29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ASA TREBUIE SA FIE O DEZBATERE IN JUSTITIE – Aspectele de noutate in materia organizarii judiciare, colaborarea avocat-judecator, transparenta administrativa a instantelor au fost abordate in dezbaterea „Organizarea judiciara. Actualitati legislative si practice. Perspective”, moderata de fosta membra CSM Evelina Oprina. Printre participanti: presedinta de onoare a AMR Viorica Costiniu, judecatoarea CSM Gratiela Milu, judecarorii Cezar Filip si Ciprian Tita, directorul SNG Andrei Bancila (Video)

Scris de: G.T. | pdf | print

10 December 2023 12:14
Vizualizari: 3436

Un real succes a avut una dintre cele mai recente dezbateri pe teme de justitie. Ne referim la dezbaterea „Organizarea judiciara. Actualitati legislative si practice. Perspective”, desfasurata joi, 7 decembrie 2923, la Facultatea de Drept, si organizata de Editura Universul Juridic.


 

Dezbaterea a fost una vie, iar asta s-a datorat in mare masura modului in care a fost moderata de judecatoarea Evelina Oprina (foto 1 centru), fosta membra CSM, in prezent aflata la pensie, profesoara la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. Desigur, nu se putea intampla acest lucru daca la eveniment (a carui inregistrare o prezentam mai jos) nu erau prezenti invitati de calitate, dintre care ii enumeram pe: presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatoarea Viorica Costiniu (in prezent la pensie), judecatoarea Ramona Gratiela Milu din CSM, presedintele Tribunalului Specializat Arges - judecatorul Ciprian Tita (vicepresedinte AMR), judecatorul Cezar Filip de la Curtea de Apel Bucuresti (vicepresedinte AMR), directorul Scolii Nationale de Grefieri, judecatorul Andrei Bancila, avocatul Paul Pop (prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti), avocatul Valentin Cocean (de la casa de avocatura Popescu & Asociatii SPARL).

 


La eveniment au luat parte zeci de magistrati, avocati, profesori de Drept si studenti, iar temele de discutie au fost dintre cele mai actuale. Mai exact, temele abordate la dezbaterea „Organizarea judiciara. Actualitati legislative si practice. Perspective” au privit:


1. Aspecte de noutate in materia organizarii judiciare in contextul noilor dispozitii legale si regulamentare

Modificari operate in privinta conducerii instantelor de judecata

Repartizarea aleatorie a dosarelor. Instrumente de verificare a regularitatii procedurii de repartizare

Ingrijorari si perspective in contextul normarii activitatii


2. Colaborarea judecator-avocat in realizarea actului de justitie

Efectivitatea comunicarii in pregatirea cercetarii judecatoresti (momentul invocarii si aducerii la cunostinta catre parti a exceptiilor si a unor solicitari care urmeaza sa fie supuse dezbaterii)

Stabilirea si respectarea impartirii sedintei in intervale orare. Previzibilitatea parcursului procesual

Claritatea si calitatea comunicarii exprimate prin actele procesuale si continutul hotararii

Colaborarea inter-institutionala barou-instanta


3. Transparenta administrativa a instantelor. Perspective practice de eficientizare a activitatii acestora

Publicitatea sedintei si efectivitatea dezbaterii orale in procesul actual

Aspecte privind schimbarea componentei completului de judecata (situatii de modificare, accesibilitatea listei de permanenta si a modificarilor operate, criterii de intocmire etc.)

Accesul partilor la dosar (asigura dosarul electronic cadrul unei gestionari eficiente a dosarului?)


4. Comunicarea sistemului judiciar, element esential in determinarea increderii in justitie

Gestionarea situatiei proceselor cu un puternic impact public. Implicatii din perspectiva scurgerii de informatii si a asigurarii independentei judecatorului

Factorii care influenteaza increderea publicului in justitie

Coordonarea comunicarii sistemului judiciar la nivel central si local. Rolul asociatiilor profesionale in acest context.


Dezbatere urmata de lansarea cartii asteptate de intregul sistem judiciar


Dezbaterea a fost urmata de un alt eveniment important. Si anume lansarea unei carti despre care Lumea Justitiei a precizat deja ca este asteptata de intregul sistem judiciar. Ne referim la volumul „Organizare Judiciara. Regulamentul de Ordine Interioara al Instantelor Judecatoresti. Comentarii pe articole, scris de judecatorul Cezar Filip de la Curtea de Apel Bucuresti.

 


Cartea (evident, de interes pentru tot ceea ce inseamna profesionist al dreptului – fie ca vorbim despre judecatori, procurori, avocati, grefieri sau alti profesionisti ai dreptului –, precum si pentru justitiabili) isi propune sa contribuie la o mai buna cunoastere si functionare a instantelor, la transparentizarea si unificarea procedurilor administrative. Totodata, lucrarea ofera explicatii privind aplicarea si interpretarea dispozitiilor regulamentare in practica administrativa. Foarte important de subliniat este faptul ca acest demers editorial reprezinta o premiera in ultimul an, dupa adoptarea noilor legi ale justitiei (Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara si Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii).

Proiectul editorial dezvoltat de vicepresedintele AMR Cezar Filip deschide drumul pentru cercetarea stiintifica a activitatii administrative a instantelor de judecata in contextul dispozitiilor legale si infralegale (regulamentare) care o reglementeaza, lucrarea propunandu-si sa contribuie la o mai buna cunoastere si functionare a instantelor de judecata, transparentizarea si unificarea procedurilor administrative, prin asigurarea unui cadru in care fiecare participant la activitatea instantei sa isi cunoasca mai bine atat activitatea proprie, cat si pe cea a conducerii instantelor (click aici pentru a citi mai multe detalii despre aceasta carte).


Prezentam inregistrarea dezbaterii „Organizarea judiciara. Actualitati legislative si practice. Perspective”:

 


Iata o galerie foto de la eveniment:


Judecatorii Ciprian Tita, Cezar Filip si Evelina Oprina

 

Avocatii Paul Pop si Valentin Cocean


Presedinta de onoare a AMR, judecatoarea Viorica Costiniu

 

Judecatorul Cezar Filip, judecatoarea Evelina Oprina, avocatul Paul Pop

 

Judecatorii Ciprian Tita si Cezar Filip

 

Judecatoarea Ramona Gratiela Milu din CSM

 

Judecatorul Ciprian Tita, judecatoarea Viorica Costiniu, judecatorul Cezar Filip, judecatoarea Evelina Oprina, avocatul Paul Pop si judecatorul Andrei Bancila


Comentarii

# Fara avocati nu poti sa ai abuzuri. date 10 December 2023 14:40 0

Avocatii sunt indeobste folositi in activitate de catre magistrati contrar prevederilor constitutionale. La un piscot cu sampanie se pot spune multe cuvinte frumoase. Realitatea din teren este alta.

# pT. "Fara avocati nu poti sa ai abuzuri" date 10 December 2023 18:26 0

CINEVA, TREUIE SA LE FACA SI P'ASTEA (TREBILE MURDARE SI URAT MIROSITOARE) . Ca doar nu le-or face imaculatii, perfectii, briliantii ....

# maxtor date 10 December 2023 21:10 0

colaborarea avocat-judecator? -de ajungi sa te bati cu partea in contradictoriu,cu av.(tau?!), cu jud.,gref,politzaiu tortzionar???? (publicu e placid,de obicei)

# o opinie date 12 December 2023 09:31 0

# pT. "Fara avocati nu poti sa ai abuzuri" . Stimate(a)? , " (TREBILE MURDARE SI URAT MIROSITOARE)" or fii la baza "evolutiei". Doar asa , "ne punem" amprenta asupra "viitorimii" o data cu "necesitatea" reinventarii rotii, apei calde si a focului ce ne arde "rarunchii". "TRECUTUL" e desuet in opinia "omului evoluat si nou - noutz".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva