Vorbe de fumoar – 27.02.2023 – Mesajul cu subinteles al lui Iohannis pentru numirea noilor sefi ai PICCJ si DNA (Video)
* Un proiect de lege propus de George Simion ar putea schimba peisajul bancar din Romania. In ce fel si cine se opune aflati dand click aici.
* Incet-incet, transporturile aeriene isi revin dupa pandemie. Inca un aeroport anunta ca a revenit pe profit dupa anii de restrictii. Click aici ca sa aflati detalii!
* Presedintele Klaus Iohannis (foto 1) a dat semnalul pentru procurorii CSM: este multumit de felul in care s-a miscat ministrul Justitiei Catalin Predoiu in legaturila cu propunerile pentru sefia Parchetului General si a Directiei Nationale Anticoruptie (click aici si aici pentru a citi).
Iata ce a afirmat Iohannis luni, 27 februarie 2023, intrebat fiind daca este cazul sa fie schimbati Gabriela Scutea si Crin Nicu Bologa de la sefia PICCJ, respectiv DNA (vezi video):
„Am auzit de anuntul ministrului Justitiei de astazi. Este un pas important intr-o directie pe care cu totii ne-o dorim buna. Este vorba de scoaterea la concurs a celor trei posturi de la Parchetul General, DNA si DIICOT, conducerile acestor parchete, in conformitate cu noile legi ale justitiei si la termen. S-au organizat interviurile la minister si ministrul a anuntat optiunile care au reiesit de acolo. Urmeaza, evident, urmatorul pas, care este la CSM, dupa care propunerile vor ajunge – daca sunt agreate de CSM, desigur – vor ajunge la mine si voi lua o decizie corespunzatoare. Nu cred ca se pune problema sa evaluam daca trebuia schimbat sau nu trebuia schimbat. Este o procedura de la zero, cum se spune, candidatii s-au inscris, au fost evaluati de specialisti si aici suntem in momentul de fata. Apreciez insa ca ministerul a lucrat foarte corect anuntand din timp aceste concursuri si tinandu-se de agenda stabilita. Este un lucru important pentru noi toti”.
Declaratiile presedintelui Iohannis pot fi interpretate insa si in sensul unui mesaj transmis Sectiei pentru procurori a CSM. Si anume: un mesaj prin care procurorii din CSM sunt indemnati sa dea aviz pozitiv propunerilor facute de ministrul Catalin Predoiu, pentru a nu mai complica lucrurile, in conditiile in care oricum decizia finala ii apartine lui Klaus Iohannis. Cel putin asa au fost percepute in sistem afirmatiile presedintelui.
* Tot in legatura cu Gabriela Scutea, remarcam faptul ca in mandatul ei, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a lasat-o mai moale cu recursurile in interesul legii in materie penala, comparativ cu anii 2016-2019, cand PICCJ a fost condus de Augustin Lazar. Astfel, daca pe vremea lui taica Lazar Parchetul General inainta la Inalta Curte intre sapte si noua RIL-uri penale pe an, ele au fost trei la numar in 2020, patru in 2021 si trei in 2022. Iar de la inceputul acestui an, PICCJ nu a apucat sa initieze nicio astfel de actiune.
In schimb, Scutea a tinut ritmul in ceea ce priveste RIL-urile non-penale (fie ele in materie civila sau de contencios administrativ si fiscal), numarul acestora depasind 20, la fel ca pe vremea lui Lazarica (plus doua in perioada ianuarie-februarie 2023).
* Incheiem editia cu o veste sumbra: a murit Daniela Ciochina (foto 2), membra in Consiliul Superior al Magistraturii intre 2012 si 2017, in calitate de reprezentanta a societatii civile. Nascuta la 29 iunie 1973, Ciochina a fost validata de Senat ca membra CSM in noiembrie 2012, in locul Georgianei Iorgulescu, care demisionase in luna august a aceluiasi an.
Absolventa in 2003 a Facultatii de Drept de la Universitatea din Craiova si a unui masterat in dreptul afacerilor la Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti trei ani mai tarziu, Ciochina a devenit doctor in drept in 2010, la Universitatea din Craiova, cu teza „Compensatia ca mod de stingere a obligatiilor”.
Intre 2003 si 2005, Georgiana Ciochina a fost consilier juridic la Uniunea Consilierilor Juridici, avocat din 2005 pana in 2012 si consilier parlamentar in perioada 2006-2008. In intervalul 2010-2012, viitoarea membra CSM a lucrat pe post de cercetator in stiinte juridice specializat in proiecte europene la SC General Business System SRL (filiala din Romania a producatorului american de genti Samsonite).
In 2011, Georgiana Ciochina a devenit lector universitar la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Bucuresti, iar in 2012 director adjunct al asociatiei Institutul International al Drepturilor Omului.
Dumnezeu s-o odihneasca! Lumea Justitiei transmite condoleante familiei indoliate.
Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 27 February 2023 20:35 +2