9 august 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ANA, PUSA IN GENUNCHI – Ministresa revocata a Justitiei Ana Birchall a fost data pe mana CCR. Presedinta CSM Lia Savonea a sesizat Curtea Constitutionala, acuzand-o pe Birchall de "ingerinta grava in activitatea de urmarire penala" in cazul Caracal, de "subminarea independentei justitiei din Romania prin negocierea unei 'foi de parcurs' privind statul de drept cu reprezentatul unui stat strain" si de "actiuni repetate de decredibilizare si blocare a activitatii CSM" (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 octombrie 2019 13:27
Vizualizari: 6296

S-a pus cireasa pe tortul Anei Birchall! Consiliul Superior al Magistraturii prin presedinta Lia Savonea o trimite pe ministresa revocata a Justitiei Ana Birchall la Curtea Constitutionala a Romaniei. Astfel cum a anuntat in urma cu circa o saptamana presedinta CSM, judecatoarea Lia Savonea (foto dreapta), a depus miercuri, 16 octombrie 2019, o cerere prin care solicita solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ana Birchall (foto stanga) si CSM pentru "ingerinta grava a ministrului Justitiei, Ana Birchall, in activitatea de urmarire penala desfasurata de procurori", pentru "acte de subminare a independentei justitiei din Romania prin negocierea unei 'foi de parcurs' privind statul de drept cu reprezentatul unui stat strain, conturand perceptia ca problemele justitiei din Romania nu sunt gestionate de organismele constitutionale abilitate ci de anumit actori externi" si pentru "actiuni repetate de decredibilizare si blocare a activitatii CSM".

Fata de cererea de solutionare a conflictului juridic depusa de presedinta CSM, Curtea Constitutionala a anuntat ca partile vor putea sa formuleze puncte de vedere pana la data de 30 octombrie 2019.


Conform cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala depusa la CCR si publicata pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii joi, 17 octombrie 2019, imixtiunea ministrului Justitiei in activitatea organelor de urmarire penala priveste cauza "Caracal", mai exact deja celebrul telefon pe care Birchall l-a dat in seara de 2 august 2019 mamei tinerei Alexandra Macesanu, fata rapita si violata de Gheorghe Dinca, pentru a-i comunica rezultele testelor genetice si pentru a-i transmite ca fiica sa este moarta.

Or, arata Lia Savonea in sesizarea sa, singurele abilitate sa comunice rezultatele unor astfel de teste erau organele de urmarire penala, cu atat mai mult cu cat ancheta se afla inca in derulare.

Iata ce precizeaza Lia Savonea in actiunea depusa la CCR, in legatura cu interventia Anei Birchall in cazul Caracal:

"Actiunea ministrului justitiei constituie o veritabila imixtiune in activitatea procurorilor care efectueaza urmarirea penala in cazul mentionat cu incalcarea limitelor autoritatii conferite de art. 132 alin. (1) din Legea fundamentala. (...)

Ministrul Justitiei, Ana Birchall, nu putea sa afle informatiile cuprinse intr-o proba administrata in faza de urmarire penala, faza eminamente nepublica potrivit legii, sub nicio ratiune si nu putea comunica in locul organului de urmarire penala competent respectivele informatii decat fortand si depasindu-si prerogativele care-i sunt conferite legal in calitate de ministru, facand o ingerinta grava in justitie.

Totodata, din perspectiva normei constitutionale in raport de care solicitam constatarea conflictului juridic de natura constitutionala, respectiv art. 132 alin. (1), ce confera o autoritate proprie ministrului justitiei, apreciem ca parte in conflict este chiar ministrul justitiei Ana Birchall, iar nu Ministerul Justitiei".

Lia Savonea despre foaia de parcurs a Anei Birchall: "O eventuala agenda proprie a ministrului vizand statul de drept din Romania incalca si dispozitiile art. 102 alin. (1) din Constitutie"

In ceea ce priveste a doua acuzatie adusa Anei Birchall de sefa CSM, privitoare la foaia de parcurs la care a facut referire ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Uniunea Europeana, Gordon Sondland, in 5 septembrie 2019, cand a declarat ca a invitat-o pe Birchall sa lucreze in continuare alaturi de el pentru o foaie de parcurs privind statul de drept in Romania, conform sesizarii depuse la CCR, reactiile avute de ministresa Justitiei atunci cand i s-au solicitat in CSM explicatii cu privire la continutul acestui document, au "creat aparenta unei agende proprii in ceea ce priveste justitia, dezbatuta la nivel extern".

"Ana Birchall neaga rolul constitutional al CSM, limitandu-l la atributiile legate de cariera judecatorilor si procurorilor si de organizarea instantelor si parchetelor", se precizeaza in Sesizarea depusa la CCR de sefa Consiliului Superior al Magistraturii Lia Savonea.

Mai mult, presedinta CSM subliniaza in sesizarea la CCR ca prin implicarea lui Birchall in negocierea unei foi de parcurs privind statul de drept, in cazul in care a existat acest demers, a fost afectat tocmai statul de drept, "in componenta sa referitoare la independenta justitiei": "Chiar daca nu s-ar confirma factual existenta acestui demers, situatia creata tot este de natura sa afecteze independenta justitiei, din perspectiva perceptiei care a determinat-o in constiinta publica, in sensul ca justitia din Romania nu este gestionata de organismele constitutionale abilitate, ci de anumiti factori externi.

Mai mult, o eventuala agenda proprie a ministrului vizand statul de drept din Romania incalca si dispozitiile art. 102 alin. (1) din Constitutie, atributiile ministrului justitiei in cadrul actiunilor externe trebuind sa se exercite in raport cu programul de guvernare".

Ana Birchall acuzata ca nu respecta legea in privinta SIIJ: "Rezulta neindoielnic refuzul expres de respectare a legii in vigoare cu referire la organizarea si functionarea structurii de parchet amintite"

Un al treilea conflict juridic de natura constitutionala reclamat la CCR de presedinta CSM Lia Savonea este cel privitor la actiunile repetate de decredibilizare si blocare a activitatii Consiliului efectuate de ministresa revocata Ana Birchall.

Concret, in cererea depusa la CCR, judecatoarea Lia Savonea a exemplificat ca ministresa Ana Birchall "a refuzat sa analizeze ori a respins fara o justificare rezonabila" mai multe sesizari formulate de CSM cu privire la necesitatea initierii sau modificarii unor acte normative: "Prin prisma acestor aspecte care se despind din jurisprudenta Curtii Constitutionale, se poate aprecia ca maniera in care s-a pozitionat Ministerul Justitiei, care pe de-o parte, nu a analizat sau a respins nehustificat propunerile privind initierea unor demersuri de modificare sau completare a unor acte normative formulate de Consiliul Superior al Magistraturii, iar pe de alta parte, nu s-a implicat in procesul de adoptare a unor acte normative de interes pentru autoritate judecatoreasca, reflecta nerespectarea principiului cooperarii si colaborarii loiale intre autoritatile statului".

Pe de alta parte, o alta critica adusa in cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ana Birchall si CSM vizeaza maniera in care ministresa revocata a Justitiei a inteles sa transmita in spatiul public problemele legate de participarea la sedintele de Plen ale Consiliului, acreditand in mod nejustificat, precizeaza Lia Savonea, ideea ca sedintele nu sunt planificate corespunzator.

In finalul cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala, judecatoarea Lia Savonea aminteste si despre pozitiile critice ale Anei Birchall legate de functionarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, mai exact de procedura de numire a procurorilor in aceasta structura si de modificarile aduse OUG 7/2019 care, in opinia ministrului Justitiei, ar fi facut imposibila cenzurarea unor acte ale SIIJ de catre procurorul general: "Sustinerile ministrului justitiei, Ana Birchall, sunt complet false, avand in vedere dispozitiile legale care reglementeaza controlul ierarhic al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie asupra solutiilor, actelor sau masurilor dispuse de procurorul-sef al SIIJ. (...)

Pozitia ministrului justitiei a fost urmata de crearea unui grup de lucru interministerial coordonat de Ministerul Justitiei, astfel cum rezulta din declaratiile publice din data de 17 septembrie 2019. Cu aceasta ocazie, ministrul justitiei a aratat ca, din concluziile preliminare, nu se sustine functionarea in aceasta forma a SIIJ.

Cu negarea atributiilor sale, CSM nu a fost implicat in acest demers si nu a fost invitat sa participe la lucrarile grupului de lucru. De altfel, componenta acestui grup nu a fost adusa la cunostinta CSM si nu a fost facuta publica in nicio alta modalitate, aspect de natura sa genereze indoieli cu privire la obiectivitatea activitatii si caracterul sau reprezentativ.

Din declaratiile publice ale ministrului justitiei, Ana Birchall, rezulta neindoielnic refuzul expres al acestuia de respectare a legii in vigoare cu referire la organizarea si functionarea structurii de parchet amintite".

*Cititi aici integral cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Ana Birchall si CSM, formulata de judecatoarea Lia Savonea

Comentarii

# Iulian date 17 octombrie 2019 13:46 +7

Ana are mere(u)...de luat cate ceva. Asa vre ea. Si de data asta o sa ia la fel si din pozitia...CCR!

# Genunchii ei celebri date 17 octombrie 2019 14:00 +14

Sa ne gandim: in ce tara UE se mai poate intampla asa ceva?! Un ministru nelegitim, revocat, penibil, sa decida destinele justitiei?! Ce o poate tine in functie in afara de genunchii celebri?!

# silviust date 17 octombrie 2019 14:10 -74

Excelentă sesizarea. Sunt sigur că CCR-ul îi va lua boii de la bicicletă nesimțitei.

# Ana cercopiteca lu Klaus date 17 octombrie 2019 14:52 +3

Birchall e doar o cercopiteca dresata prin bufnita din Cotroceni, Iohannis. Ana Birchall se simte si ea bine daca primeste o Caca Cola la vizuina lu Klemm. Ce mai Zoo a finantat batrinul Soros

# Zoon politicon afon şi oligofren date 17 octombrie 2019 16:38 +8

Dacă ar fi supuşi unui test de inteligenţă, psd-ştii care l-au revocat pe Tudorel Toader, pentru a-l înlocui cu actuala "ministreaţă" coeficientul IQ al acestora s-ar scrie cu cifre negative. Unde nu-i cap, vai de guvernare!Îl veţi regreta pe Tudorel Toader încă două decenii. Unde eşti tu Toader doamne!

# Felicitari domanei Lia Savonea , bravo ! date 17 octombrie 2019 17:38 +14

Dar pana cand ne lasam calcati in picioare de ameriiloci , Ana fiind interpusa lor. La fel si animalul (vorba unui clasic in viata, tot presedinte) de la Cotroceni , ce ne-a vandut pe-o sapca . "Aliatii strategici" , care nu ne dau voie nici sa-i vizitam (pentru polonezi s-au scos cred vizele) sunt de fapt mmilogii Planetei , ia de vezi : https://www.usdebtclock.org/ deci cei mai indatorati din galaxie e pretennii nostri cica , si ne pun "bine" cu rusii , aducand rachete la noi. Sa nu ne miram , pe urma ....daca va mai exista "pe urma" .

# Florin date 17 octombrie 2019 21:08 0

Degeaba se zbate Olguta pentru Danciluta,Ana # ista da PSD ului dauna totala.Fara despaducherea de securisti partidul continua sa o ia la Vale,ceea ce probabil se si doreste.

# ANA, PUSA IN GENUNCHI nu doar de Klemm ... date 17 octombrie 2019 23:10 +5

:-)

# basicuta date 18 octombrie 2019 08:55 -1

Ana nu te lasa, poate prinzi iar loc eligibil la PSD !https://www.luju.ro/static/smiles/redface.gif

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie prelungita starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 9.08.2020 – Disperare in Deep State

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva