10 July 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONTRAOFENSIVA CSM – Consiliul demonteaza dezinformarile privind pensionarea si pensiile magistratilor: “Pensia de serviciu nu mai depaseste salariul net in plata... In ceea ce priveste varsta medie de pensionare, pentru procurori aceasta este de aproximativ 55 ani, iar pentru judecatori de aproximativ 56 ani”. CSM avertizeaza ca Romania risca sa ramana fara 14% dintre judecatori si fara 10% dintre procurori: “In ultimele saptamani au fost formulate peste 60 de cereri de pensionare”

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 July 2025 18:31
Vizualizari: 1722

Dupa ce ieri judecatorii din CSM au aratat intregii tari cum minte premierul Ilie Bolojan (click aici pentru a citi), Consiliul Superior al Magistraturii ofera noi date care demonteaza “campania mediatica de dezinformare privind pensiile si veniturile judecatorilor si procurorilor”, o campanie care, credem noi, este parte din planul Guvernului de a taia pensiile si veniturile acestora.


 

Intr-un comunicat de presa de joi, 10 iulie 2025, CSM precizeaza ca varsta medie de pensionare a magistratilor in ultimii 15 ani, in perioada 2010-2025, a fost de 55 de ani pentru procurori si de 56 de ani pentru judecatori. Asadar, nicidecum de 48 sau 49 de ani, cum s-a vehiculat in spatiul public.

Explicand ca varsta medie de pensionare a scazut dupa aparitia si adoptarea initiativelor legislative privind pensionarea magistratilor si statutul acestora, CSM atrage atentia ca, pe fondul discutiilor referitoare la cresterea brusca a varstei de pensionare la 65 de ani, doar in ultimele doua saptamani au fost formulate peste 60 de cereri de pensionare.

De altfel, pana la finele anului Romania risca sa ramana fara 14% dintre judecatori, mai exact fara 628 de judecatori care indeplinesc conditiile de pensionare. In ceea ce priveste procurorii, 233 pot iesi in prezent la pensie, reprezentand 10% din totalul celor in functie.

Nu in ultimul rand, CSM mentioneaza ca nu mai pot exista plecari din sistem cu pensie mai mare decat serviciu, asemenea situatii putand fi intalnite punctual doar in cazul pensionarilor care s-au produs inainte de modificarile legislative din 2023.

 

Redam comunicatul CSM:

 

“In continuarea datelor prezentate in cursul zilei de 09 iulie, fata de campania mediatica de dezinformare privind pensiile si veniturile judecatorilor si procurorilor, in vederea corectei informari a societatii, atat cu privire la varsta medie de pensionare a magistratilor, evolutia acesteia in raport de modificarile legislative, cat si cu privire la venitul net al judecatorilor, Consiliul prezinta urmatoarele date:

 

1.Daca la nivelul anului 2021, varsta medie de pensionare la judecatori era de aproximativ 54 de ani, dupa initierea si adoptarea legislatiei care a modificat varsta de pensionare a magistratilor, incepand cu anul 2022, varsta medie de pensionare a scazut la aproximativ 52 de ani, pe fondul instabilitatii normative din aceasta perspectiva.

Contrar celor exprimate in spatiul public, in anul 2025, pana la acest moment, varsta medie de pensionare la judecatori se mentine la 52 de ani, comparativ cu perioada de maxima stabilitate legislativa cand, la nivelul anilor 2010 – 2011, varsta medie de pensionare era de peste 58 de ani la judecatori.

Asadar, in ceea ce priveste varsta medie de pensionare la magistrati, din datele statistice reiese ca pentru procurori aceasta este de aproximativ 55 de ani in intervalul de timp 2010-2025, iar pentru judecatori varsta medie de pensionare este de aproximativ 56 de ani in acelasi interval de timp.

Astfel, statistic se poate observa ca instabilitatea legislativa si repunerea in discutie in mod recurent a varstei de pensionare a determinat din ce in ce mai multi judecatori si procurori sa ia decizia de a se pensiona.

De altfel, reamintim ca pe fondul discutiilor generate de masurile din planul de guvernare pe acest segment, respectiv cresterea brusca a varstei de pensionare de la 60 de ani, cat este prevazut in prezent prin etapizarea reglementata de Legea nr. 282/2023, la 65 de ani, in ultimele saptamani au fost formulate peste 60 de cereri de pensionare de catre judecatori si procurori.

Mai mult, pana la finalul anului indeplinesc conditiile de pensionare 628 de judecatori, reprezentand peste 14% dintre judecatorii in functie, 550 dintre acestia fiind de la instantele superioare, respectiv ICCJ, curti de apel si tribunale.

In ceea ce priveste profesia de procuror, in prezent au vocatie la pensionare 233 de procurori din 2360 in activitate, reprezentand aproximativ 10% din totalul celor in functie.

Aceasta instabilitate a statutului magistratilor conduce treptat la generarea unor efecte iremediabile pe termen scurt la nivelul sistemului judiciar, in conditiile unui deficit actual de 667 de posturi de judecator si 700 de posturi de procuror, concursurile pentru ocuparea directa a acestora fiind blocate prin act normativ.

La acestea se pot adauga, in perioada urmatoare, posturile vacantabile prin pensionare, respectiv 861 de posturi de judecator si procuror, ducand la un total de 2227 de posturi vacante de magistrat la nivelul sistemului judiciar, reprezentand aproximativ 28% din schema de personal.

Pe de alta parte, pe termen scurt, cresterea numarului de posturi vacante la 716, atat pentru judecatori, cat si pentru procurori, defalcat, in cateva saptamani, conduce la o blocare iminenta a instantelor de judecata si parchetelor de pe langa acestea, cu consecinta afectarii directe a cetatenilor din perspectiva duratei rezonabile de solutionare a cauzei.


2. In ceea ce priveste cuantumul pensiei de serviciu, prin Legea nr. 282/2023 s-au corectat anomaliile anterioare, astfel incat pensia de serviciu nu mai depaseste salariul net in plata. Situatiile punctuale care se mai pot intalni provin din reglementarea anterioara anului 2023, aceste persoane indeplinind conditiile de pensionare in temeiul legislatiei vechi.


3. Din totatul celor 5068 de judecatori in functie, 2315 judecatori, reprezentand aproximativ 45%, activeaza la judecatorii. Salariul net al unui judecator la judecatorie se situeaza in intervalul 6990 lei/net pentru un judecator stagiar, 10.486 lei/net pentru un judecator de judecatorie in primii ani de cariera si ajunge, dupa 20 de ani vechime in functie, pana la suma de 16.157 lei/net la judecatorie.

La instantele si parchetele superioare, spre exemplu, un judecator de curte de apel sau un procuror de la parchetul de pe langa curtea de apel, are un venit net de 16.309 lei si poate ajunge, dupa 20 de ani vechime in functie, la maxim 20.345 lei/net. La nivelul curtilor de apel activeaza 930 de judecatori, respectiv aproximativ 18% din totalul judecatorilor in functie.

Astfel, raportat la venitul brut, indicele INS privind salariul mediu brut este de 1,90 pentru un judecator definitiv recent incadrat la judecatorie, in concordanta cu media indicelui european pentru salariile judecatorilor, potrivit celor mai recente date publicate de CEPEJ.

Concluzionand, in contextul unor prefigurate modificari legislative care nu vor afecta doar sistemul judiciar, ci se vor reflecta in primul rand asupra societatii, in ceea ce priveste accesul la justitie si durata rezonabila de solutionare a cauzelor, Consiliul ramane fidel si constant informarii corecte a cetatenilor”.

Comentarii

# Retardanis date 10 July 2025 15:40 -75

Contraofensiva taica, mai tare decat cea sovietica din WW2. Dai si lupta pentru pastrarea privilegiilor si sporurilor de conditii periculoase. Magistratii sunt o categorie sociala de semidocti care isi apara doar propriile privilegii, nu ii intereseaza sa faca dreptate sociala.

# Ursu Dan Aurelian date 10 July 2025 17:09 +7

Dreptatea care se înfăptuiește in instanțe de către judecători, obligatoriu, trebuie să fie doar dreptate, fără altă conotație. Dreptatea socială e un concept extrem de fluid și subiectiv, pur ideologic și ideologizant. Cât despre semidoctismul magistraților, este de reținut că această profesie formează polimați, nu diletanți: pentru a instrumenta o cauză având că obiect, spre exemplu, o ucidere din culpa trebuie să cunoști nu numai drept, ci și medicină legală, mecanică, matematica, etc, pentru a putea cenzura constatările și concluziile experților; într-o cauză economică și financiară, cunoștințele de drept sunt dublate de cele fiscale, contabile, economice, s.a.m.d. Sigur, câteodată, pseudonimul e o carte de vizită reprezentativă.

# Dana date 10 July 2025 18:37 0

Aveti dreptate domnilor magistrati, dar de ce dau termene asa de lungi de cate 1 an iar amanari de pronuntare din 2 in 2 saptamani cate jumatate de an , asta la jude catoria Iasi.

# contraofensiva prin trădare date 10 July 2025 19:28 0

CSM face gargară. Asta nu e contraofensivă. În instante se muncește pe brânci la rânit mizeria politicienilor și corporațiilor. Capul plecat sabia nu taie, dar atrage biciul pe spinare, sclavilor! Marș la dosare și ciocu mic! Pînă la toamnă să aveți zero restanțe la motivat! Capisci!?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.07.2025 – In atentia magistratilor care asteapta decretele de pensionare, numire si reincadrare: Nicusor a semnat pentru Nadia

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva