18 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

URAT FINAL DE MANDAT – CSM demonteaza acuzatiile Cristinei Tarcea privind pretinsa nelegalitate a numirii noii sefe ICCJ Corina Corbu: “O atare asertiune este surprinzatoare, in conditiile in care vine chiar de la presedintele in functie care ar trebui sa fie primul preocupat sa previna riscul unei instabilitati la varful justitiei. In ciuda faptului ca procedura este declansata inca din 30 mai 2019, nu a avut nicio obiectiune pana la momentul la care a adresat intrebari candidatului”

Scris de: George TARATA

18 iulie 2019 18:30
Vizualizari: 3623

Regretabil modul in care isi incheie mandatul presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie Cristina Tarcea (foto dand mana incantata cu generalul SRI Dumitru Dumbrava), o judecatoare in care multi si-au pus sperantele la momentul numirii la conducerea instantei supreme, dar care pe parcurs si-a dat arama pe fata pozitionandu-se, credem noi, in tabara nesanatoasa a Justitiei. Cristina Tarcea a participat joi, 18 iulie 2019, la interviul pe care l-a sustinut in fata Sectiei pentru judecatori a CSM candidata la sefia ICCJ, judecatoarea Corina Corbu (vom publica in scurt timp un articol despre ceea ce s-a intamplat in CSM). Ocazie cu care s-a trezit sa faca acuzatii grave, in sensul ca procedura de numire a noii sefe ICCJ ar fi nelegala.


Concret, Cristina Tarcea a sustinut ca judecatoarea Corbu ar fi trebuit sa isi depuna candidatura in termen de 30 de zile de la data vacantarii functiei de presedinte al instantei supreme. Cu alte cuvinte, pe logica lui Tarcea, intai Inalta Curte ar fi trebuit sa ramana fara presedinte, si abia apoi sa inceapa procedura de numire a unui nou presedinte. O situatie care ar fi facut ca instanta suprema sa nu mai aiba conducator si sa nu mai existe continuitate la varful institutiei.

Intr-adevar, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede termenul de 30 de zile dupa vacantarea functiei in care se depun candidaturile, insa, asa cum orice tanar judecator stie, si cum inclusiv Tarcea ar trebui sa stie, legea nu trebuie analizata strict in litera ei, ci si in spiritul ei. Prevederea legislativa a fost introdusa pentru a acoperi situatii neprevazute, cum ar fi demisia presedintelui ICCJ, revocarea, pensionarea sau decesul acestuia, si nu doar incetarea la termen a mandatului. Aceasta este de altfel si ideea care se desprinde din comunicatul dat de CSM in replica la alegatiile Cristinei Tarcea.

Astfel, CSM arata ca prin interpretarea data legii Cristina Tarcea acrediteaza practic ideea ca legiuitorul ar fi urmarit asigurarea unui interimar obligatoriu la conducerea Inaltei Curti, ceea ce este evident aberant. In acest sens, CSM isi exprima surprinderea cu privire la opinia Cristinei Tarcea, despre care afirma ca ar fi trebuit sa fie prima care sa fie preocupata de prevenirea riscului aparitiei unei instabilitati la varful Justitiei.

Pe de alta parte, CSM atrage atentia si asupra modului, dubios am spune noi, in care Cristina Tarcea a abordat aceasta problema. Mai exact, CSM aminteste ca procedura pentru numirea sefului ICCJ a fost declansata inca din 30 mai 2019, Tarcea avand astfel posibilitatea sa reclame o posibila problema. Nu a facut-o insa decat joi, 18 iulie 2019, fix cu ocazia audierii judecatoarei Corina Corbu care ii va lua locul. O judecatoare ce are misiunea de a reabilita Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa anii in care legea a fost incalcata grav sub conducerea Cristinei Tarcea, care a perpetuat practicile predecesoarei sale Livia Stanciu.

Iata comunicatul CSM:

“Comunicat de presa pentru corecta informare a opiniei publice fata de o serie de afirmatii facute de catre doamna judecator Iulia Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu privire la procedura de numire a presedintelui instantei supreme

Fata de afirmatiile lansate de presedintele in functie al Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la legalitatea procedurii de numire a presedintelui instantei supreme, Biroul de informare publica si relatii cu mass-media este abilitat sa aduca la cunostinta urmatoarele:

Potrivit dispozitiilor legale, numirea in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. In exercitarea acestei prerogative legale, Sectiei pentru judecatori ii revine obligatia de a intreprinde demersurile necesare organizarii procedurii de numire, asa incat sa fie asigurata continuitatea functiei, fara sa fie afectata buna functionare a instantei.

Interpretarea avansata de presedintele in functie, respectiv ca declansarea procedurii trebuie facuta dupa expirarea mandatului sau, tinde sa acrediteze ideea ca legiuitorul ar fi urmarit un interimat obligatoriu necesar derularii acestei proceduri (aproximativ 2 luni), distorsionand sensul reglementarii care acopera o multitudine de situatii de incetare a mandatului functiei si nu doar ipoteza ajungerii la termen a acestuia (revocare, demisie, pensionare, deces etc.).

O atare asertiune nu doar ca este contrara vointei legiuitorului, dar este si surprinzatoare, in conditiile in care vine chiar de la presedintele in functie care ar trebui sa fie primul preocupat sa previna riscul unei instabilitati la varful justitiei.

In ciuda faptului ca procedura este declansata inca din data de 30 mai 2019, presedintele instantei supreme nu a avut nicio obiectiune pana la momentul la care a adresat intrebari candidatului, in conditiile in care a existat cadrul institutional in care ar fi putut sa releve o presupusa neregularitate.

Facem precizarea, in acest context, ca numirea viitorului presedinte opereaza incepand cu ziua urmatoare a incetarii actualului mandat.

In concluzie, este regretabil modul in care presedintele in functie, care nu si-a depus candidatura pentru un nou mandat, a ales sa se manifeste fata de un judecator al instantei supreme, succesorul sau”.

Comentarii

# Edelweiss zicălaș de măscări, ocări și sudălmi date 18 iulie 2019 18:49 +2

Mey, cu tot portofoliul meu de detractor al Frau-ei Ilse Koch-Tarcea – Die Hexe von OKJ, de data asta sunt nevoit s-o fack pe advocatus diabolis. Căci, percepând disensiunea din CSM prin prisma vocației mele de zicălaș de ocări și sudălmi, trebuie să-i dau dreptate baborniței Tarcea: „Nu este O chestiune de interpretare a textului. Termenii legali sunt extrem de concreți și lipsiți de echivoc. 30 de zile de la vacantarea postului.” Are DREPTATE 101% din doo motive. Primul ar fi formația de sorginte stalinistă a Cotoroanței de la OKJ, ulterior revalorizată superior prin reșapare gestapovistă. Ce să ceri de un gregar masoreth al Buchii Legii, ce nu a fost în stare într-o viață de împuțit inutil jilțul de Jude, să acceadă la condiția elitistă a Exegetului Spiritului Legii.

# completare fragment lipsă date 18 iulie 2019 19:09 +3

(paranteză: stăi că mi-am amintit că aveam într-o motivare a unui apel, o frază despre aceste două categorii de Slujbași ai Adevărului.

# Edelweiss - zicălaș de măscări, ocări și sudălmi date 18 iulie 2019 18:50 +2

Inga cum era: „…judele este sub standardul minimal al unui ucenic într-ale dreptului, un ucenic masoret care măsoară cu șublerul numărul de foneme din textul Legii, construiește din lungimea textului edictat al legii un Pat al lui Procust - etalon și se apucă apoi să măsoare justițiabilii așezându-i în pătuc: - care-i mai scurt, este tras de cai în chingi; - care e mai lung, țurloaiele îi sunt scurtate regulamentar, cu sabia Temidei. Diferența dintre masoreții gregari ai Textului de Lege și exegeții erudiți ai Spiritului Legii se poate intui în” [... exemplul expus] ”

# Edelweiss - zicălaș de măscări, ocări și sudălmi date 18 iulie 2019 18:51 +2

Deci, Vrăjitoarea de la OKJ iese îndată la reformă * și încă nu a atins acel standard profesional minimal ce-i permite unui jude să transcendă peste Forma textului de Lege și să sesizeze interpretativ esența Fondului Legii. Dar, al doilea motiv ce conferă temeinicie argumentelor baborniței de la OKJ constă în senzația de vădit disconfort al celui ce se simte deja cu a treia ciubotă primită-n dos și care nu se poate obiectiva într-atât încât, cu detașare și umor, să-l parafrazeze pe poet: „Este una care… jude mult mai… bine decât mine? Cu atât mai bine Țării, și lui cu atât mai bine.” Ei bine, tocmai această sentință împăciuitoare n-o s-o poată în veci accepta o reprezentantă a purtătoarelor de fustă și haine încurcate în debaraua CCR-ului. Niciodată, dar niciodată, o cocoană obsoletă n-o să poată accepta prezența sau existența alternativei fățișe a „next generation”.

# Edelweiss - zicălaș de măscări, ocări și sudălmi date 18 iulie 2019 18:52 +2

Niciodată o Matroană a tractirului Judiciar Wallach n-o să poată contabiliza, cu inima împăcată, evidența faptului că i se oferă deja un făraș drept cadou de pensionare, simultan cu osânda de a participa la contabilizarea atuurilor… rivalei, care.. Are oi mai multe Mândre și cornute Și cai învățați Și mai mulți bărbați… (în fine, ceva cam pe aclo, că nu mai e nimeni atât de zălud să-și mai aducă aminte cum era forma genuină a Mioriței). Niciodată o asemenea bacantă judiciară, pasionată de swingul vestimentar, (cu schimb de locuri, „în doi , în trei, în câte câți vrei, arde-l-ar focul”), ei bine, niciodată o vestală kaghebistă n-o să accepte cu inima împăcată faptul că a sosit vremea să asculte aria inegalabilului Andrea Bocceli, cuibărită la gura șemineului, cu pledul peste țurloaie (”Time to Say Goodbye”).

# Edelweiss - zicălaș de măscări, ocări și sudălmi date 18 iulie 2019 18:53 +2

Ei bine, tocmai acest afront de a i se arăta ușa și clanța exterioară a ușii, tocmai acest ghimpe în herțul ei de heitară obsoletă, reșapată și cu tahograful dat peste cap, este cel de-al doilea motiv pentru care Frau Ilse Koch-Tarcea – Die Hexe von OKJ a produs acest tărăboi în CSM, pe marginea a ceea ce înseamnă un text de lege edictat, imperativ și lipsit de orice echivoc. În mintea acestei ustensile a neo-gestapovismului dâmbovițean, cutumiar dedulcită la șolticării de tergiversare, amânare și tărăgănare a oricărei spețe, o atitudine prevăzătoare și rațională, de efectuare a procedurii de alegere a noului prezident al OKJ PÂNĂ la expirarea mandatului, constituie un afront infinit mai lezmajestuos ca ofensa de a ți se spune Verde de Paris în față că mălaiul din desagă ți se apropie de minimala cotă de avarie.

# Edelweiss - zicălaș de măscări, ocări și sudălmi date 18 iulie 2019 18:54 +2

În opinia acestei „gospodine” de la Înaltul Țarc de Paradeală și Promiscuitate Judiciară, murăturile pentru iarnă nu se pun DIN TIMP, atunci când piața de gros abundă de recoltă tomnatică, ci aceste provizii pentru iarnă se pun DOAR în momentul în care Cămara a ajuns Goală (= expirat mandatul) iar înăuntru crivățul șuieră a pustie, năpustind fuioare de omeți peste șoarecii morți de inaniție. Asta înseamnă să te legi ca disperatul de conținutul textual strict al unui fragment de normativ. ”30 de zile de la vacantarea postului”. „Ce-i pasă malului de tăria valului?” și „Ce-i pasă Expiratei de cununa Încoronatei? --- Nota * Să te ferească Domnul zeu de judecata… ( :-? hmmm!) judelor scoase la reformă!”

# Mizeria justitiei date 18 iulie 2019 19:21 +12

Judecatorii de la iccj care au înțelegerea propriei meniri au constientizat ca madam garcea nu s-a înscris în procedura cu un singur scop. Sa rămână în cvorumul de la csm sa o batjocoreasca pe singura candidată. Nici mateescu nu i-a facut jocul si a lipsit. Afara din justiție rusine umană și profesională Ai avut două conflicte juridice de natură constituțională si pe ambele le-ai pierdut rusinos

# Edelweiss - Ivory Tower Plastograph date 18 iulie 2019 19:40 +1

pictură asociată, aici: https://1.bp.blogspot.com/-f1iBrhAUm9Q/XTCgXl7O5sI/AAAAAAAAFcw/z876zCv9z2cX9u5Kwo7u1udfyVjX3qE7ACLcBGAs/s1600/snowwhiteoldhag.jpg

# un mizantrop date 19 iulie 2019 02:37 +3

Multa frustrare si greu de gestionat! Adica Iohanis a preferat-o pentru CCR pe Tanaseasca, aia care si-a luat fapta numai sa repereze onoarea presedinteala in caz de santaj, amenintare si trafic de influenta a unui judecator CCR ( de ce nu s-o fi autosesizat niciun anticorupt de-asta di sperat dupa statul de drept?!) si a rasplatit-o cu o sinecura pe noua ani, in vreme ce Inalta e obligata sa mai presteze sub cizma securista, fara nicio perspectiva de recunoastere a meritelor....De-aia nici nu s-a agitat mai devreme, doar ca prin septembrie are Iohanis (prin interpusi) proces in recuperarea casei furate si recuperate de stat si fara sef la ICCJ e mai greu sa se descurce, asa ca i s-a transmis o noua misiune...Apoi si CSM-ul si-o merita, pe cine nu lasi sa moara....pai unde sunt sesizarile la IJ pentru ilegalitatile madamei si iesirile ei blambece in presa?!

# imun/teanu date 19 iulie 2019 08:08 +4

Intelegem ca dna. Trepcea vrea sa mai inca conteste, judiciar. Ar insemna, poate, inca cu catva timp intarziere. Ceea ce ar duce si la o prelungire a "activitatii" sale pe fOnctie. Poate si ca nu s-a dus inca "misiunea" la capat. Ar insemna si inca un timp cu lefOIul de-acum. Ne-am aminti cand doi de pe strada vedeau agatata o baba de balconu etajului 10, "ia uite ce bine se tine soacra lui Bula!". Unii nu stiu sa moara decat urat>

# imun/teanu date 19 iulie 2019 09:15 +3

Avem, deja, judecator CCR saltat de pe strada si dus la bulau. Avem acum la CCR efectiv "lezmajestate" fata de Werner Intai, foraiber und wundertop. Este momentul. cum multi tzivili vor, ca toti acesti judecatori sa fie ridicati cu mascatii din chiar instanta lor /cu si TV, sa se vada de luatul aminte. Cum indraznesc sa-i incalce "poHta ce a poHtit"!.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.11.2019 – Tulus s-a dedulcit la viata de provincie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva