19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEF NOU LA DNA – Procurorul Crin Nicu Bologa nu a mai prins inca un mandat la conducerea parchetului anticoruptie. Ministrul Justitiei Catalin Predoiu il propune in functia de procuror-sef al DNA pe Marius Voineag, procuror PICCJ

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 February 2023 13:02
Vizualizari: 7523

Sfarsit de drum pentru Crin Nicu Bologa la sefia Directiei Nationale Anticoruptie. Bologa nu a mai prins un nou mandat la conducerea DNA.


 

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat luni, 27 februarie 2023, ca il propune pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie pe procurorul PICCJ Marius Voineag (foto).

Decizia a fost luata in urma interviurilor sustinute de Bologa si Voineag, saptamana trecuta, in fata comisiei de la Ministerul Justitiei conduse de Catalin Predoiu.

Propunerea lui Predoiu va merge la Sectia pentru procurori a CSM in vederea acordarii avizului consultativ.

 

Iata comunicatul Ministerului Justitiei:


“In data de 20, 21 si 24 februarie 2023, s-au desfasurat la sediul Ministerului Justitiei interviurile pentru functiile de Procuror General al PICCJ, Procuror sef al DNA, respectiv Procuror sef al DIICOT.

Procedura de interviuri publice pentru selectia propunerilor a fost introdusa initial in practica ministrului Justitiei inca din anul 2020, cu ocazia selectiei precedente. Ulterior, procedura de interviuri publice a fost ridicata la rang de lege si este in prezent prevazuta de art.146 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Procedura a fost evaluata pozitiv de Comisia de la Venetia prin Avizul nr. 1105/2022 si prin ultimul Raport pozitiv MCV din decembrie 2022.

Interviurile au fost desfasurate in fata Comisiei de interviu constituita, potrivit legii, din reprezentantii Ministerului Justitiei, ai CSM, INM si ASE, si compusa din ministrul Justitiei, secretari de stat, procurori, un profesor de management si un psiholog. In urma fiecarei serii de interviuri, au avut loc consultari extinse si minutioase intre ministrul Justitiei si ceilalti membri ai Comisiei de interviu.

In calitate de Ministru al Justitiei, transmit pe aceasta cale multumiri si felicitari tuturor candidatilor, pentru responsabilitatea asumarii candidaturilor si prestatia profesionala de inalt nivel tehnic, experienta, expertiza si prestanta demonstrate pe parcursul interviurilor, precum si pentru inaltul profesionalism al proiectelor de management si substantialul continut profesional al dosarelor de candidatura.

Aceste atribute au fost unanim constatate de toti membrii Comisiei de interviu, toti candidatii ridicandu-se la nivelul cerut de exigentele interviurilor, provocarile functiilor pentru care au candidat si avand capacitatea profesionala de a le exercita cu succes.

Fiecare candidat in parte a demonstrat ca Ministerul Public din Romania dispune de profesionisti si lideri remarcabili, care fac onoare nobilei profesii de procuror.

Cele trei functii pentru care au fost sustinute interviurile fac parte din 'infrastructura' functionala de varf a Ministerului Public, un sistem care trebuie sa functioneze armonizat si coerent, inclusiv din perspectiva exercitarii functiilor de procurori sefi de rang inalt, in beneficiul cetatenilor.

In analiza candidaturilor si formularea propunerilor au fost luate in considerare multiple date si documente aflate la dosarul fiecarei candidaturi, precum si calitatile si cunostintele demonstrate in fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care tin atat de cariera, experienta, expertiza, calitatile si caracteristicile profesionale, manageriale si psihologice personale ale candidatilor, nevoile de perspectiva ale institutiilor pentru care s-a candidat, precum si proiectiile de functionare eficienta a acestora in cadrul Ministerului Public.

Experienta si expertiza profesionala, dosarele solutionate, rezultatele anterioare obtinute pe parcursul carierei, au constituit criterii si argumente de prim rang luate in considerare. Functia manageriala de antrenare si mobilizare a eforturilor procurorilor poate fi exercitata cu succes doar de catre procurori care se bucura de respectul profesional al colegilor, pe baza maiestriei profesionale personale demonstrate direct si recunoscute in activitatea de aparare a legislatiei si combatere a infractionalitatii.

Rezultatele obtinute in exercitarea functiilor de conducere anterioare au reprezentat, de asemenea, un criteriu, fara a fi, insa, absolutizat. Fiecare mandat se desfasoara in contexte institutionale si avand in fata provocari sau obiective manageriale de etapa diferite, care tin de starea si nevoile institutiei la fiecare stadiu de evolutie a acesteia. Privita exclusiv din perspectiva fiecarui candidat, in raport cu rezultatele obtinute in functiile anterioare, o eventuala propunere poate constitui si implicit poate fi legitim privita de acesta, precum si de catre public sau o parte a acestuia, drept o recompensa profesionala sau un demers automat subinteles. Fiecare lider institutional care primeste un mandat de conducere la un moment dat este dator sa faca neconditionat tot ce tine de el pentru a obtine maximum de performanta institutionala, paralel cu abordarea si rezolvarea fiecarei vulnerabilitati sau slabiciuni institutionale in fiecare perioada istorica de mandat, pregatind institutia pentru etapa urmatoare de evolutie si pentru provocarile prezente, dar si viitoare.

Propunerile trebuie insa privite pregnant din perspectiva proiectiilor de functionalitate si performanta, in mod necesar crescute etapa dupa etapa a fiecareia dintre institutiile pentru care se candideaza, raportat la etapa prezenta si cele viitoare de dezvoltare institutionala.

Este esentiala necesitatea pentru fiecare dintre unitatile de parchet de a fi conduse si reprezentate de un procuror a carui competenta si expertiza profesionala au fost deja demonstrate prin rezultate certe si notabile, prin dosarele complexe instrumentate in cariera, de un lider care dispune de o viziune clara privind misiunea institutiei conduse, capacitatea de a explica si formula corect aceasta misiune prin raportare in prima si ultima ratio la lege, capacitatea de a genera si potenta o cultura institutionala a profesionalismului si legalitatii, care cunoaste resursele fiecarei institutii si cum le poate aloca mai eficient, proiecteaza linii de dezvoltare a capacitatii institutionale si de sporire a eficientei institutiei conduse, dispune de curajul si capacitatea de a moderniza si sofistica actiunea acesteia, de a mobiliza si perfectiona colectivul de procurori, potrivit competentelor prezente si posibil viitoare prevazute de lege, in raport de strategiile aplicabile domeniului de incidenta cu actiunea institutionala, de riscurile prezente si de perspectiva pentru societate reprezentate de dinamica accelerata a fenomenul criminologic, nu in ultimul rand, de nevoia de coerenta de ansamblu a actiunii Ministerului Public, PICCJ, DNA si DIICOT.

Fiecare si toate dintre aceste coordonate si criterii esentiale enumerate exemplificativ, precum si altele, precum ar fi abilitatile de comunicare si capacitatea psihologica si coerenta viziunii prin care sa inspire, sa coaguleze si sa emuleze echipele, sa proiecteze obiective si sa atraga increderea membrilor institutiei in misiunea acesteia si a cetatenilor in actiunea institutiei au fost luate in considerare si cantarite in raport de cele demonstrate de candidati in cadrul intregii proceduri, dar si in cariera anterioara.

De aceea, fiecare propunere ce urmeaza a fi facuta trebuie privita prin sfera acestor criterii si deziderate enuntate, din perspectiva institutionala, nicidecum precum o simpla departajare punctuala raportata la interviuri intre mai multi profesionisti deja consacrati, cu atat mai putin precum o invalidare profesionala a candidatilor neselectati, care sunt si vor ramane la randul lor, alaturi de cei nominalizati, procurori distinsi prin inalta valoare ai Ministerului Public.

Propunerile pentru functia de Procuror General al PICCJ si Procuror sef DNA sunt urmatoarele:

1.Alex Florin Florenta pentru functia de Procuror General al PICCJ;

2.Marius Ionut Voineag pentru functia de Procuror sef DNA.

Propunerea pentru functia de Procuror sef al DIICOT va fi anuntata in perioada urmatoare, dupa finalizarea analizei candidaturilor.

Catalin Predoiu

Ministrul Justitiei”

Comentarii

# M date 27 February 2023 13:26 +2

Poate da domnu sa fie un procuror corect. Tare imi este sa nu fie si asta trimis cu tema de nenorociti

# DODI date 27 February 2023 16:01 +2

Sunt două chestiuni: 1. prin plecarea unui personaj insignifiant ca profesional, caracterial și cu lacune evidente de bun simț justiția română, probabil, va ieși în câștig. 2. Jocul de glezne practicat de pupincurist perdoiu nu face decât să creioneze o impresie falsă că i-ar păsa de bunul mers al justiției române după ce, în prealabil, și-a julit genunchii făcând sluj în fața lui ciolaniSS-6case și aservind România celor din UE.

# merinos predoiu date 27 February 2023 20:42 +4

O fi facut scapat vreun imbecil corupt de la pnl si acum isi primeste rasplata, adica salariu baban pe o funtie de sef la o divizie falimentara a sri-ului. In tara asta (asa zis democrata in realitate o cangrena mafiota) totul se face pe principiul ajuta-ma nene ca ne-ntelegem noi cumva.

# santinela date 28 February 2023 08:20 +3

Tot ce vine "propus" de sluga cotrocenista Predoiu este atins de spectrul mediocritatii,al slugarniciei, si in general de eticheta "omul lui von Snitel". Poate,de data asta,omul in cauza ne va face o mare surpriza si va fi un profesionist cu coloana vertebrala si nu se va lasa mani******t.Ma cam indoiesc insa !

# General cu doua stele (Artois) date 28 February 2023 10:03 -1

Bologa are alura unui chivernisit baronaș local, naș de profesie la nunțile din provincie. Se asorteaza cu lumânarea de cununie. În pofida aparențelor, să remarcăm că a avut un mandat de sacrificiu, lovit din plin de reculul ,,ilustrei” sale antecesoare și al camarilei acesteia. Părerea mea e că a făcut față cu brio: a reașezat echilibrul într-o instituție în care excesele comportamentale, forțarea limitelor legii și reinventarea dreptului penal erau la ordinea zilei. S-a terminat cu spectacolul, cu paradele cu ambasadori și eminențe din SRI, cu populismul și cu vedetismul sinistru, precum și cu chiloțăreala divelor din DNA, expusă în presă cu înregistrări cu tot. Totuși, la schimbarea lui Bologa, de ce procurorii și grefierii din DNA nu mai fac scenete de rămas bun pe scările interioare, de ce nu protestează în stradă corporatiștii și de ce tac haștagiștii din justiție? A mai auzit cineva de ei de când e Predoiu ministru?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva