamnei de la civil şi vă cruciţi. Poate într-o bună zi vor fi obligaţi să înveţe să se comporte în societate că i-au transformat pe toţi în slugi, şi dacă ne gândim marea lor majoritate n-au susţinut nici jumătate din examenele susţinute de judecători s-au procurori de tribunal, de multe ori poate şi de către avocaţi notari ş.a.

# emi date 16 February 2012 18:52 +2

la ICCJ, cu cât sunt mai nebuni cu atât sunt mai şefi, dacă nu credeţi mergeţi şi ascultaţi limbajul doamnei de la civil şi vă cruciţi. Poate într-o bună zi vor fi obligaţi să înveţe să se comporte în societate că i-au transformat pe toţi în slugi, şi dacă ne gândim marea lor majoritate n-au susţinut nici jumătate din examenele susţinute de judecători sau procurori de tribunal, de multe ori poate şi de către avocaţi notari ş.a.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.05.2025 – Nicusor recunoaste ca o arde prin instante in orele de program (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva