29 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAI ESTI SMECHER, DORELE? – Exclusiv: Inspectia Judiciara l-a trimis in judecata disciplinara pe judecatorul George Dorel Matei dupa ce Luju a scos la iveala incompatibilitatea crasa in care s-a aflat atunci cand a transformat o achitare in 7 ani de inchisoare. CAB a desfiintat solutia lui Matei, iar IJ a constatat ca judecatorul "One way ticket catre Jilava" a acceptat "eventualitatea afectarii cel putin a aparentei de impartialitate, precum si a increderii cetatenilor in actul de justitie"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 decembrie 2019 10:35
Vizualizari: 7451

Necaz mare pe capul judecatorului George Dorel Matei, cel care acum cativa ani invata cum sa se taie bilete "one way ticket catre Jilava"! Inspectia Judiciara a finalizat cercetarile declansate in vara la cererea sefei CSM judecatoarea Lia Savonea, pe baza dezvaluirilor facute de Lumea Justitiei, si a decis trimiterea in judecata disciplinara a fostului judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, aflat in prezent la Curtea Militara de Apel din Capitala. Lumea Justitiei a obtinut informatii legate de capetele de acuzare retinute de Inspectia Judiciara in sarcina lui Dorel Matei pe cauza Toma-Iordan, cauza pe care s-a incapatant sa o judece si sa transforme achitari pe linie in 7 ani cu executare, desi se afla intr-o vadita stare de incompatibilitate fata de unul dintre cei doi inculpati pe care ii judeca.


 

Conform unui raspuns acordat de Inspectia Judiciara (vezi facsimil), la 10 decembrie 2019 Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de Dorel Matei pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute la art. 99 lit. i) teza I din Legea nr.303/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv „nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa …”.

In acelasi raspuns, Inspectia Judiciara precizeaza ca Matei, desi stia ca se afla in situatia de incompatibilitate, prevazuta la art. 64 alin. 1 lit. f) CPP, nu a formulat declaratie de abtinere, "acceptand astfel eventualitatea afectarii cel putin a aparentei de impartialitate, precum si a increderii cetatenilor in actul de justitie".

Iata raspunsul complet al Inspectiei Judiciare:


Lumea Justitiei a dezvaluit inca din februarie 2019, cum a fost pus cu mana judecatorul Dorel Matei sa judece cauza Toma-Iordan - in care inculpati erau fostul consilier al ex-primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman, Razvan Mihai Iordan, si fostul adjunct al Directiei Inspectie din Primaria Sectorului 1 Dan Toma -, ca mai apoi sa se constate si starea de incompatibilitate vadita in care se afla, relatand la acea data pe larg cum a ramas Matei sa judece dosarul desi in urma nu cu multi ani a facut mai multe reclamatii la adresa unuia dintre functionarii de la PS1 pe care ii judeca. Toata povestea a fost prezentata in mai multe episoade, precum "Dorel l-a paradit dupa ce l-a refuzat pe tac-su", "Impartialitate pana la taticu", totul culminand cu scandaloasa motivare a deciziei prin care Matei a schimbat solutiile de achitare in condamnari de cate 7 ani inchisoare, bazandu-se pe declaratiile martorilor denuntatori din dosarele procurorilor Onea-Negulescu (Click aici pentru a citi), cei doi procurori care au pritocit dosarul.

Excesul de zel al judecatorului Dorel Matei a fost confirmat pentru prima data in iulie 2019, cand judecatoarele Ana Mirea Pastoreanu si Lucretia Albertina Postelnicu de la Sectia a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti au admis contestatia in anulare formulata de fostul consilier al ex-primarului Sectorului 1 Andrei Chiliman, Razvan Mihai Iordan, si fostul adjunct al Directiei Inspectie din Primaria Sectorului 1 Dan Toma, si au anulat astfel decizia de condamnare halucinanta a Completului format din judecatori Dorel Matei si Alexandru Ciprian Ghita (Click aici pentru a citi).

De altfel, decizia Curtii de Apel Bucuresti de admitere a contestatiei in anulare dupa ce s-a constatat starea de incompatibilitate existenta in cazul lui Matei in dosarul lui Toma si Iordan a determinat-o pe sefa Consiliului Superior al Magistraturii judecatoarea Lia Savonea sa solicite Inspectiei Judiciare, la o zi de la pronuntarea solutiei, sa efectueze verificari pentru a se stabili daca informatiile publicate de Lumea Justitiei "sunt de natura a afecta independenta justitiei din perspectiva existentei sau nu a unui caz de incompatibilitate a judecatorului vizat": "Astazi, de asemenea am decis sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la un caz care a aparut si in presa, ieri, in care am solicitat sa fie facute verificari, potrivit competentelor legale ale Inspectiei Judiciare pentru a se aprecia in ce masura cele expuse in cuprinsul articolului sunt de natura a afecta independenta justitiei din perspectiva existentei sau nu a unui caz de incompatibilitate a judecatorului vizat".


Astfel cum ne amintim, dosarul reprezentantilor Primariei Sectorului 1 a fost intocmit de procurorii DNA Ploiesti Lucian Onea si Mircea Negulescu pe baza unor declaratii si denunturi. Initial, la Tribunalul Bucuresti, Dan Toma si Mihai Razvan Iordan au fost achitati, insa odata ajuns in apel, dosarul a luat o alta turnura. Judecand dosarul fara sa tina cont de starea de incompatibilitate in care se afla, Dorel Matei a decis alaturi de judecatori Ghita condamnarea la cate 6 ani 9 luni si 10 zile de inchisoare cu executare a celor doi functionari ai PS1.

Starea de incompatibilitate a izvorat din faptul ca Dan Toma, inainte de a fi judecat si aruncat in inchisoare de Matei, a respins in repetate randuri sesizarile formulate de judecatorul George Dorel Matei in numele tatalui sau la Primaria Sectorului 1. Era vorba despre adresele trimise de pe e-mailul judecatorului Matei, in numele tatalui sau, Marin Matei, la Directia condusa de Dan Toma din PS1, in care reclama presupuse neconformitati ale unei constructii cu 6 etaje edificate in vecinatatea imobilului in care locuia tatal magistratului.

Comentarii

# Cetateanul date 15 decembrie 2019 10:52 +13

Ce e porcaria asta cu cercetarea disciplinara? A incalcat cu intentie norme din legea primara deci hai cu 297 Dorele... Sau cum zici tu.... one way ticket to Jilava. PS S-a cam ofilit "Floare albastra"?! :)

# carcotas date 15 decembrie 2019 14:01 +2

pai, pentru ce se spune aici ca a facut efervescentul asta, potrivit era o acuzatie penala, caci la CSM va fi spalat, uscat si livrat in campul tactic

# TIPA date 15 decembrie 2019 14:21 +7

CAZUL MICULA-CONFORM CONVENTIEI ICSID :"declarind ca nici un stat contractant, prin simplul fapt al ratificarii, acceptarii sau aprobarii prezentei conventii, nu va fi considerat, fara consimtamintul sau, ca-si va fi asumat vreo obligatie de a recurge la conciliatie sau arbitraj, in vreun caz particular Altfel zis, daca nu exista niciun consimtamant dat expres pt cazul particular MICULA privind asumarea unei obligatii de a recurge la procedura prevazuta de conventie atunci nici hotararea nu este obligatorie pt statul roman CHIAR DACA A ACCEPTAT, RATIFICAT, APROBAT CONVENTIA. Statul roman chiar daca a ratificat conventia ,nu va fi considerat ca si-a asumat vreo obligatie ce decurge din arbitraj. Hotararea fratilor MICULA NU ESTE OPOZABILA statului roman.Statul roman nu poate fi executat in baza acestei hotarari. AV.IULIA TIPA

# greco date 16 decembrie 2019 06:53 +2

Pana cand nu se va da cu asemenea javre de pamant, multi procurori si judecatori(nu toti, cei mai multi isi fac datoria cum trebuie) se vor crede Dumnezei pe pamant, de ei nimeni nu se atinge! Nu le-ar fi rusine, sa le fie!

# santinela date 16 decembrie 2019 07:46 +2

Uitati-va mai la mecla astuia. El face pe judecatorul,nulitatea asta ? Da dar Predoiu se mindreste cu astfel de specimene care colcaie prin justitie la toate nivelurile !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.01.2020 – Danilet sparge greva la Cluj. Adevarul despre pensiile de serviciu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva