23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ALERTA LA SIIJ – Camera Deputatilor a adoptat tacit proiectul de lege al PNL privind nimicirea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. USR a incercat aceeasi miscare, insa initiativa de act normativ a fost respinsa definitiv de Senat dupa ce trecuse tacit de Camera Deputatilor. Proiectul PNL de distrugere a SIIJ se afla la Comisia juridica a Senatului (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

30 May 2019 14:55
Vizualizari: 18476

E mare agitatia partidelor de opozitie de a le face pe plac magistratilor #rezistenti, in sensul desfiintarii prin lege a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie – conduse de procurorul Gheorghe Stan (foto) –, o sectie ce le da cosmaruri judecatorilor si procurorilor care trebuie sa raspunda pentru abuzurile comise. Problema cea mare este ca puterea PSD-ALDE nu a miscat un deget in ultima vreme ca sa stopeze asaltul impotriva SIIJ, iar cand a facut-o, acest lucru s-a intamplat in ultimul moment. Dovada inertiei PSD-ALDE o reprezinta un proiect de lege al PNL de nimicire a sectiei speciale a fost lasat sa zaca atat de mult in Camera Deputatilor, incat a fost adoptat tacit, dupa expirarea celor 45 de zile prevazute de Constitutie.


Depus pe 25 februarie 2019 de catre 16 deputati PNL (printre care liderul de grup Raluca Turcan si fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiuvezi facsimil 1), proiectul se intituleaza Propunere legislativa pentru abrogarea art. 88/1 – art. 88/8 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, a pct. 45 al Art. I si a Art. II, Art. III, Art. VI din Legea nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 si a punctelor 3 si 4 ale Art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2018.

Toate textele de legi si de OUG-uri pe care PNL-istii intentioneaza sa le abroge se refera la organizarea si functionarea SIIJ. Totodata, proiectul de act normativ urmareste ca dosarele aflate in lucru la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie sa le fie repartizate „parchetelor care au competenta legala de a efectua urmarirea penala in cauza, dupa calitatea persoanei urmarite penal si dupa natura infractiunilor”. In plus, anchetatorii care activeaza acum la sectia speciala ar urma sa se intoarca la unitatile de parchet de unde proveneau, iar procurorii de sedinta sa fie inlocuiti de catre magistrati de la parchetele carora ar urma sa le fie distribuite dosarele, in functie de competenta acestor institutii.

Proiectul PNL a fost adoptat tacit pe 7 mai 2019, iar o zi mai tarziu a fost trimis la Senat (vezi facsimil 2).

Totusi, exista o speranta privind respingerea initiativei de act normativ, iar aceasta speranta se numeste Senatul Romaniei, care acum cateva luni a desfiintat un proiect similiar initiat de USR si trecut de Camera tot in mod tacit. Initiativa de acum a PNL a fost inregistrata la Senat pe 8 mai 2019, iar pe 28 mai a fost trimisa la Comisia juridica a acestui for legislativ, care are termen pe 19 iunie sa emita un raport. (Gasiti la finalul articolului atat proiectul PNL, cat si pe cel al USR.)


Iata textul integral al proiectului de lege:

Art. I. – Articolele 88/1 – art. 88/8 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

Art. II. – Punctul 45 al art. I si art. II, art. III, art. VI din Legea nr. 207/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 636 din 20 iulie 2018, se abroga.

Art. III. – Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2018, publicata in Monitorul Oficial nr. 862, Partea I, din 10 octombrie 2018, se abroga.

Art. IV. – Punctele 3 si 4 ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2018, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 874 din 16 octombrie 2018, se abroga.

Art. V. – Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, revin la Parchetele la care isi desfasurau activitatea inainte de a fi numiti sau delegati la aceasta Sectie.

Art. VI. – Dosarele aflate in lucru, precum si cele aflate in arhiva, la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie vor fi trimise de indata Parchetelor care au competenta legala de a efectua urmarirea penala in cauza, dupa calitatea persoanei urmarite penal si dupa natura infractiunilor. In cauzele in care instantele de judecata au fost sesizate prin rechizitoriu, procurorii care acum intra in cauza vor participa in continuare la sedintele de judecata pana la data la care vor fi inlocuiti de procurori de la parchetele competente, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi”.

USR si-a frant gatul la Senat

Pe 29 octombrie 2018, 19 deputati si 8 senatori USR – printre care presedintele Dan Barna si fostii ministri ciolosisti Cristian Ghinea si Vlad Alexandrescu (vezi facsimil 3) – depusesera un proiect mult mai amplu, care urmarea nu doar abrogarea articolelor privind SIIJ, ci modificarea tuturor celor trei legi ale justitiei (Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), in principal in sensul consolidarii statutului procurorilor. Adoptata tacit de Camera Deputatilor pe 27 februarie 2019, initiativa de act normativ a USR-istilor a fost respinsa de Senat pe 11 martie 2019 (vezi facsimil 4).


* Cititi aici proiectul PNL trimis Comisiei juridice a Senatului

* Cititi aici proiectul USR respins definitiv

Comentarii

# Ioan Barbatei date 30 May 2019 15:31 +18

CE-I INTERESEAZA PE ASCESTI CIUDATI CLONATI PROBLEMELE DIN JUSTITIE??? PE CINE APARA, PE kovesi, lazar, stanciu, tarcea, onea, boii din bihor, brasov, suceava,etc??? Sau pe maior, coldea,dumbrava??? ASTA E STATUL LOR DE DREPT???

# Ro.e captivă dar pe adevaratii mafioti nu-i vede nimeni.. date 30 May 2019 17:18 +9

Cum a fost posibil? Ca o țară să fie jefuită şi distrusă 30 de ani continuu fara ca SRI si DIICOT sa nu vada nimic? :o Cum a fost posibil ca Johann cu 47de dosare sa ajunga presedinte dupa ce a furat case si cedat FDGR? Adevăratii criminali jefuitori si torționari stau bine protejați inclusiv Basescu care tupeul sa latre in politica! acest tâlhar care a"EVAPORAT" a-3-a flotă ca marime din Europa! cu 311 nave? Dar MARILE DOSARE De jaf ingropate? Mai simplu nici nu se putea face fără comlicitatea ILEGALĂ a serviciilor care nu s-au multumit până cand nu au preluat TOT controlul asupra TARII SI POPORULUI.. singura sperantă mai e la "potopul"lui Dumnezeu ca deja, NU MAI EXISTA POLITICIENI NECONTROLAȚI DE SISTEM, iar daca mai sunt câtiva sunt maziliți :-x e blestem total! dar prostia e la ea acasă!

# Steluta date 2 June 2019 05:53 0

un excelent articol "Constituția la zid" de Ioan Vieru publicat in Cotidianul din 30 mai 2019 : Serviciile secrete au făcut și desfăcut totul vreme timp de peste 70 de ani, reproiectând continuu. Perioadele administrațiilor Gheorghiu-Dej, parțial Ceaușescu, și Traian Băsescu au transformat Securitatea (serviciile) în instituții cu caracter dovedit infracțional, anulând Constituția. Momentan, serviciile au încălecat Justiția, economia, cultura, reprezentarea externă. Justiția nu mai există decât la nivelul soluționării divorțurilor și cazurilor extreme de violență, deși chiar la acest nivel indivizi periculoși sunt lăsați în libertate printr-un mesaj insidios. Fosta Securitate s-a transformat în „servicii”, pe căi chipurile legale, anulându-se cu de la sine putere crimele contra umanității în care aceasta a fost implicată.Serviciile secrete românești sunt supradimensionate, un delir în formă concretă, afectând grav nu numai bugetul public, însă și funcționarea democratică a statului. P

# imun/teanu date 30 May 2019 15:44 +2

Dementa! Din "astia", din PSD (acum!), ori sunt bexmetici total, ori sunt o coloana a V-a foarte activa pervers. Ce-ati pazit, mai!, alde Iordache si Nicolcioiu!

# Spartacus date 31 May 2019 01:20 +3

Ce-au pazit? Au pazit sistemul jucand la 2 capete. PSD ALDE in frunte cu Dancila Tudorel toader si-au pierdut toata credibilitatea si restul sustinatorilor pe care-i mai avea prin lepadarea de masurile care trebuiau luate in justitie adica Dancila tocmai ne-a declarat ca ne-au prostit in fata. Dancila si PSD ALDE nu au avut in plan niciodata sa faca nimic de asta si tergiversarea de 2 ani si jumate a masurilor care trebuiau luate in justitie. De asta au si pierdut alegerile

# Barou'sanu date 30 May 2019 16:12 +6

Well, cat m-am chinuit sa-i explic, englezu' nu pricepea cum dracu, procurorul e magistrat. Cu toate vitaminele lexicale admimistrate pentru a-l convinge, am concluzionat, ca prosu' eram eu. Magistratul englez este doar judecatorul, restul sunt DOAR barister (avocatii} care pledeaza in instanta, atat pentru acuzare (inclusiv pentru parchet care-i angajeaza) cat si pentru aparare. Va plictisesc? Ati avut impresia ca stiti carte? Puteti sa va si tavaliti! ca mai devreme de 10 ani de experienta ca barister, in UK, NU POTI SA AJUNGI JUDECATOR! Pai asta spuneam si eu "da' de unde polen?"

# Mircea Groza date 30 May 2019 16:14 -7

Sectia respectiva este necesara.dar in subordinea CSM,aleasa de CSM.

# Gilu date 30 May 2019 16:28 +10

Aveti un sabotor la Comisia Juridica ! A scos mizeria de dosar al lui Tariceanu , exact cand nu va asteptati la o ruptura cu ALDE .Aceasta " molusca " ( cum il numea o doamna de la antena 3 ) , lucreaza impotriva voastra... L- ati vanat pe Tudorel Toader si nu- i vedeti pe cei care va lovesc pe la spate ... Nu va mai mancati intre voi ! Daca desfiintati ceea ce ati realizat pana acum in indreptarea lucrurilor in justitie , veti pierde enorm ! Mai meritati inca, votul nostru !

# Liga cufuriților date 30 May 2019 16:31 +14

Păi măi pămpălăilor deputați, v-ați cufurit deja în nădragi? S-o încruntat la voi Tălâmbul care-i tăt gâdilă la emoție pe proști și v-ați făcut cârpe. Nu aveți nici un strop de demnitate? Dacă v-ați știut fricoși de ce nu ați stat pă c.uru vost acasă? Ați vrut și voi în liga mare, dar n-aveți vrednicie, curaj și demnitate. De spirit de sacrificiu auzit-ați voi, nevrednicilor?! Omul vrednic duce lupta până la capăt. De ce mi-ați cerut votul în 2016? Eu vi l-am dat nu ca să vă fi frică, ci ca să scoateți putregaiul securistoid din justiție, să faceți legi care nu mai îngăduie abuzul, să apărați țara și pe cei care trăiesc în ea, cufuriților!

# Matei date 30 May 2019 16:52 +4

Dosarul lui Carmen Johannis sa fie pus în acțiune și toate dosarele PDListe actuali PNL iști , Băsescu cu familia lui , BLAGA FLUTUR, BOC, Videanu Berceanu și Roberta Anastasie KOVESI Portocala Dacă Tot spunem ca avem o Justiție dreapta și corecta

# Bou'sanu date 30 May 2019 17:12 -2

In anglia e curtea cu jurati....bou sane....ai vrea sa te judece cativa cetateni ai romaniei din Vidra de ex..sau comuna X di Teleorman?pe ce lume traiesti incat incurci sistemele de drept si tara in care traiesti...de xe nu ceri salariu ca in Luxemburg?de ex...raspuns..pt ca nu se poate in Romanica

# Carcotas date 30 May 2019 17:37 -5

Habar nu am daca dupa alungarea lu' madame Mirica mai avem nevoie de aceasta sectie. Poate ca da, poate ca nu! Dar, in alta ordine de idei, ce dosare a trimis in judecata colectivul asta de procurori ? Ii gâdilă pe o'nea si pe negul-escu, il terorizează pe mister man, il îmbolnăvește pe tovarășul nica. Si cam atat! Sau doar vrea sa-i faca de ras, ca la gazeta de perete?

# Procurorul date 30 May 2019 18:30 +8

La ”cum s-au schimbat unii în curve peste noapte” de ”nu-ți vine să crezi” la PSD, după scandaloasa încarcerare a lui Liviu Dragnea, nu m-ar mira ca în cel mai scurt timp SIIJ să fie pulverizată, iar LCK să fie repusă în circulație, cu toate scuzele și onorurile de rigoare, pentru a relua paradelile și decapările care au facut-o celebră și care, iată, sunt pe placul poporului votant. Începând din data de 27. 05. 2019, am fost nevoit să-i dau dreptate cancelarului Reichului german, nu Angelei Merkel, ci lui Otto von Bismarck, care, în secolul IX, a făcut o anumită descriere poporului român. Până la cei 45 de ani ai mei, n-am vrut să accept această definiție a ”cancelarului de fier”. Acum sunt nevoit să o fac și nu sunt deloc încântat de asta. Vorba aceea, ”Bravos națiune, halal să-ți fie !”.

# Valter Cojman date 30 May 2019 19:08 +6

PNL si USR vor sa distruga singura reduta independenta din justitie... "justitea" romana e la 4% incredere. Daca si SIIJ este mazilita, se poate spune ca "justitea" va ajunge la 0% incredere...

# TIPA date 30 May 2019 21:41 -3

Propunerea pnl despre care faceti vorbire in articol nu este admisa tacit la Camera deputatilor pt ca excede prevederilor art. 75 alin 1 din Constitutie. In speta, prima camera ce trebuie a fi sesizata este Senatul si nu Camera Deputatilor.

# Da,da date 31 May 2019 00:18 0

TRĂDĂTORILOR !

# santinela date 31 May 2019 07:54 +5

Pina acum PSD-ul era zilnic in gura, condamnind (foarte corect),abuzurile facute de magistrati-judecatori si procurori-slugi iar acum Iordache,Cazanciuc,Serban, dorm in papuci sau au devenit slugi ? Pai daca opozitia reuseste sa desfiinteze aceasta sectie veti fi scuipati pe strada.Adio voturi si gindul de a mai ramine la putere ! RUSINE sa dormiti chiar asa in nesimtire !

# Charlie date 31 May 2019 11:57 +3

Cine acuza Senatul de aceasta tacita intelegere cu Securitatea care simte pericolul constituit de SIIJ se inseala, Serban fiind acuzat in mod fals, daca nu cumva cu rea intentie!!! Tradarea s-a comis la Camera si il demasca pe Dragnea care a permis-o in speranta ca Securitatea o sa-l ierte, de aceea are ceea ce merita! Stia ce-l mai bine ca intr-o inclestare cu Secu rapiditatea si duritatea asigura cheia succesului si neprocedand astfel si-a asigurat cheia celulei de la Rahova...

# anemona date 31 May 2019 19:13 +4

Cum raspund parlamentarii pentru neindeplinirea atributiilor care decurg din calitatea lor,respectiv,in speta, pentru nedezbaterea si nevotarea,in termenele legalel(prevazute de Constitutie),a proiectelor de acte normative cu care sunt investiti,cu consecinta adoptarii tacite a tot soiul de minuni? Este prostie,neglijenta,rea-credinta sau fuga de raspundere? NB. Proiectul de lege depus de patru vajnici liberali privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii profesionale(proiect pentru care toate comisiile/consiliile au dat aviz negativ,la fel ca si CSM), trebuie dezbatut in Senat pana pe 19 iunie 2019 conform termenului constitutional. Sper ca Senatul sa se ocupe la timp de treburile sale legislative!

# mita de la banca date 1 June 2019 22:09 0

Dna Anghelescu, A dat Klaus Iohannis banii inapoi? Cei incasati pe casa pentru care justitia a spus ca si-a insusit-o prin rea credinta. S-a prescris darea inapoi a celor 300,000 euro sau cati erau?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva