29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIE SUBFINANTATA – Ministerul Finantelor a alocat un buget de 2,87 miliarde lei pentru instante, pe anul 2024. Suma este de peste trei ori si jumatate mai mica decat cea necesara, de 10,48 miliarde lei, ceruta de presedinta ICCJ Corina Corbu. Iata inregistrarea cu discutiile privind bugetul instantelor pentru anul 2024 (Video)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 December 2023 17:29
Vizualizari: 12157

In ciuda faptului ca atat judecatorii, cat si grefierii si alte categorii de personal din justitie isi striga nemultumirile de luni intregi, statul roman se incapataneaza sa vaduveasca instantele de minimul necesar.



Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au votat marti, 19 decembrie 2023, un buget de numai 2,87 de miliarde de lei pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante din Romania, in ciuda faptului ca presedinta ICCJ Corina Corbu (foto stanga) le-a explicat alesilor ca independenta justitiei are si o componenta financiara. Altfel spus (reformulam noi): subfinantarea sistemului judiciar creeaza pericolul ca judecatorii sa nu mai fie independenti.

Mai mult: alocarea de doar 2,87 miliarde lei pentru instantele din Romania este mult sub necesar. In acest sens, sefa ICCJ Corina Corbu a explicat ca bugetul de care Inalta Curte si celelalte instante au nevoie - buget aprobat atat de CSM, cat si de ICCJ - este de 10.480.064.000 lei (n.r. 10,48 miliarde lei). Suma din care circa 600 de milioane este pentru ICCJ, iar restul pentru celelalte instante.

Inainte de a va lasa sa cititi dialogul din comisii, remarcam atitudinea surprinzatoare a deputatului USR Claudiu Nasui (fost ministru al Economiei), care a avut o pozitie convergenta cu cea a sefei Inaltei Curti, in ciuda faptului ca Uniunea Salvati Romania face o propaganda axata pe ideea ca judecatorii primesc prea multi bani (o aberatie – evident).


Redam argumentele judecatoarei Corina Corbu (vezi video):

 



Corina Corbu: Pentru prima oara, Inalta Curte si-a exercitat atributiile de ordonator principal de credite pentru toate instantele judecatoresti, avand in vedere modificarile aduse prin legile justitiei in toamna anului trecut. Prin urmare, proiectul de buget pe anul 2024 al Inaltei Curti a fost construit avand la baza propunerile formulate de curtile de apel si a fost avizat de Consiliul Superior al Magistraturii. In final, bugetul a fost aprobat de Adunarea Generala a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In opinia noastra, constructia bugetului pe anul 2024 reflecta resursele minimale necesare Inaltei Curti de Casatie si Justitie si celorlalte instante judecatoresti, pentru functionarea in conditii adecvate, ca o componenta intrinseca a imperativului de garantare a independentei justitiei, care – stim cu totii – contine si o componenta financiara.

Limita de cheltuieli stabilita de Ministerul Finantelor pentru proiectul de buget pe anul 2024 este de 2.878.552 mii lei (n.r. 2,87 miliarde lei), fata de necesarul Inaltei Curti, care este de 10.480.064 mii lei (n.r. 10,48 miliarde lei): 601.308 mii lei (n.r. 601,3 milioane lei) pentru ICCJ si 9.878.752 mii lei (n.r. 9,87 miliarde lei) pentru instantele judecatoresti (curti de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii).

In acest context, am promovat doua amendamente, prin care am propus suplimentarea cheltuielilor la capitolul 'Cheltuieli de personal', cu 1.126.235 mii lei (n.r. 1,12 miliarde lei) – bani necesari asigurarii finantarii celor 15.676 de posturi existente in sistemul judiciar.

Pe de alta parte, mai avem si un amendament 2: 4.709.927 mii lei (n.r. 4,7 miliarde lei) – bani necesari achitarii integrale a hotararilor judecatoresti.

Claudiu Nasui: Practic, aveti un buget care si in aceasta institutie creste cu 4% fata de anul anterior.

Corina Corbu: Anul anterior, noi am venit in fata dumneavoastra fara a avea bugetul instantelor. Acum il avem.

Claudiu Nasui: Anul anterior, dupa executia preliminara, ati avea 2,7-2,8 miliarde – conform fiselor care ne-au fost prezentate de Ministerul Finantelor (daca nu e vreo greseala acolo). Fata de anul trecut, va creste cu 4 la suta bugetul. 99,9% din bugetul institutiei sunt salarii. N-am retinut cifra; daca puteti s-o repetati: cat sunt acele salarii din urma, stabilite tot de instante, pentru a majora salariile magistratilor?

Corina Corbu: Inalta Curte a preluat de la Ministerul Justitiei doar cheltuielile de personal si aferente acestor cheltuieli. Prin urmare, este normal ca bugetul Inaltei Curti sa contina preponderent aceste cheltuieli, pentru ca asta am primit de la Ministerul Justitiei. [Categoria] 'Bunuri si servicii' a ramas la Ministerul de Justitie. Va repet suma: este vorba de 4.709.927 mii lei.

Claudiu Nasui: Adica 4,7 miliarde de lei.

Corina Corbu: Ati transformat dumneavoastra – da.

Claudiu Nasui: Si atunci, daca aveti 4,7 miliarde de lei de platit, cum de aveti un buget de 2,9 miliarde?

Corina Corbu: Pai, tocmai v-am spus ca noi am inaintat la Ministerul de Finante un buget de de 10.480.064 mii lei.

Claudiu Nasui: Deci de 10 miliarde.

Corina Corbu: Exact. Asta este bugetul pentru care Consiliul Superior al Magistraturii a acordat aviz conform si acesta este bugetul aprobat de Adunarea General a ICCJ.

Claudiu Nasui: Si ce se intampla cu diferenta? Nu mai e de platit?

Corina Corbu: Asta incercam si noi sa aflam si asta incercam acum sa corectam.

Claudiu Nasui: Pai, atunci, domnule presedinte, cum facem? Ca si ordonatorul de credite incearca sa afle raspunsul la aceeasi intrebare la care incercam si noi.

Bogdan Hutuca (n.r. nu era atent): Imi cer scuze. Va rog.

Claudiu Nasui: E o intrebare legitima, pe care o avem si noi, si ordonatorul de credite: Ministerul de Finante cum o sa faca acest lucru?

Daniela Pescaru (foto dreapta), secretar de stat MFP: Ministerul Finantelor nu sustine amendamentul, intrucat nu este precizata sursa de acoperire.

Claudiu Nasui: Intrebarea mea este ce se intampla cu deciziile acelea, in absenta unui buget care sa le includa.

Daniela Pescaru: Deci nu vorbim de hotarari judecatoresti, ci de acte administrative prin care au fost stabilite niste salarii.

Corina Corbu: Va rog sa-mi permiteti sa va corectez: nu este vorba de acte administrative, ci de acte administrative emise in executarea hotararilor judecatoresti si a deciziilor Curtii Constitutionale. E total diferit.

Claudiu Nasui: Poate statul sa fie executat pentru sumele astea?

Corina Corbu: Nu. Pentru ca legislatia... nu permite.

Comentarii

# Imperia date 19 December 2023 17:45 +257

Foarte slaba Corina Corbu

# cârcotaș date 19 December 2023 18:31 -44

Ce putea face? Este judecător la ICCJ, președinta Curții. Deja este pusa în situația supărătoare de a cere bani, nu-i suficient? Sau trebuia să urle ca Șoșoacă? Poate dra. vice avea mai mult aplomb, se știe cu mulți oameni puternici. Ăsta e semnalul că sistemul este nemulțumit că judecătorii nu mai sunt ascultători, nu luptă, nu contribuie, nu pun botu' la țâța Binomului d'antan. Ehei, unde-i tovarășa de nădejede! Brațul ei prin curte, zeci de excepții ale bandiților respinge!

# Victor date 19 December 2023 18:59 +225

:cry: :cry: 8) :o :cry: 8) Pfff....Nah, că a avut mingea dar a aruncat-o în tribune. Păi, cum să te duci să ceri bani dar, nu să nu știi pentru ce? :cry: Se mai întreabă cineva de ce nu se primesc salariile întregi sau drepturile salariale restante stabilite prin hotărâri? :cry: :o

# Mai bine fara doctori,decât fara căpușele date 19 December 2023 19:30 -143

de juzi :"În timp ce spitalele de stat au rămas fără bani de medicamente, Guvernul a scos un miliard de lei din rezerva bugetară pentru salariile magistraților. Ceruseră 3,7 miliarde de lei". P A R Z I T I L O R

# Hadrianus date 19 December 2023 19:42 +156

În calitate de președinta a ICCJ Corbu Corina nu are ce reprezinta, este miroasă lui Ciolaku. Cu asemenea reprezentanți nu este de mirare ca se dau ordonanțe neconstituționale și ca judecătorii sunt umiliți de politruci analfabeți. Și de covrigarul inept.

# Nino date 20 December 2023 00:44 +127

Cum nu poate fi executat statul? Sigur ca poate fi. Sunt salarii legal stabilite, Doamne fereste...

# maxtor date 20 December 2023 04:18 +2

e o catastrofa premeditata nu "subfinantare"; puterea politica -parliamentul si guvernul- va fi tentata sa asmuta publicul si sa arunce oprobiul, mai lipseste Prezidentu'....pana si prea independentul dl. Titi dupa cate stim a dat un oug: 2 judecatori in apel in loc de 3 pe motiv de "lipsa banilor"....

# Șah date 20 December 2023 07:16 +118

Mat la Regină! Nebunii își fac treaba! Mesajul lor e clar: nu au nevoie de Justiție, le încurcă viața: îi judecă, îi condamnă, le anulează aberațiile legislative s.a.m.d. Nici electoral nu contează, deci, flit!

# Indignat date 20 December 2023 09:30 -24

Cel mai bine platit corp profesional bugetar il constituie corpul magistratilor! este un adevar care nu poate fi negat. Acum, sa aruncam o privire in realitatea inconjuratoare: tara a fost devalizata. Cine se putea opune, cine putea face ceva pentru impiedicarea acestei stari de fapt? Numai, dar numai magistratii foarte bine platiti! Unde au fost tot acest timp? Va spun eu: in procese pt a-si aloca si mai multi bani! Pentru salariile exagerate, pentru sporurile care mai de care mai ciudate, pentru pensiile nesimtite, pentru banii de deconturi samd. Si toate acestea se intamplau, se petreceau sub privirile lor, singurii care ar fi putut sa impiedice destramarea tarii. Culmea este ca nici macar nu raspund pentru ceva, desi, repet, sunt principalii vinovati de distrugerea Romaniei.

# maxtor date 20 December 2023 10:37 +12

" ajungi pe mana judecatorului care te da pe mana temnicerului ", e in noul testament, altfel NU SE POATE!

# Un cunoscător date 20 December 2023 11:26 -11

Vă dați seama? Se va duce magistratul acasă și nu va avea ce pune masă copilașilor. Săracii, oameni bogați. O să-și mai permită doar o jumătate de garsonieră la fiecare salariu. Of! Of!

# Just date 20 December 2023 11:27 0

De ce se prezinta sumele in milioane de mii ??!!! de ce doamna presedinte evita sa spuna miliarde de lei? Miliarde de lei noi, RON !! Adica miliarde de euro

# Indignat date 20 December 2023 13:26 +1

Adevarul este ca si meritati! Nu v-am auzit glascioarele in cazul Rarinca Maria. Teoretic, sunteti oameni de drept, ar trebui sa va dati seama cand un nevinovat este condamnat in ciuda lipsei oricarei dovezi, oricarui lucru ce l-ar lega de fapta inventata. Culmea este ca, spre mahnirea mea, un anumit magistrat care mai parea vertical a argumentat nevoia de plata fara numar prin incurajarea actului de justitie corect, cu alte cuvinte, vrei sa judec in conformitate cu legea si intima convingere, pe baza probatoriului sau ma spaguiesc daca nu-mi dai o pensie mai mare decat muntele de bani lunar, la 45 de ani? Hai, are vreunul curajul sa explice ce s-a intamplat in cazul Rarinca, incepand de la competenta parchetului care a instrumentat dosarul si terminand cu decizia judecatorilor? Si pentru Sah si Mat: ba da, romanii chiar au nevoie de justitie, fie aceasta si pe bani multi. Problema este ca banii sunt, justitia nu!

# Dragos date 20 December 2023 14:40 +36

Felicitări dnei Corbu pentru atitudinea demna pe care a avut-o pe timpul "interogatoriului", mai ales în momentul în care dna de la Ministerul Finanțelor a dovedit o necunoaștere crasa a legislației în vigoare. Mi s-a confirmat încă o data ca necolectarea TVA/ taxe, s.a, sunt din cauza slabei pregătiri a celor de la finanțe. Întrebarea pe care i-as adresa-o dnei de la finanțe, ce a făcut în cursul anului 2022 în cadrul consiliului Exim Bank de a încasat suma de 50.000 euro pe care un magistrat nu reușește sa o obțină timp de 2 ani? Același lucru și pt un domn Rădulescu de la BNR, cred, ... sau pentru cei de la ASF, ANRE ,"cazane Timofte", precum si alții ca ei

# Catatean onest al Romaniei date 20 December 2023 16:18 +24

Remunerarea adecvată a magistraților este esențială pentru asigurarea independenței, integrității și competenței sistemului judiciar. Acest lucru servește mai multor scopuri: 1. **atragerea Competenței:** O compensație adecvată atrage și menține profesioniști de înaltă calitate în domeniul juridic. Remunerarea justă este un stimulent pentru magistrați de a-și dedica timpul și eforturile pentru a-și îmbunătăți abilitățile și cunoștințele. 2. **Prevenirea Corupției:** O remunerație corespunzătoare reduce tentația corupției. Magistrații trebuie să se simtă suficient de apreciați financiar pentru a rezista la orice presiuni externe care ar putea afecta independența lor în luarea deciziilor. 3. **Independența Judiciară:** Prin asigurarea unei remunerații adecvate, se creează un mediu în care magistrații pot acționa independent și fără influențe externe. Aceasta este crucială pentru menținerea statului de drept și a echilibrului puterilor.

# Un ceatean onest date 20 December 2023 16:21 +25

4Motivatie si Moralitate Ridicate: O compensație justă contribuie la o morală ridicată și la o motivație crescută în rândul magistraților. Aceștia au nevoie să se simtă recunoscuți și valorizați pentru munca lor pentru a continua să ofere servicii de calitate. 5 Atragerea Talente în Magistratură: Dacă remunerația este competitivă, sistemul judiciar va putea atrage și reține profesioniști talentați, consolidând astfel calitatea sistemului judiciar în ansamblu. În concluzie, plățile adecvate pentru magistrați sunt investiții în stabilitatea, integritatea și eficiența sistemului judiciar, contribuind la buna funcționare a unei societăți bazate pe principiile statului de drept.

# Just date 20 December 2023 18:50 -10

Cetateanul onest in tot ce spune, are perfecta dreptate! Dar daca nu sunt bani la buget pentru a putea plati asemenea salarii si pensii, nu trebuie jupuite restul categoriilor profesionale pentru a da mai multi bani magistraților. Toate punctele prezentate sunt valabile in orice domeniu si pentru orice categorie sociala si profesionala, cum sa spui ca daca nu ii sunt indesate conturile cu sute de milioane va deveni corupt! Daca este corupt se aplica legea, care este aceeasi pt toti, locul coruptului si hotului este la inchisoare, sarac ori bogat.

# Un cetatean onest date 20 December 2023 19:27 +7

Toate categoriile sociale ar trebui mai bine plătite. Bani sunt. De curiozitate uita-te în monitorul oficial partea I, nr. 1143 din data de 18.12 2023 și vei vedea HG pentru suplimentarea bugetului SGG ptr anul 2023-Departamentul pentru Relatii Interetnice și vei vedea o suplimentare a bugetului pentru 19 uniuni etnice de care nici nu ai auzit, suma alocata doar în luna decembrie fiind de doar 10 ori mai mare decât bugetul ICCJ pe întreg anul 2023. Fără existenta unui echilibru între puteri, cetățeanul de rand va fi afectat. Fără justitie, legile sunt derizorii neavând cine sa sancționeze derapajul oamenilor fara moralitate. Din păcate lumea este mani******ta și se arata cu degetul dintr-o parte în alta, cel care arata cu degetul fiind de obicei cel vinovat.

# Pt. cetateanul onest date 21 December 2023 07:46 +2

Lǎsați-l pe Just cǎ toatǎ ziua cotcodǎceşte pe luju, n-are el vreme de citit MO. A vǎzut şi el la tv sau pe internet cǎ magistrații au salarii mari, dar habar n-are ce indemnizație are un magistrat.Bagǎ sute de milioane cǎ nu-l dor tastele. Stie si matematică. Dupa calculele lui 2 miliarde de lei îs miliarde de euro, dar nu ştie câte.

# parerea mea date 21 December 2023 08:47 +1

Din '89 si pana in prezent, capetele politice "luminate" au luat fel de fel de "masuri" nici de stanga si nici de dreapta. Au distrus o agricultura dar nu au lasat nici vechii proprietari sa-si foloseasca terenurile. Industria? au distrus tot. Indiferent de domeniul de activitate( pt fier si teren). Avem "servicii" dar la o adica "mori la ghiseu". Avem un sistem medical de mor oamenii cu zile pe strazi "intre protocoale", iar copii in scoli fac primii pasi in "lumea viselor elefantilor albastrii" ca banii de la "bunici" sunt pt o limuzina de la 300 de cai in sus ("sfanta iarba", cele "rafinate" ce le alimenteaza caii"). Acu, ne conducem dupa fel de fel de "gaselnite duplicitare" cu scop politic (generalizat in societate). Pai am ajuns sa consideram POLITICA O "MUNCA", SA O BAGAM IN CODUL MUNCII si sa le mai dam si pensii pentru "glorioasa lor activitate" (capatuire si devalizare a tarii). THEMIS, e legata la ochi iar "balanta" nu a mai fost pe la metrologie. "DOAMNE! APARA PE ROMANI".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.04.2024 – Aventurile judecatoarei Garabet

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva