28 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SEMNALUL PENTRU SPAGA – Cinci politisti au fost trimisi in judecata de DNA pentru luare de mita: “Ar fi primit sume cuprinse intre 200 euro – 400 euro, in legatura cu fraudarea examenelor practice, pentru obtinerea permisului de conducere... Inainte de inceperea examinarii intermediarul l-ar fi 'atentionat' pe politistul examinator cu urmatoarele cuvinte: 'Puteti avea grija de cel/cea care este la volan?'”. Politistii nu ar putea justifica sume intre 300.000 lei si 206.515 euro

Scris de: G.T. | pdf | print

15 February 2024 11:47
Vizualizari: 3305

O retea de fraudare a examenelor pentru obtinerea permisului de conducere a fost destructurata de DNA. Cinci politisti din Arad, printre care doi comisari sefi, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie pentru luare de mita. Impreuna cu ei, inculpati in acelasi dosar mai sunt alte patru persoane, doua dintre ele pentru complicitate la luare de mita, alte doua pentru complicitate la dare de mita.


DNA a dezvaluit intr-un comunicat de presa de joi, 15 februarie 2024, ca cei cinci politisti - examinatori in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Arad – ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de incredere), sume cuprinse intre 200 euro si 400 euro, pentru proba practica din cadrul examenului de obtinere a permisului de conducere. Potrivit parchetului anticoruptie, condus de Marius Voineag (foto), banii ar fi fost dati politistilor de intermediari fie direct, fie prin plasarea lor in portiera dreapta-fata a autoturismului. Semnalul pentru spaga ar fi fost o fraza rostita de intermediar: „Puteti avea grija de cel/cea care este la volan?”.

Altfel, DNA sustine ca cei cinci politisti nu ar putea justifica sume cuprinse intre 300.000 lei si 206.515 euro.


Iata comunicatul DNA:


“Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Timisoara au finalizat un dosar privind fapte de coruptie legate de eliberarea permiselor de conducere de catre Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCiV) Arad. In acest dosar au fost trimisi in judecata noua inculpati, intre care cinci angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, in schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obtinere a permisului de conducator auto in perioada 2022 – ianuarie 2023.

In prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, inculpatii:

MIRONESCU VASILICA BOGDANEL, la data faptelor comisar sef de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

BEZERGHEANU DANIEL, la data faptelor comisar de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

GHERHES IOAN, la data faptelor inspector principal de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

BOZGAN MARIAN IOAN, la data faptelor agent - sef principal de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

STOICA IONUT TIBERIU, la data faptelor agent sef de politie in cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad,

in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de luare de mita, comise in forma simpla si continuata,

D.C.I., la data faptei administrator al unei scoli de soferi, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita,

S.P.I., la data faptei instructor auto, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita,

si in stare de libertate, inculpatii:

B.V. si H.C., pentru savarsirea unor infractiuni de dare de mita, comise in forma simpla si continuata.

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut, in esenta, urmatoarea stare de fapt:

in contextul mentionat mai sus, cei cinci inculpati, politisti - examinatori in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCiV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de incredere), sume de bani cuprinse intre 200 euro – 400 euro, in legatura cu fraudarea examenelor practice, pentru obtinerea permisului de conducere. Concret, banii ar fi fost remisi celor cinci politisti de catre intermediari fie direct fie prin plasarea acestora in portiera dreapta-fata a autoturismului cu care urma sa se sustina proba practica. De cele mai multe ori, inainte de inceperea examinarii intermediarul l-ar fi 'atentionat' pe politistul examinator cu urmatoarele cuvinte: 'Puteti avea grija de cel/cea care este la volan?', acest lucru insemnand pentru examinator ca doar acea persoana era dispusa sa remita/a remis sume de bani pentru a fi ajutata.

De precizat este faptul ca, spre deosebire de persoanele favorizate in maniera de mai sus, candidatii care sustineau proba practica fara a remite sume de bani ar fi fost condusi pe trasee dificile, astfel incat sa aiba cat mai multe ocazii de a comite greseli si implicit pentru a nu promova proba respectiva.

In cauza, a fost efectuata o investigatie financiara privindu-i pe inculpatii Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Gherghes Ioan, Stoica Ionut Tiberiu, Mironescu Vasilica Bogdanel, ocazie cu care s-ar fi constatat ca acestia nu ar fi putut justifica provenienta unor sume de bani cuprinse intre 300.000 lei si 206.515 euro.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza si de a se dispune confiscarea extinsa cu privire la mai multe sume de bani / instrumente financiare / bunuri puse sub sechestru.

Anterior, in cauza, procurorii anticoruptie au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu 13 inculpati in sarcina carora s-a retinut savarsirea unor infractiuni de dare de mita si complicitate la luare de mita.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecata, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# Cetateanul date 15 February 2024 16:44 +1

Dacă parchetul face toată treaba la ce se mai bugeteazâ ani? Să ia unii salar?!

# Io date 15 February 2024 19:47 0

Asteptam ca DNA sa fie cu ochii si pe dosarele care au ca inculpati, membri ai clanurilor.Nu stim cum se face ca ,indiferent ce ar face, tot liberi si mai puternici sunt.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.04.2024 – Sute de posturi de procurori, scoase la concurs

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva