24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Campul tactic sulfuros

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

16 December 2015 15:26
Vizualizari: 4594

Detinutul Bogdan Popovici are un card. Cand introduce cardul in telefon, robotul penitenciarului ii arata cand urmeaza sa fie pus in libertate. Data eliberarii, conform programului calculatorului, este 15 noiembrie anul curent. Calculatorul nu greseste. Nici penitenciarul nu prea greseste. Dar Bogdan Popovici era plimbat miercuri, in continuare, in catuse. La cel de-al doilea termen de la Judecatoria din Gaesti. Ce se intampla? Se intampla “campul tactic”.


Bogdan Popovici a fost condamnat, la 20 iunie 2012, conform sentintei, in baza unor dovezi indirecte, in dosarul “Trofeul Calitatii”, al fostului premier Adrian Nastase. Atunci, procurorii au solicitat si instanta a admis ca lui si sotiei lui sa li se dea pedepse maxime, motivul fiind si el consemnat in documentele oficiale. Nivelul intelectual ridicat al celor doi. Aceleasi motive tinand de “nivel ridicat intelectual” au fost azi invocate, pentru a doua oara, de procurorul DNA, atunci cand s-a opus punerii in libertate a lui Bogdan Popovici.

La data incarcerarii lui si ulterior, de cate ori a fost cazul, lui Bogdan Popovici i s-a explicat ce poata sa faca si ce nu poata sa faca in penitenciar. De fapt, in cele trei penitenciare in care a fost incarcerat. Rahova, Jilava si Gaesti. I s-a explicat de catre gardieni, de catre educatori, de catre psihologi si au fost puse si materiale la dispozitie, in acest sens, ca pentru munca si buna purtare, pedeapsa sa poate fi redusa. Pentru un detinut care cara gunoiul sau se ocupa, sa spunem, cu tamplaria, conform legii, in schimbul a trei zile de munca, i se scade o zi de detentie. I s-a mai spus lui Bogdan Popovici ca niciun penitenciar nu poate asigura suficiente locuri de munca. Si ca el, intelectual fiind, conform legii, are o sansa, este adevarat mai modesta, dar o are, de a castiga zile de libertate. Si anume sa scrie carti. Daca scrie sase luni o carte, ceea ce s-a si intamplat, castiga, nu doua luni ca un detinut mai putin scolit, ci 30 de zile. Iar Bogdan Popovici, ascultand ce i s-a spus, a scris, in peste trei ani si jumatate, sase carti.

Conform legii si a ceea ce i s-a explicat in penitenciar, el a respectat absolut toate solicitarile stabilite de Administratia Nationala a Penitenciarelor, in acest sens. A obtinut si a prezentat recomandari in toata regula de la institutii de invatamant acreditate, care au aratat ca sunt interesate de tematica lucrarilor respective. S-a documentat si a scris, zi si noapte, pe unde a apucat. A trimis, conform procedurilor, rand pe rand, manuscrisele catre editura. In acest sens, a apelat, tot conform legii, la edituri acreditate. A obtinut de la acestea dovada ca a prezentat lucrarea, ca aceasta a fost tiparita si distribuita. Penitenciarele, trei la numar, la randul lor, s-au achitat de obligatie. Au urmarit, zi de zi, cum munceste intelectual Bogdan Popovici.

Cartile lui au fost omologate, rand pe rand, de trei Comisii legal constituite, din cele trei penitenciare, Comisii de munca conduse de cate un judecator. Aceste Comisii, in unanimitate, au omologat fiecare carte in parte. Au acordat, de fiecare data, cele 30 de zile castig. Au intocmit, in acest sens, rapoarte, referate si decizii. Rezultatul a fost introdus in baza de date. Iar soft-ul si calculatorul i-au comunicat, de fiecare data, detinutului cand urmeaza sa fie pus in libertate.

Si asa s-au scurs peste trei ani si jumatate. Nu chiar asa! Intre timp, in ciuda faptului ca are o fractura de disc si ar trebui operat, Bogdan Popovici s-a straduit, nu numai sa scrie aceste carti valoroase, care, astazi, circula prin intreaga lume. El a tinut, in beneficiul a sute de detinuti sute, si sute de cursuri. I-a alfabetizat pe unii. Le-a predat limbi straine altora. A sustinut prelegeri despre civilizatie. A organizat echipe de teatru. Pentru ca, pe langa o Facultate de Stiinte Economice, omul este si absolvent al Academiei de Teatru si Film. I s-a explicat de catre responsabilii penitenciarelor ca aceste eforturi nu pot fi, sub nicio forma, recompensate. A inteles. A ales sa faca asemenea eforturi.

A primit de-a lungul penitentei sale nu mai putin de 24 de recompense pentru activitatea exemplara. Nu a avut nicio abatere disciplinata. Desi a trebuit sa faca fata unui regim foarte sever.

Iar miercuri, 16 decembrie 2015, pentru a doua oara, la Judecatoria din Gaesti, procurorul DNA a sustinut ca Bogdan Popovici nu trebuie pus in libertate. Pentru ca nu ar fi indeplinit conditiile pe care trei Comisii, din trei penitenciare, conduse de trei judecatori sustin, sub multiple semnaturi si in unanimitate, ca le-a fi indeplinit. Lui Bogdan Popovici i s-au pus, din nou, catusele, care ii fusesera scoase doar in fata judecatorului, apoi a fost urcat intr-o duba si dus inapoi la penitenciar.

Stau si ma intreb cum ar fi putut procurorul DNA de sedinta sa sustina altceva decat a sustinut public seful domniei sale, doamna Laura Codruta Kovesi atunci cand a afirmat ca pentru munca intelectuala din penitenciar detinutilor nu ar trebui sa li se reduca pedepsele. Ma mai intreb, desigur, cum ar putea judecatorul sa cuteze sa infirme spusele procurorului DNA si sa-l puna in libertate, conform legii si propriilor convingeri, pe Bogdan Popovici. Nu ar risca, oare, si judecatorul sa intre in bataia “campului tactic”?

Iar Bogdan Popovici, pe buna dreptate, se intreba, atunci cand i s-a dat cuvantul la proces, daca nu cumva toate regulamentele si toate spusele personalului de specialitate din penitenciare sunt false. De vreme ce, iata, au fost infirmate, si nu doar o singura data, de procurorul DNA.

Sursa: Corectnews.com

Comentarii

# DODI date 16 December 2015 18:51 +7

La ce poți să te aștepta de la ”intelectualii” de la DNA (în frunte cu luluța) care, cred, că singurele cărți pe care le citesc sunt Codurile (și nici pe acelea nu le intepretează eronat!). Cu așa ”magistrați” așa justiție. Că procurorii sunt deformați profesional și văd doar vinovați și pușcăriabili în fața ochilor, este una, dar că și judecătorii care au condus ședința au ajuns la aceeași concluzie este, cel puțin, deranjant. Pe lângă micimea pregătirii lor profesionale, fac dovada și a unor caractere deficitare.

# mulder, agentul mulder date 16 December 2015 20:52 +9

Se impune o precizare: ko nu citeste codurile si nici nu a citit material didactic juridic. De unde stim? Pai: 1. A plagiat lucrarea de semidoct. 2. Nu a avut habar unde tb sa adreseze propria acțiune de chemare in judecata.  3. Ea citeste doar ce ii da codlea. 4. Ea nu tb sa citeasca legea, ea face legea. Corect?

# Spot date 16 December 2015 21:19 +4

ALOOO!!! CENZURA ?!!!! De ce trebuie tinut secret faptul ca Judecatoria Gaesti a admis cererea de liberare conditionata? Informatia este publica si poate fi vizualizata inclusiv de DNL. SRS pe Portalul instantelor de judecata. Putea deduce ca DNA a facut instant contestatie, conform ritualului obisnuit in astfel de situatii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva