ZIUA JUSTITIEI LA UJR – Premierul Ponta catre ministrul Justitiei Robert Cazanciuc: “Vezi ce spui ca nu vreau sa te remaniez!“. Oana Haineala ne-a justificat de ce evenimentul "Ziua Justitiei" nu a fost organizat de CSM si de ce a refuzat banii de la Ministerul Justitiei: „Este criza!“
Uniunea Juristilor din Romania si Ministerul Justitiei au organizat vineri, 5 iulie 2013, in avans "Ziua Justitiei". Evenimentul, care s-a tinut la sediul UJR din Bulevardul Magheru, a durat mai bine de patru ore, timp in care presedintele UJR, senatorul Ioan Chelaru, a fost gazda invitatilor. Printre cei care au participat la eveniment se numara premierul Victor Ponta, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, presedinta ICCJ judecatoarea Livia Stanciu, sefa CSM Oana Schmidt-Haineala, Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu, procurorul-sef DNA Laura Codruta Kovesi, dar si fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, prim-adjunctul Procurorului General Bogdan Licu, viecepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa, si doi dintre membrii CSM, judecatorul Adrian Bordea si procuroarea Lia Palade.
In timpul evenimentului de la Uniunea Juristilor din Romania au existat insa si cateva momente tensionate, cand s-a descoperit ca procurori de la Parchetul Capitalei a intrat in salile de clasa de la liceul Dimitrie Bolintineanu si a luat circa 100 de copii pentru a-i duce la audieri intr-un autobuz, fara a avea mandate de aducere. Dupa cateva declaratii date de premierul Victor Ponta si de Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, lucrurile s-au linistit, iar evenimentul a continuat. La UJR au existat discursuri care au captat atentia invitatilor, dar si discursuri extrem de lungi care i-au facut pe auditori sa exclame: “Nu mai pot!“, si sa iasa din sala.
Victor Ponta catre Cazanciuc: “Visul meu era sa ajung ministru al Justitiei. Cum nu s-a putut sau nimeni nu a vrut sa ma puna, a trebuit sa ma pun singur, chiar de doua ori. Sper domnule ministru sa nu imi dati ocazia si a treia oara“
Cel care a deschis seria discursurilor la evenimentul organizat de Uniunea Juristilor din Romania cu ocazia "Zilei Justitiei" a fost premierul Victor Ponta, care a vorbit despre nevoia ca justitia sa redevina credibila pentru cei care se adreseaza justitiei, si in acelasi timp mai eficienta: "In primul rand vrea sa va multumesc pentru invitatie, sunt extrem de onorat sa fiu astazi in prezenta catorva profesori de-ai mei, in prezenta unor fosti ministri care au facut parte multi ani din Justitie, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Procuror General, fosti colegi, oameni pe care am avut onoarea sa ii cunosc in vremurile mai bune cand visul meu era sa ajung ministru al Justitiei. Cum nu s-a putut sau nimeni nu a vrut sa ma puna, a trebuit sa ma pun singur ministru al Justitiei, chiar de doua ori, sper domnul ministru (n.red.-ministrul Justitiei Robert Cazanciuc) sa nu imi dati ocazia si a treia oara ca mi-au ajuns cele doua mandate. Dincolo de asta, vreau sa va multumesc sa ati reusit sa strangeti in aceeasi incapere oameni care au ceva de spus despre lumea justitiei, despre modificarile in oridinea constitutionala pe care o avem in fata. Vreau doar sa spun ca in acesti ani au fost si foarte multe lucruri bune, Coduri noi, o evolutie, in primul rand, ca mentalitate a magistraturii romanesti spre independenta. Nu am mai fost de ceva timp intr-o sala de tribunal, dar stiu ce inseamna pentru judecatori, grefieri, avocati, conditiile dificile in care se desfasoara activitatea din justitie. Vreau sa vedem si sa laudam partile bune. Deja ma uit in jurul mesei si stiu cateva din lucrurile pe care le avem de rezolvat in perioada urmatoare. Am reusit in sfarsit sa avem o conducere stabila la parchete, cand vorbim despre Curtea Suprema, stiam ca lucruile sunt mai dificile din punct de vedere logistic, dar a fost necesar sa vizitez sediul ca sa imi dau seama ca trebuie sa existe conditii de munca pentru cea mai inalta instanta a tari la standarde inalte. Trebuie sa vedem ce putem face pentru ca justitia sa fie mai eficienta si sa inspire mai multa incredere justitiabililor pentru ca asta este scopul final. Nu facem justitia pentru judecatori sau procurori, ci o facem pentru cei care se adreseaza justitiei. Uneori prierdem din vedere acest lucru”.
Victor Ponta despre revizuirea Constitutiei: “Nicio modificare a Constitutiei nu va fi posibila impotriva recomandarilor Comisiei de la Venetia, sincer sa fiu parerile contrare din tara o sa le consider mai putin importante”
Premierul Victor Ponta a vorbit si despre revizuirea Constitutiei, ocazie cu care a afirmat ca este nevoie ca aceasta sa se faca in baza recomandarilor Comisiei de la Venetia, si mai putin sa se tina cont de parerile contrare din tara cu privire la acest proces: “Vreau sa ma refer si la revizuirea Constitutiei. Niciodata poate nu a fost nevoie de juristi si de profesionist ca acum cand se discuta despre revizuirea Constitutiei. Vreau doar sa spun ca revizuirea Constitutiei merge pe un format cu care noi suntem obisnuiti. S-a format un dosar al cauzei in cadrul Comisiei de revizuirea a Constitutiei si in care mai multe instante urmeaza sa se pronunte. Astazi se discuta in Comisia de la Venetia, dupa aceea prima instanta va fi Curtea Constitutionala care isi va spune punctul de vedere asupra revizuirii Constitutiei, dupa aceea avem Comisia de la Venetia si nicio modificare a Constitutiei nu va fi posibila impotriva recomandarilor Comisiei de la Venetia, in acelasi timp, daca sunt lucruri pe care Comisia de la Venetia le considera bune si europene, sincer sa fiu parerile contrare din tara o sa le consider mai putin importante. Si mai avem o Curte Suprema, referendumul popular. Iata cate filtre trebuie sa fie ca sa suferim revizuirea Constitutiei. (...)
Ne-ati avut ca avocati in ceea ce priveste modul de reflectare a justitiei romanesti, inclusiv in ceea ce priveste acea lege speciala pentru Inalta Curte, pastrarea statutului de magistrat pentru procurori, sigur, am fost acuzati ca suntem prea multi procurori in functii politice. Cand o sa fie judecatori o sa fie la fel de bine, important este sa fie oameni care cunosc sistemul. Despre toate celelalte garantii, pastrarea sistemului CSM-ului, toate celelalte lucruri pe care cei care lucreaza in sistemul justitiei le-au cerut si care au fost incluse in propunerea Comisiei, inclusiv chemarea la audieri la Parlament. Juristii care stiu sa citeasca legi au vazut ca acolo este o virgula, cu respectarea principiului separatiei puterilor in stat, deci nu se aplica celor care fac parte dintr-o alta putere a statului”.
Prezenta sefei CSM, Oana Haineala, la eveniment nu a trecut neobservata. Pentru ca a intarziat la evenimentul de la UJR, Victor Ponta a invitat-o pe procuroarea Haineala sa stea in locul lui la masa de prezidiu: “Daca doamna presedinta a CSM a venit acum o sa ii cedez si locul”
Spre finalul discursului si-a facut aparitia la evenimentul organizat de Uniunea Juristilor din Romania si sefa CSM, procuroarea Oana Schmidt Haineala. Trebuie precizat ca Oana Haineala a avut cateva ezitari inainte de a intra in sala, zabovind in usa timp de circa doua minute, timp in care si-a butonat telefonul si a bagat capul de doua ori in sala in care se desfasura evenimentul. Aparitia acesteia a fost remarcata de premierul Ponta: “Va multumesc pentru invitatie si daca doamna presedinta a CSM a venit acum o sa ii cedez si locul”. Haineala insa a refuzat sa se aseze intre ministrul Robert Cazanciuc si presedintele UJR Ioan Chelaru, preferand sa se aseze la locul care ii era destinat. Victor Ponta a continuat spunand: “Doamna presedinta am incercat si eu. Trebuie sa recunosc ca de multe ori in CSM m-am simtit ca in Parlament. Au fost dezbateri aprinse”.
Inainte de a pleca, Victor Ponta i-a transmis ministrului Robert Cazanciuc sa aiba grija ce spune, pentru ca nu vrea sa il remanieze: “Vezi ce spui ca nu vreau sa te remaniez!”
Fiind pe faza, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si-a inceput discursul afirmand ca ii este destul de greu sa vorbeasca dupa premierul Victor Ponta, intrucat de fiecare data acesta reuseste sa spuna aceleasi lucruri asupra carora ar fi vrut si el sa se aplece: “Ma bucur ca alaturi de noi se afla astazi oameni care au contribuit la formarea mea si vreau sa le multumesc cu aceasta ocazie. Sigur, trebuie sa spun ca este foarte greu pentru mine sa vorbesc intotdeaua dupa domnul prim-ministru, fost ministru interimar al Justitiei, nu imi face viata tocmai usoara. Imi pun pe hartie cateva ganduri, dar de fiecare data cand vorbeste inaintea mea reuseste sa spuna poate mai bine si cu mai putina greutate anumite lucruri despre care as fi vrut si eu sa vorbesc. Trecand peste aceasta suparare a mea, mai sunt cateva lucruri despre care putem sa vorbim. Ca ministru al Justitiei, stiti foarte bine ca sunt lucruri pe care le putem face din perspectiva administrativa a sistemului. Infaptuirea justitiei o lasam in seama colegilor nostri”.
Robert Cazanciuc: “Vreau ca in perioada urmatoare sa incerc sa pun in valoare acest patrimoniu de justitie, impreuna cu sprijinul autoritatilor locale”
In timpul discursului sau, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a vorbit despre nevoia instantelor de a fi modernizate, facand referire la sediile impozante ale Palatelor Justitiei din provincie, care au nevoie de reconditionare: “Dincolo de aceste lucruri, trebuie sa ne gandim la ce inseamna nevoia de sprijin, la administrarea justititei si cum se poate face ea mai bine. Avem nevoie de instrumente normative, dar ele nu sunt intotdeauna suficiente pentru a vorbi de infaptuire a justitiei, de calibrare. Avem nevoie de sprijin, avem nevoie de investitii, intr-o perioada nu foarte usoara. Am inaugurat recent la Tulcea un nou Tribunal, infaptuit pe banii Bancii Mondiala, o sa urmeaze si alte sedii importante in viitor. Am trecut in revista si am realizat un mic manual cu ce inseama infrastructura de justitie in momentul de fata pentru a putea face cateva prioritizari. Am gasit in orase mai mici sau mai mari palate de justitie impresionate, construite de arhitecti celebre, care arata locul pe care il avea justitia in acea perioada. Din pacate, de-a lungul timpului, lucrurile nu au evoluat asa cum au inceput. Vreau ca in perioada urmatoare sa incerc sa pun in valoare acest patrimoniu de justitie, impreuna cu sprijinul autoritatilor locale. (…) Saptamana trecuta am aprobat o Ordonanta de Urgentia prin care au crescut taxele judiciare, ramase la nivelul anului 1997, si a crescut si nivelul acordat instantelor de la 30% la 45% din aceste taxe. Voi face apel la autoritatile locale ca procentul ramas sa fie folosit si in sprinul instantelor, pentru a da resurse instantelor. Voi incepe din toamna cu cateva orese importante unde din punctul de vedere al pozitionarii justitiei, unde sunt lucruri importante de facut”.
Sefa ICCJ, judecatoarea Livia Stanciu a scos audienta din sala
La randul ei, presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Livia Doina Stanciu, nu s-a abtinut nici de data asta, vorbind neincetat circa trei sferturi de ora, fapt care a plictisit asistenta, multi iesind efectiv din sala in care se desfasura evenimentul. Discursul a fost presarat de citate in latina pronuntate de judecatoarea Stanciu, dar si de repetitii care in final au obosit publicul auditor. Redam doar inceputul discursului: “Ma bucur sa ma aflu in prezenta atator distinsi profesionisti ai dreptului in perspectiva dezbaterii unei teme, care inca de la prima ora s-a anuntat extrem de interesanta, extrem de incitanta si cu deosebire extrem de actuala si care din punctul de vedere al judecatorului Stanciu reprezinta preocuparea noastra pentru obtinerea unei justitii cat mai eficiente”. (…)
Oana Haineala apara independenta procurorilor la “Ziua Justitiei” de la UJR
Dupa discursul de aproape 45 de minute al judecatoarei Livia Stanciu, a vorbit sefa CSM, procuroarea Oana Haineala. Acesta si-a inceput discursul prin a se scuza pentru intarziere: “Imi cer scuze pentru intarzierea cu care am ajuns, a fost o activitatea prealabila acestui eveniment... Suntem astazi la un eveniment special. Sarbatorim anual “Ziua Justitiei“, insa de la an la an acest eveniment capata valente si semnificatii diferite. (…) Este deosebit de important ca in complexul proces de modernizare statala si constitutionala pe care il parcurge la acest moment societatea romaneasca anumite repere care sunt vitale, fundamentale trebuie sa aiba consacrare la cel mai inalt nivel legislativ al Legii fundamentale. Fara indoiala, unul dintre aceste repere este cel care vizeaza independenta justitiei si independenta magistratului. De altfel, acesta este si una din limitele prin care revizuirea Constitutiei se poate face. In acest context am sa incep prin a face trimitere importanta statutului de magistrat al procurorului. Cred ca procurorii joaca un rol fundamental in administrarea justitiei. Independenta lor este indispensabila pentru ca ei sa isi indeplineasca misiunea si este absolut inseparabila in ideea de stat de drept. (…) Este un moment aniversar, asa ca nu as dori sa vorbesc despre problemele sistemului. Avem proiecte foarte importante in derulare, cum ar fi selectia in vederea numirii conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, implementarea noilor Coduri. In acest context, am convingerea ca fiecare isi va face datoria. Acesta este motivul pentru care tin sa multumesc tututor colegilor mei magistati pentru eforturile pe care le fac, pentru consecventa, pentru profesionalism si responsabilitate si sa le doresc multa bucurie avand in vedere ca sarbatorim “Ziua Justitiei”. In acest timp, doresc sa felicit Uniunea Juristilor pentru mentinerea unor anumite cote, unui anumit standard de calitate in modul de a gestiona asociatia profesionala si pentru organizarea acestui eveniment”.
Sefa CSM a declarat pentru Lumeajustiei.ro ca CSM nu a facut “Ziua Justitiei” pentru ca este criza
La plecare, am intrebat-o pe sefa Consiliului Superior al Magistraturii de ce a refuzat sa organizeze “Ziua Justitiei”, in conditiile in care Ministerul Justitiei aprobase desfasurarea unor evenimente in acest sens, alocand si suma de 20.000 de lei pentru activitatile care ar fi urmat sa aiba loc. Procuroarea Oana Haineala a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca este mai bine ca fiecare instanta sa celebreze pe plan local evenimentul “Ziua Justitiei” asa cum considera de cuviinta, la fel cum s-a intamplat si in 2011: “Am convenit ca cel mai bine este ca fiecare instanta sa organizeze cum considera acest eveniment. Asa este cel mai bine, asa s-a intamplat si in 2011”. Am intrebat-o si de ce nu a acceptat ca evenimentul sa fie organizat de CSM, asa cum era programat sa se intample, iar raspunsul a fost unul scurt si prompt: “Este criza! Asa este cel mai bine”.
Noi spunem ca nu criza este adevaratul motiv pentru care Oana Haineala a refuzat ca CSM sa organizeze “Ziua Justitiei”, ci dorinta de a evita “esecul” de la “Ziua Justitiei” din 2012, cand Consiliul Superior al Magistraturii a organizat la Cercul Militar din Capitala un eveniment anuntat cu mare fast, in aceeasi zi in care si la Curtea de Apel Bucuresti de la Palatul Justitiei a fost organizat unul similar, dar la care au participat foarte putine persoane, majoritatea dintre ele fiind ocupate cu “Ziua Justitiei” de la CAB.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Măi, Robertică,
5 July 2013 19:19
+5
# Domn ministru,
5 July 2013 19:28
+5
# unul din lumea cea mare
5 July 2013 19:51
+2
# SPP-istii nu e in criza
5 July 2013 19:51
+8
# Pentru Haimanoasa, noastră dragă,
5 July 2013 20:54
+6
# ADEVARUL
5 July 2013 21:40
+1
# teea
6 July 2013 01:12
+5
# Pontului Nitului si Cazanciucului
6 July 2013 22:32
+3
# Istratie
7 July 2013 07:23
+2