27 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NORMAREA N-A TINUT NICI MACAR UN AN – Judecatorii din CSM au incetat masurile de reducere a volumului de activitate in instante. Dispozitiile privind impunerea unui numar de 40 de dosare de solutionat pe luna au fost abrogate. Sefii de instante vor trebui sa ia “masurile care se impun pentru asigurarea unei dimensionari echilibrate a volumului de activitate”

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 March 2024 13:27
Vizualizari: 5179

Judecatorii nu vor mai avea o limita lunara de dosare de solutionat. Sectia pentru judecatori a CSM a abrogat recomandarile adoptate in vara anului trecut referitoare la normarea muncii.


 

Astfel, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat in sedinta de joi, 28 martie 2024, incetarea masurilor recomandate prin hotararea nr. 2040 din 13 iulie 2023. Mai exact, este vorba despre masurile care stabileau ca fiecare complet din instante ar trebui sa aiba de solutionat 40 de dosare pe luna (click aici pentru a citi).

De asemenea, prin aceeasi hotarare adoptata joi, 28 martie 2024, Sectia pentru judecatori a CSM a abilitat sefii de instante sa gaseasca si sa ia masurile necesare astfel incat volumul de activitate sa fie unul echilibrat. Masuri care insa nu trebuie sa afecteze principiul solutionarii cauzelor intr-un termen rezonabil.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM privind incetarea normarii muncii in instante:


“Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat: (9 Da, 1 Nu)

1. Incetarea masurilor recomandate la art. I pct. 1 din Hotararea Sectiei pentru judecatori nr. 2040/13.07.2023.

2. Abilitarea presedintilor de instante sa adopte, in functie de situatia concreta de la nivelul fiecarei instante, masurile care se impun pentru asigurarea unei dimensionari echilibrate a volumului de activitate si pentru functionarea corespunzatoare a instantei, cu respectarea termenelor imperative prevazute de lege si a principiului solutionarii cauzelor intr-un termen rezonabil. 3. Monitorizarea periodica de catre Sectia pentru judecatori a masurilor adoptate de presedintii de instante in aplicarea punctului precedent”.


Iata dispozitiile din hotararea nr. 2040/13.07.2023 incetate de Sectia pentru judecatori a CSM:


“Art. I – Pana la efectuarea de catre Consiliul Superior al Magistraturii a analizei necesare pentru stabilirea volumului optim de activitate al judecatorilor, pentru a asigura buna desfasurare a activitatii instantelor judecatoresti, se recomanda adoptarea urmatoarelor masuri provizorii privind normarea muncii:

1. stabilirea volumului optim de munca al judecatorilor prin raportare la numarul dosarelor fiecarui complet in toate sedintele de judecata programate in decursul unei luni, diferentiat in functie de gradul de jurisdictie, stadiul procesual si materiile in care se judeca, respectiv nonpenale sau penale, dupa cum urmeaza:

a) in materiile nonpenale, numarul recomandabil de dosare / complet / total sedinte de judecata programate in decursul unei luni este de 40 dosare la judecatorii, fara a fi luate in considerare dosarele avand ca obiect incuviintare executare silita si internare medicala nevoluntara, iar in cazul tribunalelor si curtilor de apel de 20 dosare in prima instanta si 20 dosare in caile de atac;

b) in materiile penale, numarul recomandabil de dosare / complet / total sedinte de judecata programate in decursul unei luni este de 40 dosare la judecatorii, iar in cazul tribunalelor si curtilor de apel de 20 dosare in prima instanta (dintre care maxim 5 dosare in care instanta a fost sesizata cu rechizitoriu) si 20 dosare in caile de atac”.


* Cititi aici Hotararea nr. 2040/13.07.2023 a Sectiei pentru judecatori a CSM

Comentarii

# Mor pe capete judecatorii si astia opresc normarea date 29 March 2024 12:43 +27

Bravo CSM!

# Stelu date 29 March 2024 14:25 +23

Asta insemna afectarea independeței judecatoresti prin constrangeri economice. Statul care da legi proaste nu angajează suficient personal pentru a face justiție . La norma judecatorii gresesc iar justitiabilul suferă. Chiar nu poate fi obligat la CEDO acest stat sa bugeteze corespuzator actul de justitie?

# Lila date 29 March 2024 14:34 -6

Nu este normal să se dea termene peste câteva luni sau un an!...Celeritatea soluționării cauzelor a devenit ceva desuet!

# Ina date 29 March 2024 18:34 +19

Poate mai trebuie sa moara judecători tineri , epuizați de volumul de munca , dat de legislația proasta, pentru a se înțelege de GARANTUL INDEPENDENTEI JUSTITIEI ca trebuie luate masuri drastice , tocmai pentru protejarea magistraților care lucrează la munca de jos.

# Prostii date 30 March 2024 07:25 +1

Atâta i-a dus capul.presedintii sa ia masuri iar ei sa monitorizeze.cred ca e limpede ce masuri vor lua președinții.ca doar sunt și pe acolo gascute

# montza date 30 March 2024 11:27 +2

Și uite cum s-a aruncat pisica de garantul justitiei in democratie!! era o problema de interes minor ca sa fie gestionata de la centru...Felicitari!!! sa ne spuna onoratul Consiliu cine a votat contra, ca sa nu îi băgăm pe toți in aceeași oală. Solutia satisface dorințele locale de rezultate răsunătoare, ptr ca normalitatea doare.

# iulian date 30 March 2024 18:13 +5

Haideți domnilor de la csm să vedeți și voi cum e cu volum de muncă . NE FACEȚI DE RÂS! :eek:

# maxtor date 30 March 2024 19:56 +1

poza ne-a amintit de maria vlas,"mama fni"...

# ?????? date 31 March 2024 16:42 -5

@ Dacă instituțiile care comit erori, care le sunt semnalate și despre care consideră că nu sunt competenți să le corecteze, au obligația să se se adreseze instanțelor pentru corectarea erorilor comise de instituții sau chiar și de instanțe, ? De ce să fie prejudiciați contribuabilii pentru erorile comise de instituții sau de instanțe, de decidenți politici, deci, dacă sunteți de acord că aceia care comit erori indiferent de funcția publică pe care o exercită, să se adreseze istanțelor pentru repararea erorilor pe care le comit și despre care consideră că sunt necompetenți să le corecteze , ? Deci, dacă aceia care exercită funcții publice au și obligația de a corecta erorile pe care le comit, pentru ca aceia care sunt contribuabili să nu fie puși situații de a desfășura activități, a efectua cheltuieli pentru îndreptarea de erori pe care nu le-au comis, ?

# ?????? date 31 March 2024 17:17 0

@ Dacă ÎCCJ în postură de garant al activităților electorale și avizant al înstalării celor aleși are și responsabilitatea și competența funcționării administrației conform alegerilor și dreptului național și internațional aplicabile și cum își însușește și corectează justiția erorile de funcționare ale administrației a cărei competență o girează și valorifică prin implicare în garantarea activităților electorale și avizatea aleșilor, ?

# !!!!!!! date 1 April 2024 15:28 0

:D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva