29 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 4.04.2024 – Inalta Curte ataca la CCR

Scris de: L.J. | pdf | print

4 April 2024 19:16
Vizualizari: 4552

* Un anunt important a venit din partea Bancii Nationale a Romaniei. Caci, joi, 4 aprilie 2024, la BNR au fost luate decizii care ne afecteaza pe fiecare dintre noi. Click aici pentru a afla ce anume s-a intamplat.

 

* Un mare proiect de infrastructura, scos la licitatie cu 2,4 miliarde euro a ajuns sa coste de aproape doua ori mai mult. Mai exact, 4 miliarde euro. Despre ce proiect este vorba, vedeti aici.

 

* Nu poate decat sa bucure faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sta din ce in mai serios cu ochii pe Parlament si actioneaza atunci cand vede nereguli la legile adoptate.

O noua sesizare a fost facuta de ICCJ la Curtea Constitutionala a Romaniei. Iar sesizarea este una de interes pentru judecatori si ceilalti profesionisti ai Dreptului, in conditiile in care ea vizeaza domeniul insolventei. Mai exact, instanta suprema acuza neconstitutionalitatea legii prin care a fost aprobata OUG 71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevazute la art.262 alin. (3/2) din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Care ar fi problemele, aflam din comunicatul ICCJ de mai jos:

Cu participarea unui numar de 77 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de lege, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare in ceea ce priveste:

Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevazute la art.262 alin. (3/2) din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa (PL-x nr. 564/2023) in raport de prevederile constitutionale ale art. 61 alin. (2) si art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, ale art. 115 alin. (7), ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalitatii, in componenta sa referitoare la calitatea si previzibilitatea legii, prin raportare la prevederile art. 44 alin. (1) cu privire la dreptul de proprietate privata, precum si cele ale art. 45 si 135 privind libertatea economica si art. 16 alin. (1) si (2) referitoare la interzicerea discriminarii coroborate cu cele ale art. 53 privind principiul proportionalitatii”.


* Si tot joi, 4 aprilie 2024, la Inalta Curte a mai avut loc o sedinta condusa de presedinta Corina Corbu (foto). De fapt, Adunarea generala a judecatorilor, care a aprobat Raportul de activitate pe 2023, fiind discutate si aspecte generale privind activitatea ICCJ pe ultimii cinci ani, in contextul supraincarcarii cu dosare si deficitului de personal. Instanta suprema a oferit si cateva date legate de activitatea din anul care a trecut, precum:


 

In anul 2023, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au aflat 21.995 de cauze, inregistrandu-se astfel o scadere a volumului cu 3,3% fata de anul precedent, cand, pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au existat 22.745 de cauze.

In ceea ce priveste numarul cauzelor nou intrate, in anul 2023 au fost inregistrate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie 13.665 de cauze, remarcandu-se astfel o crestere sensibila fata de anii 2022 si 2021, cu un procent de 2,6% si respectiv 2,24%.

Cu privire la numarul cauzelor solutionate, datele statistice releva ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat 14.936 de cauze in anul 2023, inregistrandu-se astfel o crestere de cu 5,32% fata de anul precedent.

Datele statistice reflecta efortul constant al judecatorilor si al magistratilor-asistenti de a gestiona cele doua vulnerabilitati evidentiate in raportul de activitate al Inaltei Curti de Casatie si Justitie aferent anului 2022, vizand supraincarcarea si fluctuatia de personal, intrucat, desi numarul de cauze pendinte ramane ridicat, rata de solutionare la nivelul instantei supreme ramane de peste 100%, ceea ce inseamna ca in anul 2023 au fost solutionate mai multe dosare decat cele inregistrate in acelasi interval de timp.

Indicatorii de calitate ai activitatii judiciare au cunoscut imbunatatiri in special sub aspectul reducerii stocului de dosare (-15,26%), dar si sub aspectul duratei de solutionare a cauzelor. Astfel, la nivelul celei mai aglomerate sectii a instantei supreme – Sectia de contencios administrativ si fiscal, durata de solutionare a cauzelor s-a redus constant in intervalul 2019-2023, de la 2 ani la aproximativ 10 luni, la nivelul Sectiei penale 66,38% dintre cauzele pronuntate au fost solutionate in mai putin 2 luni, iar numai 0,73% dintre cauze au fost solutionate in termen mai mare de un an de la inregistrare, iar la nivelul celor doua Sectii civile majoritatea cauzelor au fost solutionate intr-un interval mai mic de 6 luni”.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.04.2024 – Fost sef din DNA, eliberat din functie

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva