19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVIZ PARADITORILOR CU ACHITARI LA ACTIV – Sefa CSM Lia Savonea le cere procurorilor care au haituit magistratii cu dosare penale, dar care in final au fost achitati, sa isi prezinte scuze publice: "Eu astept ziua in care Procurorul General sau alt procuror-sef al unitatii care raspunde de felul in care a fost condusa aceasta ancheta, sa ceara public scuze unui judecator aflat in situatia doamnei judecator Popescu Ruxandra". Gabriela Baltag: "Sa ii respectam pe toti cei care sunt achitati"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 June 2019 11:45
Vizualizari: 5490

Rata achitarilor la parchetele din Romania a crescut considerabil in ultimii ani, unii punand procentul dezastruos de infrangeri in instante al procurorilor ba pe decizii ale CCR, ba pe modificari legislative, ba pe dosarele politice care nu au tinut in fata judecatorilor. Cum-necum, achitari au fost inregistrate nu doar in randul politicienilor, ci si in randul magistratilor, unii dintre acestia fiind vazuti inca de la inceput ca "tinte" ale procurorilor nemultumiti de solutiile judecatorilor, ori "piese" de eliminat pentru atingerea unui obiectiv politic. Cazul de "mare coruptie" din magistratura care a cutremurat Justitia ani de zile, dar care s-a incheiat in mod firesc cu o achitare pe linie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost cel al judecatorilor supremi Gabriela Birsan, Corina Corbu, Anton Pandrea si Liliana Pusoiu (Click aici pentru a citi).


Lia Savonea: "Este prea putin sa dispunem doar o incetare a suspendarii din functie"

Dupa achitarea cunoscutilor judecatori de la ICCJ, Consiliul Superior al Magistraturii a emis, in premiera, un comunicat de presa in care isi manifesta preocuparea pentru apararea judecatorilor impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea (Click aici pentru a citi).

De atunci, au mai tot curs achitari fata de magistrati, cel mai recent caz fiind cel al judecatoarei Ruxandra Popescu (foto dreapta) de la Judecatoria Sinaia, pe care Inalta Curte a achitat-o definitiv in dosarul pritocit de procurorii Lucian Onea si Mircea Negulescu (foto stanga), cu tehnici de trezit din somn la 6 dimineata cu mascatii la usa (Click aici pentru a citi).

Astfel, la o saptamana de la aceasta solutie, Sectia pentru judecatori a CSM a luat in discutie cazul judecatoarei Popescu, mai exact, solicitarea acesteia cuprinsa pe ordinea de zi din 20 iunie 2019 care viza "incetarea suspendarii din functie a doamnei judecator Popescu Ruxandra", dupa ce la momentul la care a fost trimisa in judecata de DNA Ploiesti a fost suspendata din profesie.

De apreciat la discutarea acestui punct de pe ordinea de zi a fost luarea de pozitie a presedintei CSM, judecatoarea Lia Savonea, care a subliniat ca "asteapta ziua in care Procurorul General sau alt procuror-sef al unitatii care raspunde de felul in care a fost condusa aceasta ancheta, sa ceara public scuze unui judecator aflat in situatia doamnei judecator Popescu Ruxandra".

Afirmatia judecatoarei Savonea nu a ramas fara ecou, colega sa de CSM, judecatoarea Andrea Chis, opinand ca ar trebui discutate toate cazurile magistratilor achitati, pentru a se stabili daca "CSM poate sa faca ceva" si sa le ceara in definitiv scuze publice tuturor magistratilro achitati.

O sustinatoare a demersului Liei Savonea a fost, de asemenea si judecatoarea Gabriela Baltag, cunoscuta ca aparatoare a drepturilor magistratilor inca de pe vremea cand conducea Asociatia Magistratilor din Romania.

Din punctul nostru de vedere, este laudabila initiativa sefei CSM si speram sa aiba si o finalitate.

Drama judecatorilor achitati ramasi fara post

Totusi, nu putem sa nu remarcam situatia nefericita in care se regasesc magistratii care, dupa ce au fost scosi pe tusa cu dosare fabricate, au nenorocul, ca atunci cand se intorc in instante sau parchete, sa isi gaseasca postul ocupat sau chiar desfiintat.

S-a intamplat in cazul judecatoarelor Corina Corbu si Gabriela Birsan de la Inalta Curte, unde sefa ICCJ Cristina Tarcea a gasit oportun sa le ocupe locurile, de parca ar fi fost sigura ca judecatoarele Birsan si Corbu vor fi condamnate. Astfel cum ne amintim, in decembrie 2016, deci in timpul judecarii dosarului judecatoarelor Corbu si Birsan, presedinta Inaltei Curti Cristina Tarcea a decis scoaterea la concurs a posturilor celor doua judecatoare. Cumplit, solicitarea lui Tarcea in cazul judecatoarelor Birsan si Corbu fusese facuta la cateva saptamani dupa ce acestea au fost achitate la fond de catre Inalta Curte, impreuna cu Anton Pandrea si Iuliana Pusoiu (Click aici pentru a citi).

Aceeasi situatie gasim, din nefericire, si in cazul judecatoarei Ruxandra Popescu, care din informatiile noastre, a avut stupoarea de a constata ca are postul desfiintat la Judecatoria Sinaia si deci sa nu aiba unde sa lucreze dupa ce a revenit in magistratura. Acest lucru s-a intamplat desi, atentie, procedural conducerea instantei trebuia sa pastreze postul judecatoarei Popescu neocupat si prevazut in schema, cel putin pana la pronuntarea unei solutii definitive. Nefericirea face insa ca, asemenea cazului judecatoarelor supreme, postul sau a fost desfiintat, ca si cum nu ar mai reveni pe functie, lucru care reiese si din minuta Sectiei pentru judecatori din 20 iunie 2019.

In aceaste conditii, desi suspendarea din functie a incetat incepand cu data de 20 iunie 2019, judecatoarea Popescu este nevoita sa astepte ca Ministerul Justitiei sa prevada un nou post de judecator din fondul de rezerva pentru Judecatoria Sinaia.

Iata minuta Sectiei pentru judecatori din 20 iunie 2019:


Publicam in continuare dialogul din sedinta Sectiei pentru judecatori din 20 iunie 2019:

Lia Savonea: In privinta doamnei judecator s-a pronuntat o solutie de achitare. Eu astept ziua in care Procurorul General sau alt procuror-sef al unitatii care raspunde de felul in care a fost condusa aceasta ancheta, sa ceara public scuze unui judecator aflat in situatia doamnei judecator Popescu Ruxandra. Cred ca este prea putin sa dispunem doar o incetare a suspendarii din functie a acesteia.

Andrea Chis: Eu va marturisesc ca nu stiu exact care sunt motivele achitarii. Nu stiu ce sa spun daca s-a mai intamplat vreodata sa se ceara scuze. Daca ziceti, putem sa ne cerem scuze si ca CSM.

Lia Savonea: Situatiile acestea sunt ingrijoratoare referitor la independenta reala a magistratilor.

Andrea Chis: Daca doriti putem sa dezbatem intr-o Sectie sau intr-un Plen situatia achitarilor din magistratura, indiferent ca este vorba de procurori sau judecatori si sa vedem daca CSM poate sa faca ceva in acest sens. Sa cerem public scuze tuturor, daca apreciem ca este cazul, eu nu ma opun. Dar sa facem o analiza punctuala a tuturor acestor situatii.

Gabriela Baltag: Macar sa ii respectam pe toti cei care sunt achitati.

Comentarii

# intai demisia - dupa aia scuzele date 23 June 2019 14:02 +3

altfel e ca la gradinita ne scuzam si o luam cu marlaniile de la capat

# Ar trebui sa i se ceara scuze oficial și lui Dolache Damian date 23 June 2019 14:14 0

Ar trebui sa i se ceara scuze oficial și lui Dolache Damian , nu doamna SAVONEA, dna BALTAG? Ce ziceti?

# Cetateanul date 23 June 2019 15:24 0

Bravo natiune. Sa se ceara scuze pentru juzii achitati. Restul sa se duca unde vad cu ochii. Inca o dovada ca acest Comitet este un Sindicat. Mai cucoanelor....nu erati in functie in perioada de varf a paradelilor? Pentru ce ati luat salarii ca nu vi s-a auzit pliscul. Ce faceti cu cei care au decedat? Le aprindeti gratis lumanari? Daca va faceati treaba, dimpreuna cu Lucica Spalatoru, nu se ajungea aici. Asa ca mucles si terminati cu ipocrizia. PS Luati lectii de la Tantalet ????

# un mizantrop date 23 June 2019 17:18 +1

Fapta Cristinei Tarcea e penala, nu stiu ce pazesc Sectia aia, CSM-ul si Inspectia Judiciara, daca era vorba de un amarat de sef de unitate, era luat pe sus, ii gaseau si suspiciuni de coruptie, mai ales ca la asta a fost vorba de rea credintza probata - a avut avizul negativ al RU...Nu importa daca a fost incadrat sau desfiintat postul, legea (si Codul Muncii, care li se aplica si magistratilor, daca legea lor are lacune, e o Constitutie a relatiilor de munca!) prevede imperativ repunerea in situatia anterioara cu recuperarea tuturor drepturilor de care ar fi beneficiat daca nu se incorda Justitia sa-l beleasca pe incadrat...Penibila aceasta Chis, nu numai rea, dar si marginita rau, ce, dracu, mai cauti motivarea?! Achitarea inseamna ca unui om i-a fost ferfenitita viata din motive de abuz...asta are o gandire logico-juridica de coltul strazii, de tzatza, la fel ca Danilet, alta rusine juridico-manelista! Si totusi, iar lucram cu dubla masura, nemagistratii raman nereperati?!

# TITULESCU date 23 June 2019 20:39 +1

NU AVEA SI NU ARE TEXT DE LEGE CA SA IA COPILUL ,NICI LEGIUITORUL NU A PREVAZUT ASA CEVA . NU stiu CARTE ,nu stiu LEGILE 90% dintre magistrati .PROCURORII SI JUDECATORII DIN PENAL IN PROPORTIE DE 99 % NU STIU DREPT CIVIL ...e un DEZASTRU IN JUSTITIE ,facultatile DE DREPT sunt la colt de strada ... e o mizerie ce e in justitie ... ce imbecilitate e asta ca hotararile nu se discuta ... Discutam despre DUMNEZEU si nu putem discuta un ..... de hj ... cine le da ????PUTINI MAGISTRATI COMPETENTI SI OAMENI ARE ROMANIA AZI .

# DODI date 23 June 2019 22:14 +2

Câtă vreme trăim în era procurorilor iar la președenție avem un cretin care tremură pentru zecile de dosare penale care îl pot trimite mult și bine le Rahova nu vom trăi să vedem un procuror cerându-și scuze. Vă amintiți de procurorul care l-a băgat 16 la închisoare pentru crimă pe un nevinovat? Ce mustrări de conștiință a avut? Și acum își numără lunar pensia nesimțită și ne dă cu tifla.Și nu este singurul. Vedeți și slujirea care nu poate merge nici la budă fără SPP. Și tractoristul torționar ? Și coliva stanciu. Și garcea. Și exemplele sunt infinite.

# Ioan Barbatei date 24 June 2019 08:47 0

CE MOAK DE MINER ARE... ACOLO AR TEBUI SA AJUNGA!!! (VA COMPROMITE SI ACEASTA MESERIE, DIN PAKTE...). TOTUSI, LA BALTA ALBA CRED K S-AR PRETA MAI BINE...

# observator date 24 June 2019 10:14 +1

Ca nu stiu carte este clar, dar nici macar nu au bun simt! Mai corect ar judeca un taran simplu cu bun simt. Unde mai pui ca iau ün purcoi de bani"degeaba. Minerii sunt oameni respectabili, sunt cu cinci capete deasupra oribilului! Pe acesti criminali ai apara Iohannis, cu fetita cum va asteptati sa ia atitudine, cand stie foarte bine cu ce se mananca rapirea de copiii! Iar unele maimute din jungla cum sa nu scoata imediat posturile nevinovatilor la concurs? In loc sa plece ele acasa! Dar tot mutul calusului le apara, ca le albeste dosarele lor. Este greu in tara asta sa se revina la o normalitate mult asteptata! Singura speranta este la Bunul Dumnezeu, care nu va ierta cainosenia acestor javre. Sunt dati afara sau scosi imediat la pensie oamenii valorosi, ca sa angajeze javrele de manageri alte javre ( binenteles pe bani)!

# Amo date 24 June 2019 15:04 0

Ce sa facem cu scuzele doamna Savonia?, trebuiesc luate masuri ca aceste lucruri sa nu se mai repete. In Romania nu exista o justitie dreapta, o justitie in care toti procurorii si judecatorii sa respecte cu sfintenie litera legii. In ziua de azi desi nu au voie, unii procurori protesteaza pe scarile tribunalelor, interpreteaza legile dupa bunul plac si incalca legile cu buna stiinta. Iar de CSM ce sa mai vorbim cand vine vorba de Kovesi ,o spala ca la" Nufaru" si o scoate alba si imaculata mai ceva ca fecioara Maria. Vrem Justitie DREAPTA , fara protocale si servicii, vrem procese corecte,vrem sa raspunda fiecare pentru greselile lui, sa se respecte drepturile omului si sa se recupereze prejudiciile. Degeaba umplem puscariile si prejudiciile nu sunt recuperate, mai bine ar fi invers.Cand o sa fiti o institutie corecta si o sa luati deciziile corecte, sa ne anuntati si pe noi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva